Cornucopia?

Aktuellt

Friggebod, Attefallshus, Bolundare och nu Bohlinare

En ovanlig frihet i Sverige är möjligheten att uppföra mindre komplementbyggnader utan bygglov. De har fått sina namn efter de drivande poli...

2017-03-21 11:38

Regeringen höjer skatten för poliser, sjuksköterskor, lärare och andra välfärdsyrken

Gårdagens annonserade skattehöjning som regeringen genomför tillsammans med Vänsterpartiet innebär höjd skatt för en lång rad välfärdsyrken. Det inkluderar sjuksköterskor, poliser, yrkeslärare, gymnasielärare. Mer än 10% av dessa klassas som höginkomsttagare enligt Vänsterparitet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
Några yrken där mer än 10% får höjd skatt.
Ovanstående yrken hade den sk 90:e percentilen över brytgränsen för skattehöjningen om 38 200:- SEK i månadslön. Det betyder att mer än var tionde i dessa yrken alltså får höjd skatt. Detta var 2015. 2018 drabbas fler på grund av två lönehöjningar sedan 2018.

Dit räknas alltså sjuksköterskor, gymnasielärare, lärare i yrkesämnen olika specialister inom sjukvården, men också goa arbetarryken som malmförädlare (=gruvarbetare) och lokförare. Detta inkluderar inte chefer inom yrkena.

I synnerhet gäller detta personal med specialkompetens, som t ex barnmorskor och sjuksköterskor med specialistkompetens som intensivvårdsutbildning. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

43 kommentarer:

 1. Jag har inte sett att regeringen eller (V) angett något skäl till varför dessa höjningar måste genomföras mer än en allmän höjning av statens inkomster.

  Alltså handlar det enbart om "straffa 'de rika' och sedan hittar vi alltid något att lägga pengarna på. Kamelfarm? Ännu en 100-miljoners websida till arbetsförmedlingen?"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korrekt. Vänsterns avundsjuka slår till igen, precis som 2004-2006 och i år (2017).

   Nu blir livslönen efter skatt ännu sämre för många viktiga yrken, vilket inte bådar gott för framtida rekryteringar.

   Radera
  2. Korrekt, rent generell girighet är vad det handlar om.

   Må de brinna i helvetet som straff för att de hyser sådant begär till nästans penningar!

   Radera
  3. Varför vänta till ett osäkert helvete?
   Action, please!

   Radera
 2. Två frågor. Varifrån kommer 4 procentenheter i höjning? 3 miljarder / 1,2 miljoner = 2500SEK per person.

  Är det ett typo? "2018 drabbas fler på grund av två lönehöjningar sedan 2018."

  SvaraRadera
 3. Jag tyckte Jan Björklund formulerade det så väl i en debatt med Jonas Sjöstedt häromåret: "Du är mer besjälad av att bekämpa rikedom än av att bekämpa fattigdom".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fan... Det var faktiskt riktigt bra sagt...

   Radera
  2. Det väl mycket lättare att uppnå?

   Radera
  3. Som alla vänstermänniskor så vill han bekämpa andras rikedom för att berika sig själv. Att tjäna in pengar ärligt har de aldrig ens övervägt!

   Radera
  4. Vänster ser hellre att alla har det lika jävligt än att alla får det bättre men vissa får det mycket bättre.

   Radera
 4. Är inte detta lite krokodiltårar? Tjänar man så pass bra som runt 40 000 SEK ./. skatt så har man väl ändå en hög nettolön. Det gäller bara att disponera den rätt; på sådant belopp lever man mycket gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du att det mest rättvisa är 100% eller 99% skatt på allt över 40 000 kr/mån? Man lever ju ändå gott på de första 40 000...

   Radera
  2. Det handlar inte om det. En lön på +40 000 har man för att man har pluggat och/eller jobbat hårt, det är ingen lottovinst eller värdepapper som ökat i värde.

   Radera
  3. Menar du att politikerna med 65k+ har jobbat hårt? :D

   Radera
  4. Det är väl bara för dig att bli topp-politiker om det nu är så enkelt glidarjobb.

   Radera
  5. Mina kräkreflexer förhindrar mig från att slicka röv och min etik förbjuder mig att vara en inställsam ja-sägare åt huvudman.

   Radera
  6. Undersköterskan som investerar sin hälsa genom att slita ut ryggen på ett äldreboende, och som har en grundlön på 20 k, förtjänar alltså inte mer i lön, eftersom hon inte pluggat eller jobbar tillräckligt hårt för att få 40 k i månaden?
   Tycker förtjänstargumentationen är ett dåligt sätt argumentera eftersom det finns många som jobbar hårt och inte belönas för det, och många som inte bidrar med värden i samhället men som belönas för det. Ett exempel är ett tramsjobb som telefonförsäljare där man lurar av folk pengar, som genererar 50 k i månaden.

   Radera
  7. "Om hårt arbete resulterade i hög inkomst så skulle alla kvinnor i Afrika vara miljonärer"

   Radera
  8. Att få ha förmånen att skapa sig en "högre" utbildning genom att läsa några år skall inte skapa sådana löneskillnader som >100%.
   En av de stora grekiska filosoferna har sagt: "Skillnaden mellan fattig och rik skall vara 1:6 för att alla skall må bra i ett samhälle" (fritt citerat)

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lottovinster är skattefria.

   Radera
  2. Nej, det är de inte faktiskt. Men liksom många andra skatter är det inte mottagaren som får betala, utan lotterianordnaren.

   https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2014.1/1818.html#h-Lotteri-som-ar-undantaget-fran-skatteplikt-for-lotteriskatt

   35% är den f.ö.

   Radera
 6. Jag förstår Lafferkurvan och inser att en skattesänkning skulle kunna öka statens intäkter men om nu skatten skall höjas för att få mer intäkter till statskassan, var bör man då höja först?
  Jäms över för alla? Låginkomsttagare? Höginkomsttagare? Pensionärer? Sjukskrivna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fastighetsskatt, den alla kategorier minst skadliga skatten.

   Fast först bör man ta bort allt onödigt staten gör.

   Radera
  2. Nja mindre skadligt är att höja bensin och dieselskatten några kronor. Finns en gräns där också när allt för mycket tankas i grannländer istället. Håller annars med om att det är en löjligt låg fastighetsskatt maskerad som något annat likt tullavgiften vid gränspassager i Storstäder maskerad som trängselskatt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Vi betalar ju redan världens högsta skatter.
   Man kan inte höja mer. Behöver man mer pengar måste man ta bort annat onödigt.

   Staten har 250 000+ anställda fördelat på 448 myndigheter. Det är bara en handfull av dessa som gör nytta. Det är bara att sätta igång och kapa.

   Det är bättre att dessa dugliga medarbetare får riktiga jobb i privat sektor och kan börja bidra till skatteintäkter. (Visst de betalar skatt nu också men det är ju skattepengar de fått från början)

   Radera
  4. För att göra listan kort, vilka myndigheter ska vara kvar?

   Radera
  5. Försvaret, Polisen och domstolsväsendet.

   Radera
  6. Ja, i sanning!
   Dessa myndigheter levererar ju verkligen...

   Radera
  7. De hade kanske kunnat leverera om de fått mer resurser att anställa mer kompetent personal?

   Radera
  8. Jag är själv anställd på en myndighet som förr gjorde nytta och skapade samhällsvinst men numera allt mindre. Det stora problemet är NPM. Enligt min åsikt är de detta som gjort de flesta myndigheter till ineffektiva pengaslukare. Jag väntar på den första politiker som tar tag i denna fråga. Den får min röst, oavsett parti.

   Radera
  9. Manila: nutänkte du inte till riktigt ordentligt va? Hur tänkte du finansiera dessa myndigheter? Allmosor eller?

   Och vad tänkte du polis och domstol skulle göra för nytta utan kriminalvården och kronofogden? Det är ju ganska meningslöst att haffa och döma buset om ingen verkställer straffet. Eller du menar att polisen skall skjuta av buset och domstolen skall fria dem för övervåldet?

   Radera
  10. Nattväktarstaten är, liksom kommunismen, en filosofi som inte fungerar i praktiken.

   Radera
  11. Bosse: det också, men nattobservatörstaten borde ju om möjligt funka ännu värre...

   Radera
 7. Det är ju bra att folk får mindre pengar att röra sig på. Det kommer ju hålla inflationen nere och då kan man sänka styrräntan ännu mer så kan kredittillväxten fortgå.

  SvaraRadera
 8. Meddelas nu att det föreslås en lag från sommaren 2018 att arbetsgivaren skall ha rehab plan redo redan efter 30 dagars sjukskrivning.
  Att ingen har tänkt på det innan.
  Valår är det visst på ingående.
  Kan ingen styra "boliderna " rätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart, kommer bli ännu svårare för de med sjukdomshistoria att få ett jobb igen!

   Vänstern lyckas hela tiden fördärva för de som de vill hjälpa, märkligt att de så konstant har otur när de tänker, måste bero på talang istället :-)

   Radera
  2. Det ger ju bara mer röstboskap. Finns ju en uppsjö med uppslag för att skapa röstboskap åt vänstern, det gäller bara att lyckas övertyga om att det är det onda kapitalet som bär skulden till deras situation och inte de välvilliga politrukerna.

   (Spår av ironi kan förekomma)

   Radera
 9. från Jonas gardells Twitter:

  Är kanske vänsterextremist nu, men om det behövs pengar till vård, polis & skola, är det inte bra att såna som jag betalar lite mer i skatt?


  Någon svarar:

  @Jonas_Gardell Jo, ditt bolag betalade 471 tusen i lön 2016 och har 100 miljoner i samlade vinster. Betala ut mer lön så det blir mer skatt


  Häpp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varenda vänstertratt som sitter där på sina höga hästar med mängder av pekpinnar i vardera hand lever sällan som de lär.

   Frågan man bör fundera kring är om de inte förstår att de skatteplanerar och undanhåller skatt på det här sättet, vilket jag fullt ut stödjer, jag stödjer dock inte att skicka självgoda tweets ut i etern där man vill ha högre skatt men själv undanhåller skatt och planerar bort skatt så mycket det bara går.

   De är ju helt imbecilla alla dessa Gardells, schyffertar, Timbuktus osv.

   Radera
  2. Allas vår Lars W har ju påpekat det tidigare.
   Verkar inte, som du skriver, att de fattar att de granskas.

   Radera
 10. Det viktiga är egentligen inte att fokusera på skattenivån. Antagligen lägre skattetryck idag än för något årtionde sedan. Det viktiga borde vara att fokusera på vart vi stoppar skattepengarna och där ser det dessvärre på många håll mörkt ut. Som mest besviken blir man på bidrag till olika typer av extremistiska organisationer som får fortsätta år efter år.

  SvaraRadera