Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2017-03-08 19:12

Post en gång i veckan i Danmark lär påverka E-handeln och slå ut PostNord

En av PostNords åtgärder i Danmark föreslås vara att endast dela ut brev en gång i veckan. Det lär slå stenhårt mot E-handeln och rimligtvis göra att företaget helt tappar denna i vårt grannland. I förlängningen kan PostNord helt avskaffa sig själva.

PostNord i Danmark planerar alltså att framöver endast dela ut post en gång i veckan. Det lär innebära att man snabbt förlorar marknadsandelar hos E-handeln, rent av helt upphör som leverantör åt denne. Vem vill köpa saker online om det tar minst en vecka innan man får produkterna?

Utdelning en gång i veckan inkluderar ju utdelning av avier för att hämta ut paket, vilket åtminstone i Sverige skulle slå mot inte bara kunder som får varor skickade via Posten, utan också från andra budfirmor. Ett antal av dessa skickar ut avier med post när man ska hämta ut paket. Detta lär upphöra helt om man kan tvingas vänta upp till en hel vecka med att få sin avi. 

Inte bara kommer hyllor och lager gapa fulla av paket i väntan på uthämtning utan arbetsbelastningen för ombud kommer bli minst sagt ojämn.

Kort sagt kommer postleverans en gång i veckan göra att man även helt tappar pappersaviseringen åt budfirmorna som kommer tvinga sina kunder att gå över till elektronisk avisering. Vilket gör att PostNord tappar ännu mer post.

Sedan blir det också roliga dagar för bedragare, som kan härja ostört i åtminstone en vecka innan brottsoffret upptäcker eventuella brev relaterade till bedrägerierna. 

Tappa bort eller spärrat ditt betalkort? Minst en vecka innan du får ett nytt, inte som idag efterföljande dag.

En möjlig slutsats är att med utdelning av post en gång i veckan kommer PostNord avveckla sig själva i Danmark och helt ersättas med budfirmor för paketleveranser. Kanske lika bra, för att helt tvinga över samhället till elektronisk och omedelbar kommunikation? Frågan är bara vilka samhällstjänster som försvinner på vägen?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Posten kör ut matkassar. Butikerna sköter post och paket.

  SvaraRadera
 2. ... jag bor i stockholm och får alltid vänta 5-12 dagar på paket. Får man paketet inom 7 dagar efter beställning så är det lite som att vinna på lotto.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är för att Stockholm ligger för långt från civilisationen.

   Radera
 3. ... jag bor i Stockholm och har börjat vänja mig vid att få paket samma dag som jag beställde. Apotea leverar till exempel till paketuthämtningsbox samma eftermiddag så länge man beställer innan typ 13-rycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De där boxarna är geniala! Apotea verkar dessutom ha lagt till någon snabbudservice med leverans på dagen (eller rättare KVÄLLEN - äntligen någon som fattar att folk inte är hemma dagtid alla ggr). Kostnaden var 0:- i kassan. Nu valde jag annat leveranssätt men Apotea ligger verkligen i framkant när det gäller leveranser.

   Radera
  2. +1 för den. Sjukt trevligt att få paket till dörren samma dag man beställde vid 22-tiden, utdelat av en stressad skäggig student med Uber-väska på ryggen och en rostig Opel på gatan.

   BudBee, Instabox, Uber, Foodora etc visar hur det bör gå till, skall bli spännande när den marknaden sätter sig.

   Radera
 4. Även här i Sverige har det föreslagits att dra ner på utdelningen till 2 eller 3 dagar i veckan.

  Faktiskt verkar det som Postnord, i alla fall här ute på det relativa landet där vi fortfarande nominellt har ordinarie postgång, har dragit ner på utdelningen till 4 dagar i veckan. Det är systematiskt så att post som lagts på lådan fre-sön dyker upp hos mig i bästa fall på tisdagen. Även A-post. Det är ingen djärv gissning att sortering inte sker lör-sön utan först på måndagen med utdelning på tisdagen.

  SvaraRadera
 5. Avvecklat sig själva har dom väl gjort sen 80-talet och Ulf Dahlsten.
  Ett exempel på mer inkompetens och idioti i ett bolag är nog svårt att hitta.

  SvaraRadera
 6. Avier brukar ju numera komma som en kod via sms eller e-post, så det är väl ingen större fara givet att paketen levereras till utlämningsställena varje dag. Men PRO lär ju klaga...

  SvaraRadera
 7. Frågan är var cornu (eller andra) beställer från när de e-handlar? När jag handlar brukar jag få avi via SMS en eller två dagar efter varan lämnat säljaren. Man kan knappast klandra posten för att säljaren är långsam med att skicka varorna.

  Jag ser egentligen inget problem med att posten bara bärs ut en gång i veckan, iaf så länge man transporterar den dagligen. Egentligen tycker jag att mottagaren själv skulle kunna välja och betala för hur ofta han vill va posten utburen. Eller så kan man väl hämta posten själv på postkontoret?

  SvaraRadera
 8. För min del skulle jag vara nöjd med utdelning varannan dag bara dom sköter hanteringen snabbt. Förra hösten jämförde jag poststämpel och utskriftsdatum med ankomstdatum under två månader och det visade sig att det tog mellan 2 till 9 dagar för posten att komma fram , rekordet var 16 dagar. Dessutom så kom det 4 påminnelser till brev som inte kommit fram. Vid 7 tillfällen kom det brev som skulle till nån annan i min låda. Så leverans måndag onsdag och fredag eller tisdag torsdag och lördag och se till att det funkar samt att man sms aviserar paket så man kan hämta det på posten om man inte kan vänta till nästa dag.

  SvaraRadera
 9. Utdelning för majoriteten på Tisdag och Torsdag. Vill du ha varje dag får du teckna ett abonnemang som kostar...säg 2000 per år (baseras på kostnader) eller du får rabatt om du hämtar själv på macken. Rensa i Postens infrastruktur och personalkostnader, det måste vara en massa "fläsk" kvar - lite som SAS....

  SvaraRadera
 10. Jag tycker det är ett utmärkt förslag. Post varje dag är en dyr relikt sedan innan folk hade internet, kanske t o m innan telefon? Tror inte att de tappar (alla) e-handelkunder heller, privatpersoner bryr sig om pålitlighet och pris, tid kommer långt ner på listan. Om posten håller lägst priser och förbättrar pålitligheten så kan de nog vinna marknadsandelar även med utdelning en gång i veckan. Utdelning förresten, låt folk betala ekstra för det. Så får de hämta på utdelningsställe istället, till bättre pålitlighet och lägre pris, det hade nog de flesta valt.

  Målet med att ha ett postväsende är ju inte att ha ett statligt bolag med störst möjlig omsättning, däremot att ha en pålitlig distributör som täcker det vktigaste behovet till en så låg kostnad som möjligt. Personligen skulle jag inte behöva oftare än en gång i månaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Vore ju riktigt bra att få papperspost en gång i månaden, allt i en bunt. Skulle kunna komma efter löning och man kan då snabbt gå igenom det.

   Sanningen är att jag till viss del redan praktiserar det. Brukar lägga all post på vardagarna i en hög och kolla på helgen.

   Radera
 11. Jag tror inte att e-handeln kommer att påverkas nämnvärt. Aviseringen sker digitalt och paketen hämtar du när du handlar mat eller tankar. Smidigt och effektivt. Helt onödigt med en massa brevbärare som far runt och delar ut direktreklam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, ingen köper musik på plast, hög tid att vi även slipper brev av träd. Digital avisering kan ske på några sekunder.

   Radera
  2. Jo, jag och många andra köper musik på vinyl(plast).

   Radera
 12. Lika bra att Posten lägger ner så privata firmor kan ta över.

  SvaraRadera
 13. Ja, manuellt utdelade AVI:er kommer försvinna. I framtiden så används appar:
  www.postnord.se/app-postnord

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket djävla trams. Att de envisas med att ta fram sådana appar. Har de inte hört talas om SMS och webbläsare? För den som inte vet så finns den funktionaliteten i alla smartphones. Vill man bara ha motorisering så behöver man inte ens en smartphone - då räcker ju SMS.

   Radera