Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2017-03-13 12:04

Totalförsvaret får extra anslag om 500 MSEK i år - ytterligare anslag förhandlas för 2018+

På dagens presskonferens gav försvarsminister Hultqvist (s) och de samarbetande partierna i den sk försvarsgruppen besked om att totalförsvaret får ett ytterligare anslag om 500 MSEK redan i år. Detta ska ej blandas ihop med ÖB:s krav på 6 500 MSEK för 2018 - 2020. Pengarna går till hemliga åtgärder, luftvärnskanonvagnar på Gotland, ytterligare fordon för spridning av svenska flygbaser, övningsverksamhet och även till arbete med totalförsvar för samtliga länsstyrelser och kommuner i landet.
18:e stridsgruppen, Stridsgrupp Gotland (av en ren slump samma namn och utformning som i min roman Midvintermörker), tillförs luftvärnskanonvagn 9040, som ses till höger i bild ovan. Utmärkande är radardomen uppe på tornet, samt något högre elevation av eldröret. På bilden är radardomen täckt av kamouflagenät. Eleverade eldrör på detta vis markerar att vagnarna har slagits ut under övningen, vilket också kan ses på luftvärnkanonvagnens personal.
Med bred enighet kom partierna i den sk försvarsgruppen idag överens om att tillföra Försvarsmakten 500 MSEK för 2017 utöver tidigare budgetanslag. Detta är inte de 6 500 MSEK som överbefälhavaren Micael Bydén begärt för 2018 - 2020, och ej heller de ökade anslag som krävs bortom 2020.
Försvarsgruppens Hans Wallmark (m).

Förhandlingar om ökade anslag för 2018 - 2020 pågår och mellan raderna råder det konsensus hos alla deltagande partier att mer medel måste tillföras men besked om det kommer antagligen först till hösten inför höstbudgeten som avser just 2018 och framåt.

Cirka 20% av anslagen går till totalförsvarsplanering där landets samtliga länsttyrelser och kommuner ska återupprätta en planering för höjd beredskap ("krig"), samt hur man kan bistå det militära försvaret ("civilt försvar"). Det handlar alltså om ca 100 MSEK och kommuner och länsstyrelser kommer faktiskt få pengar och inte behöva agera inom ram.

Övriga pengar tillfaller Försvarsmakten.
ÖB Micael Bydén

Pengarna ska dels gå till några av de hemliga åtgärder som ÖB har gett regeringen, och som försvarsgruppen ska ha tagit del i. Vilka dessa är besvarades naturligtvis ej.

Dels tillförs luftvärnskanonvagn 9040 (lvkv 9040) till stridsgrupp Gotland, 18:e stridsgruppen. Det handlar om en pluton om tre luftvärnskanonvagnar, som kommer innebära en kvalifcerad förmågehöjning att slå mot attackflyg, helikoptrar och drönare.

I Syrien har det visat sig att Ryssland inte kan använda kvalficierade vapen mot annat än statiska fasta mål. Tiden för att planera dessa insatser kan handla om dagar eller veckor. För att kunna angripa rörliga mål som stridande förband måste ryskt attackflyg ner på mycket låg höjd för att närbekämpa, vilket gör dem sårbara för kvalificerat luftvärn, inklusive radarstyrt eldrörsluftvärn som lvkv 9040. Då de svenska enheterna i Stridsgrupp Gotland är rörliga måste man bekämpa dessa på nära håll och lvkv 9040 gör detta mycket riskabelt och kostsamt. Det ryska stridskrafterna må vara usla, men detta kompenseras med numerär och framför allt vilja att bryta mot internationell lag och folkrätten.

Sveriges försvar existerar inte i ett informationsvakuum och inför ett angrepp kommer inte svenska fordon stå kvar i förråd, utan grupperas ut i terrängen. Lvkv 9040 innebär därmed en avsevärt förmågehöjning. Sverige har lvkv 9040 till tre mekbrigader eller tolv mekbataljoner och de som inte är förbandssatta idag (Sverige har idag fem mekbataljoner) står i den sk förbandsreserven. Därför kan man omgående rekrytera och utbilda personal till dessa för Stridsgrupp Gotland.

Att ett kompani initialt pansarskytte skickades till Gotland redan förra året beror just på underrättelseläget. Det skedde inte av en slump, utan som en reaktion på specifika krigsförberedande åtgärder från rysk sida, om än inte avgränsade i tiden. Det var ett besked om vi ser, vi vet, vi agerar. Hypotetiskt skulle sådana krigsförberedande åtgärder t ex kunna vara minering av svenska inskeppningshamnar på Gotland, fysiska förberedelser för sabotage, särskild inhämtning kring rysk krigsplanläggning, inmätning av Iskander- och kryssningsrobotmål på ön mha bilar med vitt kryss på taket etc. Använd er fantasi lite. Inte ens i min roman Midvintermörker agerade Sverige i ett informationsvakuum, utan hade en svensk motövning med "Stridsgrupp Gotland" på Gotland på grund av ryskt uppträdande i Östersjön. Lita på att att miljarderna som går till bland annat J3 Info Ops, MUST, FRA och Säpo inte är bortkastade pengar.

Dels tillförs medel för fordon för spridning av svenska flygbaser. Sedan Iskander stationerats i den ryska exklaven i Königsberg har ÖB sagt att svensk krigsbasering av stridsflyg påverkas. Konkret så kan inte F 17 Kallinge, F 17 G Visby, Malmen utanför Linköping och sannolikt ej heller krigsbasen Hagshult användas då de är inom Iskanderporté. Svenskt stridsflyg måste alltså ombaseras och/eller spridas för att inte kunna fjärrbekämpas från Königsberg.

Jag återkommer kring bemanningsfrågan av detta, då en mobil organisation för spridning av svenska luftstridskrafter kräver ytterligare personal.

Dels går pengar till ökad övningsverksamhet vilket höjer svensk kompetens, beredskap och operativ förmåga.

Värnplikten beräknas kosta runt 600 MSEK, men värnpliktiga mönstras först i år och kommer alltså först börja utbildas nästa år. Finansieringen av detta ligger således främst på budgeten för 2018 och framåt och berörs inte av de förmågehöjande åtgärder som det ökade anslaget om 500 MSEK innebär.

Nu återstår anslagshöjningarna för 2018 - 2020 och huruvida finansminister Magdalena Andersson (s) även ska gå med på höjda anslag till polisen. Beskedet om höjda anslag till Försvarsmakten kom från henne redan förra veckan, även om det ej var specificerat.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. Bra elevation på grejorna på Gotland!
  Hoppas inte jäntorna springer ut efter blåbär efter mötet.
  Givetvis hoppas vi att grabbarna inte är några blåbär heller!
  Inte säkert det går så relativt smärtfritt som vid 1808 års invasion...

  SvaraRadera
 2. OM inflationen inom försvaret är 1% så blir det 100-miljoner i ökat anslag.
  MEN är detta utöver tidigare lovade slantar eller inkluderas tidigare löften ?

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Ja, när man pratar miljoner och inte miljarder i extra försvarsanslag så tycker jag det är tragikomiskt, därav mitt lol.

   Radera
 4. Det var väl en ganska positiv försvarsnyhet för ovanlighetens skull.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Framför allt positivt att politrukerna reagerar relativt snabbt (med svenska mått mätt) på att den anglofila kärleken inte längre är besvarad.

   Radera
 5. Det tog regeringen tio dagar att godkänna migrationsverkets mångmiljardkrav. Utan förhandlingar. Fast det är klart. FM:s jobb är ju att hålla folk borta från Sverige...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men MENA folk kommer ju in självmant!
   Sopor i övrigt får vi ju köpa(?) från Italien och Norge.

   Radera
 6. Tidigare i vinter beställdes ombyggnad av 40 CV90-vagnar av de 44(?) chassier som var planerade att grkpbver. Kommer de resterande byggas för 18. Stridsgruppen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det inte ombyggnad av 40 de 355st a-, b-, och c-versioner?

   Radera
  2. Nej, de 40 vagnar som nu blir grkpbv 90120 byggs på de chassin som färdigställdes till amosprojektet.

   Radera
 7. Som fattat det hela, efter att läst diverse notiser på nätet, är det så. Men du kan mycket väl ha rätt. Det är nog så att det förmedlas nyheter som är tolkningar av officiella besked.
  Hur man gjort/ gör kanske framkommer så småningom.

  SvaraRadera
 8. Vore det inte ett bra sätt att höja försvarsanslaget genom att inför/gå tillbaka till, brukshyra istället för marknadshyra för försvarsmaktens alla anläggningar och marker?

  SvaraRadera
 9. Jag måste erkänna att nog blev jag lite positiv till nyheterna. LvKv 9040 är ett bra tillskott. Att sprida flygstridskrafterna är nödvändigt, men jag skulle gå så långt att föreslå att man ställer ca 35 % av JAS-planen utomlands. I Norge eller Frankrike, till exempel. Det rör sig långsamt i rätt riktning, även om det är alltför långsamt nu i början.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köpa den gamla flygplatsen I gbg med sina bergrum.

   Radera