Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2017-03-25 10:47

Pensionärer hånar regeringen för "skattesänkningen"

Enligt en artikel hos Expressen skrattar svenska pensionärer Stefan Löfvens "satsning" på sänkta skatter för pensionärer i vissa inkomstintervall rakt i ansiktet. Sänkningen ses som ett hån och de i bästa fall 200:- SEK man får per månad räcker på sin höjd till toalettpapper, men äts upp av stigande hyror och annan "icke-inflation".

Några citat ur artikeln hos Expressen som citerar lobbygruppen Pensionärernas Riksförbunds hemsida:
"Varför tre ministrar för att tala om att dom sänker skatten med 195 kr för pensionärerna. Nästan som julafton. Löjligt [...]Hur tänker han? En fattig pensionär, vart kommer man med 200 i månaden, tror Stefan att vi är så lättlurade. Vi blir totalt nedtrampad" [...]Han glömmer att vi fick lära oss både RÄKNA och läsa på bara 6 års skolgång [...]Tycker att PRO ska tänka över om det nu inte börjar likna diskriminering av den grupp pensionärer som råkar ha över 14 000 kr i månaden. Varför ska just dom betala mer än alla andra!!??"
PRO kallar det hela för en "seger" på sin hemsida:
"Det här är ett efterlängtat besked. PRO har i 10 års tid arbetat hårt för att skattegapet ska slutas mellan lön och pension. Med regeringens förslag blir en stor del av de kvinnliga pensionärerna vinnarna. Det är en seger för oss, säger Christina Tallberg, ordförande PRO."
Vi får väl se hur medlemmarna gillar den "segern"?

SPF Seniorerna är mer kritiska i sin kommentar.
"Det är bra att regeringen genomför en andra skattesänkning på pensionsinkomster genom att den högre skatten försvinner på inkomster upp till 14 000 kronor per månad. Men det är inte tillräckligt då över hälften av landets pensionärer även framöver kommer att betala högre skatt än löntagare. Vi ger oss inte förrän hela den orättvisa skatteklyftan är avskaffad.
- Det går också att konstatera att för många seniorer kommer denna skattesänkning i stora delar att ätas upp av hyror och livsmedelspriser som ökar snabbare än pensionerna.
- De pensionärer som har det tuffast, med inkomster på 10 000 kronor i månaden och lägre, berörs däremot inte av förslaget. Dessutom är bostadstilläggen inlåsta i en utredning så att dessa förändras tidigast år 2019. Det är alldeles för lång tid när man har låg pension."
Felet ligger i att de riktiga fattigpensionärerna, de som bara har garantipension och får under 10 000:- SEK i månaden, får ingen skattesänkning alls.

Däremot har de rätt i att stigande priser på mat och stigande hyror kommer äta upp hela skattesänkningen.

Nu återstår att se om socialdemokraterna sått draksådd med sin föreslagna skattesänkning. Alliansen har visat sig oförmögen att sänka skatten för pensionärerna. Nu har även socialdemokraterna visat sig inte kunna leverera det man förväntar sig, dvs väsentliga levnadsförbättringar. Då återstår ...

Att PRO inte uppmärksammar att fattigpensionärerna inte får skattesänkningar förmodas väl bero på att dessa inte har råd med klubbmedlemskap i PRO. SPF klarar åtminstone av att peka ut detta.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

108 kommentarer:

 1. PRO är ju sossarnas bandhundar.
  Biter aldrig hu(SS)e...

  SvaraRadera
  Svar
  1. PRO har cirka 400 000 medlemmar och är nordens största pensionärsförening.

   SPF har cirka 270 000 medlemmar.

   "Enligt Eurostats beräkningar lever 355 000 svenska pensionärer under EU:s gräns för risk för fattigdom - en ökning med 40 000 personer på ett år."

   http://www.expressen.se/dinapengar/pension/allt-fler-pensionarer-ar-fattiga-i-sverige-i-dag/

   Radera
  2. Att bli fattigpensionär och dessutom kallad för bandhundar är tydligen tacken för att de byggde vårt land och gav oss möjlighet att skapa oss en framtid.

   Radera
  3. Vad tror du de flesta av pensionärerna har röstat på?
   Trodde de på husse?
   Tydligen.
   Naturligtvis vill jag dem intet ont.
   Men sitter de inte vackert fortfarande och förväntar sig de utlovade godbitarna
   "You get pie in the sky when you die"
   För h-e!
   Vakna upp!!

   Radera
  4. Nej, men de flesta av dessa hade nog sämre förutsättningar än vad lilla du föddes med.

   De pluggade hårdare än du, började väl jobba tidigare än dig, de hjälpte till hemma mer än du, de jobbade hårdare än dig, de fick sämre lön än dig, de skattade mer än du, de hade sämre villkor än dig, de kämpade sig genom livet mer än du och de försökte förbättra samhället åt ett annat håll än dig. Det är vad jag tror.

   Och de är nog bra mycket mer tacksamma för det lilla de ändå fått än vad du nånsin kan bli. Det vet jag.

   Radera
  5. Dessutom försvarade många av dessa PRO-medlemmar landet mot både nazister och kommunister för att såna som du skulle få växa upp med ett demokatiskt statsskick.

   Radera
  6. En som varken jobbar, pluggar eller hjälper till hemma eller kämpar sig genom livet är nog du Frihet, med tanke på att du sitter här och kommenterar 24/7/365.

   Radera
  7. Bäste herr(?) Frihet!
   Läste du mitt inlägg nyligen där jag erkände att jag har haft det oförskämt bra?
   Tydligen ej.
   Dessutom - en liten rättelse - det heter "du" ej dig...
   Detta sagt i all välmening.
   Tydligen lärde jag mig något i den Svenska skolan en gång i tiden...
   Nej, jag är faktiskt tacksam.
   Till min stora förvåning.
   Fast det tog sin lilla tid.
   Först när det första barnbarnet dök upp gick det upp en Liljeholmen för mitt inre!

   Radera
  8. Jasså, det tror du. Grundas på egen erfarenhet eller?

   Dessvärre har du fel. Jag jobbar oftast på medan du ligger och sover. Leder arbetet här hemma, har både teoretisk och praktisk erfarenhet av ledarskap. Varför inte köra det med familjen?

   Dessbättre kör vi även en hel del automatik och långsiktig planering med hushållsarbetet att det inte tar så mycket tid. Jag får energi av mitt jobb. Får många små stunder över. Kämpar mig sällan genom livet utom när jag anser det vara nödvändigt. Det kräver dock långsiktiga strategier och en fördelaktig trygg uppväxt.

   Jag har allt utvecklade extremt effektiva och produktiva metoder att kunna ta in kunskap och skriva ner saker när jag pluggade vid sidan av jobbet. Blandat med lite militärt strategiskt tänkande. Blandat med annat. Min telefon har relativt få med ytterst användbara appar som gör att jag får extrem ruljans på allt det digitala. Att vara extremt effektiv och sparsam (med tid, energi, pengar) är ett av de intressen jag anammat. Dessa metoder jag lärde mig tidigt använder jag även till kommentarerna här.

   Jag har koll på rätt mycket, men sen väljer jag noga mina strider. Här finns det mycket dumheter som väller in som jag kan ta mig tid att bekämpa framför att lösa ett korsord, se på reklam, slösurfa runt på facebook/youtube eller sitta i onödiga möten.

   Radera
  9. Ovanstående var svar till cornucopia.

   Sen ett tillägg. Det tar inte särskilt mycket av min tid att motbevisa eller argumentera mot de många stollarna som kommenterar här. Det är oftast på en ganska låg nivå. Det är något värre med klimatförnekare. De är oftast vana med starkare motstånd än vad dessa stolpskott är. Där kan man bli fast i argumentationen ett längre tag. Men de har ju oftast lite större resurser bakom sig.

   Radera
  10. Nej. Snarare någon som lägger sig i när det snackas skit på nätet om oskyldiga människor utan att någon ställer sig upp och protesterar.

   Radera
  11. De allra flesta kan nog stå upp för sig själv och göra sina egna val. Tror inte de behöver någon som ryter ifrån åt dem.

   Radera
  12. Du kanske är supereffektiv, Frihet, men logik är det ont om i dina inlägg.
   Dagens PRO-are är födda på 30 och 40-talet, de har inte bidragit något särskilt i kampen mot nazism och kommunism. De har levt och verkat i en extremt gynnsam miljö, där den extrema tillväxten i efterkrigstidens Sverige gav dem möjligheter till studier och arbetskarriärer som deras föräldrar inte hade. Dessutom betalade de lägre skatter än idag under merparten av sitt arbetsliv, undantaget excesserna på 80-talet.

   Radera
  13. De har ju inte alls bidragit till att hålla Sveriges krigsberedskap på en hög nivå. Nej, just ja. Och hållt dessa nazister, kommunister och rasister på styva linan.

   Och nej, de har ju levt med silversked i munnen allihop. Vissrligen till stor del skuldfria, eftersom krediter inte var lika vanligt på deras tid. Det är väl rätt åt dem att de hamnar under fattig-gränsen nu på äldre dagar när de haft det så flott under hela livet.

   Radera
 2. Är det inte så att PRO är associerad med (s) och SPF är för borgerliga pensionärer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. True story: När jag var yngre ville politikerna i min hemkommun införa enkla jobb i form av manuell snöskottning tidigt på morgnarna utanför hus där det bodde pensionärer som ännu inte hamnat på hemmet. Det var givetvis någon form av satsning för att förhindra att vissa arbetslösa blev utförsäkrade från stämpling (statliga pengar) och överförda till socialen (kommunala pengar), men ändå givetvis en bra idé.

   Dock sprack den redan efter några veckor när både SPF och PRO fått igång högljudda klagokörer. SPF klagade på att det skottades först hos folk som var med i PRO, och PRO klagade på att det skottades först hos folk som var med i SFP. Så då lades satsningen ned.

   Radera
  2. Det kan nog vara olika lokalt. Mina förädrar berättar om samarbete på orten de bor på.

   Radera
 3. Helt apropå undrar jag i vilken mån man i skolan mm matades med sossefloskeln om "allas lika värde" redan för 40-50 år sedan. Någon som minns?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett ganska nytt påfund; förr var inte alla lika värda och det visste alla. Då spelade man inte teater som man gör idag. Ett hjon var ett hjon och nästan inte värd nånting alls, fast det var ju mer än 50 år sedan iofs.

   Radera
  2. Sverige och Svenskarna var bäst, vi var förebilden på hur ett land skulle skötas, ingen var så bra som oss! Och det kändes faktiskt så.

   Vi blev matade med Kristendom, bla att behandla andra som vi själva ville bli behandlade och vi tvingades be ihop med läraren varje morgon.

   Det där med "människors lika värde" hade man inte kommit på och vi barn behövde bara akta oss för "fula gubbar" utan att någon gick närmare in på detaljerna.

   Homosexualitet var något fult och icke normalt som verkligen inte uppmuntrades.

   Och vi skulle tänka på barnen i Afrika när vi inte ville äta upp blodkorven.

   Radera
  3. "Allas lika värde" härstammar från artikel 1 i FN:s deklaration för de mänskliga rättigheterna, som är från 1948.

   "All human beings are born free and equal in dignity and rights. They are endowed with reason and conscience and should act towards one another in a spirit of brotherhood."

   Det är alltså "dignity" som man i den svenska versionen missat i översättningen och översatt till värde, kanske för att "människovärde" var ett i Sverige tidigare etablerat begrepp. Med värdighet så syftar man på något står över värde och något som man inte kan sätta ett pris på.

   Artikel 1 är dock i sig inte någon rättighet, utan tillkom i slutet som någon form av sammanfattning över de mänskliga rättigheterna där människans värdighet kan sägas vara anledningen till att hon har särskilda rättigheter.

   Radera
  4. Jag tror att Sverige kommer fortsätta vara vänsterextremistiskt så länge vi fortsätter att prata om "allas lika värde". Det är en dödlig bugg i det svenska operativsystemet.

   Radera
  5. Det gäller väl att skilja på människovärde och marknadsvärde?

   Radera
  6. Därtill har vi förstås sådant som samhällsvärde, sin-nästa-värde, medborgarvärde, artvärde och planetärvärde mm. Våra politiker struntar i allt utom det heliga människovärdet, på vars altare man bör offra precis allt.

   Radera
  7. Det är väl snarare marknadsvärdet som gäller just nu?
   Hur mycket kommer du att producera minus vad du kommer att kosta. Är du sjuk, gammal eller invandrare så kostar du mer än vad du är "värd" alltså skall du marginaliseras så långt möjligt/acceptabelt. Endast den som just nu är frisk och arbetar har ett plusvärde.

   Radera

  8. @Bosse

   Marknadsvärdet gäller bara inom gruppen

   Lägst av alla står de som röstar på SD, sen kommer övriga vita Heterosexuella män, vita kvinnor, och därefter alla invandrade minoriteter.


   Radera
  9. Det är svårt att säga vad som gäller "just nu". Vissa politiska krafter vill öppna landets dörrar på vid gavel igen och skiter fullständigt i om det knäcker välfärdsstaten, demokratin, samhällsfreden, EU, den västerländska civilisationen och vår levnadsmiljö.

   Radera
  10. Bosse

   Marknaden är den aggregerade summan av människor skapade utbud och efterfrågan av varor och tjänster. Det är ett strikt ekonomiskt begrepp.

   Människovärde är ett humanistisk-filosofiskt-etiskt begrepp anser jag.

   Dessa begrepp går inte att jämföra och jag klassar politiker som gör det för oärliga och/eller gravt okunniga.

   Det konstiga är då att politiker (särskilt i vänstersvängen) har förvanskat begreppet så att "marknaden" och "marknadsvärde" beskrivs som en ondskefull varelse. "Ska vi låta sjukvården styras av marknaden?"
   Ja, för fan säger jag. Allt annat vore ju helt onaturligt.
   Retoriken är så jävla låg, men den fungerar uppenbarligen.

   Att inte låta sig styras av marknaden är slöseri på hög nivå och gör att det blir svårt att bedriva en allmän sjukvård "för att tillgodose allas lika värde" om man nu får uttrycka sig lika lågt som en vänsterpolitiker

   Människovärdet däremot tillgodoses genom att vi har en skattefinansierad välfärd som ska se till att alla medborgare, oavsett kön,religion,inkomst mm ska ha rätt till vård.

   Men det är ju för fan inget fel på vare sig marknad, marknadsvärde eller människovärde. Jag ser inte marknaden, eller "låta sig styras av marknaden" eller att man mäter marknadsvärde , som något särskilt ondskefullt.
   Det är sånt som är nödvändigt att hålla koll på om man ska hushålla med resurserna och kunna ge alla en människovärdig vård.

   Radera
  11. Läste någonstans att den som bestämmer över en är den man inte vågar kritisera.
   Vem vågar ingen, eller väldigt få, kritisera?

   Radera
  12. Kalle P
   Jag håller i princip med dig men problemet är att det är helt ok för ett företag att välja bort olönsamma kunder och att själva bestämma vilka som är lönsamma/olönsamma. Det är däremot inte ok för samhället att välja bort olönsamma medborgare. Samhället måste ha plats för alla och det är politikernas uppgift att se till att det är det.
   Om sjukvården styrs av marknaden (vilket den i viss utsträckning gör idag) så väljer läkare att inte lägga resurser på att bota någon om kostnaden är högre än vad vårdinrättningen får i ersättning av staten. Patienten får vara sjuk och dumpas i sjukförsäkringen. Försäkringskassan får riktlinjer att minska kostnaden för sjukskrivna och ändrar bedömningsregler så att färre får ersättning. Den sjuke hänvisas istället till socialkontoret. En person som för tillfället är olönsam tvingas ut på marginalen istället för att komma tillbaka och vara lönsam ett antal år till.
   Utgår sjukvården istället från människovärde så skall alla erbjudas befintlig vård till rimlig kostnad vilket även är samhällsekonomiskt lönsamt på lång sikt.

   Radera
  13. Undrar hur Breiviks människovärde står sig mot Moder Teresa? De är väl lika mycket värda?

   Radera
  14. Dogmen om allas lika värde utgör en ultraextrem vänsterindividualism som fullständigt skiter i ens faktiska värde både för andra människor och för kollektivet, vilket borde vara anatema för flertalet politiska partier.

   Radera
  15. Vad menar du avgör en människas "faktiska värde"? Vad gör en människa mer värd än en annan och är detta ett statiskt tillstånd?

   Radera
  16. Kuckeliku;

   Äh. Vad snackar du för borgerligt dyng-moral-skitsnack utan större eftertanke. Skyll inte på vänstern eller nåt annat. Det är bara du själv som inbillat dig det.

   Ingen människa betyder så mycket att allt liv skulle gå under om denna människa försvann. Moder Teresa är död och universum gick inte under för det. Vi människor är med andra ord alla lika värdelösa i universum. Även du, så kom inte och försök upphöja dig själv till nåt värde högre än oss andra som du ändå inte har. Därmed är din ideologi lika värdelösa betydelse som min ideologi. Det är bara att inse.

   Vi har alla samma värdelösa betydelse här på jorden. Varken livet eller döden har någon större mening än att uppfylla medvetandet om sin egen eller någon annans existens. En daggmask, en människa, en grupp eller nåt annat som blir medveten om sin existens och därmed skapar sig själv kan ju upphöja sitt eget värde. Men i det stora hela (universum) är de lika värdelösa som allt annat.

   Existensen av ett medvetet liv är det enda av värde för livet (och universum). Men bara det kan ju vara tillräckligt för att leva. Men det berättigar inte dig eller någon annan till att avgöra värdet på andra människor åt alla andra människor. Därmed har allt medvetet liv lika (lite eller mycket) värde.

   På frågan om det finns liv i universum? Vad säger att universum inte är ett liv i sig, bara det att vi är omedvetna om det.

   Radera
  17. Tillägg: Om universum är ett liv i sig, så kallar vi förresten detta livet för "gud".

   Radera
  18. Kuckeliku;

   Nu har du förhoppningsvis något stort att sitta och fundera på innan du ska agera gud och börja bestämma andras värden åt alla andra.

   Radera
  19. # Bosse

   Dogmen om allas lika värde innebär att en människas värde är alldeles oberoende av hur positiv eller negativ man är för andra varelser. Man behöver inte anstränga sig på något sätt och kan bete sig som en Hitler och ändå känna sig lika mycket värd som alla andra.

   Kanske tror man detta för man tycker sig hört det i kyrkan. Vars heliga skrift dock deklarerar att större delen av mänskligheten skall skickas ner i ett evigt brinnande helvete, vilket inte direkt antyder något okränkbart människovärde i Guds ögon.

   Radera
  20. Då syftar vi nog på olika saker.
   "Dogmen om allas lika värde" innebär för mig att en människas värde är alldeles oberoende av ditt yrke, din utbildning, dina föräldrars sociala status eller inkomstnivå. Detta skall inte förväxlas med dina val och handlingar.

   Radera
  21. Har, i dina ögon, en sjukpensionär lägre människovärde än en heltidsarbetande?

   Radera
  22. "Vad menar du avgör en människas "faktiska värde"? Vad gör en människa mer värd än en annan och är detta ett statiskt tillstånd?"

   Människor har någorlunda likartade begär och upplevelseförmågor, vilket är den grund man kan hitta för prat om "allas lika värde". Men det är alldeles fel att bortse från människors instrumentella värde och ovärde för varandra. Vilket är vad våra politiker gör varje gång de pratar om allas lika värde.

   Radera
  23. Nu började du prata om "människovärde". Avser man allas lika människovärde skall man säga det och inte blanda ihop med den mycket mindre filosofiska frågan om hur stort värde vi har för varandra. I verkliga livet spelar det mycket större roll vilket instrumentellt värde vi har för varandra och det är lite förvånande att politikerna försöker bortse från detta.

   Än konstigare är det att de inte bryr sig om medborgarnas lika värde utan tydligt anser att de egna medborgarna inte är mer värda än någon islamist som tagit sig till vårat land.

   Radera
  24. En sjukpensionär har normalt ungefär samma människovärde som en heltidsarbetande. Det väsentliga är väldigt ofta inte vem som är värdefullast för samhället eller mänskligheten, utan principen om likabehandling, som avses gälla oberoende av ens instrumentella värde för andra människor. Dock inte oberoende av nationstillhörighet.

   Det finns inte något skäl att tala om "allas lika värde" när det är likabehandling man är ute efter. Man kan och bör ofta, men inte alltid, behandla människor lika även om de har olika instrumentellt värde.

   Radera
  25. Frågan om en människas faktiska värde kräver en djupdykning i värdeteori, vilket jag spar till min värdeblogg.

   På ett vardagsplan kan man med ett hedonistiskt språkbruk säga att en människa som bidrar mer till andra människors lycka är mer värdefull än en människa som bidrar mindre till andra människors lycka, eller tvärtom gör dem olyckliga.

   Men hedonismen är en teori som är behäftad med allvarliga problem så nyssnämnda vardagsförklaring är i avsevärt behov av förbättring...

   Radera

  26. En människas värde för vem?

   För Gud kanske, om vi nu antar att han finns och har en särskild plan för helheten där alla människor är en pusselbit i den planen. Och det finns en särskild plan för var och en av oss, vi har alla varsin uppgift eller uppgifter vi ska uppfylla, så finns det ju säkert viktigare och mindre viktigare personer i den planen.

   Värde för andra människor?
   Om en människa hjälper eller räddar livet på andra människor så har den personen ett större värde för dessa och deras familjer. Sannolikt även för Gud eftersom de som personen räddar kanske kan uppfylla sin uppgift tack vare detta.

   Värde för samhället?
   En människa som bidrar till samhället har ju såklart större värde än en som inte tillför något annat än ett dåligt exempel, även om dessa också behövs.

   Inte helt enkelt, men jag tolkar ju ordet dignity i den där texten som att samhället ska behandla alla lika när det handlar om lag och rättigheter, åtminstone som nyfödda. Sen när de blir vuxna så dömer de sig själva med sina gärningar och blir placerade därefter.

   Radera
 4. 40 år tillbaks i tiden var det där med värdet inte "allmänt".

  SvaraRadera
 5. Ja, samtidigt så stiger ju pensionerna just nu alldeles oavsett skatteförändringar och täcker upp för inflationen. Men det är väl för mycket begärt att PROs medlemmar ska förstå det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det handlar mer om att pensionerna inte räcker till att flytta, ta banklån eller leva mer aktivt som många vill. Egentligen är det en annan fråga, som inte kan korrigeras med någon smärre skatteändring. Enbart betydligt saftigare pensionsinbetalningar kan göra något väsentligt åt pensionen.
   För en generation sedan betalade relativt välavlönade män in skatt och pensionspengar i 40 år, och hade sedan vänligheten att dö 8 år efter pensioneringen. Dessutom växte allt hela tiden, och det var svårt att misslyckas med investeringar.
   Idag närmar vi oss 20 års genomsnittlig pensionstillvaro och låg tillväxt relativt sett. En riktig succekombo mao.

   Radera
  2. Man kan däremot kritisera regeringen lite för språket de använder. OK, det närmar löntagare och pensionärer varandra angående skatten. Men vi snackar 1-2% i inkomstökning... Jag är långt ifrån rik men de år jag får 1-2% lönehöjning märks det faktiskt inte ett dugg, det blir ju som felräkningspengar i hushållskassan. När man pratar om allt fint de nu kan göra, de som byggde landet, och all den goda maten de nu kan köpa osv blir man lite trött.
   Pensionärerna är vår tids frånskilda mamma med tio barn vars existens hotades varje gång mjölkpriset gick upp tio öre.

   Radera
  3. Ja eller de frånskilda papporna som knappt får träffa sina barn men ändå behöver köpa cyklar, ha större boende så barnen kan få egna rum osv trots att barnen på nåder endast är där varannan helg. Som belöning för att de inte får träffa sina barn men ändå får de flesta av kostnaderna får de också bidra till mammans försörjning med hjälpa av underhållsbidrag. Inte så kul om man är medianavlönad i tex Stockholm.

   Radera
  4. Jag upprepar det jag sagt innan, det är synd att ingen bank vågar sig på seniorlån längre. Det är ett perfekt sätt att få fram pengar från bundna tillgångar (fastigheter/bostadsrätter) som kan man leva för.

   Kingedward: 2% är 2%. Jag ser inte så många som är OK med 0% löneökning istället för 2-3%, det är klart att det märks.

   Radera
  5. Joakim, det är märkligt att bankerna lagt ner seniorlånen. Jag tror att de hade ett pedagogiskt problem att förklara för kunder vart ränta-på-ränta-effekten kunde leda, när pensionären vägrade att dö.

   Det borde ju finnas en marknad för denna typ av lån, som kunde erbjuda en betydligt lägre ränta än Hypotekspension med sina 4,5% idag. Plus ca 5000:- i obligatorisk värdering/låneupplägg, även om det inte finns större lån i fastigheten med ett betryggande taxeringsvärde.

   Hos Hypotekspension kan man faktiskt betala räntan varje år, även om de inte informerar om detta. Ett sätt för pensionären att förvissa sig om dessutom inte tappa onödigt mycket på en med tiden försämrad skatterabatt på ränteavdraget.

   Synd om många pensionärer som lever ett asketiskt liv till glädje för arvingarna.

   Minns Christer Ericssons (Consafe) ord, typ: Det har inneburit en fantastisk glädje och tillfredsställelse för mig att börja med två tomma händer (?) till den nivå jag har uppnått idag. En sådan resa vill jag inte missunna mina barn!

   Radera
  6. Aktiepohlman: Helt rätt. Det är inte lätt att "pricka rätt" med hur mycket man sparar och amorterar vs hur mycket man konsumerar, så att kunna justera detta när man blir äldre via lån vore mycket bra. Tyvärr verkar många inte vara "finansiellt sofistikerade" nog att fixa detta, utan istället sitter man på en avbetald miljonvilla och vänder på pensionspengarna... onödigt!

   Radera
 6. Kan jag vänta mig en utvärdering av resultatet från demografiundersökningen? Alltid lika intressant, sist tror jag andelen kvinnliga läsare var 10 %.

  SvaraRadera
 7. Japp, då återstår SD som garanterat kommer att lägga förslag för att stärka fattigpensionärernas situation.

  Sossarnas storsatsning är bara 1/35-del av det som de lägger på Migrationsverket så det är ju uppenbart att de som byggde landet inte ska prioriteras framför de som aldrig betalat en krona i skatt. Jag ber om ursäkt för att jag ställer grupp mot grupp, men resurserna är trots allt begränsade även i ett högskattesamhälle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Högskattesamhälle..man kommer lyriskt blicka tillbaka till nutiden inom ett par år.
   Snart är matmomsen höjd till vad,ska vi gissa 20%?

   Radera
 8. Som flera sagt PRO ÄR Sossarna. Det är bara gamla avdankade sossar i toppen.
  Det är lite synd att det är socialister som alltid får föra pensionärernas talan i SVT och i tidningar.
  Antagligen är det till stor del PRO's fel att man har så låg pension som pensionär. En oberoende organisation hade kunnat ställa krav även mot S.

  SvaraRadera
 9. Det gäller att förbereda sig för sin pension. Pensionen gröps ju ur mer och mer och det kommer inte bli bättre. Underskotten i pensionssystemet kommer snart att synas. Lågräntepolitiken gör att tillväxten i pensionssystemet uteblir.

  Med runt 10 år kvar till pensionering ser man illa det är. 13 000/månad får man vara nöjd med. Jobbat hela livet förutom 5-årig skola och några års dålig inkomst i nystartat företag.
  Det gäller att ha kapat alla kostnader. Inte ett lån på verken hus, bil eller annat. Renoverat med vitvaror och allt som kan tänkas kosta.

  De som sitter belånade över öronen och utan en amorteringsplan önskar jag bara lycka till för. Förbered er för en inkomst som kanske bara är 30-40% av er slutlön. Men med samma omkostnader som ni har idag eller troligtvis värre när räntan är 5-6%

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det gäller att vara skuldfri innan pension, med en låg månadskostnad boendes i en värdefull bostad som man sen ev kan sälja för att täcka upp till en dräglig levnadsstandard resten av livet.

   Radera
  2. Så är det, men man måste givetvis ha ett privat sparande om man inte vill gå ner ordentligt i levnadsstandard när man pensionerar sig.

   Radera
  3. Precis. Förutom låga kostnader en plan med gått om besparingar. Pensionsförsäkringar eller annat. Rätt många miljoner om man vill ha det drägligt.

   Radera
  4. Hört talas o tjänstepension? Räknar med ca 80% av min nuvarande inkomst enligt senaste prognos och halvvägs till pension

   Radera
  5. Jodå! Men jag är inte så säker att det är bästa sparformen. Avgifter eller andra försämringar kan ändras under tid. Varför inte ett eget sparande i aktier och fonder.

   Radera
 10. Den som tror att han skall få någon pension i det här landet ,måste räknas till dom lättlurade. Särskilt dom som jobbar för kommun och landsting.När man tänker på Malmö ekonomi där 25 % av budgeten kommer någon annanstans i från. Var skall dom pengarna komma i från undrar man.

  SvaraRadera
 11. Den som tror att han skall få någon pension i det här landet ,måste räknas till dom lättlurade. Särskilt dom som jobbar för kommun och landsting.När man tänker på Malmö ekonomi där 25 % av budgeten kommer någon annanstans i från. Var skall dom pengarna komma i från undrar man.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har ju ett kommunalt utjämningssystem som gynnar Malmö stort. Men det är faktiskt så att de allra flesta kommunerna "går plus" på utjämningen, eftersom man bakat in de gamla statsbidragen där. Det kommer nog att fortsätta.

   Du tror inte att du får någon pension _alls_ menar du? Vad säger ditt besked från pensionsmyndigheten?

   Radera
 12. "Alliansen har visat sig oförmögen att sänka skatten för pensionärerna." De har väl inte visat sig oförmöget utan enbart ovilligt? Fler skall jobba mer och längre upp i åldrarna var ju Reinfeldts devis. Det tycks vara norm att man bränner alla pengar man får in. Får man löneökning eller skatteåterbäring så skall de pengarna omedelbart intecknas i ökad konsumtion. Hur mycket man måste gå ner i levnadsstandard när man går i pension beror ju på vilken levnadsstandard man valt att ligga på idag.

  SvaraRadera
 13. Kan det vara så att socialismen och Socialdemokraterna följer med 40- och 50-talisterna i graven?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kan ju alltid hoppas

   http://www.aftonbladet.se/debatt/article22152405.ab

   Radera
 14. 200 kronor är mycket pengar för en pensionär som (över)lever på bara några tusen kronor per månad. Det är rätt mycket pengar för mig som löntagare med.

  Men det är klart att de rika knösarna och vanliga löntagare sitter och flinar åt såna småsummor. Är det ett fattigt pensionärspar så får de ju 400 kronor mer (4800 kr per år). Det är dessutom pengar som kommer att konsumeras och inte sparas.

  Så hånflina ni. Alliansen sänkte skatterna för de allra rikaste, så de kunde spara undan ännu fler slantar på sina konton. Men fattigpensionärerna sket de blankt i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alliansen sänkte skatten för alla som arbetade. Sänkt skatt gör att du får större valfrihet istället för att staten bestämmer vad dina pengar ska slösas på

   Radera
  2. Det beror på vem man är, vart man bor, var du föddes, vilken generation du tillhör, dina genetiska sammansättning, vilket kön du har, om du har sjukdomar eller funktilnshinder, dina klasskamrater, vilka lärare du har, sammanhållningen i familjen, dina intressen, hur rika dina föräldrar var och mycket mycket mera.

   Det lustiga med er extrema individualister är din tro på att alla människor föds och växer upp med exakt samma förutsättningar som du själv.

   Hur hänger det ihop med ert (ditt) extremt individuella tänkande?

   Radera
  3. https://m.facebook.com/tino.sanandaji/posts/10153207907253231

   2,1 vs 34 miljarder.
   2.1 fördelat på 1,4 miljoner.
   34 fördelat på 35000.
   Det är sosseprioriteringar det.

   Radera
  4. Joakim;

   Ta ett exempel. Utan dina glasögon vore du att betrakta som en funktionshindrad synskadad person.

   Det var ju tur att någon annan tidigare i historien både uppfunnit och tillverkat glasögonen åt dig. Och att många dessutom hade samma synfel så att de kunde masstillverkas och därmed få ner kostnaden, annars hade du varit tvungen att göra dem själv. Hur lätt är det varit stt göra det utan att kunna se ordentligt? Hur skulle du kunna sköta ditt arbete och tjäna dina pengar utan glasögon för att få råd med glasögon?

   Radera
  5. PJ;

   Har inte kollat din lilla facebook-länk, men det behövs inte eftersom den där tönten du hänvisar till har kopplingar till en klimatförnekar-lobbyist organisation som även finansierats av Svenskt Näringsliv med några hundra miljoner när hans lillbrorsa grundade denna. De ägde även den höger-radikala tankesmedjan Timbro.

   Tyvärr, men mig lurar du inte så lätt.

   Radera
  6. Är Tino en tönt?
   Är länken liten?
   Förklara gärna.

   Radera
  7. PJ; Jag kan förklara närmare.

   Iransk-födde Tino Sanandaji (som du hänvisar till), har en yngre bror som heter Nima Sanandaji. Denne grundade och drev under många år tankesmedjan Captus.

   "Utöver de traditionella borgerliga frågorna har Captus hört till de mer framträdande aktörerna i debatten om global uppvärmning, där man är skeptisk till teorin om en förestående klimatkatastrof."

   Captus finansierades av Stiftelsen Fritt Näringsliv. Stiftelsen Fritt Näringsliv ersatte år 2003 Näringslivets fond som ägare av tankesmedjan Timbro. Näringslivets Fond finansierades vid bildandet av Svenskt näringsliv med 300 miljoner för att trygga den långsiktiga investeringen.

   Tino själv arbetar för närvarande som professor på Institutet för ekonomisk-historisk och företagshistorisk forskning som är knutet till Haldelshögskolan i Stockholm.

   "Den ekonomiska grunden för institutets verksamhet förändrades genom inrättandet av Jacob Wallenbergs minnesfond 1981. Syftet med minnesfonden var att förse EHF med fasta forskningsresurser.

   Ytterligare resurser blev tillgängliga för institutet 1988 då Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse beviljade medel för att stödja en professur i ekonomisk historia vid institutet."

   Källa: wikipedia

   Radera
  8. Ursäkta mig. Blev fel. Det var Stiftelsen Fritt Näringsliv som finansierades med 300 miljoner av näringslivets hårt skatteundvikande pengamedel.

   Radera
 15. Påstår du att Tino är en tönt pga att han är född i Iran?
  Varför är han en tönt enligt dej?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Jag påstår inte att han är en tönt för att han är född i Iran. Han är en tönt för att han sitter och publicerar alternativa fakta på Facebook. Och du är en tönt som sprider detta vidare. Oavsett var du är född.

   Radera
  2. Vågar ha en egen åsikt.
   Kan belägga denna med offentlig statistik.
   Sådant sker ej ostraffat i dagens Sverige.
   Ellet nå´t...

   Radera
  3. Vågar ha en egen åsikt...? Ungefär som han Facebook-polisen Peter Springare menar du?

   Radera
  4. Frihet. Kan du ge ett enda exemplar där Tino har publicerat alternativa fakta?

   Radera
  5. Nej. Jag läser nämligen inte det som Tino skriver. Det intresserar mig lika lite som att läsa vad Gudrun Schyman skriver.

   Radera
  6. Du anklagar honom alltså för att sprida alternativa fakta utan att läsa vad han skriver? Inte schysst.

   Radera
  7. Medimixus;

   Jasså. Du reagerar på när jag anklagar honom för att sprida alternativa fakta utan att läsa vad han skriver. Men jag kollade istället upp vem det var. Eftersom du hänvisade till hans forskning.

   Källkritik kallas det. Men det visste förstås inte du.

   Då anser du med säkerhet att cornucopia samt kanske 95 % av de som skriver här inne behandlar folk de skriver om ganska oschysst?

   Du reagerar inte när någon skriver om pensionärer, bidragstagare, invandrare, fackmedlemmar, hela yrkesgrupper (bl.a. politiker, journalister, socialsekreterare, mfl) låginkomsttagare, muslimer, sjukskrivna, med flera.

   Men nu reagerar du när jag skriver om någon som till stor del finansieras av storfinansen.

   Du är rätt rolig du.

   Radera
  8. :-))
   Källkritik...? Är det svamlet om hans bror som du kallar källkritik?

   Radera
  9. Men jag kan hålla med dig om att folk behandlas oschysst i kommentarorsfälten här. Ibland även av bloggaren.

   Radera
  10. Halmgubbetaktiken biter inte. Du gör bara bort dig ännu mer.

   Radera
  11. KingEdward24;

   Kasta inte sten i glashus nu.

   Nja. Forskare vars forskning finansieras av Wallenbergarna OCH har nån bror som har grundat tankesmedjor som finansieras av Svenskt Näringsliv kallar jag för källkritik. Och när man dessutom lägger ihop vad han gett ut för material och samarbetat med för personer så.

   Det är ju annars så källkritiskt när det finns personer inom PRO som har bakgrund från Socialdemokratin.

   Radera
  12. Krama varandra nu, gossar.

   Alla referenser till källkritik från en anonym pseudonym på Internet är att betrakta som nonsens. Berätta vad du heter, och vem som betalar din tid, Frihet, så kan vi återkomma kring källkritikdiskursen.

   Och du, håll dig till ämnet. Antar att du är läskunnig och läst kommentarsreglerna.

   Radera
  13. Så jag är en tönt,och Tino med.
   Vet du vad,du har en otrevlig attityd mot folk,känner du dej förmer nästan jämt?

   Radera
  14. PJ;

   Det var inte meningen att såra dig. Du är ingen tönt. Inte Tino heller. Ni är ena riktiga hjältar som vågar stå för era alternativa åsikter. Inte trodde jag att du skulle ta så illa upp pga en anonym pseudonym på internet. Förlåt.

   Cornucopia;

   Det är ingen som behöver lita på vad jag skriver. Jag kommenterar bara.

   Så visst, absolut. Var källkritiska även mot mina källor. Tänk själva. Jag kan ha fel. Kolla själva upp vad som är sant och falskt om någon som jag kommer med ett påstående. Det är bara bra. Det är därför jag anger källor. När jag inte anger källor så är det bara tyckande och smak. För mig är wikipedia något trovärdigare än Facebook. Och Svenska Dagbladet eller Dagens Nyheter (även om de är liberala tidningar) är något trovärdigare än sajten Nyheter Idag.

   Att nån ens behöver påpeka det för er känns dock lite skrämmande.

   Radera
  15. Ujuj,det var jobbigt att kalla mej och Tino töntar,du kanske blev lite "rädd" så här i efterhand.
   Bra ändå att vi inte är töntar då!
   Lugn,du kan vara lugn,släpp all rädsla.

   Radera
  16. Lugna ner dig. Du skriver ju t.om. med dig själv om dig själv. Lite likt Stig Helmer i sällskapsresan... på flyget där. Nej. Nu ska jag gå ut i vårsolen. Ha det gott min vän.

   Radera
  17. Tror du att jag är din vän?

   Radera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du en vanlig svensk tidning skulle våga publicera alternativa synpunkter?
   Många(?) går väl på statsbidrag och törs ej avvika.

   Radera
  2. Ja. Det tror jag. Men sen har de väl ansvar gentemot läsare, tittare och lyssnare också.

   Nils Bildt kan väl få dyka upp i Fox News och beskrivas som svensk säkerhets- och politisk rådgivare men det höjer väl inte direkt trovärdigheten hos Murdochs tv-kanal Fox News.

   Radera
  3. En vanlig svensk tidning är inte intresserad av att publicera alternativa synpunkter. Det är därför de sakta men säkert dör ut.

   Radera
  4. De ägnar sig väl åt vanlig källkritik. Men det vet väl inte du vad det är.

   Radera
  5. Vad har Peter Springare med ämnet att göra?

   Jag raderar din kommentar och ger dig en varning. Fortsatta överträdelser och du blir bannad.

   Det här är inte din terapi. Gå och ägna dig åt din familj istället.

   Radera
  6. Cornucopia;

   Du har rätt. Kanske inte hade mycket med ämnet att göra, däremot ett svar på en kommentar om alternativa åsikter i vanliga tidningar av medimexus.

   Jag ska försöka skärpa mig och inte besvara dumma kommentarer i fortsättningen.

   Radera
  7. Tack.

   Skaffa dig ett liv också. Det är vår.

   Radera
  8. Ett liv? Vad har detta med ämnet att göra? Men jag kan förklara. Fingrarna börjar dock bli lite trötta nu. Får kanske tränigsvärk imorgon.

   Inte så lätt att skaffa sig ett liv när man har småungar som klänger på en. Jag passade min lill-unge som låg och sov middag här ovanpå mitt håriga bröst så jag kunde inte förflytta mig. Därför låg jag och knappade på mobilen för att effektivisera tiden. Men det är dags för ungen att vakna nu och komma ut en sväng. Tack för påminnelsen!

   Radera
  9. @Frihet
   Det är inte lätt att vara ödmjuk!

   https://www.youtube.com/watch?v=UNIlkrwKLbo

   Radera