Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-03-14 15:54

President Obama fick besöka Grizzly-berget

USA:s förra president Barack Obama fick besöka det topphemliga Grizzly-berget, som svenskar inte ens får beskriva. Det framhålls i en redaktionell annons för en hästgård "norr om Stockholm". Området är även känt för att vägen till Litauen går där.

Det är i Expressen som en mäklare har fått in sin artikel (naturligtvis kastar jag sten i glashus då jag publicerar läsarnas bostadsannonser om dessa innehåller foton på mina böcker). Det intressanta är inte objektet, utan beskedet att USA:s dåvarande president Barack Obama fick besöka en av Sveriges säg 5-10 hemligaste platser. En plats som är så hemlig att den inte ens får beskrivas (korrekt) av svenskar.

Expressen skriver:
"I närheten finns ett så kallt (SIC!) bergrum, vilket gör området sekretessbelagt.– Jag var ute på 250 promenader förra året och såg inte en människa. Många större gårdar har problem med dieseltjuvar, inbrottstjuvar, paparazzis och liknande. Det finns inte här, det är så skyddat. Ingen utomstående får vara här.[...]– Barack Obama var här för några år sedan, under sin tid som president. Inte på gården tyvärr, men i bergrummet i närheten."
Artikeln menar att objektet, som nu är till salu för 39 MSEK, om några år kommer vara värt 100 MSEK. Säkert ingen bubbla. Varför sälja för 39 MSEK när man kan vänta några år och få 100 MSEK? Hmm?

Vad betalar man liksom inte för att ligga inom 20 atmosfärers tryck och 50 - 90% dödlighet enbart på grund av den omedelbara strålningen vid en megaton välriktad markbrisad från en kryssningsrobot mot ett av inslagen på Berget, som trots allt är ett kvalificerat kärnvapenmål? Dör man inte av tryckvågen i sin hästgård värd 150 miljoner, så dör man inom högst några veckor av akut strålsjuka och upplever ganska dålig stämning tills dess.

Mer väsentligt är frågeställningen kring varför t ex Barack Obama släpps in i Berget, men inte svenskar? För vem är Grizzly egentligen hemligt? Under den strategiska blackouten släppte man rent av (enligt uppgift) in ryska besökare i det som alltjämt är hemligt för Sverige. Anläggningen kan förstås förlita sig på fortifikatoriskt skydd mot allt annat än en i princip direktträff med kraftiga kärnvapen mot ett av inslagen, men ibland är det viktigare att hålla saker hemliga för svenska folket än för främmande makt. Därmed är inte sagt att avbildnings och beskrivningsförbud inte är lämpligt (berätta det för Google bara), då det kan röja yttre säkerhet, men anläggningens placering och existens är inte dold för främmande makt. Vad som är dolt är vilken verksamhet som egentligen pågår i berget. Och bör förstås så förbli.

Inget säger att flygstridsledningscentralen Grizzly faktiskt ligger kvar där, utan det pågår kanske annan verksamhet medan stridsledningen, som numera sker i bekväm kontorsmiljö med några skärmar på ett skrivbord, faktiskt kan vara grupperad egentligen var som helst med tillgång till Försvarsmaktens tele- och datanät FTN och FMIP. Givet nätverkstillgång kan en enskild stridsledares utrustning placeras i skuffen på en civil Volvo och transporteras till en plats som varken ryssar eller amerikaner satt foten i, än mindre känner till. Och kanske finns det planering för just detta? Kvar blir en hästgårdsägare som får uppleva dålig stämning och verkligen sitta på askhögen med sin gård värd 200 miljoner.

Kan vara lämpligt att bevaka om någon rysk oligark köper gården för 300 miljoner och tar in väldigt mycket grönklädd och artig personal att sköta om hästarna. När han säljer den för 500 miljoner har han ju gjort en bra vinst. Med aktuell takt på prisstegringar om 20% tar det ju bara 15 år innan den är värd 600 miljoner kronor mot dagens 39.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Jag litar i och för sig mer på Barack Obama än vissa (rätt många, faktiskt) av mina landsmän.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, han är väl den första (och ende) som fött i Afrika och kommit till Sverige utan att begära asyl. Alltid något! ;-)

   Radera
  2. Men var han inte sur att det inte fanns någon lämplig kyrkobyggnad där som matchade hans barnatro...

   Radera
  3. Du glömmer Arklöw Peter.

   Radera
  4. @Erik, då han antagligen har lämplig skyddsklassning så gör det väl inte så mycket.

   Radera
  5. Skepparn, påstår du att det inte finns protestantiska kyrkobyggnader i uppland? Det var nytt.

   Radera
  6. Visst! Härkeberga är ju i viss särklass.
   Härnevi, med flickan utrustad med Bahco verktyg, är ju värd all aktning.
   Annars torde ju herr Hussein O troligen mest ha värdesatt en moske´i berget.
   "Om inte berget kommer till mig .... så djäv-ar..."

   Radera
  7. Du har börjat ändra karaktär nyligt skepparn. Har du bytt märke på rödtjutet?

   Radera
 2. Svenskt försvar?
  FMIP??
  Du avser ju naturligtvis : FIMPát.
  Tyvärr ju närmast sanningen.
  Hoppas annars att "vi" är så pass framåt att stridsledningen ligger ( gamla vibbar igen om det gäller herrgårdsvagnar,,,)
  ute på flera ständigt omgrupperade bilar.
  Operation Garbo?
  Nja, för mig mer Ingrid Bergman i förgäten roll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu när ryssarna vill dela ut medborgarskap till folk som kommer från gamla ryska eller sovjetiska områden, kanske du ska ansöka, för då kan du ju verkligen häckla oss. Jag menar, som finne har vi svenskar ju trots allt lite storebroderlig sympati för dig och tar dig inte på särdeles stort allvar.

   Radera
  2. Stolt att ha befordrats till Finne!
   Tror, allvarligt talat, att de ytterst artigt, givetvis, skulle hålla mig borta från stridsområdet.
   Fast mitt efternamn kanske gör att jag får göra ett försök...

   Radera
 3. Var glad att den ens finns kvar, det var nära att den lades ner och allt flyttades till baracker i Enköping.

  SvaraRadera
 4. Ganska naturligt att BO fått se konkret hur partnerstaters miljöer ser ut. Varför ryssar skulle släppas inpå baser mm är däremot svårt att förstå. Gissning: den svenska regeringen v i l l e så starkt att omvärlden hade blivit mysig så de gjorde detta för att bekräfta... sin föreställning... tragik!

  SvaraRadera
 5. Tror det är samma gamla maktsignaler som man ser i alla företag. Bara de som anses ha mest status får vara med på vissa träffar (eller besöka berget), får viss information och får följa med på vissa mässor. Att företagets hemligheter ändå är ute på vift hos alla i branschen bryr man sig inte om ( VDar, teknikchefer, säljchefer mm som slutat och gått till en konkurrent)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "VDar, teknikchefer, säljchefer mm som slutat och gått till en konkurrent" Appropå det, såg du dokumentären om Philby som gick på kunskapskanalen I fredags?

   Radera
  2. Ja, självklart. En sån dokumentär är ju obligatorisk. :-) Jag har haft London som arbetsbas de senaste 10 åren och kan en del om "old boys network" och "penetration agents"....utbildade engelsmän från fin familj kan verka sofistikerade, men under ytan kan vad som helst dölja sig.

   Radera
  3. Får se nu om Cornu skriver någotom SÄPOs presskonferens

   Radera
  4. Han kommer nog inte missa den chansen. Det är ju ett lysande budkskap som SÄPO skickar - om infiltrerande agenter... förr i tiden (suck) när man var less på en chef så såg man till att 5 kvinnor anonymt anmälde honom för sexuella trakasserier samt baktalade honom i fikarummen. Likaså fick facket en anmälan - utan att någon klev fram eller den stackars chefen fick veta vem och för vad han blev avsatt. Iallafall fungerade det i halvoffentliga organisationer som Telia, Posten och Vattenfall. Nu får vi helt andra verktyg att använda - anklaga någon - gärna anonymt - för att vara infiltrationsagent för främmande makt. Vips blir det du som blir befordrad istället.

   Radera