Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2017-03-22 09:31

Regeringen backar delvis om skatterna för småföretagare

Regeringen backar nu delvis om skatterna för småföretagare. Man ska fortfarande höja skatten på utdelningar, men möjligheten till utdelningar verkar delvis bibehållas.
Rosenbad och riksdagen.
Efter samlad och massiv kritik från alla utom möjligen Vänsterpartiet (Miljöpartiet har sagt emot sin egen regering enligt mediauppgifter) backar nu regeringen kring de massiva chockhöjningarna av skatterna för småföretagare. Exakt vad det innebär framgår inte i den mycket förvirrade och taffligt skrivna debattartikeln från Magdalena Andersson (s) och Per Bolund (mp). Skaffa er en bättre spökskrivare, som kan formulera en tanke och tydligt faktiskt leverera annat än floskler. Låt bli svampen. "Politiskt sakkunniga" 20-åringar duger inte.

Vad som är tydligt är att schablonutdelning på 2.75 inkomstbasbelopp kvarstår. Eventuellt kommer löneuttagskraven vara samma som idag.
"Delägarna i de minsta företagen kommer även i framtiden ha möjlighet att tillsammans ta ut 2,75 inkomstbasbelopp, cirka 170.000 kronor, som inkomst av kapital. Av samma skäl har vi valt att inte gå vidare med utredningens förslag om att höja löneuttagskravet."
Exakt vad förslaget innebär vet vi inte förrän regeringen lyckas publicera förslaget för remiss, vilket sägs ske under dagen. Tydligt är att skatten på utdelningar ska höjas från 21% till 25%, vilket alltså kvarstår. Denna höjning i sig innebär att man inte tjänar något på att ta utdelning annat än som småföretagare som samtidigt är höginkomsttagare. Majoriteten tjänar inte i närheten av detta och utdelningarna blir alltså ointressanta.

Det är förstås glädjande att regeringen backar, men som lagförslaget ser ut nu så höjer man alltså skatten för de företagare som tjänar minst. Samtidigt avser man sänka skatten för internationella storföretag med utländska ägare.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. För bövelen. Fäll den här regeringen, NU. Kör inte motargumentet att det är valår 2018. Troligtvis kommer det att behövas flera val efter detta för att få till en konstellation som är regeringsfäig. Logiken säger att då är det dags att börja i tid, t o m före.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju inget annat regeringsdugligt alternativ heller. Missen AKB lär väl kämpa för sitt politiska liv i Karlstad de närmaste dagarna. Vad jag tror kommer hon helt unikt bli avsatt. Rött, grön, blått osv. Tilllsammans blir det bara en grå sörja likt dagens politik.

   Radera
  2. Visst är det så. Det är exakt därför jag skriver som jag skriver. Ingen konstellation med dagens politiker är regeringsduglig. Så länge folk röstar som de gör och inte tänker ett steg till så kommer vi att få regeringskris på regeringskris. Skall detta läge brytas så måste nog många politiker bytas ut, partier försvinna etc. Först den dagen då en "trovärdig" politiker och ett "trovärdigt" parti samlar så många röster att det blir en stabil majoritet (av egen kraft eller tillsammans med annat parti med överensstämmande ideologi) kan landet regeras.
   För detta kommer det att behövas många val. Det är ju bara i samband med dessa son ansvar utkrävs och partier "sparkar" folk som inte duger.
   Fäll regeringen NU. Låt den demokratiska processen ha sin gång, gång på gång.
   Det främst inte politikernas fel att det blivit som det blivit. Det är väljarna som är grunden till att det ser ut som det gör.

   Radera
 2. Och jag som satt och funderade på tandläkartricket med räntefördelning.
  Nu kanske det inte behövs.

  SvaraRadera
 3. Vi får väl se detaljerna och räkna lite. Men sänkt bolagsskatt och en inte lika drakonisk ändring av 3:12-reglerna är ändå en ljusare bild än för bara några veckor sen.

  SvaraRadera
 4. Om man inte tjänar så pass att utdelning blir attraktivt, varför kör man då AB till att börja med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att få behålla huset och familjen om det går åt helvete?
   För att kunna anställa folk utan "krångel" ?

   Finns massa anledningar att separera den privata och bolagets ekonomi.

   Radera
 5. En liten ljusning i det groteska skatteförtrycket Sverige lider under. Tänkvärt att det gått så långt så jag ser en total försämring som en ljusning.. Tack kära pajasregering.

  SvaraRadera
 6. Det har aldrig varit meningen att man skulle ta utdelning istället för lön.
  Med jobbskatteavdraget så är det inte heller någon vinst att inte först ta ut en normal lön.

  Även om du inte har möjlighet att ta utdelning så går det ju att spara utrymmet till den dag verksamheten går bättre eller så man slipper skatta bort hela intäkten vid en framtida försäljning.

  SvaraRadera
 7. Tyckte att jag läste att Magda var jätteglad för att finanserna gick med 29 miljarder plus. Man undrar... vad ser de i sin kristallkula som kan kosta så mycket att skatterna ändå måste höjas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast här snackar man ju om att sänka bolagsskatten och inte höja skatten på småföretagarna lika mycket som man tidigare sa. Det tyder på att behovet inte är särskilt akut att dra in nya pengar. Migrationskostnaderna har ju reviderats ner senaste året dessutom väl?

   Radera
  2. Enligt Federly kommer uberjuristen inom EU uttala sig att svenska gränskontrollerna är oförenliga med EUs grundläggande rättigheter och därmed behöva tas bort. Det innebär isåfall att det finns hundratusentals asylsökande i Tyskland mm som bara väntar på att åka över Öresundsbron, eftersom inga större anti-pull faktorer är genomförda eller kommer tillåtas genomföras så länge MP är i regeringsställning

   Mao kan vi vänta oss en migrationsvåg av bibliska proportioner.
   Ev regeringskris och nyval mitt i skiten..

   Maggan kommer behöva varenda korvöre hon kan skrapa ihop, men ladorna var visst plundrade.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 8. Finns ute nu: http://www.regeringen.se/rattsdokument/departementsserien-och-promemorior/2017/03/forandrade-skatteregler-for-delagare-i-famansforetag-utkast-till-lagradsremiss/

  Minimala förändringar, något bättre lönesummeregel men fortfarande långt sämre än dagens regler. Och trappan räknas per delägare så man gör det verkligen olönsamt att vara flera ägare. Försämringar för de som har flera bolag då man inte kan använda både förenklings och huvudregeln.

  Höjningen av skatten till 25% kvarstår.

  Kort och gott en fin bajsmacka nerkörd i halsen på Sveriges företagare!

  SvaraRadera