Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-03-09 15:07

"Räcker inte att förlita sig på militärt försvar"

Försvarshögskolans dr Peter Matsson menar att med den moderna ryska assymetriska krigföringen (aka "hybridkrig") räcker det inte att förlita sig på ett militärt försvar. Vi behöver ha ett robust samhälle, som motstår de assymetriska angreppen. Detta inkluderar det man kan kalla ett totalförsvar, men överlag robusta samhällsintitutioner, såväl privata som offentliga.
Mål och medel för ett ryskt angrepp mot Sverige. Källa: Peter Mattson, FHS.
Jag har under dagen föreläst för Hallands läns regionala råd för samhällskydd och beredskap, och min föreläsning följdes av en extremt intressant föreläsning av dr Peter Mattson från FHN om det säkerhetspolitiska läget och tillhörande hotbilder mot Sverige. En intressant föreläsning som lämnade en hel del att läsa mellan raderna, men också med snygga referenser tillbaka till min egen föreläsning. Notera att allt nedan inte är vad Mattsson uttryckligen sade.

Det går, och bör skrivas ett antal blogginlägg om Mattssons föreläsning, men ett besked enligt hans analys är att han bedömer att ett väpnat angrepp med reguljära officiella ryska militära markförband mot Sverige (luftlandsättning/landstigning) är lågt. Istället kommer ett angrepp ske med irreguljära styrkor, inklusive att beväpna villiga civila, samt även använda ryska säkerhetsbolag (kontraktniki - vilket använts i Ukraina och Syrien) som sorterar på licenser under nationella skyddstyrkorna men alltså är privatanställda med mandat att verka utomlands, och fjärrbekämpning via i praktiken kryssningsrobot eller semiballistiska robotar, samt assymetriska metoder, populärt kallat hybridkrig.

Ett angrepp kan egentligen redan vara pågående, då man lyckats uppnå ett antal strategiska mål via reflexiv kontroll, dvs påverkan av politiska beslut. Det kan inkludera den svenska strategiska blackouten 2004 när Sverige lurades att avveckla totalförsvaret och kraftigt nedrusta det militära försvaret. De ryska ambitionerna existerade redan då, och det assymetriska kriget beskrevs i Ryssland redan runt millenieskiftet, men blev tydligt 2006 med Putins uttalanden om att man inte ska kapprusta militärt utan segra över Väst via intellektuell överlägsenhet och kostnadseffektiva assymetriska metoder. Även de svenska reaktionerna på Georgienkriget 2008 kan varit reflexiv kontroll, t ex att bjuda in svenska försvarspolitiker som sedan kom med legendariska uttalanden som "Sverige säkrare än på länge, Ryssland vänder sig österut". Allt för att fördröja svenskt återtagande av förmåga ytterligare några år. Ett absolut exempel på reflexiv kontroll ser man än idag, där man sprider bilden av att det inte är Ryssland som krigar i Ukraina, för att ge en möjlig utväg åt västs politiker att inte behöva göra något åt att det pågår ett regelrätt mellanstatligt krig i Europa 2017.
"Räcker inte att förlita sig på militärt försvar" - Peter Mattsson, FHS
Det centrala och viktigaste budskapet är att vi inte enbart kan ha ett militärt försvar för att försvara oss mot ett ryskt angrepp. De assymetriska metoderna är vad man militärt populärt kallar force multipliers. Med mycket små medel kan man upp till hundrafaldigt mångfaldiga den egna militära förmågan att uppnå strategiska mål. 

Målet är att förvägra eller neutralisera förmågor i Sverige, vilket inkluderar att t ex förvägra NATO tillgång till landet, vilket förklarar informationsoperationerna mot värdlandsavtalet, men också andra metoder för att underblåsa ett svenskt NATO-motstånd. Man behöver inte förstöra förmågor, det räcker att de inte går att använda.

Tittar man på presentationsbilden ovan måste samhället kunna försvara sig mot militära fjärrvapen (=luftförsvar - vi behöver verkligen ett modernt luftvärn), CBRN-insatser inklusive att kontaminera vissa anläggningar eventuellt tidsbegränsat (=räddningstjänst, CBRN-förband, akut- och intensivsjukvård, samt CBRN-förmågor inom sjukvården), elektronisk krigföring och EMP-vapen (=robusta telekommunikationer och elnät), cyberkrigföring (=robusta IT-system), informationsoperationer (=robusta samhällsinstitutioner och media, psyopsförband och -förmågor), specialförband (=polis och militär, hemvärn), beväpnade civila (=polis), privata beväpnade aktörer (=polis i samverkan med militär).

På exempelkartan ovan ser ni också minering av svenska hamnar, vilket är ett mycket billigt och enkelt sätt att förvägra tillförsel av medel till landet. Minor kan vara förutplacerade redan idag via ubåtar, och bara vänta på aktivering. Det samma kan även skett på land, för övrigt.

Svensk totalförsvarsförmåga måste alltså återupprättas och förberedas på assymetriska hotbilder. Detta inkluderar hela samhället, dvs både det offentliga och det privata.

Jag kommer återkomma kring fler delar av föreläsningen. Man kan konstatera att Ryssland visat sin förmåga och även sin vilja till assymetrisk krigföring. Och till skillnad mot de dåligt motiverade ryska soldaterna med sin usla utbildning och dåliga moral, så är man mästerliga på assymetrisk krigföring.

Ett annat besked är att ditt hushålls personliga krisberedskap, prepping, är en fungerande del av svensk totalförsvarsförmåga och motstånd mot assymetriska angrepp - för om svensken går på knäna när betalkorten inte fungerat ett dygn eller det gapar tomt på hyllorna så vinner Ryssland snabbt och lätt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

41 kommentarer:

 1. Routsalainen Sissi!
  Där tog jag väl i.
  Just läst ut Mikko Porvali: Bakom Fiendens Linjer, nämligen....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apråpå detta, det bästa med Gillous Hamiltonböcker är att Sverige skulle vara kapabelt till sådana beslut och operationer som utförs i dessa böcker :) Blotta tanken får en att ROFL

   Radera
  2. Jo det är väl lite si och så med verklighetsuppfattningen där.

   Radera
  3. https://www.youtube.com/watch?v=4ds-1PhBCxg

   Radera
  4. "Verklighet till döds"
   Se Harry Martinssons bok från vinterkriget.

   Radera
 2. Så tacksamt att utöva assymetrisk krigföring på ett land där New Fucking Public Management är religion.

  Gud bevare ossnför nyliberalismens påfund när det gäller vårt samhälles resiliens mot utomstående påverkan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det spekulerades om nyliberalismen (min formulering) är en del i denna reflexiva kontroll. Extra tydligt blev det när finansministern tog från försvarsbudgeten för att finansiera skattesänkningar.

   Radera
  2. "om marknaden anser att Sverige behöver försvaras kommer marknaden att försvara Sverige" :)

   Radera
  3. Haha, marknadsekonomi fixar det här. Bara inte Black Water tar ut vinsten från Sverige

   Radera
  4. Marknaden kommer att förse Sverige med vapen och ammunition när det smäller. Familjens guld mot 5 st AK47. En begagnad BMW SUV mot 5 st pv-robot.....

   Radera
 3. Sådärja.. Nu börjar det likna nåt.

  Öppna gränser, inga kontroller, stigmatisera alla som klagar på det..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kapa i grunden bra saker och överdriv dem in i absurdum så förvandlas de till ett slags vapen istället. Som tolerans tex..

   Radera
  2. Eller varför inte favoriterna invandring och religionsfrihet för att då inte nämna Genus. Hur vore det med lite måttlighet och sunt förnuft?

   Radera
 4. "Robusta samhällsinstitutioner" skulle vara välkommet, det enda som fungerar klanderfritt i dagens Sverige tycks vara Skatteverket.

  SvaraRadera
 5. En bra första start på att förstärka förmågan vore kanske att förstärka hemvärnet. Mer pengar, mer folk, tillgång till stridsfordon (behöver inte vara modernaste versionen), ut med vapnen till hemmen igen plus att de kan behöva en modernt IT-stöd (om det inte redan finns).

  Med ett bra hemvärt kan man klara av många störningar. Snökaos, isstorm, gröna gubbar, sabotage, etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hobbysoldaterna får inte äns ha sina vapen lättillgängliga. Inåsta i en kasun, killen med nyckel plockas av terroristerna och de har bara sitt bälte o slåss med.

   Radera
 6. Svensk politik och allmänt debattklimat uppmuntrar ju inte direkt till patriotism och kärlek till fosterlandet. Aktörer som värnar om landet och som vill skjuta till extra pengar till försvaret stämplas som rasister. Det är verkligen ett knepigt land vi lever i, en utomstående skulle bara skaka på huvudet.

  SvaraRadera
 7. Lycka till med totalförsvaret när hela stadsdelar börjat bli laglöst land innan kriget ens har kommit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige är tryggare än någosin!! Å hör sen!

   Radera
  2. Jag tar på mig min pussyhat... då slipper man iaf spö av vänstern o kommunisterna

   Radera
 8. Frågan är väl snarare om inte den nyligen uppblomstrande vurmen för totalförsvar är just ett exempel på reflexiv kontroll.

  Det militära försvaret är kärnan i ett lands försvar. Övriga funktioner som sorterar under totalförsvar är säkert mycket bra att ha men är sekundära. Att i ett läge där det militära försvaret är helt utarmat börja argumentera för att försvarsanslaget ska smetas ut över ett "totalförsvar" är att kraftsplittra resurser och fokus vilket inte kommer att leda till annat än storbråk om "fördelningsnycklar".

  Enda rimliga arbetsordningen är följande.
  Åtgärd ett: Lägg 95% av alla resurser på att se till att det militära försvaret intagit beslutad organisation och är bemannat och övat. 5% på initial planering av "totalförsvar"
  Åtgärd två: När det militära försvaret intagit ram kan resurser skiftas över till totalförsvarsåtgärder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen vore det intressant att få reda på hur P Mattsson underbygger sin analys om att ett "hybridkrig" är den mest sannolika angreppssättet vid en militär konflikt mellan Sverige och Ryssland. Så lät det nämligen inte vid den föreläsning jag själv deltog i som åhörare för ca två år sedan.

   Radera
  2. Jag tror man inte ska överskattta reflexologin för mycket. Hanlons rakkniv kan vara värd att ta med sig, samma sak med "Det kan inkludera den svenska strategiska blackouten 2004 när Sverige lurades att avveckla totalförsvaret och kraftigt nedrusta det militära försvaret" det låg nog I tidens anda med slimmade organisationer osv.

   Radera
 9. Vi betalar redan kungligt till hybriderna, http://www.uvell.se/2017/03/04/somalierna-i-sverige-sm-i-organisering-35547847

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Hotbilden mot Sverige kommer framförallt inifrån av personer som redan bor här.
  5 Mord på 2 dygn i Stockholm, bra jobbat politiker!

  Jag har skrivit det förr, Stockholm kommer bli som Malmö som har stora problem med skottlossningar och mord framförallt mellan kriminella.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förgöra icke dessa varandra?
   Fattat på det viset.
   Såg att du antytt det.
   Jahaja.
   Ja, bara inte någon oskyldig stryker med.
   F-n vad man blivit cynisk.
   Trodde jag inte.

   Radera
  2. Och problemet med att tungt kriminella element ägnar sig åt att ha ihjäl varandra är exakt vad?

   Radera
  3. Att det kan drabba oskyldiga.
   Duger inte det?

   Radera
  4. @Marcus 19:20
   Problemet är att den grova brottsligheten övar sig och blir bättre i sin kriminella gärning och organisation. Brottsligheten växer och blir än grövre, och riktas mer och mer mot icke-kriminella.

   Det är obegåvat att tro att grovt kriminella gäng kommer att ömsesidigt ta kol på varandra, varvid en samhällelig harmoni inträder.

   Dessa idiotiska tankegångar hade regeringspartierna (bl.a. konservativa och socialdemokrater) i Tyskland under Weimarrepubliken, beträffande gatuvåldet mellan kommunister och nazister. Ack så de bedrog sig, när nazisterna kom till makten.

   Radera
 12. Jag tror att du missförstått begreppet reflexiv kontroll. Eller mer ödmjukt, jag gör en annan tolkning.

  Tänk, Ryssland är ett imperium som härskar över flera mer eller mindre primitiva och militär underlägsna, så klart, folkgrupper. Man har därför under århundraden också utvecklat metoder för att behärska dessa grupper genom att utnyttja kännedom om deras myter och berättelser om sig själva, så väl att man kan reflektera över hur de själva tänker och reagerar och manipulera dessa med aktiva åtgärder.

  Enkelt tillämpningsexempel (Stormakt 101):
  Antag att du har en folkgrupp med stark förfaderskult i ditt rike. En av metoderna att kontrollera en sån folkgrupp är alltså att beslag ta förfärdernas gravlämningar och föra dessa till av centralmakten kontrollerade institutioner. Just så gjorde de svenska rasbiologerna, aktivt påhejade den offentliga förvaltingen, på 10-20 talet och framåt. Samerna bråkar så klart fortfarande om att beslagtagna skallar ska lämnas tillbaka, ett helt legitimt krav måste man ju också tillstå.

  Frågan är väl vilka myter vi har i Sverige idag som vänds mot oss själva? Jag vet inte. Jag brukar dock tänka som så att angripa det socialdemokratiska folkhemsprojektet fungerar bra som attackvektor. Inte bara för att det är en myt utan också därför att det finns en intern och legitim konflikt kring socialdemokratins maktinnehav i efterkrigstiden som kan utnyttjas som hävstång. Eller ta värnpliktsarmén som ett annat exempel. Tydligen är personliga hot och kränkningar också en attackvektor eftersom vi som befolkning har en ovanligt (jfm centraleuropeiska länder) starkt behov av att känna förtroende till personer i vår omgivning.

  SvaraRadera
 13. Det gäller långt ifrån alla, men generellt är attityden i svenska myndigheter en helt annan idag än under kalla kriget. Borta är andan av "vi gör alla allt som står i vår makt och får lösa vad som än dyker upp efter bästa förmåga - kosta vad det kosta vill, även om det ligger utanför vad som egentligen är vårt uppdrag..." Jag upplever att attityden inom totalförsvaret förr liknade den som finns på sjön när någon kommer i sjönöd; alla släpper allt och gör vad de kan - även med resurser som egentligen inte finns eller som är avsedda till annat.

  De flesta gånger jag tagit del av diskussioner mellan myndigheter om hur det ska fungera i krig efter den strategiska blackouten talas det alldeles för mycket myndighetsuppdrag, ramar och roller - och alldeles för lite attityd och anda.

  För mig tycks det som om man ofta ser framför sig att man även under krig kommer att kunna administrera och "möta" sig fram genom något slags tydligt definierat tjänstemannauppdrag med tydliga avgränsningar, ansvar och ramar. Många pratar som om de helt och hållet tänkt sig hålla sig till det egna uppdraget, ha ryggen fri och sedan hänvisa till att man följt sitt uppdrag till punkt och pricka men inte kan ta ansvar för att man inte fått rätt förutsättningar (eller att andra myndigheter inte levererat) om man misslyckas. D v s ungefär som ett vanligt karriärs-tjänstemannauppdrag.

  Faktum är att det ingenting spelar någon roll vad man har för anledning om man misslyckas i krig. Det finns inga silvermedaljer, inga giltiga undanflykter - och det värsta som kan hända är inte att man får dåliga vitsord inför nästa karriärstjänst.

  Med det sagt tror jag nationen Sverige - och då främst dess civila myndigheter - kraftigt underskattar hur kaotiskt ett krig kan bli, och hur stor improvisationsförmåga och offervilja det kräver när civilbefolkningen kommer i kläm. Det kommer inte att gå att administrera sig fram till att skapa skydd mot plundrare och väldtäktsmän, eller ens sovplats, mat och sjukvård. Det är något som kommer att kräva okonventionella angreppssätt, mod och handlingskraft. Och att har improvisationsförmåga och är vän med Förfogandelagen och nödparagrafen i BrB...

  "Någon annan" svarar inte alltid i telefon i fredstid. I krig upphör "någon annan" helt att existera. Att säga "det är inte mitt ansvarsområde", "det är tyvärr en annan myndighet som har det uppdraget" eller "vi har tyvärr inte de resurserna i krigstid" gör inte att man får fram vare sig mat, filtar, transporter eller sjukvård till människor i nöd. Det är sånt som bara MÅSTE lösas, på något sätt vad det vara må - av den som finns på plats, oavsett man råkar tillhöra kommunen, landstinget, försvaret eller... ta mig sjutton, Länstrafiken eller kommunens Arbetsmarknadsenhet.

  Har Sveriges myndigheter inte den mentala beredskap och den attityd till samverkan som krävs för att tänka på det viset kommer Sverige att ha svårt att hantera en "riktig" hotbild.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Morgonsur 20:24

   Bra skrivet!

   Det jag önskar är att svenska myndigheter och samhällsfunktioner också har en beredskap för ett nedsläckt Internet. Jag tvivlar på att de har det.

   Radera
  2. Allt fler myndigheter och kommuner går över till först IP-telefoni för att sen enbart använda mobiltelefoner. Ganska känsliga kanske :-) ?

   Radera
  3. @Niklashur tror du det skulleha låtit om de behållit de gamla sättet? "Kommunerna är så j-a innefektiva, avskaffa dem!"

   Radera
 14. Nuvarande svensk regering är konstant tvåa på bollen, reagerar om och om igen istället för agerar och är mer intresserade av berättelserna om Sverige än hur det ser ut på marken och vad många väljare ser framför sig.

  Dagens pajasregering kan nog sägas användas som ett bra exempelcase för vad olika aktörers reflexiva kontroll kan resultera i tyvärr. Och åtminstone delar av tidigare regeringar också tråkitt nog men denna tar priset och värre kommer det bli.

  När jag tänker efter är större delen av befolkningen också under påverkan av aktörers reflexive kontroll. Måste dwfinitivt preppa mer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Kapten Crunch 21:43
   Vad värre är, är att Sveriges nuvarande "Deep State", som ett resultat av USA:s sunnistödjande "The Long War", lyckades få in en medlem ur det Muslimska brödraskapet på bostadsministerposten.

   Radera
  2. Det var länge sedan sittande regering ens visste på vilken planhalva bollen är. Det sitter ett parti i regeringen som inte ens skulle komma in i riksdagen om det vore val i morgon. Pinsamt och arrogant beteende av våra politiker. Anpassa regeringen till verkligheten omgående.

   Radera
 15. Det är så sant skrivet. Jag har i många år efterlyst fler brigader för att sen gå in i allmäna värnplikt = alla 20-åringar. De får lära sig hygien i fält, leva i tält, sjukvård, köra fordon, följa order och några kan gå vidare och bli soldater och få fett betalt under 5 år + 3 år fritt universitet. Robusta medborgare + beredskapsplaner + beredskapsförråd + alternativa sambandsvägar = robust samhälle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Du skulle ju kunna få dina brigader om du organiserade befintlig material i 6 mekbatstridsgrupper + två motoriserade stridsgrupper och gav dem resurser och uppdrag att mha vpl och resurser skulle gå från BAG till brigad och sedan fördelning

   Radera