Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-03-31 07:36

S+MP stoppade flaggdag för Sveriges veteraner

Socialdemokraterna och Miljöpartiet stoppade flaggdagen för Sveriges veteraner genom att begära att ärendet ska beredas ytterligare. För detta räcker det tydligen med en tredjedel av rösterna i riksdagen Vi ser nu fram emot att alliansen på egen hand med sina 40% av mandaten stoppar allt som regeringen lägger fram och begär ytterligare beredning.
Ville inte ha en flaggdag för veteraner.
Minst 84 svenskar har dött i utlandstjänst, medräknat civila. Den 29:e maj kunde blivit en officiell flaggdag för dessa och de hundratals sårade och funktionsbegränsade Sveriges utlandsinsatser resulterat i.

En majoritet av riksdagen var sedan Centerpartiet tagit sitt förnuft till fånga och vänt i frågan för flaggdagen, men regeringen utnyttjade möjligheten att med blott en tredjedel av riksdagens röster (man hade inte ens stöd för detta från V) kräva ytterligare beredning av ärendet, som alltså sköts på framtiden.

Tydligen ansåg regeringen och försvarsminister Hultqvist (s) att det var så viktigt att inte hedra veteranerna med en flaggdag att man använde detta kryphål för att köra över en aktivt riksdagsmajoritet.

Vi ser fram emot att alliansen, med sina 40% av riksdagsmandaten, framöver begär ytterligare beredning av det Socialdemokraterna och Miljöpartiet står bakom. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

33 kommentarer:

 1. Hade inte regeringen ändrat sig? https://www.svd.se/regeringen-svanger-om-veterandag

  SvaraRadera
  Svar
  1. och här en artikel ej bakom betalvägg
   http://nsd.se/nyheter/regeringen-svanger-om-veterandag-nm4506423.aspx

   motionen skickas tilbaks för att omberedas, inte avslås

   Radera
  2. problemet verkar vara att det är ett förslag från Moderaterna, då måste ju S + MP vara emot! Det gäller att hålla liv i högerspöket.

   Radera
  3. Det viktiga är att

   1) Få ut en rubrik om att man stöder förslaget, så gbd crvx blir lurad
   2) Sedan fälla förslaget ändå

   Radera
  4. Ja, hur fan funkar detta egentligen? S och borgerliga är överens men det ska remitteras "för att sy ihop en uppgörelse"...? Det verkar ju redan vara diskat och klart liksom. Eller ska de titta på att slopa en annan flaggdag?

   Härnere är ju alla veteraner ändå inbjudna att fira nationaldagen på Södra Skånska, det är en fin ceremoni som ligger typ en vecka efter veterandagen och dessutom är allmän helgdag. 29/5 känns mest som en Stockholmsangelägenhet.

   Radera
  5. Det återstår väl att se vad som hander I KU. Som det var nu så var väl KU's förslag att ett antal motioner som hänvisats till sig skulle avslås, nu får man väl bryta ut den . Snarare är det väl att det inte kostar så mycket att godkänna det och mycket politiskt kapital står att förlora på att vara mot.

   Radera
  6. Ben, är det inte så att KU hade behandlat ett antal motioner som paketlösning (inkl kebabpizzans dag) och förordat avslag på alla. Den behandlingen måste kanske göras om?

   https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/allmanna-helgdagar_H401KU19

   Radera
  7. https://data.riksdagen.se/fil/09C55138-1948-4757-B555-4F8359EE067A

   Radera
  8. Klart att MP är emot detta, innehåller all symbolik som de ogillar. Svenska flaggan, försvar, militär, sverige osv. Putin har väl lovat något i bra i utbyte mot att de röstar emot detta.

   Radera
 2. Har S + MP redovisat några skäl till att de är emot denna flaggdag?

  Flaggdagar 2017:

  1 januari
  Nyårsdagen
  28 januari
  Konungens namnsdag
  12 mars
  Kronprinsessans namnsdag
  16 april
  Påskdagen
  30 april
  Konungens födelsedag
  1 maj
  1 maj
  4 juni
  Pingstdagen
  6 juni
  Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag
  24 juni
  Midsommardagen
  14 juli
  Kronprinsessans födelsedag
  8 augusti
  Drottningens namnsdag
  24 oktober
  FN-dagen
  6 november
  Gustav Adolfsdagen
  10 december
  Nobeldagen
  23 december
  Drottningens födelsedag
  25 december
  Juldagen

  Skall man ta bort någon så är 1:e Maj och FN-dagen de jag ser som väldigt tveksamma, följt av Gustav Adolfsdagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och skall man lägga till en ny flaggdag förutom veteranerna då så föreslår jag skattefridagen.

   Radera
  2. Varför Gustav Adolfdagen?

   Radera
  3. Nu är det ju inte bara att ta bort dagar hur som helst. Sånt kan ge djupa sår i den lättkränkta folksjälen. Borde nog vara en rejäl folkomröstning först, innan man börjar byta hit och dit. Kan tänka mig enklare folkomröstningar via inter-nätet. Tycker det saknas en feature att folket kan kunna säga sitt i enklare frågor utan att behöva dra igång en jätteapparat. Skulle dessutom kunna bli fantastiskt bra underhållning på TV, med proffstyckare som den alltid lika pålitligt upprörande Göran Greider i TV-studio-soffan. Att folket känner att de får säga sitt är viktigt. Att hänvisa till SIFO-mätningar ger inte samma känsla av deltagande. Tror att folket behöver känna mer deltagande för att engagera sig i politiska frågor.

   Radera
  4. Gustav Adolfdagen är väl mer en intern Göteborgsk angelägenhet?

   Varför skall vi här nere i Skåne flagga för någon som varit kung i ett annat land? Ett land som vi dessutom oftast låg i krig med?

   Radera
  5. Hjältekungen som visade katolikerna var skåpet skulle stå efter att Danske kungen fått spö?

   Radera
  6. Qwerty: folkomröstning? Isf borde man kanske inskränka rösträtten till de som har flagga och stäng - då är det bara att åka runt och räkna flaggor olika dagar.

   Sen kan man tillsätta en utredning som kommer fram till att alla utom dom som inte vill måste flagga vissa dagar och ingen utom dom som vill förbjuda att flagga andra dagar. Eller annorlunda uttryckt: låta folk få flagga när de tycker det finns skäl.

   Varför är denna fråga öht uppe i vår lagstiftande församling?

   Radera
  7. Anonym, exakt, varför är denna fråga uppe i lagstiftande församling. Tänk så mycket enklare att bara delegera till folket och sen rätta sig efter utslaget. Flaggdagar har ingen som helst betydelse för något, det krävs inga kunskaper eller utredningar. Således en perfekt fråga för det imbecilla folket att rösta om.

   Radera
 3. Är det någon som är förvånad?

  SvaraRadera
 4. Kan inte flaggjäveln hänga uppe året runt istället så blir ingen varken kränkt eller fördelaktigt behandlad?

  Jag kan förstå syftet i USA men i Sverige? Krigsveteraner? Skulle hellre se en dag då vi hyllar vårt försvar överlag. Någon parad och lite sånt. Hjältarna i hemvärnet som rycker ut under naturkatastrofer är större hjältar i mina ögon än stridspittar (jag är avundsjuk, ta det inte som något negativt) som åker jorden runt för att genomföra något annat lands politik.

  SvaraRadera
 5. Detta stopp var verkligen inte svårt att förutse!

  I nästa kapitel kommer krav på genusvinkling (flaggdagen måste vänta tills 50% av veteranerna är kvinnor).

  Därefter möjligen även upprörda röster om att IS-återvändare också är ett slags veteraner och därför även de måste få sin egen flaggdag som en del av omhändertagandeprocessen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, enligt försvarsmakten ska man ha varit anställd av försvarsmakten för att räknas som veteran. Åtminstone enligt dem. Vilket exkluderar t ex minröjare och annat som åkt utomlands anställda hos MSB, för övrigt.

   Radera
  2. Så rent hypotetiskt skulle en vpl som gjort insatser utomlands inte vara veteran?

   Radera
  3. Förresten, vad räknas som en nationell insats?

   Radera
  4. enligt sveriges veteranförbund så befinierar man en veteran som
   "Svensk Veteran är den individ som vid något tillfälle har genomfört internationell tjänst eller beredskap med uppgifter som har sanktionerats av världssamfund, och/eller svenska staten"

   Med andra ord så räknas den kvinnan som dödades i Kongo som veteran.

   Radera
  5. Ja, FM:s definition och veteranförbundets skiljer sig.

   @gbd_crx:

   Menar du typ i krig? För man skickar ju inte vpl utomlands på insatser, då får man skriva på ett anställningskontrakt först. Det är noga.

   De vpl som deltagit i övningar i typ Polen och sånt räknas då heller inte som veteraner så klart dels för att det antagligen inte räknas som en insats och dels för att de ju faktiskt inte varit anställda.

   Radera
  6. OK, hur är det med HV som hjälpte till vid branden I västmanland o dyl?

   Radera
  7. Vem som räknas som veteran i flagghissningssammanhang är väl extremt hypotetiskt så länge det inte är förbjudet att hissa flaggan för icke formellt korrekta veteraner?

   Nu kan man ju iofs lätt tänka sig att S/MP-regeringens extrema radikalisering i den riktningen fortsätter.

   Radera
  8. @Ban, jo hur är begränsningarna mot at skicka vpl utomlands? Krävs en krigssituation eller är det mer ett val man gjort att bara skicka frivilliga utomlands?

   Radera
  9. I lagen om totalförsvarsplikt finns i alla fall inga hinder för att skicka vpl utomlands. Man är obegränsat skyldig att röra sig geografiskt enligt order.

   Radera
 6. Inför omröstningen så fanns det en mionritet av partierna som ville klubba igenom förslaget M, KD L och SD, då det uppmäsksammades på sociala medier bland veteraner att C var emot förslaget så lobbades det mycket. Vilket (troligen) fick C att tänka om.

  Och då fanns det helt plötsligt en majoritet i riksdagen för förslaget, och idet läget vill regeringen inte förlora ansiktet(genom att ändra uppfattning, alternativt rösta ja till ett förslag från M) så då väljer regeringen att återreimiera förlaget.


  Käbbel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, dessutom kan de nu använda det i framtida förhandling om något de själva vill ha eftersom de vet att fyra "motståndarpartier" vill ha igenom detta. Det kanske blir allmän flaggdag på datum för Earth Hour också innan de är klara? Eller mer troligt - någon ny extra skattehöjning på ditten eller datten.

   Radera
  2. Och politikerföraktet firar nya triumfer!

   Inte ens en sketen flaggdag kan man ge de som riskerat livet i regeringen och rikets tjänst. Hur är det med övriga resurser efter avslutad utlandstjänst? De som kommer hem med skador vilken hjälp får de? Vilken hjälp/ersättning får anhöriga och familj till de som stupar?

   Radera
 7. Jag stödjer idén om en allmän flaggdag för veteranerna. Det är en bra påminnelse om att Sverige övergav sin näatan 200-åriga tradition av fred.

  SvaraRadera