Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2017-03-02 07:28

Regeringen beslutar om återinförd tvångsrekrytering till försvaret

Enligt mediauppgifter kommer regeringen idag fatta beslut om återinförande av tvångsrekrytering till det militära försvaret, sk värnplikt. 13% av en årskull ska genomföra mönstring och upp till 4% ska förlora ett år av sin livsinkomst och karriär medan övriga 96% slipper detta. Samtidigt är regeringen emot sänkta ingångslöner i andra sektorer, medan man alltså tvångsrekryterar till Sveriges lägst avlönade yrke - soldatyrket. Lönerna är så låga att man inte ens kan rekrytera 4 000 personer om året.
Enligt mediauppgifter (SR) vägrar vägrar regeringen alltså höja lönerna för att göra det samhällsbärande soldatyrket attraktivt. Istället ska de 4000 utbildningsplatser som inte blir fyllda av frivilliga fyllas av tvångsrekryterade ungdomar. I praktiken lönedumpning.

Det handlar alltså inte om någon upprustning eller utökning av svenskt försvar, utan bara om att slippa höja yrkets löner genom tvångsrekrytering. ÖB är tydlig i gårdagens budgetunderlag att krigsduglighet prioriteras och antalet soldater eller förband kommer inte ökas.

De tvångsrekryterade kommer få samma utbildningsersättning som frivilliga, så det är inte heller en fråga om att spara pengar. Tvångsrekryterade ska främst ersätta de sk tidvis tjänstgörande (GSS/T), dit det är svårt att rekrytera. Tvångsrekryterade innebär här dock en ökad kostnad, eftersom deras lön vid krigsförbandsövningar (KFÖ) och repetitionsutbildningar är högre än för GSS/T.

GSS/T får den låga soldatlönen på KFÖ eller repetitionsutbildningar. De tvångsrekryterade får sin SGI, dvs 80% av 97% av sin lön med ett tak. Med tvångsrekrytering och krigsplacering som sk GSS/K kommer det nu bli ännu svårare att rekrytera GSS/T.

För att upprätthålla krigsduglighet blir alltså de tvångsrekryterade dyrare än yrkessoldater, och dränerar försvarsekonomin ytterligare om inte regeringen avser att höja anslagen.

Regeringen vägrar på andra områden tillåta sk lönedumpning för att få in folk på arbetsmarknaden, men vill alltså inte anslå medel för att betala attraktiva löner för att riskera livet för att försvara Sveriges frihet och självbestämmande. Soldatyrket är ett av de yrken som har lägst lön i landet.
Löner i Sverige. Soldatyrket är inringat med rött.
Ett återinförande av tvångsrekryteringen bör ses som förberedande för att faktiskt utöka svenskt försvar. Eftersom man inte vill betala marknadsmässiga löner så lär det vara mycket svårt att utöka krigsorganisationen ytterligare. 

Det är dock viktigt att förstå att det idag inte finns någon kapacitet att utöka krigsförbanden utan att i så fall säga upp yrkessoldaterna och ersätta deras mycket krigsdugliga förband och mycket hög beredskap med tvångsrekryterade med låg beredskap.

Förhoppningen är nu att det ska bli lättare att rekrytera och utbilda officerare framöver, så att man kan skala upp krigsorganisationen, men det kommer ta många år innan man får upp numerären som behövs för att utbilda dessa även vid tvångsrekrytering. Lönerna måste upp oavsett, vilket Sveriges framtida regeringar kommer upptäcka.

Återigen, ett återinförande av värnplikten innebär inte ett starkare försvar utan ett dyrare försvar, utan att regeringen anslår medel för kostnadsökningarna. Alternativet är att man likt förr inte kallar in till krigsförbandsövningar och repetitionsutbildningar och väljer pappersförsvaret istället för krigsduglighet. Sveriges försvar idag är så litet att krigsduglighet och hög beredskap är helt avgörande för förmågan och man kan inte förlita sig på en köttvägg av forna tiders 100 000-tals värnpliktiga.

Det är också djupt orättfärdigt att upp till 4% av svenska ungdomar får sin karriär och livsinkomst fördröjd med ett helt år, och kommer få lägre pension mm på grund av att de är borta från arbetsmarknaden ett extra år. Allt tjafs om att man gör "män av pojkar" eller att "ungdomarna får lära sig hyfs" är rent nonsens, då det dels är väldigt få som omfattas, och dels kommer det vara skötsamma ungdomar med fläckfritt förflutet. Med högst 4% uttag kommer man förstås välja de mest begåvade och lovande ungdomarna, speciellt som det ofta är till tjänster inom funktionförbandens specialförmågor det är svårt att rekrytera. Alla vill bli jägare eller åka stridsvagn, ingen vill bli sambandssoldat. Dessutom ska försvaret försvara Sverige och inte ersätta utebliven uppfostran.

Det hade varit önskvärt att återinförd tvångsrekrytering av upp till 4% hade åtföljts av en försvarsskatt på de 96% som inte försvarar eller försvarat Sverige. Låt de som inte själva deltar i Sveriges försvar genom att aldrig varit krigsplacerade betala för försvaret.

Nu återstår att se när regeringen inför tvångsrekrytering till andra offentliga bristyrken, som t ex lärare. Kom också ihåg att de flesta diktaturer har värnplikt, medan det är betydligt vanligare med yrkesförsvar i våra västerländska demokratier. Regeringens argument mot sänkta ingångslöner för personer som står långt från arbetsmarknaden har med införandet av tvångsrekrytering till försvaret nu fallit.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

74 kommentarer:

 1. Diktaturen Ryssland har väl också tvångsrekrytering. Så det är inget konstigt i """""""""demokratier"""" där frihet saknas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. USa har också ett värnpliktssystem, det är bara det är att det är vilande. Men det är kanske ingen demokrati heller? Vilka länder är demokratier enligt dig?

   Radera
  2. Sverige har likt USA (tills dagens regeringsbeslut fattas) ett vilande värnpliktssystem.

   USA aktiverar sitt system när de hamnar i ett storkrig. Är Sverige i ett storkrig?

   Radera
  3. MEN USA DÅÅÅ....

   HAHA cornu du kanske skulle tvångsrekrytera en annan praktikant än den där bendover.

   Radera
  4. USA har en större armé (både i aktiv tjänst och i reserv), kärnvapen och ett annat mer gynnsamt geografiskt läge.

   De anser sig uppenbarligen kunna utbilda sina värnpliktiga EFTER ett krigsutbrott. Det kanske inte vi har tid med?

   Radera
  5. Så, anser du att USA är en demokrati eller nånting annat, i så fall vad?

   Mycket enkel fråga, är du oförmögen att svara på den, AB Tjuvstaten?

   Radera
  6. Det var du som drog upp USA, Ben Dover.

   Nu säger du att USA inte är likt Sverige. Nu får du bestämma dig.

   Radera
  7. Halmgubbeargument.

   AB Tjuvstaten implicerade att värnpliktssystem var inkompatibla med demokrati, varpå en intressant fråga då blir huruvida USA inte är att anse som en demokrati.

   USA valde jag eftersom det brukar anses som ett mer demokratiskt land av "frihetsivrare" på högerkanten men för all del. Vi kan ta Norge istället. Norge har ett värnpliktssystem - är de att anse som en demokrati, eller som nånting annat, i så fall vad?

   Radera
  8. @praktikanten

   Ett land har fel färg så har du en karta som du kan få i uppgift att färglägga med dina kladdkritor idag. Hoppas inte det inte blir för fååårt för dig praktikanten.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Military_service#/media/File:Conscription_map_of_the_world.svg

   Radera
  9. Näe men det ärlite sent att aktivera det den dagen då vi är I ett storkrig. Finland, diktattur?

   Som Ben sa här nedan, med de volymer det handlar om så blir det nog inte mer än att att man mönstrar blir en sorts förstärkt värvningskampanj. Lite skämtsamt kan man saga skillnaden mellan att våga gå fram till den snygga tjejen I baren jämfört med om hon kommer fram till dig.

   Problemen kommer nog först sedan om man skulle t.ex. sätta upp typ en fördelning per militärregion,med en värvad BSG per region och resten vpl, där skulle man vara tvungen att ta med sådana som inte vill medans andra som inte vill slipper.

   Radera
  10. @AB Sugsatan:

   Jaha, du var helt oförmögen att svara på frågan. Det var ju inte otippat m h t hur du är utrustad ovanför axlarna och nedanför midjan. Kan du (eller din personliga assistent) inte bara rulla ner permobilen i närmaste vattendrag så att vi slipper läsa fler av dina efterblivna inlägg?

   Radera
  11. I USA är det väl manga som tar värvning för att kunna studera på universitet? Dessutom så har man väl problem I UK med rekryteringen, där manga rekryter är från militärfamiljer. Inget problem I sig men man kanske missar manga bra soldatämnen som helt enkelt inte tänkt att det går att ta värvning. Därför tror jag också att vpl kan hjälpa med rekryteringen, antagligen kommer en del av de värnpliktiga att få smak på militärlivet.

   Radera
  12. gbd crvx - Ja, men i Sverige kostar det inget (för själva universitetet) så det är nog inget att locka med.

   Kanske förtur på vissa eftertraktade utbildningar?

   Kan ju dock få konsekvenser. Vem vill ha en läkare som enbart kom in på läkarlinjen för att han sprang runt och lekte krig 7-12 månader?

   Kanske en egen ansökningsgrupp för de som genomfört värnplikten så de "bästa" kommer in - inte ett system som ger +0,5 på HP t ex.

   Radera
 2. Äsch det går förmodligen att hitta 4000 frivilliga. Det är ju det som är det märkliga, så fort man ställer upp nåt slags urval blir ju folk taggade och ska klara ribban och bevisa nåt. Min gissning är att det inte blir särskilt mycket tvång.

  Sen är det väl som förr också, att typ polisen och en del andra gillar att man gjort lumpen och då kommer det ju attrahera de som är sugna på att bli snutar. Det är ju bra att de vänjer in sig vid pissig lön från början också.

  Men visst kunde man ha incitament. Det enklaste vore ju gratis tillgång till de system som finns idag, men som är kostnadsbelagda. Tandvård, sjukvård, förskola eller whatever.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det är ju det som är det märkliga, så fort man ställer upp nåt slags urval blir ju folk taggade och ska klara ribban och bevisa nåt. " Det har nog att göra med om det anses vara svårt så måste det vara värdefullt, eller hur?

   Radera
  2. Är det inte för att även vi har en myt om att man dödas i krig så blir man en martyr och mer värd än andra lik?

   Att jobba som soldat innebär ju att man ska döda andra, egentligen helt oskyldiga människor, för att dessa medborgares politiker bestämt att börja kriga. Ja oftast det ena landet då så klart.

   Så det är väl ett sundhetstecken att så få vill jobba med detta? Om lön kan få folk att ändra dessa grundläggande värderingar verkar ju konstigt. Vill man döda och dödas så vill man väl det oavsett lön eller inte? Vad ska man med lön till om an dödats?

   Radera
  3. Ben, en personlig fråga, du som är veteran, visste du att du skulle ta värvning redna innan du kom innanför grindarna, eller kom beslutet under din grundutbildning?

   Radera
  4. Det där är ju skitlängesen, men det var nog ett beslut som mognade fram efter några månader som rekryt. Jag insåg att jag hade talang för yrket och att det var kul, och sen cirkulerade det rätt mycket folk som hade varit i utlandet eller var under utbildning för att resa ut. Och högskolan etc skulle ju ligga kvar när man var färdig. Så min första ansökan lämnade jag in i slutet på vpl-utbildningen.

   Radera
  5. Jag tror din historia är ett exempel på varför vpl kan hjälpa yrkesförsvaret, det finns nog manga som inte vet att de ärlämpliga soldatämnen.

   Radera
  6. @AB Sugsatan, jag kan hjälpa dig med permobilen om du trasslat in dig.

   Radera
 3. Kan bara hålla med. Man borde inte bli det men blir upprörd över de fullständigt idiotiska argumenten som oftast anförs för värnpliktsförsvar.

  Exempelvis nämndes siffran på radio i morse att införandet av värnplikt kostar 600 miljoner (vilket för nuvarande numerär skulle räcka väldigt gott till att öka lönerna till en hygglig nivå, typ 3000 kr/mån mer per soldat inkl sociala avgifter)

  Därtill kommer fantasin att vi hade ett "stort och starkt försvar" med värnplikt. Nej, vi hade ett stort och svagt icke existerande försvar.

  Modern krigföring kräver hög beredskap och högkvalificerad dyr utrustning, "krig är en materialsport" och att höja försvarsbudgeten tillräckligt för att utrusta ett modernt värnpliktsförsvar. Tror något på det?

  En liten överslagsberäkning från cykeln i morse:

  Allmän värnplikt för ALLA (om uppfostransargumentet ska gälla så måste det gälla 80% av varje årskull) alltså ~80 000 unga människor per år.

  Dessa ska stanna i rullorna åtminstånde 12 år (2 repövningar vart 4 år) för att vi ska ha något att mobilisera.

  Då får vi ett försvar på 960 000 soldater, 12*80 000, för enkelhetens skull antar vi att alla hamnar i arméns brigader. Oj, 100 brigader! WOW!!!! MASSA PANG!!

  Vad kostar en brigad att utrusta med modern materiel, tja lågt räknat 10 miljarder skulle jag tippa. Hur länge håller materiellen, troligen måste vi ersätta 10% per år alltså 100 miljarder i kostnad för materiel!

  Och nu har jag inte räknat med några övningar...

  Sen tillkommer det som skribenten nämner.

  Vilka kommer väljas ut?

  Rent krasst, det är inte de icke studiemotiverade bråkstakarna det är de mest studiemotiverade mest välskötta och högst presterande ungdomarna.

  De som tidigare var KB/PB soldater, alltså det som är medelklass/övre medelklass och tidigare såg militärtjänst som positivt pga erfarenhet av ledarskap. Nu ska de bli lastbilschaffisar eller högantennsresare...

  Därtill förlorar de sitt livs bästa års inkomst och tillhörande pension!

  Allt av rent ideologiska skäl att "värnplikt är bra"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker verkligen inte att det skulle vara nödvändigt med top of line utrustning, finns ju någon gräns så klart. Men om det skulle bli ett storkrig där Sverige är inblandad så kommer det ju finnas gott om ryssar som utbildades för 10-20 år sedan och de har gott om äldre utrustning. Det svåra är ju för HQ att se till att man möter med rätt förband. Om ett kvalificerat ryskt förband möter äldre värnpliktiga med omodern utrustning, så kommer det inte gå bra, men de har begränsat med sådana och de har begränsat med tid.

   Radera
  2. En riktigt god idé, är att låta övriga befolkningen bidra med skattepengar motsvarande vad de värnpliktiga förlorar under en livstid på att ha tjänstgjort.
   Plata ó plomo. Fast med lite bättre innebörd.

   Radera
 4. Man undrar varför de politiker som väljs oftast är totalt inkompetenta. Detta även om man ser tillbaka i tiden. Hur kommer det sig att den Svenska befolkningen gång på gång accepterar att bli behandlade som boskap?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför att vi har varit ett europeiskt Nord-Korea...
   Under Karl XI så var hela nationen ett härläger. Utan anledning. En vapensmedja. Utan anledning. Vi fick en tvåhundraårig fred med ryssen när Bernadotte blev kung. Men den militära traditionen lever kvar...

   Radera
  2. Och hur kommer det sig att vi som röstar skickar in sopor in i riksdagshuset igen och igen och igen? Lär vi oss inget? Har de flesta abdikerat helt från förmågan att tänka logiskt, se framåt, höja blicken, hålla huvudet kallt och hjärtat varmt samtidigt mm mm?

   Perfekt storm 2018?

   Radera
  3. Politiker är varken dummare eller klokare än resten av befolkningen - däremot fegare att stå för åsikter som kan "skada" dem. En allians av liktänkande karriärister som får status (?), makt och försörjning av allmänna medel. Smartare än oss andra (ref. till AKB om Sthlmare)?

   Radera
 5. Vi har många andra militära traditioner i Sverige. Inom juridiken. Inom byråkratin.
  Varför skall bara det militära vara modernt?

  SvaraRadera
 6. Vapenvägraren behöver inte limda in frågan så mycket. Fråga rätt ut hur många frivillga har vi som vill döda eller dödas av ryssar om det inte finns så sker det med tvång. Det är själva grundbulten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som att det skulle vara nåt fel på att döda andra människor, liksom.

   Radera
  2. Bara det är rätt människor. Antar du inte vill döda morsorna?

   Radera
  3. När det gäller morsor är jag definitivt för att man ska gripa sig an dem i närstrid, men dödsoffer vore väl kanske att gå väl långt ja.

   Radera
  4. Gäller att få ner dem på rygg för att avsluta striden liggandes.

   Det övergår till mera grappling och sådant.

   Radera
  5. Gäller att inte slarva med den personliga skyddsutrustningen. Gäller att komma först och inte vara tvåa. Etc osv.

   Radera
  6. Är det därför det kallas "Going commando"?

   Radera
  7. Jag kan meddela att jag anmält er samtliga - inklusive Hamid - till landstingets värdegrundskurs med genusinriktning. Det är tvång och ni skall inställa er den första april !

   Radera
  8. Värdegrund? Fuck off, jag har sjökort för att kunna undvika att grynnor och skär.

   Radera
  9. Kul, våldtäktsskämt...

   Radera
  10. Skärp er. Jag låter tråden stå, då den främst drabbar de som skrivit, som knappast framstår i positiv dager.

   Och Ben Dover, din mamma hälsar att du inte bara kommer först utan också direkt.

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  12. Ja, jag tycker det är viktigt att det här sparas till eftervärlden.

   Radera
 7. Iofs så kanske en del av de 30000 nyanlända afghanerna har motivation. Det borde gå att fixa snabbspår till medborgarskap, typ Ludmila...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har otur när du skriver din kommentar här. Det sista vi vill göra är att beväpna och träna nya medborgare. Deras barn - Ja. Om 30-40 år. Men inte de som just kommit till landet. Det finns många skäl till att det är högst olämpligt. :-)

   Radera
 8. -Allt för att slippa höja anslagen...

  En tanke som slagit mig är hur ofta politiker iskallt chansar på att inget kommer att hända; samma med räddningstjänsten, polisen, socialtjänsten och skolan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, man sitter lungt i båten och hoppas på det bästa. Men, det har ju funkat förut för Sverige så man har ju lite positiva erfarenheter av den strategin.

   Radera
 9. De "tvångsrekryterade" får i alla fall en lön lite värdigare än de ca 5kr/timme som man fick i mitten på 90-talet som värnpliktig (Vid natttjänstgöring sjönk ersättningen till 3,5kr/timme då nattpasset var längre än dagpasset

  Jag utgår från att den ersättning som betalas ut idag även är pensionsgrundande för de inkallade och då har man inte missat lika mycket som förr

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grundutbildningen har dagersättning, vid reputb får du motsvarande föräldrapenning baserad på sjukpenninggrundande inkomst

   Radera
  2. Förr i tiden hade vi inte internet. De ungdomar som inte vill göra värnplikt kommer bara säga att de erkänner sig till en känd religion inte vill döda levande väsen. De kan absolut inte genomgå vapenutbildning. Vid inryckningen har man inget annat att göra än att efter intervju skicka hem dem. Om detta kommer man läsa på flashback och andra sitter med intressant samhällsinformation. Den kränkta generationen förblir svår att styra i en riktning de inte vill gå. Lycka till Öb !

   Radera
  3. Jag vet inte, redan de gamla grekerna klagade väl på "dagen ungdom"

   Radera
 10. Försvaret borde ge yrkessoldaterna en tydlig karriärväg efter en viss tid av tjänsgöring. Säg 5 år i försvaret = bidrag motsvarande fullt CSN i 4-5 år (med samma motkrav som CSN har avseende studieresultat). Även gratis vård / tandvård etc och bidrag till boende alternativt gratis / billigt boende i av försvarsmakten tillhandahållna hus på förläggningsorten under tjänstgöring.

  Att förvänta sig att folk frivilligt väljer soldatkarriär under nuvarande förhållanden är bara ett enda stort "hm, hoppas detta funkar".

  Därtill skulle vi behöva en kraftig och utbredd fattigdom och social misär så att soldatyrket fungerar som en tydlig väg till ett bättre framtida liv - men det verkar redan vara ordnat inom vissa socioekonomiska grupper.

  SvaraRadera
 11. Tror inte alls att ett "förlorat" år i den åldern spelar särskilt stor roll. Det är inte särskilt stor andel som går direkt till högre studier eller bra jobb. Nu kan man göra värnplikt istället för att ägna ett år att Resa, lira WoW, pilla navelludd el "läsa en strökurs".

  SvaraRadera
 12. En intressant fråga i dagens tillsynes "upplysta" och jämlika samhälle är huruvida även kvinnor kommer att tvångsrekryteras in i militärtjänsten. Varför inte liksom? Som upplagt för många härliga debattartiklar med förvirrade argument från alla sidor. Rör mig långsamt mot popcorngrytan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enda rättvisa är att alla mönstrar och alla är tillgängliga för samhällstjänst i ett år. Militärt försvar, sjukvårdsberedskap och logistik i kris eller civilförsvar. Om alla utbildas i att klara sig själv och bo i tält under vintern under en kris så får vi ett robust land som tål det mesta.

   Radera
 13. Jag vet inte vart jag skall börja med min besvikelse. Det verkar som om regeringen inte förstår vad de håller på med. Just nu behöver Sverige nödvändig material och manskap för att ställa upp totalt minst 5 brigader. 3 Hemma och två som skall kunna rotera i utlandet för att tvinga fram fred på andra håll i världen tillsammans med de som sitter i samma båt i vårt lilla lugna hörn av världen (så att hela världen inte kommer hit samtidigt). En mekaniserad brigad, med logistik, artilleri, ingenjörer, sjukvårdstp (hkop) och andra tillbehör kostar, säg strax under 10 miljarder i material. Vårt fokus skulle nu vara att se till att vi snabbt köper material och gör jobben attraktiva för deltidssoldater. Det kan kallas antingen lön, eller avskrivna studielån, eller andra förmåner för de som "offrar" sig. Men vad gör man ? Sätter igång en apparat som måste mönstra ungdomar, köpa mark, bygga skjutfält, bygga hus, anställa och utbilda instruktörer, köpa övningsmaterial, upphandla resor, upphandla mat mm. Fokus kommer nu hamna på att bygga upp ett värnpliktssystem istället för att skaffa fram mekaniserade brigader som ger effekt. Med regeringens inriktning så kommer vi ha utbildat folk om 10 år, men ingen mer hårdvara. Och detta kommer man återigen kalla för ett starkt försvar. Jag är ånyo djupt besviken på brist på insikter regeringens rådgivare har samt de felaktiga prioriteringar man nu gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvis vet inte regeringen vad den håller på med. I något fall.

   Få regeringar har varit så "clueless" som nuvarande, trots dess storlek.

   Radera
  2. Jag kan hålla med om 5 mekbrigader men inte om 2 I utlandet 3 hemma.

   Radera
 14. Schweiz har ett system där de som inte gör lumpen betalar en extra inkomstskatt på 10% i 10 år. Detta system avfärdades i Sverige med att alla gör lumpen så det är ingen ide att hålla på och tjafsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fan, här brer vi på med stora smörkniven! Det är 3%, inte 10%, och Schweiz har väl rätt generösa grundavdrag så det lär inte handla om stora summer för de flesta.

   Radera
 15. Och samtidigt sänker de ungdomsarbetslösheten, win win! :-)

  SvaraRadera
 16. Då kommer väl snart "Muckartwist" att segla upp på listorna!!

  SvaraRadera
 17. Klokt konstaterat! Jag tror inte att ersättnings/kompensationsfrågan för de "nyvärnpliktiga" är färdigutklarad än. Erinrar mig dock hur det gick för ett antal decennier sedan när det var på förslag att viss vplutbildning skulle ge intagningspoäng till högre studier. Det föll på att det, i sann svensk anda, skulle vara orättvist mot kvinnorna som vid denna tid inte kunde göra någon värnpliktstjänstgöring.

  SvaraRadera
 18. Siffran 600 miljoner... mmmm.. och så på alltihop läggs Lagen om offentlig upphandling och annan byråkrati samt diverse annat för mig okänt. Tillåt mig småskratta.. När (om) detta har blivit sjösatt och (eventuellt) fungerar är den kommande framtida utredningens slutsatser runt år 2023 att det hade blivit bättre, gått snabbare, kostat mindre och vi fått mer pang för pengarna om vi gjort på ett annat sätt, exempelvis höjt soldatlönerna redan igår och slängt in olika "välfärdsfringisar" på det.

  Ibland skäms jag över Sverige tyvärr, vi bor i en ytterst olycklig kombination av både fredsskadad och välfärdsskadad nation med mäktiga egenintressen som politiker och boskap till väljare.

  SvaraRadera
 19. Visst tusan är Sverige i krig!
  Informationskrig.
  Rätt Sverigebild...
  Det synes vara det viktiga.

  Vad gäller tvånget fungerar det ju ej.
  Sjukintyg
  Vapenvägran av diverse skäl.
  Sorgligt, givetvis för både den tvångsinkallade och fosterlandet.

  SvaraRadera
 20. Detta är bra och det är en del av en långsiktigt uppbyggnad. Klart det blir lite gnissel i början i övergången mellan två system.

  SvaraRadera
 21. Vad bra !
  Lumpen är ju en sån där grej som man kanske inte ville göra, men nog är det rätt bra ändå att den blev av, såhär i efterhand.
  Dagens ungdomar har ju ingen chans att få lära sig vad de klarar av eftersom de allra flesta aldrig lämnar sin comfortzone.
  5 dagars övning med "tillfälligt material" på Jägarskolan i Kiruna i Januari både härdar och bygger självförtroende.
  Det måste ju vara ovärderligt för en nation att få en befolkning som vet vad de går för!

  SvaraRadera
 22. Jag har svårt att tro att vi i Sverige kan göra mycket på egen hand, men de nämner ju även att de vill stärka de militära relationerna med andra länder... Ska bli spännande att se om det här leder till något annat än ökade kostnader för militären. Tycker du att det var rätt beslut att återinföra värnplikten? Jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-5463/tycker-du-att-det-ar-bra-att-sverige-aterinfor-var

  SvaraRadera
 23. Helt fel Lars. GSS/T är de som har absolut bäst lön, pliktade betalas av FK medans T betalas av FM. GSS/T har månadslön+övningsdygn utan kompensation för ledighet, vilket ger mest kronor i plånboken. Ex tio dygns övning för GSS/T 18000 kr i grundlön+ tio övningsdygn utan kompensation för ledighet 18000+988*2=37760 kr i månadslön. De får alltså betalt för all tid de tjänstgör utan möjlighet till kompensation och ledighetsuttag, helt olikt ersättningsnivåerna för pliktade. Pliktade har bara sin SGI som referens för månadslön, ingen hänsyn tas till antalet tjänstgöringstimmar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant. Man får sina 18000 även om man inte är inne en hel månad? Trodde det delades med antalet dagar.

   Radera
  2. Givetvis delas det med antalet dagar, precis som för pliktade. Det jag menar är att ersättningen per dygn är ungefär dubbelt så hög för T som pliktad.

   Radera
  3. Då hänger jag inte med på 18000+988*2=37760. Du menar 18000+9880*2=37760? I månadslön är det högre än maximalt SGI. Vilket inte alla GSS kommer ha.

   Ok, intressant. Tack.

   Radera
  4. Jag missade i uträkningen...988*2 är per dygn i ersättning för övningsdygn för T, K får 988 per dygn + 8 h betald ledighet, grovt förenklat. Rätt uträkning för en T som är inne och tjänstgör i tio dagar där alla dagar utgörs av övning är: (((18000*12)/365)*10)+10*988*2=25678 kr brutto. K får motsvarade fast halva ersättningen i kr för övningsdygnen då det utgår betald ledighet i stället. P får sin SGI för tio dagar, oavsett hur många timmar personen tjänstgjort.
   För att avsluta detta långa resonemang: Pliktad personal får absolut lägst ersättning och är mycket billigare för FM att ha på övning, eller övrig tjänstgöring, än K, T eller YOFF.

   Tack själv för att du granskar och upplyser folket!

   Radera
 24. Man får naturligtvis inte en hel månadslön bara för att man ligger inne. Men det blir oftast fler dagar som man får betalt för än de man faktiskt ligger inne. Det är intjänade semesterdagar och den ledighet man får efter övningsdygn som också betalas ut. SÅ man kan få en ganska skaplig summa efter en längre övning.

  När den väl betalas ut och betalas ut som den ska. Det var ganska många sura miner när 2/3 av lönen släpade med över en månad. Räkningarna bryr sig inte om hur FM sköter sina utbetalningar.

  Love Alm
  @DrLoveMachine

  SvaraRadera
 25. Varför inte titta på Israel som ett bra exempel på hur det kan se ut.
  Alla judar och druser (utom ortodoxa judar) gör värnplikt. Kristna och muslimer kan välja att frivilligt göra värnplikt.
  Kvinnor gör 22 månader, (inga reputbildningar) män 36 gör månader därefter är de pliktiga (med reputbildningar) till de är 55 år.
  Israel har ca 175K stående trupp (yrkes) och ca 3M reservister (värnpliktiga).

  Den israeliska försvarsdoktrinen är också intressant:

  -Israel har inte råd att förlora ett krig.
  -Strategisk defensiv, inga territoriella ambitioner.
  -Undvika krig genom politiska medel och militär avskräckning.
  -Förhindra upptrappning.
  -Snabba krigsavgöranden.
  -Mycket låga förlustsiffror.
  -Bekämpa terrorism.

  (Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Israels_f%C3%B6rsvarsmakt)

  Byt ut Israel mot Sverige i doktrinen så köper jag den rakt av.

  Allt handlar om hur mycket man anser att det får kosta att ha en trygg befolkning.

  SvaraRadera
 26. Tycker du missat ett ganska uppenbart faktum, nämligen Sveriges storlek. Det är inte alls något litet land till ytan, utan stort och vidsträckt. Det är visserligen glesbefolkat, men det är ju ett av de stora problemen... Det spelar egentligen ingen roll hur "redo" dina taggtrådskäkande yrkessoldater är ifall de inte finns på plats där saker och ting händer. Då tar fienden över utan att möta något motstånd alls. Det är bara i amerikanska filmer som "hjältegänget" lyckas vara på plats överallt. I verkligheten innebär obefintlig numerär att fienden bara knallar in utan att möta något motstånd.
  Så värnplikten är tyvärr nödvändig om vi alls ska ha ett försvar.

  SvaraRadera