Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2017-03-31 09:45

Riksdagen röstade mot att göra handgranatsinnehav till vapenbrott

"Liberalernas" Roger Haddad hade lagt en motion om att göra otillåtet innehav av handgranater till ett vapenbrott. Samtliga partier i riksdagen utom Liberalerna valde att inte rösta för detta och innehav av handgranater ska alltså även fortsättningsvis inte ses som vapenbrott. Så ser det alltså ut i inrikesminister Ygemans (s) Sverige medan det i natt sprängdes ytterligare en handgranat i Malmö.
Brinnande engagemang i riksdagen.
Det är alltså fortsättningsvis inte ett vapenbrott att springa runt med handgranater på stan eller någon annanstans, även om man inte har tillstånd till det (i praktiken är militär). Tydligen betraktar inte riksdagen handgranater som vapen.
Detta samtidigt som vår inrikesminister Anders Ygeman (s) hävdar att man regeringen tar krafttag mot brottsligheten och minsann stiftat lagar som ska få bort handgranaterna, en lag som enligt insatta källor inte kommer förändra något alls.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

85 kommentarer:

 1. Men… varför i hela friden inte? Vad har de haft för argument att inte göra det till ett vapenbrott?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, vad är argumenten? Eller var dom på konferens och glömde att rösta?

   Radera
  2. Samhällsförfallet riskerar att gå lite saktare utan handgranater?

   Radera
  3. Handgranater är leksaker, inte vapen. Nog sagt om detta.

   Radera
  4. En uppblåsbar badboll kan också explodera, och sker det i närheten av fel person, säg en 3-årig pojke, så kan det orsaka brun smörja i badbyxan samt ett livslångt trauma.

   Radera
  5. Jag vill bara tillägga: Jag känner en kille som dödat flera 80-åriga kärringar med att smälla ballonger i örat bakom dem. Funkar bäst om man i smyg först skruvar upp volymen på deras hörapparater maximalt.

   Radera
  6. Sprängda handgranater är ett exotiskt inslag i den Svenska vardagen.

   Men att förbjuda nyårssmällare är viktigt! Politiker!

   Radera
  7. Det är inte så konstigt, handgranater har ju även väldigt många andra användningsområden än som vapen.

   Radera
  8. Tycker det var jättebra! vi har alldeles redan på tok för mkt förbud i det här landet, och vi har redan världens striktaste vapenlagar. Men på vilket sätt skulle man inkludera handgranater i vapenlagen? dessa är snarast att jämställas med smällare, det finns vissa polska smällare som är lika kraftiga som handgranater. Det finns även tomma granatkroppar att köpa, enkla sorter avsedda för blanka skott som man anväder i airsoft spel tex, och rejäla tomma granatkroppar avsedda att göra stor skada men man får ladda dom själva, med tex kraftiga smällare. Så ska dessa åxå förbjudas då eller? vart ska man isåfall dra gränsen för vad som är en granat eller inte?

   Radera
 2. Det är EUs fel. Om vi bara får tillbaka kontrollen slipper vi sån här skit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt är Bilderbergarnas fel.
   De älskar handgranater har jag hört.

   Radera
  2. Handgranater don't kill people - people kill people.

   If you want my M75 Kasikara, you'll have to wring it from my cold dead hands.

   Radera
  3. EU har inte exklusiv kompetens på det här området...

   Radera
 3. Jag får väl erkänna.
  Jag hade fel.
  sverige är bortom all vett och reson.
  Lite sorgligt, trots allt...

  SvaraRadera
 4. Både detta och föregående inlägg om riksdagsbeslut visar på (låtsad?) okunskap om hur arbetet i riksdagen bedrivs. Nästan en aura av Avpixlat över det.

  Enskilda motioner avslås i princip regelmässigt hur behjärtansvärda de än är. Utan ett utskott i ryggen blir det ingenting. Det är där krutet ska läggas om man verkligen vill förändra något, men det är klart att en enskild motion kan ge författaren sina 15 minuter i rampljuset och även ge upphov till ett par tämligen tramsiga inlägg på bloggar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dvs de enskilda riksdagsledamöterna är in praktiken maktlösa då allt som inte går genom ett utskott och det av partierna tillsatta personerna där. Detta är en inofficiell makt koncentration, slutsatsen är då att den stora delen riksdagsledamöter är där för att det "skall se bra ut".

   Radera
  2. Det har sedan flera år varit pinsamt uppenbart att handgranater inte omfattas av den svenska vapenlagstiftningen. Trots det har luckan i lagen inte täppts till. Detta påminner om den handlingsförlamning som i praktiken råder inom både regering och riksdag*.

   Mot den bakgrunden fastnar skrattet i halsen när du försöker göra dig lustig över den berättigade indignationen!


   *Inget hindrar att Justitieutskottet själv skriver en lagtext som sedan kan antas av kammaren! Riksdagen behöver inte alls vänta på en proposition från regeringen!!

   Radera
  3. Avslaget beror väl på att en sverigedemokrat motionerat om samma sak.

   Radera
  4. Nej slutsatsen bör bara att makten skall ges tillbaka till de folkvalda. Inte innehas av partier, partisekreterare eller utskott.

   Radera
  5. Demokratin följer en förutsägbar process där många skall komma till tals både på nationell, regional och lokal nivå. En motion som sen skall bli lag måste till ett utskott, sen bör en utredning följa, sen skall remissinstanser säga sitt, sen skall någon fler tycka till, industrin ges möjlighet att lobba mm. Enskilda glada tillrop av en enskild person i Riksdagen räknas inte så mycket, man måste förbereda sig ordentligt för att det skall bli verkstad, eller snarare, lag av det hela.

   Radera
  6. Just detta som är ett gigantiskt problem. Vi kan inte ha en Riksdag där det tar åratal att få igenom även den mest självklara lagstiftning. Det är inte hela världen om en ny lag blir mindre lyckad, det går faktiskt att ändra den igen. Riksdagen borde kunna fatta nya lagar på max en månad från lagd motion. Myndigheter som t.ex. Polisen borde också ha möjligheten att föreslå nya lagar som krävs för att de ska kunna nå de av Regeringen satta målen.

   Radera
  7. Det tar inte åratal att få igenom självklara lagar. Ta t.ex. olika kryphål i skattelagstiftningen, dessa snabbutreds och täpps till på nolltid t.ex. konstruktionen med ägarebolag för att ta ut lön som utdelning.

   Radera
  8. https://youtu.be/MLtlcSR9A6M?t=158

   Radera
  9. S-bomben: Du har så rätt! När det gäller skatter är de väldigt snabba! Men i andra frågor tar det väldigt lång tid. Ett exempel är en distinkt lag om att tala eller sms:a när man kör bil (buss, spårvagn, tåg).

   Radera
 5. Ja, ytterligare en gång får man bekräftat att de flesta politiker är rent ut sagt dumma i huvudet.

  Inte konstigt att politiker föraktet bara växer..

  De positioner som har en av de viktigaste rollerna för Svensk framtid verkar dra till sig nötter lika effektivt som koskit drar till sig flugor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl så enkelt att ingen vettig människa skulle stå ut någon längre tid i det sällskapet. Därför blir det som det blir.

   Radera
  2. Och det värsta är att många av dessa "nötter" verkar själva tro att det gör ett bra jobb..

   Nu vet jag inte hur många av politikerna som arbetat inom den privata sektorn men misstänker att en stor del aldrig gjort det utan verkat inom politiken den mesta delen av sitt liv och därmed kunnat begå misstag efter misstag och levererar typ "nästan inget".

   Hade samma personer arbetat inom den privata sektorn hade det knappast kommit lång!

   Radera
  3. Som någon skrev om Mona Sahlins problem: Hon kan helt enkelt inte gå tillbaks till den karriär hon hade innan hon blev politiker för det finns ingenstans där de vill ta emot henne i åttonde klass...

   Radera
  4. Det finns vetenskapliga studier på att mindre intelligenta tenderar att överskatta sin intelligens medans de mer begåvade underskattar sin. Det krävs ju en viss mängd kunskap för att inse hur lite man egentligen vet...

   Radera
  5. Mnils, problemet med sådana floskler är att intelligens inte är linjärt. En 1%-are må vara en av de mest intelligenta procenten i urvalsgruppen, men kan kapacitet- och förmågemässigt vara 20x så kraftfull som en normalbegåvad. Så personen kanske fortfarande anser sig ha 10x kapaciteten, men missar att den egentligen är 20x.

   På motsvarande sätt är det åt andra hållet, men en 1%-are åt det hållet kanske har 20% av den normalbegåvades förmåga eller kapacitet, men tror sig ha 50%.

   IQ är inte linjärt utan sätter ett index på standardavvikelse. Inte på verklig kapacitet.

   Radera
  6. Om man ska studera till psykolog så måste man först ha ett års arbete ute i verkligheten. Väldigt bra regel. Borde vara något liknande för politiker. Kanske tre år?

   Radera
  7. För de en bit till höger på normalfördelningsskalan återfinns även förmågor som de till vänster inte kan utöva hur mycket de än försöker.

   Vad gäller politik så är det nog det omöjligas konst. Oavsett vad de gör så gör de fel. Det gäller bara att göra så lite fel som möjligt och samtidigt göra något. Demokrati är kompromissernas konst, vilket betyder att nästan alla blir lite missnöjda om det fungerar som det skall.

   Radera
  8. I så fall lyckas dom ju storartat just nu. Alla verkar missnöjda... :-)

   Radera
  9. Exakt så, vilket betyder att även om det rent teoretiskt bästa alternativet regerar just nu så kommer det obönhörligt att förkastas, just av missnöje. Och pöbelns minne är kort så ingen kommer ihåg annat än den senaste fiktiva personliga kränkningen.

   Radera
 6. Därför att handgranater passar så bra in i kaossamhället våra politiker drömmer om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Ystad var det en "explosion" idag,men det verkar vara något man knappt nämner.
   Kaossammhälle ja.
   Vem skulle ha trott att dagispersonal skulle få utbildning om handgranater här i sverige.
   Där jag bor håller sej tjejer dessutom alltmer inomhus,helt jävla otroligt när man inte vågar ta en löprunda.

   Radera
  2. Jo men i ärlighetens namn beror väl det sistnämnda mest på dig och det faktum att du lurar i trenchcoat och balaklava bakom buskagen varenda kväll nu när det blivit lite varmare ute?

   Radera
  3. Njae, mer ghillie suit runtomkring din boning😁
   Kolla noga i din DVR..

   Radera
  4. Ghillie Suit? Är det den där som ser ut som om man flått chewbacca?

   Radera
  5. PJ;

   "Där jag bor håller sej tjejer dessutom alltmer inomhus,helt jävla otroligt när man inte vågar ta en löprunda."

   Hörru! Det är faktiskt människor du pratar om! Tjejer ska inte beskrivas som löpande hundar.

   Jag förstår att tjejerna går in när sådana som du går ut.

   Sen tycker jag att även dagispersonal ska kunna hantera handgranater. Kvinnor och barn måste kunna försvara sig själva. Det har man ju sett... att de första att fly från krig och katastrofer är vi män.

   Radera
 7. Men är det inte liberalt då, att det ska vara lagligt att inneha även farliga föremål? Det verkar ju ligga i linje med liberalismen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sluta kränk oss libertarianer med hot och våld mot handgranatsförbud.
   Vi har det jobbigt nog som det är i det här jävla socialistkommunistlandet.

   Radera
  2. Precis, men det får man väl inte säga i det här landet numera.

   Radera
  3. قنابل يدوية جيدة

   Radera
  4. https://www.youtube.com/watch?v=K5v41wq-eb8

   Radera
  5. Bring up the holy hand grenade!
   https://www.youtube.com/watch?v=xOrgLj9lOwk

   Radera
  6. Nästan varje gång nån påpekar att något i samhället går åt en farlig och fel riktning så börjar ni tramsa. Varför? Är det någon slags försvarsmekanism som bedövar mot hur illa det faktiskt är ställt på många håll i samhället?

   Radera
  7. https://www.youtube.com/watch?v=kQFKtI6gn9Y

   Radera
  8. Näe, jag tramsade även i inlägget om björksavstappning, t ex. Så jag vill nog hävda att mitt tramsande är rätt jämnt fördelat. Sen är så klart politiska extremister ganska tacksamma att både parodiera och provocera. Så när nån börjar dilla om att skatt är stöld eller att 10 000 tyska bögar kommer att invadera Sverige spelar man ju på det öppna målet så klart.

   Radera
  9. Passa dig Stefan. Skäggiga män med en mellanösternreligion och handgranater från Syrien...

   Radera
  10. Jo där har du förvisso en poäng Ben. Jag är glad att du inte blandade in min mamma iaf. Det hade varit snudd på perverst.

   Radera
  11. Annars finns det ju andra religioner att passa sig för klädda i skägg och kånken.

   Radera
  12. "Tiotusen tyska bögar vill jag skänka dej,
   tiotusen tyska bögar med stor fjong.
   Du ska ta dem som ett
   sommarminne i från mej,
   tiotusen röda rosor i din säng"

   medimixus, man kan inte ta livet på för stort allvar, du kommer ändå inte levande från det. Vi pratar ju allvar också.

   Radera
  13. Så sant gbdcrvx. Förresten slog väl Vikingarna stort i Tyskland? Tror du det är Christer Sjögren som lockat hit alla bögar?

   Radera
  14. Vem fan gillar inte det här?!
   https://www.youtube.com/watch?v=Rvl5uS9_xWM

   Radera
  15. Det är nog så att de pss som under VK2 använder Sverige som transitland för att komma till Tom of Finland

   Radera
  16. De gillar sina svenskar tyskarna.
   Går ju inte att slå på tysk tv utan att det är Siw Malmvist på någon kanal.

   Radera
  17. Medimixus, ironi och humor är ibland de enda till buds stående medlen att hantera verklighetens besynnerligheter. Cynism däremot är bara elakt, så det gäller att balansera på slak lina och inte ta ut svängarna allt för mycket, för då ramlar man ned.

   Radera
  18. Der har du naturligtvis helt rätt i qwerty. Det är troligen den bästa medicinen för att överleva i mitt yrke. Som du såg i kommentarerna ovan hanterade jag den biten också :)

   Radera
  19. Väl balanserat! :-)

   Radera
  20. Men Ben, skatt är stöld och det är därför det är det offentligas förbannade plikt att handskas effektiv och respektfullt med det samt effektivisera och minska användningen av det över tid och inte som idag slösa det på allt och alla!

   Radera
 8. Jag tycker det är extremt naivt av er som kommenterar (inklusive Lars) att tro att våra politiker inte har viljan och ambitionen att sätta stopp för detta. UPPENBARLIGEN finns det någon rimlig anledning till varför denna motion inte röstades igenom - ellerhur?

  Vore bra om någon är insatt kan förklara vad denna anledning kan tänkas vara. Blir rätt trött på att läsa dessa träskalliga, cyniska kommentarer på denna blogg. Känns som folk sitter och klagar/gnäller/hatar på etablissemanget för att ventilera frustrationen över deras egen maktlöshet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ej utredda motioner avslås regelmässigt. Motionen kan väl snarast vara en flaggning för utskottsarbete i frågan. Självklart skall inte handgranater finnas på gatan, till och med militärerna är väldigt försiktiga med dem och de plockas sällan fram annat än under formell övning eller uppvisning typ värnrensning eller inbrytning i hus.

   Radera
  2. Jag har inte detaljkunskaper men tror att det handlar om två saker.
   i) som Nicklas ovan skriver så är praxis att motioner går genom utskotten, utreds osv. Att lägga fram förslag på detta sätt handlar mest om att visa sig handlingskraftig eller populism om man så vill. Det verkar ju dock lyckas, FP får sina 15 min of fame och politikerföraktet späs på - grattis FP.
   ii) Beträffande sakfrågan, om handgranater ska klassas som vapen, tror jag att man i alla fall tidigare valt att hantera det som sprängämne och inte som skjutvapen. Skulle tro att politikerna som faktiskt är intresserade av att åstadkomma något hellre skärper straffen där än börjar mixtra med vad som klassas som vapen.

   Radera
  3. Jag tror också att i princip alla politiker oavsett parti vill sätta stopp för handgranatsanvändningen hos kriminella. Så det handlar nog om annat. Det första jag skulle ha frågat mig är hur stor verklig effekt den här lagen verkligen hade fått. Är det verkligen så illa att polisen inte kan lagföra personer som innehar handgranater idag?

   Radera
  4. Problemet är att det lagligt att föra in handgranater i Sverige men inte att inneha dem så tullarna får inte stoppa vid gränsen, det måste polisen göra.
   Bara fyrkantig byråkrati. Självmordsbälten är också ok att ta in.

   Inregränslagens paragraf 3 består i dag av 15 punkter där alla förbjudna saker står uppräknade. Där återfinns bland annat krigsmateriel, narkotika, vapen, stiletter och spikklubbor samt diverse djur. Men inregränslagen omfattar inte explosiva ämnen där handgranater inräknas.

   Radera
  5. Det är ju bra. Spikklubbor är alldeles för vanligt på våra gator. De säger inget om harpuner, nuntchakas och kaststjärnor? Också ett jäkla gissel. Tror de kastade kaststjärnor i Malmö igår.

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Det enklaste är helt enkelt att göra en ändring av vapenlagen paragraf 3, att göra ett tillägg för att den ska "omfatta (militär) materiel såsom minor, handgranater eller liknande, avsedda för sprängning eller skada av person, fordon, materiel eller fast egendom."

  SvaraRadera
 11. Varför kan man inte dela sidan direkt till FB? Det står att appen inte är konfiguerad. Beror det på min inställning på datorn?

  SvaraRadera
 12. Skjutvapen är de inte och passar därför inte så väl in i lagstiftningen.
  Men antagligen Knivlagen, fast den är väl inte drakonisk nog för att göra skillnad.

  SvaraRadera
 13. En massa kommentarer och snack men ingen som gör en enkel googling?!?!?!

  Den 31/1-2017 lade man in en proposition om skärpta straff för handgranater. Jag antar helt enkelt att man avslår dessa motioner med hänvisning till propositionen. Redan i November 2015 fick Peter Asp uppdraget att expressutreda detta. Motionerna lades in efter att det redan var igångstartat. Eller missar jag något. Känns som lite ohederligt tjuvnyp från Roger Haddad m.fl.

  http://www.regeringen.se/rattsdokument/departementsserien-och-promemorior/2016/03/skarpta-straff-for-allvarliga-brott-mot-lagen-om-brandfarliga-och-explosiva-varor/

  och

  http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2016/03/skarpta-straff-for-handgranater-och-andra-explosiva-varor/

  SvaraRadera
 14. Nu är inte politiker en homogen massa utan enskilda individer som kan uppträda på lite olika sätt beroende på hur de tolkar partilinjen, lite som Brownska molekylrörelser i en kaffekopp där sidorna begränsas av partilinjen. Så en viss slumpmässighet är att vänta innan jämvikt inställer sig i åsiktskorridoren. Till slut kommer även handgranater att kunna hanteras varsamt och bestämt av alla verkställande myndighetspersoner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall du brunsmeta molekylrörelserna nu även?

   Radera
  2. Molekyler bryr sig inte utan hänger sig åt strikt kvantfysikaliska aktiviteter, hängivet och proffesionellt framfört av den där Lisa Ekdahl, kvantfysikens mest kulturfysikaliska uttolkare.
   https://www.youtube.com/watch?v=7GDQGAZunEg

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 15. Om man läser motionen så är det ju bara en punkt som handlar om handgranater.
  Det mesta handlar i vanlig "liberal" ordning om att utöka EU som polisstat.

  Ganska mycket i den motionen som ett riktigt liberalt parti oxå hade röstat mot.

  https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/grov-organiserad-brottslighet-och-illegal_H4023468

  SvaraRadera
 16. Problemet är inte handgranaten. Problemet är att alla inte följer SäkI.

  SvaraRadera
 17. Hur många av er har läst om motionen på riksdagens hemsida? Knappast någon av kommentarerna att döma.
  Det är rena sandlådan för regeringen vill klassa handgranater som explosiv vara och skärpa straffen för otillåten hantering. Liberalerna vill klassa handgranater som vapen och skärpa straffen för vapenbrott, medan SD vill klassa dem som krigsmateriel och ha straff för det.
  Och när bebisarna i sandlådan inte kunde tänka sig att rösta på något annat förslag än sitt eget så blev det regeringens linje som beslutades.
  Så nu sitter parvlarna på vuxendagiset i vart sitt hörn och surar och snörflar...

  SvaraRadera
 18. Länken kom inte med. Här är den.
  https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/skarpta-straff-for-brott-mot-tillstandsplikten_H401F%C3%B6U10/html#_Toc478111339

  SvaraRadera
 19. Tur att det är första april idag.

  SvaraRadera
 20. Jag är mest besviken över att ingen miljö konsekvens lagts med i klimatpåverkan när man använder granater. Att inneha granater är en sak då de redan är tillverkade så jag tar gärna mot flera som en påminnele om dagens röstning. Men varför sa miljöpartiet ingenting om splitterverkan på närmiljön och människor?

  SvaraRadera