Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2017-03-24 14:33

Rädda det som räddas kan - regeringen låtsas sänka skatten för kvinnliga pensionärer

Regeringen har panik inför valåret 2018 och låtsas därför sänka skatten för pensionärer. För gruppen kvinnliga medianpensionärer, som får den största skattesänkningen, innebär det i teorin 200:- SEK i månaden. Manliga pensionärer (av vilka det finns färre pga kortare livslängd) ska inte få lika stora skattesänkningar och fattigpensionärer på t ex garantipension får inga skattesänkningar alls.
Regeringen är medvetna om att de är på väg att förlora valet nästa år, och behöver därför rädda tillbaka väljare. Man vänder sig då till 1.4 miljoner pensionärer, för vilka man sänker skatten. Detta är ca 70% av pensionärerna, medan de övriga 30% inte får någon sänkt skatt.

Skatten är utformad för att sänkas maximalt för kvinnliga medianpensionärer med 14 000:- SEK i månaden i pension och dessa får ett regn av manna från himlen i form av en skattesänkning om ca 200:- SEK i månaden.
Skillnaden mellan skattesänkningarna för kvinnor och män.
Källa: Regeringen (PDF).

Regeringen skriver:
"Kvinnor lever också längre än män. Förslaget kommer därför att gynna kvinnor i större utsträckning än män. [...] I samtliga åldersgrupper ökar kvinnors individuella disponibla inkomst mer än männens."
Det finns som bekant avsevärt fler kvinnliga pensionärer än manliga, då män lever kortare och redan ca var sjätte man dör innan pensionen, mot var elfte kvinna.

Därmed tänker man sig att man ska vinna valet 2018. Det viktiga är dock inte att detta genomförs, utan att pensionärerna tror att det genomförts. T ex kan införandet skjutas upp till 2019, så länge som man kan nyttja de i varlrörelsen.

Huruvida manliga pensionärer blir nöjda med att få mindre sänkningar än kvinnorna och därmed kommer rösta på regeringen lämnas som en övning åt partistrategerna.
Streckad linje visar det höjda avdraget.

Intressant är också att skatten nu blir lägre för pensionärer än för personer som arbetar, om inkomsten ligger mellan 10 000:- SEK och 14 000:- SEK per månad. Sänkningen är alltså större än jobbskatteavdraget för dessa grupper.

Pensionärer med 30 000:- SEK eller mer i pension får inga skattesänkningar. Detta inkluderar tjänstepension och privat pension. Riktiga fattigpensionärer med en pension under 10 000:- SEK får inte heller några skattesänkningar, t ex personer med enbart sk garantipension.

Man ska komma ihåg att den kommande höstbudgeten är en valårsbudget. Allt till alla kommer gälla, ladorna är överfulla och det existerar inga som helst problem. Höstbudgeten är den sista man lägger innan valet och förutom ekonomin måste man även låstas som att det inte finns några problem i Sverige man inte åtgärdat för att inte lämna luckor för oppositionen. 

Fake news från regeringen kommer dominera med rubriker som "sänkt skatt för pensionärer", fast ingen sådan beslutats om ännu. 

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

36 kommentarer:

 1. Valåret 2017?
  Var det en våt intervju, Lars?
  Väl unt i så fall.
  Alltid kul att få rätta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv då skepparn? Vad blev det för starkt till lunchen?

   Radera
  2. På grund (!) av borelia medicinerar jag för tillfället!
   Sparka ej på en sjukling...
   Lite återhållsam med dryckjom, således.

   Radera
  3. Trist att höra.
   Måste ju vara sorg hos den lokale vinhandlaren.

   Radera
  4. Men hustrun gläder sig!
   Får ju 90% av champagnen själv i kväll.

   Radera
  5. 90%? Snålsprutar ni?

   Radera
  6. Jag har vaskat en Tuborg... grabbarna blev galna...

   Radera
  7. #We are all Perikles

   Radera
  8. Bäste gbd!
   Det är ju sällan vår Toyota Corolla 1998 vinner på Nurburgring. Speciellt inte med hustrun till rors...

   Radera
 2. Hur är förslaget utformat som ger att kvinnor som grupp får större sänkning av män?

  Eller är det så att förslaget för vissa inkomstpercentiler får större genomslag och i dessa percentiler är det fler kvinnor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjänar själv 12 k brutto i månaden, betalar 17.75% skatt på det.
   Glädjande att jag då enligt Cornu kommer att skatta ännu mindre som pensionär.

   Radera
  2. Hörde en siffra igår på DDR-tv om att kvinnliga pensionärer har 14 k i pension, manliga pensionärer 19 k. Kan ju iof sig vara fake news.

   Radera
  3. Om kvinnor väljer yrken med låg lön eller prioriterar att vara hemma med barn framför att göra karriär så får det såklart genomslag i pensionen. Inget konstigt med det.

   Radera
  4. Självklart är det så.
   Det jag reagerade på är att pensionerna ligger så pass högt som de gör, men iof sig, gamla ATP-systemet.

   Radera
  5. Nu är det väl inte omöjligt att en del av de kvinnligs prnsionärerna jobbat i en tid då det varit mindre jämställt än vsd det är idag

   Radera
  6. Kön är en social konstruktion. Om du känner dig som en kvinna/man/hen så har du din fulla rätt att vara det. Så ge upp det där om kvinnor och män och häng på hen istället.

   Radera
  7. Tycker man borde få välja själv vilken könstillhörighet man vill ha. Man, kvinna eller annan. Gärna via en webbsida hos myndigheten som håller reda på sånt. För det är ju väldigt viktigt att det blir rätt ur diskrimineringsperspektiv.

   Radera
  8. Precis, som den där tyngdlyftaren från Nya Zealand som känner sig som en kvinna och överlägset vann i kvinnoklassen. Hen var sååå stark att dom började diskriminerings snacket. Vilka rasister..!

   Radera
  9. Ja exakt, huvudet på spiken, igen.

   Radera
  10. Malus för män torde göra underverk för jämställdheten.

   Radera
 3. Japp, en del av sossarnas trestegsraket inför valet.

  1. "Ordning och reda", "brott ska bestraffas". Har redan påbörjats, Ygeman i spetsen, åtminstone i tal om inte i handling.
  2. "Sänkt skatt för pensionärerna". Dagens besked.
  3. "Trygga välfärden, mer resurser till kommunerna". Kommer lagom till valet för att mota skattehöjningarna i kommunal sektor. Enkelt och beprövat valfläsk.

  Sossarna är skickliga på denna typ av taktik, och att befästa sin position hos fattigare pensionärer är en perfekt kil att slå in.

  DL: Det är så enkelt så att kvinnor har lägre pensioner -> gynnas mer av sänkt skatt på låga pensionsinkomster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog riktigt ja.
   Bra budskap till sistagångsväljarna som ju starkt gillar alla dessa tre punkter. S är starka där, men snart enbart där.

   Det finns nog gott om socialdemokrater som hellre sett ett förslag som gynnar forskning i Sverige, en skatteomläggning för att kunna sänka löneskatter eller en nysatsning på glesbygd och jordbrukssektorn till exempel.
   Men det är ju alltid lättare att skyffla in någon miljard här och där, kräver ingen större ansträngning och ses som bätte ur kommunikationssynpunkt.

   Radera
  2. Sossarnas senast riktigt smarta taktiska drag var maxtaxan.

   Att sänka löneskatter och öka landsbygdsstöden passar inte tillräckligt (v) och (mp) men hade varit på tapeten om man kompromissat med alliansen. Nu kommer man att säga "nog med sänkta skatter, men pensionärerna ska ha sitt" och "mer händer i vården" och så vidare för att få över folk på sin sida.

   Radera
  3. Tveksam på att det räcker den här gången. Många pensionärer gillar inte dagens integrationspolitik och går till SD. Dom är rädda för den ökade brottsligheten.

   Radera
 4. För övrigt, varför är denna skattesänkning på låtsas när SINK-skattehöjningen inte var det? ("Regeringen och Vänsterpartiet höjer skatten med 25% för pensionärer")

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer ju ett nytt bud stup i kvarten nu.
   Spännande!

   Radera
  2. Ja, Stefan känner Mållgan.

   Radera
 5. "Människor ska känna sig trygga" Stefan Löfven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Tryggare kan ingen vara än Guds lilla barnaskara".
   Gäller det för övrigt i katolska länder?

   Radera
  2. 45000+ barn kan inte ha fel, lita på din präst.

   Radera
  3. Ja, Stefan förstår folkets oro. Det spelar ingen roll vem de rånas och misshandlas av, om det är en en hederlig tjuv eller om det är en ohederlig tjuv med gettobakgrund. Alla tjuvar ska behandlas lika så att deras trygghet kan försäkras, gärna med samtalsterapi och liknande.

   Radera
 6. OT: Såg du att Vänsterpartiet fick igenom att naturgasdrivna bilar också skall få statsstöd.
  Jag kan tänka mig att Putin ger Jonas Sjöstedt bonus för att få igenom det kravet (troligtvis någon fastighetsaffär till underpris). Inte ens MP ville ge bonus till gasbilar.

  SvaraRadera
 7. De pengarna behöver vi för att kunna betala den höjda bilskatten, så i bästa fall går det jämt upp.

  SvaraRadera
 8. Regeringen påstår sig införa ett bonus malus system för nybilsköp... men jag undrar om det rent av inte går ut på att beskatta så mkt som möjligt, iom att dom bilarna som får "bonus" är så få ändå, och kostar mkt mer extra i inköp än vad bonusen ger. Är det kanske tänkt att dom ska gå plus X antal miljarder där också?

  SvaraRadera
 9. + 600 miljoner år ett och beräknat 2,2 miljarder år 2020.

  Men var lugn! De kommer återföras till bilister på något finurligt sätt har Steffe lovat!!!

  Kanske fria körkort till 45000 nyanlända barn ?? Majoriteb är ju 17,9 år så körkort är ju ett måste.

  SvaraRadera
 10. Har redan bestämt mig, kommer inte att betala skatt i Swe under dom närmaste 10 åren... Inte ett öre till tiggarna & islamisterna & skäggbarnen från mig !

  SvaraRadera