Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2017-03-13 15:33

SEB: Allt positivare bostadsspekulanter - inga tecken på att marknaden viker

SEB-bankens boprisindikator stärktes kraftigt senaste månaden tillsammans med allt positivare bostadsspekulanter. Det finns därmed inget som talar för att bostadsmarknaden viker i närtid och morgondagens prisstatistik från Mäklarstatistik hos Valueguard kommer peka uppåt. Samtidigt skjuter efterfrågan på sk lyxlägenheter i höjden.
SEB:s boprisindikator och Valueguards bostadsprisindex för Sverige.
Bostadsmarknaden är mestadels psykologi och priserna går därmed i den riktning som marknadens spekulanter tror. Psykologin kan mätas med SEB:s boprisindikator. Den ligger alltjämt nära toppnivåer och stärktes under månaden som gått.

Det finns en stark korrelation mellan denna i indikator och bostadspriserna, där den officiella statistiken från Mäklarstatistik och Valueguard släpps i morgon. Med hög sannolikhet kommer de alltså visa på stigande priser och nya rekordnivåer.

Boprisindikatorn är inte ledande på något sätt, annat än att SEB brukar rapportera några dagar före prisstatistiken. Indikatorn behöver vika för att priserna ska gå ner.

Mer intressant i morgon blir inflationsstatistiken med KPI från SCB, då den påverkar Riksbankens felprissatta ränta. Hushållen är fartblinda och väntar sig inga höjda räntor, vilket kan leda till dålig stämning framöver.

Men för stunden fortsätter haussen och bubblan att blåsas upp. Kortsiktigt ser jag inga indikatorer på annat.

Sveriges Radio Ekot rapporterar att intresset för sk lyxlägenheter har exploderat, dvs lägenheter till priser över 10 MSEK. Stockholm dominerar förstås och antalet lägenhetsaffärer i klassen har ökat med 90% sedan 2014.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

32 kommentarer:

 1. NÄR kommer korrektionen ?
  ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis. Haha. Den kommmer men det kanske dröjer till efter dagens 20 åringar har gått i pension :D. Någon "korrektion" neråt kommer inte. Stiger räntorna så stiger lönerna.

   Radera
  2. Nej inte en chans. Lönerna ökar redan snabbare än de borde sett emot produktivitet.

   Radera
 2. När bygger de billiga hyresbostäder till underklassen då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ALDRIG !!

   Har aldrig heller byggts om inte med stora statliga subventioner!
   Och att ge stora statliga subventioner till en viss grupp är OMÖJLIGT idag för den politiker som vill sitta kvar vid köttgrytorna !

   Radera
  2. Ojojoj, men var ska alla de nya bo? Närmare 400000 bostadsugna är på väg till Sverige enligt Migrationsverket. Kommunerna kanske kan köpa borätter i en större omfattning med skattepengar.

   Radera
  3. Det är en ynnest att få betala skatt till alla som vill ha vår utmärkta välfärd. Jag jobbar gärna längre än till september innan jag får behålla pengar jag tjänar. Tror att mitten av oktober är ett bra riktmärke.

   Radera
  4. Varför skall du behålla något alls? Det finns de som behöver dina inkomster bättre än du.Du borde skämmas som är så girig, hur kan du se dig själv i spegeln?

   Radera
 3. Schysst att grafen ser ut som batmanloggan! Well played SEB!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte exakt samma sak!

   Radera
  2. Jag tror nog att det enda som kan rädda oss nu är män i trikåer...!

   Radera
 4. I Usa så höjs räntan på onsdag och minst 2 höjningar till under 2017 är annonserad samtidigt vill Trump öka utgiftstakten vilket kommer leda till ännu högre räntan. Frågan är vad som spiller över på Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget. Sverige är inget industriland längre. Vi gör inte av med råvaror i samma mängd som förr i tiden vilket gör att vi är mindre känsliga mot dyrare valutor. Riksbanken kommer nog vänta in till ECB höjer styrräntan vilket antagligen kommer dröja några år då handelsfördelen syns först något år efter att FED höjt. För att Riksbanken ska slippa höja så inför man istället en tolerans på 4-5% i inflations istället för 2% och till slut blir vi västvärldens Kina men billig arbetskraft som går med på allt för ingenting.

   Radera
  2. RB kan höja i Q4 2017, senast Q1 2018. Om man låter inflationen rusa till 4-5% så blir man så småningom tvungen att höja räntan väldigt mycket.

   Radera
  3. FED kommer höja. USA kommer importera allt möjligt och bli mer belånade och handelsbalansen kommer bli skev vilket kommer förorsaka att amerikaner förlorar jobb och vips så sänker dom räntan igen och då gör Das Reichsbank samma sak och dom ända vinnarna blir bolånetagare.

   Radera
  4. Så då är det bara fortsätta att spekulera i fastigheter.

   Radera
  5. Det är ju det politikerna vill att vi gör. Det driver den svenska ekonomin både i form av att nya skulder skapas (= d.v.s. ekonomin växer) samt att många använder bostaden som en bankomat och handlar bilar och dylikt gratis.

   Radera
  6. ...ECB håller på att minska QE nu. Kommer vi få se ett taper tantrum #2: return of super mario draghi?

   Radera
 5. Inget händer - för det läste jag på flashback

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett tips från Lars är att i sin dators host-fil lägga till
   www.flashback.org 127.0.0.1 Det gör att du slipper läsa hatsajten Flashback.

   Radera
  2. Redan gjort för länge sedan. Min hosts-fil ser ut så här:

   127.0.0.1 flashback.org www.flashback.org
   127.0.0.1 aftonbladet.se www.aftonbladet.se
   127.0.0.1 avpixlat.se www.avpixlat.se
   127.0.0.1 exponerat.net www.exponerat.net
   127.0.0.1 politism.se www.politism.se
   127.0.0.1 friatider.se www.friatider.se
   127.0.0.1 nyatider.nu www.nyatider.nu
   127.0.0.1 nyheter24.se www.nyheter24.se

   Radera
  3. flashback hatsajt? pga enskilda forumtrådar eller genomgående i hela nätverket? genuint okunnig då jag inte besöker sidan frekvent, om ens någonsin.

   Radera
  4. @manikin. Du måste lära dig nyspråket hatsajt=sajt jag inte gillar/sajt som framför åsikter till höger om pol pot. Cornus definition är lite vidare eftersom proryska Aftonbladet och skräpkanalen nyheter24 ingår. Politism och nyatider vet jag inte vad de är. Noterar dock att nyheteridag.se ich samtiden.nu saknas i listan

   Radera
  5. Sambon kallar flashback sveigestoalett, man kan hitta precis allt där visserligen måste man sortera bort en hel del skit på vägen men trots allt så finns nästan allting där. Lite som wikipedia dränkt under en sörja av brunt.

   Radera
  6. Politism, är väl ändå onödigt att filtrera, hur stor sannolikhet är det att någon råkar skriva in just den bokstavskombinationen i adressfältet?
   Skulle man råka hamna där går man ju lika snabbt därifrån.

   Radera
  7. Jag funderar på om Cornu läst något annat på flashback än skvallertråden som handlar om honom själv..?

   När man letar efter information om något lite mer udda ämne så är det ju annars en guldgruva. Kanske inte för att allt som står där är sant, men man brukar i alla fall få tips om var man kan leta vidare.

   Radera
  8. Det finns inget av värde på Flashback. I de fall man själv sitter med facit inser man direkt att "Flashbackdetektiverna" inte har en aning, inte vet vad de ska leta, hårdvinklar det de får fram, undanhåller det som talar emot deras egna påståenden, helt saknar ämneskunskaper och aldrig lämnar tonårsrummet för att ta reda på lite faktiska fakta. De har inte ens kunskaper om kvalitet och felkällor på det de googlar fram. Så nej, bygg du din världsbild på Flashback. Vill jag veta hur något "verkligen ligger till", så går jag till korrekta källor och de finns inte som gratis databaser på Internet utan kräver att man spenderar några minuter på mänsklig kontakt.

   Radera
 6. Bankerna äger alltså mer och mer av bostadsbeståndet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bostäder är säkra investeringar...

   ;)

   Radera
  2. Om du står mellan alternativet att spara pengar eller köpa bostad så är det bättre att köpa bostad för då blir inte värdet på ditt sparkapital utraderat men om du inte har något sparande behöver du inte bry dig.

   Radera
  3. Börsen har ju dock stigit >100% senaste fem åren? Om man nu tror att bostäder fortsatt kommer stiga i pris kan man ju köpa byggbolag eller fastighetsbolag.

   Radera