Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2017-03-11 21:27

Trump har invaderat Syrien: Amerikanska manöverförband nu på plats

Amerikanska bepansrade manöverförband uppträder nu öppet i centrala Syrien, där man bokstavligen visat flaggan med ett motoriserat Stryker-kompani från elitförbandet 75th Ranger Regiment i staden Manbij. Man slår således in sig som en kil mellan invaderande Turkiet och Syrian Democratic Forces och bevisar att det inte finns någon IS-närvaro i området för att få Ryssland att sluta bomba SDF.
USA och 75th Ranger Regiment är på plats med i Minbaj, markerat med röd ring, amerikansk flagg och 75th Ranger Regiments emblem. Originalkarta från Wikipedia CC-BY-SA-4.0. Rött är Assaddiktaturen och Kreml-diktaturen Ryssland, grått är IS gult är de demokratiska SDF, vitt är Tharir al-Sham (fd al-Nustra) och grönt övrigt opposition.
"När Trump blir president är det slut på amerikanska invasioner världen runt och det militär-industriella komplexet går under - ni kan aldrig gissa vad som hände sen!"
Kommer ni ihåg hur Trumps svenska kuddbitare, sk trumpkins, sade att Donald Trump var lösningen på exakt allt, inklusive trumpkins barndomstrauman? Speciellt skulle Trump sluta sig inåt och upphöra med amerikanska interventioner i andra länder, samt utplåna det militärindustriella komplexet.

Nu blev det inte riktigt så. USA:s försvarsbudget ska ökas kraftigt och Trump har nu invaderat Syrien och satt in inte bara små specialförband i rådgivande funktioner, utan regelrätta bepansrade manöverförband.
Rangers lead the way!

Det amerikanska elitmanöverförbandet 75th Ranger Regiment, aka Rangers, har besatt och tagit kontrollen över staden Manbij i centrala norra Syrien. Ett helt kompani med Strykerutrustat motorskytte från Rangers patrullerar nu Manbij i understöd till Syrian Democratic Forces, dvs främst kurderna, som tagit norra delen av Syrien. Detta är också förberedande flankskydd för den anländande 7th Marine Expeditionary Unit om 2 200 man, som ska delta i slutanfallet mot IS huvudstad Raqqa. Den amerikanska anfallsriktningen förväntas gå över floden Eufrat och mot Raqqa från väster, medan SDF redan nått Raqqa från nordöst.

Att USA nu håller Manbij med bepansrade förband är ingen slump. Det är en kil in mellan de invaderande turkarna, som gått in i Syrien för att hindra dödsfienden kurderna från att skapa en egen nation, och de demokratiska kurderna. Därtill har Ryssland bombat kurderna, men genom att amerikanska pansarfordon nu åker runt med stora amerikanska flaggor i området kan ingen hävda att IS finns där och dessutom vill nu varken Ryssland eller Turkiet orsaka dålig stämning genom att angripa amerikanska förband.

För den som förnekar den amerikanska närvaron i Manbij finns nedanstående film från al-Jazeera. Ni ser Stryker-pansarterrängbilarna med sina amerikanska flaggor 1:24 in i filmen.

Det drar ihop sig till slutspel för IS och allt talar för att kurderna sedan kommer upprätta ett eget (åtminstone självstyrande) land i norra och nordöstra Syrien. Om Assad och Ryssland har något att invända mot det står amerikanska manöverförband i vägen. Tydligt är också att Assadregimen och Ryssland inte kommer delta i slutstriden om Raqqa och alltså inte kommer vara de som besegrar IS, även om man nu återtagit det Palmyra som IS tog från de flyende ryska "specialförbanden".

Nu har förstås inte det varit Rysslands syfte för sin närvaro i Syrien. Man har främst bombat övriga rebeller. Därtill har man fått pröva ut en lång rad nytt krigsmateriel och enligt FHS Peter Mattsons föreläsning i veckan har nu 84% av Rysslands stridspiloter flugit skarpt i Syrien för att fräscha upp deras annars usla kunskaper. Det råder dock brist på ryska piloter (vodkadieten är inte bra för flygdugligheten och med den korta livslängden i Ryssland dör ju rätt många tidigt), vilket förklarar varför många av dessa är lönnfeta och flintskalliga då man kallat in gamla fd piloter. Ryssland har också mycket svårt att bomba något annat än fasta mål, och det krävs då ett antal dagar från målidentifiering till faktisk insats. Största risken för att de amerikanska förbanden bombas är att Ryssland för någon vecka sedan identifierat ett kurdiskt mål de vill bomba i området, och när de väl bombar råkar det finnas amerikaner på plats.

När det väl lugnat ner sig i Syrien om ett okänt antal år kommer landet vara uppdelat i minst två delar - dels ett Kurdistan och dels en västlig diktatur i levantiska Syrien. Vad som händer med de allt mindre befolkade områden som IS kontrollerar idag är mer osäkert. Antagligen en uppdelning mellan diktaturen i Damaskus och kurderna, eller någon annan variant.

En svensk lärdom av Rysslands usla förmåga att snabbt bomba mål, eller alls angripa rörliga mål, är att om man omgrupperar dagligen kommer man inte bli utsatt för ett ryskt bombanfall. Värre är det förstås för svenska fasta anläggningar, som ligger där de ligger. Ska ryskt flyg kunna slå mot svenska manöverförband måste man sätta in attackhelikopter och Su-25 Frogfoot, vilket i princip förutsätter att man först har flygbaser på plats i Sverige på grund av den korta räckvidden. Därtill kan svenska mekaniserade manöverförband bita ifrån mot dessa flygföretag.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

46 kommentarer:

 1. Trump uppfyller sina löften om att förgöra IS, men det är som sagt lite oroande eftersom Trump inte har Assads medgivande (lika lite som Turkiet har)

  https://www.youtube.com/watch?v=BSkKdTL_Juo


  SvaraRadera
 2. Haha, ja, man kan ju tänka sig hur Trumps fanboy:s hade reagerat om Obama sjösatt motsvarande företag. Men det som var fel igår är rätt idag. Eller om man så vill: allt som Trump gör är automatiskt rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, precis. Först skulle Trump sluta göra sådant här och nu gör han det, och då är det bra ändå. Måste vara jobbigt med den kognitiva dissonansen där man hyllat Ryssland som IS besegrare och sagt att USA ska hålla sig borta, så traskar Trump in så här.

   Radera
  2. Även, trumpkins har ju också rasat om hur "NATO-landet Turkiet" har invaderat Syrien. Nu har USA gjort det. Då är det antagligen helt okej?

   Radera
 3. Man skall förstås inte underskatta Trump. Hans incitament är kanske inte samma som folkets. Visserligen kan han slå ut IS och liknande på en eftermiddag, men han behöver därefter en rejäl fiende som kan avleda från det som han planerar för den interna marknaden. En talangfull demagog gör vad som behövs för att säkra sin ställning och samtidigt införa begränsningar i folkets yttrandefrihet och demokrati. Och om Trump behöver en fiende så skapar han den. Hoppas bara att det inte är Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt hur skulle han kunna slå ut isis på en dag? Han skulle kunna utplåna hela Mellanöstern med atombomber utan att utplåna isis. Även om det skulle vara hans tillvägagångssätt så skulle framtida fiender vara säkrade i 100 år framöver

   Radera
 4. det är jättetråkigt att en blogg som ofta har intressanta inlägg helt tappar fattningen när det gäller Trump. den här typen av click-bait rubriker och vinklade inlägg var ju det som gjorde att Trump, och nu Le Pen m.fl. vinner, men det verkar vissa inte insett. trodde för övrigt Trump gick i Rysslands ledband enligt denna blogg? hur ska man nu förklara denna typ av manöver som direkt motbevisar detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis min tanke...

   Radera
  2. Det har ju tidigare på bloggen t ex hävdats att USA:s säkerhetsråd styrs av Kreml, så det är inte helt enkelt att förstå logiken.

   USA hade Rangers i Syrien långt innan Trump blev vald men de kanske är otroligt många fler nu vid denna storskaliga invasion?

   https://www.youtube.com/watch?v=LnItha0K6hY

   Att Trump gick till val på att krossa IS, rusta upp försvaret och ej fortsätta på den neokonservativa regimutbytespolitiken är väl känt.

   Radera
  3. Hex, hur tänkte du nu? Trump är ju helgalen rent oavsett. Vi har att förhålla oss till en person som är helt oberäknelig, som är egotrippad på ett sätt som är helt okänt tidigare, en formidabel serielögnare, en person som i allt är en parodi och en clown. Alla försöker att förhålla sig till det och se det positiva, och det utnyttjar Trump som den mästermanipulatör han är. Förklara gärna hur fel jag har.

   Radera
  4. @ qwerty: Byter man ut ordet Trump mot Gammelmedia och tänker på det som en personifikation så blir det... intressant... ;-)

   Radera
 5. Min stora undran är: Hur kom soldaterna from 75th Rangers Reg. till Manbij?!

  Jag kan bara tänka mig ett svar: luftburet med CV-22/MV-22 och tunga helikoptrar, men varifrån? Turkiska basen Incirlik? Borde inte turkarna ha protesterat mot det? Annars kanske från Irak eller Medelhavet, antingen från Brittiska basen i Cypern eller från ett Amfibiefartyg (Amphibious assault ship) som America-klassen eller Wasp-klassen. Vore mycket intressant att få mer information om det. Dyker väl på på Wikipedia om 6-12 månader...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Osprey klarar inte av att lyfta Strykers. Antar att dom flugits in med C-17 till landningsbanor som kurderna kontrollerar (det finns minst en som använts förr av amerikanska specialstyrkor) eller helt sonika kört in från Irak.

   Radera
  2. Jaså är V-22 så klen (eller Stryker så tung)? Tänkte att det inte fanns några tillförlitliga landningsbanor, men det är klart C-17 kräver väl bara korta landningsbanor och C-130 kan väl landa var som helst så länge det finns ett par hundra meter hyfsat plan mark...

   Radera
 6. USA deltar sedan många år tillbaka i "The Long War", som i grunden är en kamp mellan sunniislam och shiitisk islam i den muslimska världen. USA krigar på sunnisidan mot shiiterna.

  Anledningen är att Saudiarabien är sunni, och har under många år varit en av världens viktig exportörer av olja, som USA och västvärlden är beroende av. För att säkerställa det viktiga flödet av olja har USA gjort en uppgöresle med Saudiarabien. USA garanterar Saudiarabiens säkerhet, även med militära medel, och kommer i stort sett i alla lägen vara välvilligt inställd mot Saudiarabien. I gengäld förbinder sig Saudiarabien att all oljehandel görs i dollar. Då Saudiarabien är en viktig part i OPEC så kommer många andra viktiga oljeexporterande stater handla olja i dollar.

  Då USA har ensamrätt att trycka dollarsedlar, så kommer USA, trots stor negativ handelsbalans, alltid kunna kontrollera oljehandeln och bevara sin höga levnadsstandard, under förutsättning att den globala oljehandeln görs i dollar och dollarn fortfarande har rangen världens reservvaluta.

  Det är detta som kallas ”petrodollarn” i sagda uppgörelse. Uppgörelsen gjordes när USA övergav guldmyntfoten på 1970-talet. Guld övergavs för världens viktigaste handelsvara – olja!

  Då den lagliga syriska regeringen och Bashar al-Assad är shiitisk, och ett mer utrikespolitiskt aktivt och salafi-wahhabistiskt sunnimissionerande Saudiarabien, särskilt mot den syriska regeringen, visar framfötterna, måste USA enligt uppgörelsen med saudiarabien också bekämpa den syriska regeringen.

  Då IS är sunnimuslimsk och synnerligen fientligt inställd till den shiitiska syriska regeringen så står USA de facto på IS:s sida i kampen mot Bashar al-Assad. USA:S främsta mål i Syrien är således inte att bekämpa IS, det är en retorik lämpat för nyttiga idioter i västvärldens MSM och bakom diverse russofobiska bloggar, utan det är att få bort den shiitiska regeringen ur Syrien.

  Syrien var innan den arabiska våren ett land med 19 olika etniska grupper och religiösa grupperingar. Bland dessa fanns/finns kristna minoriteter, som ser den relativt sekulära Bashar al-Assad som en verklig garant för de kristna minoriteternas fortbestånd på syrisk botten. När nu USA bekämpar Bashar al-Assad, så ägnar sig USA åt kristendomsutrotning i Arabvärlden.

  Kom ihåg att IS skapades i det säkerhetsvakuum, som uppstod till följd av USA:s folkrättsvidriga invasion av Irak 2003 utan FN-mandat, samt likvideringen av den starka sekulära ledaren för det multietniska och multreligiösa Irak!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett av dom bättre pålästa inläggen jag sett här på länge.

   Radera
  2. Mycket bra - värt att nämna är att Saddam innan invationen av Irak valde att exportera olja i Euro.

   Radera
  3. Och Gadaffi ville sälja olja mot gulddinarer. Allt som hotar petrodollarn måste krossas. Det första Usa gjorde efter invasionerna av Irak och Afganistan var att ersätta riksbankerna med en Rothschild-kontrollerad dito.

   Radera
  4. Avsevärt intressantare än bloggens svamlande.

   Radera
  5. Bara hörsägen, spekulationer och foliehattsteorier, Putinister och trumpkins. Lars har rätt och är väldigt påläst.

   Radera
  6. Tack för uppskattning!

   Bakgrundsmaterial till min kommmentar:

   USA:s insatser mot Syrien:
   https://www.theguardian.com/environment/earth-insight/2013/aug/30/syria-chemical-attack-war-intervention-oil-gas-energy-pipelines

   ”The Long War”:
   ”Sustained Sunni-Shia Conflict
   The “Sustained Sunni-Shia Conflict” trajectory posits that the combination
   of memories of the intensive sectarian violence in Iraq during 2006–07 and
   the emergence of a largely Shiite regime in that country produces deep fault
   lines between Shia and Sunni communities throughout the Muslim world.”


   ”U.S. leaders are very concerned about these developments and
   decide to concentrate, in the short term, on shoring up the traditional
   Sunni regimes in Saudi Arabia, Egypt, and Pakistan as a way of containing
   Iranian power and influence in the Middle East and Persian
   Gulf. U.S. economic aid and security assistance to these governments
   increases rapidly as the sectarian violence worsens in the region.”
   http://www.rand.org/content/dam/rand/pubs/monographs/2008/RAND_MG738.pdf

   Petrodollar:
   John Perkins talade 2006 inför krigsveteraner i USA Om ”Corporatocracy”. John Perkins beskriver sig själv som en ”Economic Hit Man”, då han bl.a. ligger bakom implementeringen av petrodollarn på 1970-talet (ca 8:30 i videoklippet).
   https://www.youtube.com/watch?v=KDPoZJNT1eM

   Radera
 7. "Man slår således in sig som en kil mellan invaderande Turkiet och Syrian Democratic Forces och bevisar att det inte finns någon IS-närvaro i området för att få Ryssland att sluta bomba SDF."

  Det är Turkiet som bombat SDF den senaste tiden. SDF/YPG har en vapenvila med den Syriska regimen (och Ryssland) sen flera månader tillbaka. USA är där för att få Turkiet och


  http://syria.liveuamap.com/en/2017/1-march-tuaf-carried-out-several-airstrikes-on-ypg-pozitions

  USA har troligtvis i Manbji för att få Turkiet (Euphrates Shield) / FSA att sluta kriga med kurderna (YPG) och dess arabiska allierade (SDF).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och för nån vecka sedan blev det en överenskommelse mellan Ryssland / Assad och Manbij Military Council / SDF om ett samarbete i norra Syrien. Där ryska och syriska regeringstrupper tillsammans med SDF skall försvara Manbij-regionen mot de Turkisk-stödja trupperna i Euphrates Shield / FSA. De turkisk-stödja trupperna fortsätter dock beskjuta områdena med artilleri, men har inte avancerat något mer. Väldigt spänt läge. Erdogan har nyligen upprepat att nästa mål är att ta över Manbji från SDF.

   Radera
  2. För några månader sedan så bombade iofs Ryssland vissa positioner hos SDF om jag inte minns fel, men de har stridit på samma sida länge. Känns som om Cornu borde titta lite oftare i krigsloggarna på liveuamap.

   Finns förövrigt gott om matnyttig info där om man verkligen måste spy galla över Ryssen, exvis deras återkommande attacker kring Avdiivka och löpande rapporter om brott mot vapenvilan.

   Oavsett, det här blir en PR-seger för Trump då det är "hans" styrkor som tar över ISIS-huvudstaden i en billig operation med få förluster.

   Radera
 8. 75th Ranger Regiment är ett manöverförband på samma sätt som våra jägarförband är manöverförband. De har inga Strykerkompanier de kan däremot ha lånat Strykers på samma sätt som att vårat amfibieförband lånade Strykers när de sattes in i den där insatsen som blev kontroversiell bland hobby möparna (Åh varför skickar vi amfibier till ett ökenland i Afrika som saknar kust? Lol).

  Att kalla det här för en invasion är att ta i dock brukar 75th agera förtrupper för en insats med den reguljära armén dock i det här fallet misstänker jag att det inte är mer än en mindre riktad insats.

  Hur Trumpnissarna kommer att reagera på det här är antagligen med ett "Men han gör ju vad han har lovat" då han lovade ju att jobbat tillsammans med Ryssland och Assad för att stoppa IS. Men mer intressant är ju hur den här bloggen har utvecklat lite av en neuros när det kommer till allting som pågår i USA just nu. Snälla fixa dig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker neurosen mer består av att många som normalt är skeptiska och kritiska till makten och överheten i allmänhet har kastat allt kritiskt tänkande överbord när det kommer till Trump och uppför sig som tonåringar visavi sina musikidoler.

   Detta inte riktigt mot dig eller någon speciell person utan är bara en allmän reflektion. Man såg väldigt få försvara Obama med den typen av faktaresistens som Trump-anhängarna ger prov på.

   Radera
  2. Säger han som röstade på Löfven

   Radera
 9. Sa inte Trump att "the spoils belong to the victor" angående att usa inte skövlat irak/afg. etc på alla olje-/naturresurser innan de lämnade landet.

  SvaraRadera
 10. Trump sa också att han skulle "eradicate isis from the face of the earth". Att det skulle vara slutkrigat har han aldrig sagt.

  SvaraRadera
 11. Sykes-Picot uppgörelsen är död !

  Annars är det bara att : "..nuke an' duke them .."
  ;-)

  SvaraRadera
 12. Frågan är ju HUR mullorna i Teheran reagerar när de får ett fritt Kurdistan som INTE tvingar kvinnor att klä sig i sopsäckar och slöja vid sin närmaste gräns... En gräns som även kontrollerar det omfattande smugglandet av västerländskt "godis"... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär som mullorna i förorten... de får övertyga om att islam är den rätta vägen.

   Radera
 13. är det kurderna man ska hoppas på? Alltså som stabiliserande kraft. Eller är de styrda av någon också?

  SvaraRadera
 14. Detta var ingen nyhet. Uppgifterna har legat på Live Leak i snart en vecka.
  Där finns även uppgifter om att den syriska regeringen har godtagit den amerikanska närvaron. Utöver det, så framgår det att kurdiska förband lämnat över terrängen väster om Manjib till syriska styrkor. De flesta agerar nu gemensamt, för att hålla turkarna borta.

  SvaraRadera
 15. Vad skönt. Kurderna får ett eget land och islamisterna dödas till siste man. Hoppas de skattesponsrade svenska islamistföreningarna skickar ned resten av teroristreserven till Syrien snarast.

  SvaraRadera
 16. Off topic, en intressant artikel om rysstroll.

  https://svenska.yle.fi/artikel/2017/03/12/det-ryska-trollandet-andrar-form

  SvaraRadera
 17. Man kan få känslan av att Trump lurade Putin att hjälpa honom till makten och nu får Putin fingret som tack.
  Han verkar inte vara en så bra schackspelare ändå den där Putin.

  SvaraRadera
 18. Stopp, stopp, stopp! Trump var ju PUTINs största kuddbitare?? Nu vill jag snabbt ha en konspirationsteori om hur det här går ihop så att jag kan lugna ner mig.

  SvaraRadera
 19. USA har gått in för att hindra Turkiet att anfalla Kurderna något som hände för drygt en vecka sedan.
  När bombade förresten ryssarna Kurderna ? Jag har bara hört talas om att Syriska flygvapnet gjorde det någon enstaka gång och att Ryssarna då sa ifrån !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Majoriteten av inläggen rörande Syrien är extremt vinklade och verkar ha andra syften än att ge en något sånär rättvisande bild av verkligheten.

   Att t ex läsa Magda Gad som är en journalist som tillbringat mycket tid på plats ger ofta en helt annan bild.

   Radera
 20. Vilket trams, när har ryssarna bombat Sdf? Dom och SAA är i det närmaste allierade mot turkstödda jihadister.

  SvaraRadera
 21. "Kommer ni ihåg hur Trumps svenska kuddbitare, sk trumpkins, sade att Donald Trump var lösningen på exakt allt, inklusive trumpkins barndomstrauman? Speciellt skulle Trump sluta sig inåt och upphöra med amerikanska interventioner i andra länder, samt utplåna det militärindustriella komplexet."

  Nej, det kommer jag faktiskt inte ihåg. Kan någon länka till en artikel eller blogg där det framgår att svenska kuddbitare säger detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klicka på taggen "Donald Trump" och läs kommentarerna till tidigare blogginlägg.

   Radera
  2. Ok! Har inte hittat något än men skall fortsätta leta. :)

   Radera