Aktuellt

Vad är det första du kommer göra när pesten är över och alla restriktioner och rekommendationer är borta?

En dag kommer Wuhan-pesten vara officiellt över och inte längre vara en pandemi. Restriktioner kommer vara lyfta, olika stöd försvunna och r...

2017-03-15 11:25

Polisledningen i Skåne låter kriminella träna skytte ostört

Polisledningen i Skåne låter kriminella träna ostört och illegalt med sina olagliga ursprungligen statliga skjutvapen på ett antal kända platser i Öresundsområdet. Trots anmälningar och tips låter man verksamheten pågå.
Malmöpiketens tidigare bepansrade Sandkatt. Numera överförd till bombgrupperna till allas förvåning. Skulle annars varit ett utmärkt fordon vid tillslag mot en kriminell skjutbana, då insatsstyrkan kan skjuta varningsskott genom iris-luckor i pansaret utan risk för eget liv.
Tillgången till före detta statliga skjutvapen i Skåne är mycket stor, och även om polisen beslagtar vapen dagligen, så låter polisledningen de kriminella innehavarna av de tidigare statliga vapnen träna skytte med dessa ostört på ett antal kända platser i Öresundsområdet. Tips från allmänheten ignoreras och enligt uppgifter till bloggen sker inte heller någon bevakning eller utredning trots att detta vore fullt möjligt.

Kriminella övar alltså skytte på flera kända platser för att uppnås skjutskicklighet, eller åtminstone lära sig vapenhantering - ladda, osäkra, skjuta etc. Jag kommer inte peka ut dessa platser, men de är kända av både insatt allmänhet och polisen.

Ändå sker inga tillslag. Kanske motiverar polisledningen detta med att det vore farligt att göra tillslag mot beväpnade kriminella när dessa har vapen i händerna på en "skjutbana". Men det sker enligt uppgifter inte ens några utredningar. 

Nu är visserligen inte fingeravtryck bevis i Sverige längre - t ex är förklaras man oskyldig till att kastat en handgranat mot en polisbil även om man ertappas med fingeravtryck på granatresterna - men genom en enkel uppsamling av de rikliga mängderna tomhylsor på de kriminellas skjutbanor kan misstänkta identifieras och följas upp med en husrannsakan mot bostad, bil etc, där vapen sannolikt kan upptäckas. Eller något annat. Det är inte så att de här personerna har ett fläckfritt leverne.

I ett fall upptäckte en av bloggens läsare en ny "skjutbana" för kriminella på ett naturområde i Öresundsregionen. Vederbörande anmälde detta till polisen, men fick inte ens någon återkoppling. Istället fortsatte övningsskyttet på platsen, som för övrigt var i ett område i anslutning till bostadsområden och som också frekventerades av barnfamiljer.

Man kan förstås respektera att polisledningen inte vill riskera insatsstyrkornas liv genom tillslag mot dessa kända platser, men "buset" kan alltså bedriva övningsskytte obehindrat. Men bland annat Moderaterna har nu röstat för EU:s vapendirektiv, så det kommer åtminstone tystna på de lagliga skjutbanorna där laglydiga skyttar skjuter med licensierade privata ej tidigare statliga vapen. Kanske blir det ännu tydligare var det illegala skyttet sker när det lagliga tystnar? Fast polisen lär väl bli upptagen med att kontrollera de lagliga skjutbanorna istället...

Var vänlig och peka inte ut dessa platser. Det är livsfarligt att vistas i närheten av dem.

53 kommentarer:

 1. Men, men... det är ju FÖRBJUDET! hör jag någon stammande polis vid tillståndsenheten klämma ur sig...

  SvaraRadera
 2. Om polisen inte klarar av att hålla efter de illegala vapnen så kan man ju ifrågasätta om vapenlicenser ens är meningsfullt längre.

  Poliserna som sitter där skulle ju uppenbarligen göra större nytta på fältet.

  SvaraRadera
 3. Om polisen inte klarar/vågar göra sitt jobb så kanske militären skall ta över?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske det som är det långsiktiga målet. Då syftar jag inte på svensk militär utan snarare på tillsatt av främmande makt. Om det sen är rysk eller EU känns som det kvittar.

   Radera
  2. Militären bör ta över ätandet rakt av! Så kan man låta polisen hantera andra brott samtidigt så civila medborgare kan känna sig åter trygga och kunna leva ifred någon gång....

   Radera
  3. Militären bör ta över ätandet rakt av! Så kan man låta polisen hantera andra brott samtidigt så civila medborgare kan känna sig åter trygga och kunna leva ifred någon gång....

   Radera
  4. Vilken militär? Dom har ju ingen utbildad personal..

   Radera
 4. Eftersom kriminella oftast mördar andra kriminella är det ju en fördel om de träffar rätt. Risken för skada på tredje man blir mindre. Låt dem öva!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, det är ju först på senare tid som de lyckas ha ihjäl varandra så träning ger uppenbarligen färdighet.

   Radera
  2. De siktar högre nu!
   Mot det som kallas "huvud".
   Tycks ju fungera även när det gäller dessa organismer.
   Men, som påpekats, kulan måste ju träffa någorlunda rätt.

   Radera
 5. Mm, det har ju begåtts misstag och oskyldiga har mördats men det beror inte på skjutskickligheten utan underättelsebrister.

  SvaraRadera
 6. Får nog säga att Cornu gått över gränsen här, tom för en ironisk 70-talist. Självklart skall detta lyftas upp och om inte Polisen vill agera (då den är upptagen med viktigare saker ) måste massmedia informeras. Det verkar vara enda sättet att få våra myndigheter att agera pro och realtivt numera. En journalist som ställer obekväma frågor till personer i ledande ställning som därned riskerar sina tjänster.

  Även om de flesta journalister sympatiserar med vår nuvaramnde regim och därmed inte tar sitt fulla ansvar som tredje statsmakt och plågar skiten ur inkompetenta tjänstehjon och folkvalda (främst då de är politiskt ansvariga, ex Kuhnke) kommer det något gott ur det. Lite är bättre än inget.

  SvaraRadera
 7. "En journalist som ställer obekväma frågor till personer i ledande ställning..."

  Ett minne blott, snart förpassat till fablernas värld.

  SvaraRadera
 8. Ypperligt och säkert uppskattat uppdrag för spanngsförband att faktiskt spana på kriminella?

  Detta skulle självklart få vänsterpartister att hyperventilera under mantrat "Ådalen, Ådalen" men det är för gemen man precis vad som efterfrågas.

  Spana för att gripa. Eller spana och skjut av packet. Önska bort problemen har iaf inte fungerat sista 15 åren.

  SvaraRadera
 9. Kan vi inte i alla fall få glädja ss åt att den svenska trafiken ( med bilar och andra fordon ) nu har satt ett positivt rekord.
  Säkrast sedan 1945.
  28 döda på två månader.
  Det ger resultat att jag ej vistas i Sverige.
  Tydligen...

  SvaraRadera
 10. De två sista inläggen i denna bloggen pekar på ett så stort svek och hån mot oss lagliga vapenägare att det inte går att beskriva...

  SvaraRadera
 11. Det logiska för jägare och sportskyttar blir alltså att införskaffa och öva på sitt vapen illegalt, då slipper man all byråkrati, och får dessutom vara ifred.

  SvaraRadera
 12. Detta faller under allmänt åtal så polis och åklagare är skyldiga att utreda så fort man fått kännedom om brott.
  Det är bara att JO anmäla här,
  https://www.jo.se/sv/JO-anmalan/Skicka-in-anmalan/

  SvaraRadera
 13. "I ett fall upptäckte en av bloggens läsare en ny "skjutbana" för kriminella på ett naturområde i Öresundsregionen. Vederbörande anmälde detta till polisen, men fick inte ens någon återkoppling. Istället fortsatte övningsskyttet på platsen, som för övrigt var i ett område i anslutning till bostadsområden och som också frekventerades av barnfamiljer."


  "Var vänlig och peka inte ut dessa platser. Det är livsfarligt att vistas i närheten av dem."

  Märklig inställning. Om något är livsfarligt så finns det väl anledning att berätta det? Isht om det är en plats där vanliga dödliga riskerar att hamna av misstag.

  Känns lite olustigt att bo i ett område där man av misstag kan hamna på livsfarliga platser...

  SvaraRadera
  Svar
  1. De som bor där vet var det är.

   Det är för att inte andra ska åka dit och titta.

   Radera
  2. Vilket innebär att dina gullgrisar bland poliserna kan lugnt snarka vidare?

   Radera
  3. Vad baserar du det på? Har du gjort en ordentlig undersökning eller baserar du det på anekdotisk bevisföring?

   Med tanke på att din läsare upptäckte den så har den ju uppenbarligen inte varit känd av de som berörs. Det står ju också att området frekventeras av barnfamiljer, låter det rimligt ifall de känner till vad som föregår? Jag tycker inte det...

   Radera
  4. Är väl ingen som frivilligt åker dit för att titta när gangsters gangstrar sig. Snarare så att man vill veta var man ska hålla sig borta ifrån.

   Radera
 14. Blir gangsters störda för mycket vid sina pågående skjutövningar så kompletteras väl dessa med IED-övningar. Både kunskap och material kan nog antas finnas :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behöver inte vara gangsters. Det kan vara Kaplans frihetskämpar som övar inför slutstriden.

   Radera
 15. Är det inte bättre att dom kan få en plats att öva på? Typ ett nerlagt grustag. Där kan ingen utomstående bli skadad iallefall. Det är bra om babbarna får öva så dom träffar dödligt när dom fimpar varandra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kalkbrottet är rätt lämpligt. Stort och med stora fina vallar runt om så kulorna lär stanna där. Och begränsat antal infartsvägar så man skulle till och med kunna ta inträde :-)

   Radera
  2. Och de som inte har eget vapen med sig kan hyra ett vid infarten!

   Radera
  3. Gotland passar perfekt för det med sina kalkbrott.

   Radera
  4. Finns ju andra brott därstädes.
   Rullstolsbunden uppvaktad eller hur det nu skall beskrivas helt PK...

   Radera
 16. Intressant läsning. Har en släkting som bor vid ett centralt skogsområde i NV-Skåne. Hen hörde skottlossning för ett par månader sedan och ringde polisen som dök upp efter ett par timmar och då var givetvis övningsskyttarna långt borta.

  SvaraRadera
 17. "Farbror Blå" haffar dem de vågar...

  Nej, ta in lite dansk eller tüsk riktig kravallpolis vana vid att hantera alla typer av kriminalitet från BZ-aktivister till RAF:are långt ute på den tok-kommunistiska vänsterkanten !

  SvaraRadera
 18. Folk oroas i onödan av det här. Brotten är på väg ned och Sverige är tryggt nu, annat var det på 60- 70- och 80-talet. Då var det minsann otryggt med raggare, punkare och skinheads. Nu har vi också många välutbildade poliser som kan diskutera och inte svinga batongen.

  SvaraRadera
 19. "Man kan förstås respektera att polisledningen inte vill riskera insatsstyrkornas liv genom tillslag mot dessa kända platser..."

  Gäller samma sak för försvarsmaktsledningen? Om ryssarna faktiskt angriper någon del av Sverige är det ju jättefarligt att ingripa. Bör vi då respektera att försvarsledningen inte vill riskera svenska soldaters liv?

  I min värld är resonemanget helt orimligt. Kommer det till polisens kännedom att det pågår illegal verksamhet med skjutvapen skall det ingripas omedelbart. Allt annat är orimligt.

  Och ja, hårda straff för innehav av illegala vapen har effekt. I t ex Japan som har livstids fängelse i straffskalan för att endast avfyra ett illegalt vapen törs knappt den organiserade brottsligheten, Yakuzan, befatta sig med skjutvapen i daglig dags. I Japan har till och med personer som begått självmord med skjutvapen åtalats, postumt, för illegal användning av vapen för att verkligen make the point.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde ju hela Japan vara på livstid.
   Rätt mycket vapen mot ( och i) Kina på trettiotalet.
   Lite Tora, Tora i Söderhavet 1941.
   Eller var det efter dessa händelser man fattade att allt inte löstes med tjusiga lackarbeten?

   Radera
 20. Många proffstyckare igång här.
  Har nån en aning om huruvida polisen faktiskt vidtagit någon åtgärd? Nej, såklart inte. Det logiska hade varit att spana på platserna, dokumentera vilka som kommer dit och skjuter vilket sedan används som underlag för att skriva anmälningar och genomföra husisar. Vilket såklart ingen här hade haft en aning om om det genomfördes.
  Men det är väl lättare att raljera över att polisen inte törs ta itu med problemet än att tänka tanken klart...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte raljera!
   Uppgivet sucka ity det ligger närmast till hands att just inte något göres.
   Annars kanske rentutav någon kommunikations prisse kunde komma med en rar berättelse att nu har man samlats med samordnaren ( -skan?) och grillat korv.

   Radera
  2. Du är svårt att bemöta.

   Radera
  3. Nej, inte jag!
   Verkligheten...
   Skulle för Sveriges del önska att jag bara bevittnade en usel parodi.

   Radera
  4. Du har säkert rätt. Allt går åt helvete hela tiden och alla dumma i huvudet utom du. Fångade jag kärnan i din argumentation?

   Radera
  5. När har jag någonsin påstått att jag skulle ha något "huvud"?
   Det var ingen argumentation.
   Bara ett konstaterande.

   Radera
 21. Om någon tror att polisen vill minska brottsligheten är det lika dagisgulligt naivt som att tro att VVS-branchen vill minska på byggandet. Självklart vill polisen ÖKA brottsligheten så mycket de bara kan - då sätter de infantila svenskarna genast igång med att ropa efter fler poliser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om polisen verkligen vadade i pengar skulle det ju kunna vara en förklaring.
   Men detta synes ej vara fallet.

   Radera
  2. With all due respect etc, men jag fattar inte vad du menar med kommentaren? Partipopulisterna tävlar ju om vem som vill ge mest nya resurser till polisen....

   Radera
 22. Haha helt otroligt,samtidigt jagar man alla licensierade vapeninnehavare som sköter sig exemplariskt och tar av dom vapnen eller sätter dom i fängelse för det minsta lilla.

  SvaraRadera
 23. Självklart räcker inte fingeravtrycken på exempelvis granatrester för att döma för själva sprängdådet. Anledningen är att de fingeravtryck man hittar kan ju vara någon i ett tidigare led, som inte gjort sig skyldig till något våldsbrott, utan "bara" brott mot lagen om skydd mot olyckor (vilket innehav av sprängmedel utan tillstånd är).

  Det är därför det är uppe förslag om att skärpa lagstiftningen, så att granater istället klassas som skjutvapen, alternativt en egen "granatlag" som ska täcka alla former av sprängmedel avsedda som vapen.

  Men tills det är gjort så är inte ett fingeravtryck på en granat värt någonting mer än något som renderar max 2 år fängelse. Om man såvida inte hittar fingeravtrycket på insidan av säkringsringen eller liknande platser.

  När det gäller skjutbanorna går det dock. Men det faller på att man inte har något nationellt fingeravtrycksregister på alla. Informationen som hämtas in via passansökan sparas bara i passet. Så man har bara fingeravtryck på de som daktats och sedan finns fingeravtrycken där bara ett visst antal år.

  Och eftersom gärningsmännen är kriminella har de säkert inga mobiler med sig så ingen idé att göra masttömning heller.

  Enklaste hade varit att ha dold kameraövervakning, så att man kan "skugga" gärningsmännen när de går från sina bilar eller vad de nu har för transportmedel, till skjutbanorna. Och sedan sätta fast en GPS-spårsändare (med någon fisheyekamera som filmar underfrån så att man kan se vart gärningsmannen tar vägen efter de lämnar bilen) på bilarna och spåra dem hem till adressen.

  Dock kräver det att man husrannsakar hela trappuppgången. Skulle säkert JO gnälla på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra där!
   Man kan även tänka sig att ha span på trappuppgången för att se vem som kommer och sätter sig i bilen nästa gång. Då slipper man JO eftersom man bara gör husis i dennes lägenhet.
   Varför förutsätter vi förresten att de som sysslar med detta inte bor i egen villa? =)

   Radera
  2. Det är för tyvärr kostsamt för dagens polisverksamhet att lägga span. Då är det billigare med en fisheyekamera som bara kollar vilken trappuppgång det är.

   Ett annat problem är om man inte vet vem gärningsmannen är, t.ex. om bilen står på bilmålvakt, då hjälper inte span, och griper man gärningsmannen så har man röjt hela aktionen. Därav är det bättre med "anonym identifiering" (man kopplar lägenhet direkt till skjutbana istället för att koppla lägenhet-gärningsman-skjutbana).

   Det är här det är en fördel med alla lagändringar som kommer också som skärper straffen. För om straffet för ett brott är tillräckligt grovt, så blir det lagligt med hemlig kameraövervakning i gemensamhetsutrymmerna, och då kan man se vilken lägenhet gärningsmannen tar sig från bilen.

   En annan fördel med att skärpa straffen är att proportionalitetsavvägningen gör att man då faktiskt kan husrannsaka en del "oskyldiga" bostäder, t.ex. alla lägenheter på en viss våning, om brottet man rannsakar för är tillräckligt grovt. Det är på den punkten det brukar falla.

   Det blir med andra ord, mycket billigare att ändra lagarna och sedan slå till med storsläggan, än att polisen ska gå runt och göra ineffektivt och dyrt arbete.

   Radera
  3. Det är då inte Lag (2003:778) om skydd mot olyckor, LSO, det rör sig om utan Lag (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor...

   Radera
 24. Klaga inte på polisledningen i Skåne. De är hjältar som under hård press gör sitt jobb trots att de är i numerärt underläge. Polischefen i Malmöhus Län räddade landet när han ringde inrikesministern och sade att "Antingen ger ni mig order att stänga gränsen, eller så stänger jag den och meddelar Er och media min åtgärd". Respekt !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror nog att just Syd har utmärkt sig som den sämsta i Polismyndigheten på grund av en mängd felaktiga beslut under lång tid. Att Stefan Sintéus, för det var väl honom du menade, säger en vettig sak väger knappast upp ledningens samlade agerande. Att det heller inte är genomförbart, lagligt eller effektivt är väl inget du bryr dig om?

   Radera