Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2017-03-22 10:18

Regeringen vill chockhöja skatten för pensionärer

Regeringen och finansminister Magdalena Andersson (s) vill chockhöja skatten för pensionärer. Det handlar om pensionärer som flyttat utomlands för att kunna leva på sin svenska fattigpension, som nu inte längre ska få skattefrihet i Portugal.
Dina pengar? Nej, det är Magdalena Anderssons (s) pengar som du tillfälligt får låna.
I Portugal är det skattefritt med pension, speciellt tjänstepension. Det gör att många svenska pensionärer helt enkelt flyttar till Portugal för att få en chans att leva på sin pension, vilket blir "lite enklare" med 0% i skatt.

Finansminister Magdalena Andersson (s) vill nu sätta stopp för detta och inleda förhandlingar med Portugal om att svenskar bosatta i landet ska beskattas. 

"Finansminister Magdalena Anderssons ambition att sätta stopp för skattefrihet för pensionärer i Portugal tas nu till en helt ny nivå. I dagarna skickar Finansdepartementet det formella brev som ska få Portugal till förhandlingsbordet."
Det vore ju själva f-n om pensionärer kan leva på sin pension. Så kan vi inte ha det!

Man får väl hoppas att Portugal skrattar den svenska regeringen i ansiktet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

43 kommentarer:

 1. Så vitt jag förstått får man inte behandla EU medborgare på olika sätt inom EU. Sannolikheten att Portugal skulle ändra så alla deras pensionärer får betala skatt känns därmed mycket låg.

  SvaraRadera

 2. "Man får väl hoppas att Portugal skrattar den svenska regeringen i ansiktet" - Instämmer, inte bara Portugal skrattar - hela Världen. :- )

  SvaraRadera
 3. Att vara världens socialbyrå kostar på..
  Hur ska vi annars finansiera vår sociala verksamhet om vi inte tar in mer skattepengar?
  Jag tycker det är fel men samtidigt kan vi ju inte låna pengar till vår omfattande sociala verksamhet?
  Vad skulle lösningen annars vara ?
  Kritik utan lösning är sällan produktivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Demagogskitsnack för att slippa kritik. Man kan inte lasta kritikern med att också hitta lösningen. Det måste alltid börja med kritik och felidentifiering, sedan kan man lösa problemet.

   Lika illa som positivismen.

   Radera
  2. Det är mycket enkelt. Vi slutar att vara en socialbyrå.

   Är det inte konstigt att man kan man komma hit som flykting, leva på bidrag och sen åka på semester till det land man flydde från? Är man däremot svensk som flyttar så skall man betala skatt när man inte ens bor i landet. Kan inte vara mycket sjukare.

   Radera
  3. Som det åtminstone har varit så har ju invandrare kunnat skickat hem sin föräldrapenning till sina ursprungsländer och barn som är kvar där. T.o.m retroaktivt.
   Under parollen "Alla ska med" så ska alla som kan beskattas beskattas. Utom de riktigt rika.

   Radera
  4. @GuDu, Vart hittar du identifieringen ?

   Radera
  5. Magnus Strom,

   +1 för den jämförelsen :)

   Dom är egentligen helt skamlösa som sätter efter de som flyttat från landet och är pensionerade, dom borde få rå över sina egna pengar kan man ju tycka.

   Det blir bättre än så, när dom får permanent uppehållstillstånd går dom till försäkringskassan och begär att få flygbiljetten betalad för dödsfall i familjen, ömmande någonting, och åker till det landet dom flytt för sina liv från. Systemet borde strippa dom på uppehållstillståndet så fort dom landat...

   Radera
  6. Johan: till detta kommer att man (nästan) helt villkorslöst delar ut medborgarskap - dvs ovilkorad rätt att befinna sig här.

   Annars håller jag med. Asyl skall man få för asylbehov. Försvinner behovet så borde asylen återkallas. Självklart skall asyl vara grund för uppehållstillstånd. Skall de vara här annars så måste de va annan grund till uppehållstillstånd (och leva gott på statens allmosor är ingen sådan grund).

   Radera
 4. Är detta ett stort problem? Varför bara Portugal och inte Spanien, Frankrike och Malta? T.ex. Malta har skatteavtal med Sverige och man kan göra en pensionsmaximering d.v.s. ta ut rubbet på kort tid och efter en tid återvända till Sverige.

  SvaraRadera
 5. Detta är ju lite roligt.
  En annan synvinkel på saken (skatterna är för låga).
  http://www.etc.se/inrikes/greider-sagar-regeringens-planer-hapnadsvackande-korkat

  SvaraRadera
 6. Pensionerad i Tavira Portugal har jag såklart synpunkter. Borgmästaren här ber ett Svenskt företag som ordnar golfresor hit att ragga FLER Svenskar hit! Vi är populära här, kanske därför att vi betalar våra räkningar i tid.
  Portugal tjänar en hel del pengar på oss, vi betalar bland annat bostadsskatt, moms, bensinskatt, elskatt, alkoholskatt och tobaksskatt om man röker. SÅ Maggan snackar skit om sånt som hon inte vet.
  Min gissning är att Poetugal inte ändrar skatten för Svenska pensionärer. Har svårt att se att dom kan göra det utan att omförhandla hela NHR-statusen som ju även gäller till exempel Fransmän och Tyskar.
  Min gissning nummer två blir då att Maggan säger upp avtalet och vi får betala Svensk SINKskatt även på tjänstepensionerna. SINK-skatten är idag 20% men #Pajasregeringen höjer den till 25% efter nyår enligt kommunistpartiets ekonomiska taleshöna Ulla Andersson.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enbart en chansning från fruns sida.
   Måste kunna visa upp sitt missnöje inför folk som inte har/förmår utnyttja denna möjlighet.
   Som bekant valår snart.
   En sådan sak som att omförhandla dylika avtal sannerligen inte gjort i en handvändning.
   Som Rickie skriver: Portugal tjänar en hel del på detta gentemot inte bara Sverige.
   Detta släpper inte portugiserna ifrån sig.

   Radera
  2. Finland verkar ju ha lyckats enligt nedanstående post.

   Hittade även detta: https://ec.europa.eu/taxation_customs/individuals/personal-taxation/treaties-avoidance-double-taxation-concluded-member-states_en

   Hur kan ett avtal som ska förhindra dubbelbeskattning användas om skatten sätts till 0% av ena parten?

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Finland och Portugal undertecknade ett nytt skatteavtal: http://vm.fi/sv/artikel/-/asset_publisher/verosopimus

   Radera
  5. Tack, Erik!
   Den sista gick att läsa.

   Radera
  6. Finlands avtal var från 70-talet, dvs innan EU inträdet. Sveriges är ganska nytt och därför inte aktuellt att ändra. Allt enligt en portugisisk skattejurist jag hörde för ett par veckor sen. Detta är Maggans signalpolitik och enligt juristen så hamnar brevet i runda arkivet.

   Radera
  7. Inte en minut för tidigt att höja SINK till 25%. Dessutom då V´s framgångsrika förhandling med regeringen att höja skatten med 2.400 per år för dem som har inkomst överstigande 38.000/mån att balansera mot skattesänkning om 2.500 per år för dem som lever på sjukersättning.V prioriterar förtjänstfullt de svaga grupperna i samhället ... Kunde dock vara ännu mer!Det lutar åt att V får min röst nästa riksdagsval!

   Radera
  8. Varför ej 125%?
   Om ( händer inte i Sverige) att någon protesterar kan man ju skylla på kulturministern.
   Henne får ju vi CIS- are ej nudda.
   Lite felskrivning så där.
   Man måste ju betala och sedan få tillbaka när det rättas.
   Skulle nog inte ha tipsat beslutsfattarna.

   Radera
  9. Sverige håller på att bli vår tids DDR. Och vi håller på att bygga upp en osynlig mur där ingen kommer ha råd att lämna.att skatta 25 % när man inte ens bor här och dessutom betala en del kostnader i det nya landet gör ett man i framtiden endast kan flytta om man är höginkomsttagare...Grattis Magda

   Radera
 7. Tydligen gick det ju i alla fall alldeles utmärkt för Finland att förhandla fram ett nytt vettigt skatteavtal med Portugal.

  SvaraRadera
 8. Att beskatta pensionen i Sverige är ju väldigt enkelt och det förvånar ingen om fröken Magdalena knäcker pensionärernas "lön" redan vid källan (om inte portugiserna kommer till förhandlingsbordet).
  Tyvärr är pensionärerna en svag grupp i samhället så vi har inte mycket att sätta emot. Se bara när Göran Persson "lånade" 252 miljarder ur pensionsfonderna. Dessa är inte återbetalda!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Qvintus: Den enkla sanningen är den att vare sig Göran Persson eller för den delen någon annan någonsin vare sig lånat eller för den delen stulit några 252 eller för den delen 258 miljarder ur Pensionsfonderna!Däremot helt riktigt konstaterat att Finansministern med största sannolikhet om Portugal vägrar förhandla kommer att lägga direkt källbeskattning med SINK-skatt även på svenska tjänstepensioner. Och det naturligtvis helt med rätta! Svensk pension skall beskattas i Sverige!

   Radera
  3. Frågan har varit uppe här på siten.
   http://cornucopia.cornubot.se/2014/01/goran-persson-stal-inte.html

   Radera
  4. Det kan i och för sig hända att frågan varit uppe här tidigare. Men det förändrar inte det faktum att hela köret om Persson och 258 miljarder är en vida spridd myt avsedd att misstänkliggöra den blocköverskridande pensionsuppgörelsen som ligger till grund för nuvarande pensionssystem.

   Radera
 9. Jag har en kompis här i Tavira, F. F kom till Sverige på 70-talet som ung efter att ha gått ut universitet i Lahore. F skaffade sig jobb på tryckeri i Stockholm första dagen i Sverige och träffade en landsman han fick bo hos.
  F fick så småningom jobb som kassör på Posten och efter att ha jobbat hela arbetslivet på Posten slutade sin yrkeskarriär på Postens ITavdelning för några år sedan.
  F har troligen inte världens bästa pension efter att har jobbat statligt hela livet, dessutom betalar han Svensk SINK-skatt på hela sin pension. Idag är SINK-skatten 20% feen höjs till 25% efter nyår.
  Maggan undrar om vi pensionärer i Portugal kan se oss i spegeln på morgnarna. Ja, det tycker jag verkligen att min kompis F kan göra, han är den givmildaste och snällaste människa jag mött, och jag har mött många efter att ha jobbat world wide inom telecom i mer än 30 år.

  SvaraRadera
 10. Kommer inte dessa pensionärer hem och kräver hemtjänst och sjukvård när pensionen är slut? (Fast den kanske aldrig tar slut?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen av de pensionärer jag känner i Portugal ( många ) har minsta tanke på att flytta till Sverige igen. Varför skulle vi vilja göra det?
   Klimatet är bättre här, maten är billigare och godare. Här på Algarvekusten finns nästan ingen brottslighet.
   Svensk hemtjänst och sjukvård? Skojjar du med mig? Den är ju ett skämt! Vården är minst lika bra här.

   Radera
  2. Känner till ett antal exempel som har flyttat hem igen när de blivit sjuka. Det går rätt snabbt att bli svensk igen när det kniper.

   Radera
  3. Finns det siffror som stödjer det ena eller det andra?

   Rickie> Får de gratis sjukvård i Portugal, eller hur funkar det? Ska man ha en sjukvårdsförsäkring? De du känner som stannat kvar, har de fått cancer/KOL/annan sjukdom som kräver mycket sjukvård?

   Radera
  4. Rickie - så tänker nog de flesta som är friska.

   Hur fungerar det rent praktiskt om man blir sjuk (jag menar riktigt sjuk - något som kräver flera månader av behandling)? Har man rätt till sjukvård i Portugal trots att man betalar 0% i skatt?

   Om man inte får sjukvården i Portugal - kommer de då ligga och självdö i Portugal istället för att resa till Sverige?

   Radera
  5. Räkna med att Portugal sätter sjuka vårdresurskrävande svenskar på första bästa plan (utan medföljande sjulsyrra) hem framöver när problemet börjar visa sig.

   Radera
  6. Rättelse wolfser 12:32. Du skattar ju för vanlig pension ochn privat pension i Portugal om man flyttar till Portugal. Däremot vill ju denna regering i Svedala sabotera så man inte skulle kunna lyfta tjänstepension skattefritt i Portugal. Detta har Portugal för att ge en Win Win situation för Portugal som land och för svenska pensionär som tröttnat på Sverige.

   Radera
  7. Richard Ohlin, alltså, alla som betalar skatt någonstans i EU, till exempel Svensk SINK-Skatt som alla Svenska pensionärer i Portugal som fyllt 61 och lyfter allmän pension gör har rätt till EU-Sjukvård.
   Inget specifikt för Sverige och Svenskar. Gäller ALLA EU-medborgare. Du vet inte vad du pratar om...

   Radera
  8. Jag vet vad jag pratar om. Men tror du att systemet kommer bestå när ni freeloaders börjar kosta pengar?
   Tror ni att ni slipper skatt?


   Det är era pengar Portugal vill åt.
   Inte ert sällskap.

   Dags att börja träna på en dyster fado mao.

   Farsan har jobbat i Portugal och han gillar landet, och de kollegor han hade där nere som var utsända har stannat kvar. Förstår varför, Spanskt klimat fast utan den spanska hysterin

   Radera
 11. Hm..det är nog en på det stora hela dålig idé.
  Anledningen är enkel: Vill vi vara med i EU och samtidigt har problem med att förse de äldre med rätt vård är det nog bättre och enklare att de bor på varmare ställen där deras köpkraft för samma medel är högre och de på så vis skapar efterfrågan och arbete. I alla fall nu.
  Sen att det behövs mer pengar i statsladorna...förvisso sant, men det kanske man får dels hitta andra lösningar på, dels kanske använde pengar som redan finns effektivt. Tex slopa lite avdrag (rot?) eller annat? Samt ha en koherent politik för saker som är väldigt dyra. Duttande kan bli dyrt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samt, vilket påpekas här av Rickie, många som jobbat hela livet blir fattigpensionärer i allt högre utsträckning. Det slår mot dem både i Sverige och utomlands. Så om inte pensionerna höjs beskedligt samtidigt som man inför/höjer skatten blir pensionärerna enbart fattigare.

   Radera
 12. Hur kan någon som låtsas vara så begåvad framstå så efterbliven.

  SvaraRadera
 13. Lite märkligt att man jagar dessa pensionärer, det är inga jättesummor folk har i sina tjänstepensioner direkt, mycket få har över 5 miljoner och de flesta har långt mindre än så, och de pengarna ska räcka i dryga 20 år i snitt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Greenious: Tjänstepensioner finns av mångahanda slag. De av Dig nämnda är huvudsakligen i form av fondsparande och bör därför beskattas som avkastning av kapital. Den stora mängden av Tjänstepensioner som idag är under utfallande är dock av typen ITP2 som är förmånsgaranterade och därför livsvariga. Samt att den pensionspremie, proportionell mot inkomsten, som betalats in av arbetsgivaren är vid inbetalningen obeskattat belopp och skall i enlighet därmed principiellt besakttas vid utbetalningen. Och det rör sig om för den enskilde relativt stora summor månatligen som därmed undgår beskattning under ett dubbelbeskattningsavtal som det Sverige har t.ex. med Portugal. För egen del skulle det röra sig om cirka 2.500 per månad i skattelättnad bara på tjänstepensionsdelen om jag flyttade till Portugal under nuvarande regler. mvh

   Radera