Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-03-17 13:04

Under tiden i Vitryssland

I Vitryssland/Belarus griper nu den statliga säkerhetstjänsten regimkritiska demonstranter, som protesterar mot att arbetslösa belagts med böter av diktaturen i Minsk. Återstår att se hur mycket detta kan eskalera och om diktaturen i Kreml finner det nödvändigt att ingripa för att "värna ryssars intressen i utlandet".
Vad vi ser ovan på filmen är hyr vitryska inrikesstyrkorna OMON i civila kläder griper personer som protesterar mot att arbetslösa beläggs med böter. De gripna brukar spärras in i minst två veckor för huliganism, och har en tendens att behöva sjukvård.

Som bekant har jag framfört hypotesen att Vitryssland står på tur för diktaturen i Kreml, som sitter fast i sin egen retorik om katastrofen Sovjetunionens fall innebar och att forna nationsgränser ska återupprättas. Ett maktövertagande och efterföljande annektering av Vitryssland skulle komma igenom utan större faktiska åtgärder från demokratiska Europa - en diktatur som tar över en annan diktatur. Samtidigt skulle det vara en rejäl fjäder i den inrikespolitiska retorikhatten, som visar hur kraftfull Tsar Putin är och hur han "värnar ryssars intressen i det nära utlandet och den ryska intressesfären."

Ett övertagande av Vitryssland är oavsett avsevärt sannolikare än att man ger sig i kast med den snubbeltråd som Nato innebär i fallet baltstaterna. Då ligger snarare finnarna sämre till än baltstaterna. Finland tillhörde tidigare det ryska imperiet, men till skillnad mot baltstaterna är Finland beväpnade till tänderna väl medvetna om hotet från Ryssland. Skillnaden är att man inte har speciellt mycket etniska ryssar i Finland, vilket dock finns i Baltikum.

Utvecklingen i Vitryssland kan förstås gå andra vägar än att Ryssland invaderar, men Minsk har alltså aktivt tagit åtgärder för att skydda sig mot ett angrepp från det stora grannlandet och bedömer det alltså inte osannolikt med ett ryskt försök. Alternativt är att det lugnar ner sig, men att diktaturen riskerar falla utan att Ryssland griper in och tar över kan man nog helt bortse från.

Ni har kanske noterat en kraftig minskning av kremliner i kommentarsfälten? Detta beror på att direktiv utgått att man ska ändra taktik och angripa personer direkt istället. Finska Yle skriver:
"Nu har västvärlden vaknat upp till faran och därför biter desinformationen inte på samma sätt längre.
– Jag tror att metoderna ändrar lite. Det är sant att ögonen har öppnats och att det här är problem på annat håll än i Baltikum och Ukraina. Men att därmed tro att det här fenomenet försvinner är lite väl blåögt, anser Arhippainen.

För några år sedan var trollandet i kommentarsfälten på nyhetssidorna väldigt vanligt.
– Numera är det snarare så att om någon uppriktigt säger något proryskt i en spalt så blir ju den personen anklagad för att vara ett troll, bedömer Arhippainen.
I stället har det övergått till att journalister och forskare som har ägnat sig åt Ryssland har blivit aggressivt hotade på sociala medier och direkt personligen. Arhippainen tror att trollandet blir mer raffinerat."
Trollandet och angreppen ändrar form, och ni som läsare slipper alltså delvis detta, då det sker via andra kanaler istället.

På annat håll har Dagens Nyheter identifierat att de sk "Sverigevänliga" sajterna där den sk SD-svansen hänger och får sin världsbild ifrån finansieras från Ryssland. Detta sker genom att ryskägda företag köper alla annonsplatserna på sajterna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Patrik Oksanen har fört fram, baserat på ryska uttalanden, teorin att "det nära utlandet" för Kreml om fattar det ryska imperiets områden 1914 snarare än gamla Sovjetunionen. Då pratar vi bortsätt från Finland även t ex Polen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkerligen. Likt finnarna vet polackerna om detta och har en försvarsmakt dimensionerad därefter...

   Radera
  2. Å andra sidan så menar väl andra att de lander som Ryssland sköter sina kommunikationer med via presidentkansliet (delrepubliker - baltstaterna) räknas till det nära utlandet, medans stater som hanteras av utrikesdepartementet inte hör dit.

   Radera
 2. Nyheter Idag verkar gå fria däremot. DN lyckades inte hitta nåt egentligt skit på dom, de åkte med av bara farten i reportaget igår.

  SvaraRadera
 3. " men att diktaturen riskerar falla utan att Ryssland griper in och tar över kan man nog helt bortse från."
  -I frånvaron av demokrati som kan agera som en tryckventil så kan detta nog hända, och ske ganska snabbt.

  " Detta sker genom att ryskägda företag köper alla annonsplatserna på sajterna."

  -Är det därför folk klagar på Ryska postorderbrudar I reklamen. Den följer efter dem? Eller är du I verkligeheten en false flag förputin Lars? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får väl titta på innehållet och inse att högst en procent kommer f de annonserna.

   Radera
 4. Kan någon förklara för mig vad den här, förmodligen finska alkisen, Arhippainen på YLE yrar om i citatet ovan? Totalt obegriplig rappakalja!

  Sen drämmer Cornu till med en artikel från - håll i er nu - Dagens Falska Nyheter. Dessbättre bakom en betalvägg så man slipper slösa tid på skiten.

  Ack ja...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som Ingemar Stenmark sa en gång:

   Hä löns int' förklar' för den som inget begrip'.

   Radera
 5. Bra artikel. Personligen tror jag inte Ryssland går in i Vitryssland så länge de har en av få allierade i styret. Däremot känns cold war nära
  Med Putin och Trump. Där finns det inga begränsningar i ekonomin när det gäller att satsa på krigsmakten medan (speciellt i Ryssland) det egna folket lider

  SvaraRadera
 6. Vitryssland är infilterat på samma sätt som Ukraina var före maidan. Pro-rysk stat som beter sig helryskt. Det jag däremot är oroad över är att alla små tecken och signaler man ser så är vi på väg mot en perfekt skit-storm. Hoppas vi hinner förbereda oss före med utbildning beredskapslager, potatislager, insulinfabriker och antibiotika-fabriker statsägda i Sverige.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finland är beväpnade till tänderna, men, de har sjövägen som främsta försörjningslinje. Det är dags att se över infrastrukturen i Sverige så att vi åtminstone kan leverera allt de behöver via väg och järnväg. Malmbanan kanske med inskeppningshamn i Narvik. Sjövägarna kan utsättas för blockad - även i Kvarken.

   Radera
  2. Vem känner ansvar för såna frågor ? Regeringen, Trafikverket eller Försvarsmakten ?

   Radera
 7. Ryssland har ju inte tagit hela Ukraina än och än mindre Vitryssland. Innan dess bör man inte spekulera om Baltikum och Finland.

  SvaraRadera
 8. Den här sidan har än en gång visat sig vara en hatsida i klass med Nordfront och andra extremistiska hemsidor på nätet. Jag har fått nog och har skickat in ett klagomål till Google Adsense om denna hemsidan. Det författaren sysslar med är inget annat än hatpropaganda (fake news) i syfte att piska upp en hatisk stämning emot Ryssland och den ryska befolkningen. Jag hoppas Google svarar på mitt klagomål och bannar denna hemsidan från Adsense.

  Du gör också konstant reklam för bostäder (uppenbarligen emot betalning) utan att tydligt skriva att det är just… Reklam. Det hela blir ännu mer absurt när man tar i beaktande att 90% av artiklarna på denna sidan handlar om ”bostadsbubblan” och råd om att avstå från köp om bostad.

  Helvete vad jag har fått nog av denna kommersiella hatsidan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vore det inte enklare att bara sluta läsa bloggen och lägga ditt stora engagemang på något annat och mer produktivt?

   Radera