Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2017-03-13 09:16

Överenskommelse om försvarsanslag nådd

Enligt mediauppgifter har en överenskommelse om försvarsanslag nåtts inom den sk försvarsgruppen. Återstår att se om uppgifter dyker upp innan den utlysta presskonferensen senare under dagen. Bloggen omfattas av källskydd.
Som bekant saknas 6.5 miljarder för att kunna genomföra de icke-hemliga åtgärder som behövs för att leva upp till 2015 års försvarsbeslut. Finansminister Magdalena Andersson (s) sade förra veckan att polis och försvar behöver stärkas.

Rimligtvis innebär en överenskommelse att Försvarsmakten tillförs ökade anslag.

Rimligtvis innebär det också att anslagen inte är tillräckliga för att genomföra de politiska besluten. All erfarenhet talar för att regeringen och övriga partier är oförmögna att göra detta. Istället kommer man anslå någon symbolisk summa för att kunna hävda att man minsann ökat anslagen.

Nästa fråga är då om detta kommer uppföljas av att Magdalena Andersson (s) även går med på ökade anslag till Polismyndigheten?

Man ska komma ihåg att 2017 är sista året man har möjlighet att påverka opinionen via budgeten och det är nu bråttom att kunna låtsas göra något åt problem inom försvar och rättsväsende för att kunna peka på i nästa års valrörelse.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Rimligtvis ser det väl ut så här:

  Ett mindre anslag i år, ett symboliskt anslag 2018, och en rejäl ökning 2019.

  SvaraRadera
 2. Är bristen 6.5MDR/år eller över en period? Politikerna älskar att gå ut med satsningar som är sammanräknade höjningar över väldigt lång tid 5-10år så det ser stort ut. I verkligheten är det oftast bara inflationskompensation och inte alls några satsningar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar om 6,5 Mdr fördelat på tre år - antagligen då 2017-2019.

   Radera
  2. ...och detta är försvarets egna siffror, och då väl helt enkelt kopplat till föreliggande försvarsbeslut om vad som ska genomföras fram till 2020.

   Saker utöver det, eller bortom 2020, år då av naturliga skäl inte med.

   Radera
  3. I skrivande stund enl ekot så är det 0,5miljarder I år.

   Radera
  4. Jepp, +500 Mkr 2017, +"TBD" 2018 och framåt. Fortsättning lär följa och det är nog ingen högoddsare att partierna kommer storsatsa på detta i valrörelsen!

   Radera
 3. Eftersom Magdalena sa att de inte har för avsikt att höja lönerna, utan att anställa fler poliser och fler soldater, kan man anta att lönerna för Riksdagens ledamöter står kvar på förra årets nivå? Det borde de göra så man menar att andra inte behöver det. Känns rimligt.
  Så blev det inte när "ladorna var tomma", nä då gick det att höja ledarlönerna ganska bra. Men som sagt, korkarna flyter ovanpå...

  SvaraRadera
 4. Försvaret behövde 6,5 mdr + hemlig summa för saker som var för hemliga. Införandet av värnplikt kostar 600mkr. Min misstanke är att försvaret alltså får runt 300 mkr för att kompensera för värnplikten och med start från 2019.

  SvaraRadera
 5. 500 miljoner i vårändringsbudgeten 2017.
  Enligt Hultqvist: "En viktig säkerhetspolitisk markering."

  Ett starkare försvar - möter varje hot och klarar varje utmaning...

  Man tar sig för pannan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Täcker alltså inte ens införandet av värnplikten

   Radera
  2. Konstaterar att med den ökningstakten av försvarsanslagen krävs en betydande recession i den svenska ekonomin om de inte inom närtid ska underskrida 1 % av BNP.

   Radera
  3. Oberon, kan du visa hur du räknar då? Du vet väl om att försvarets budget kommer att öka under kommande år redan med lagda beslut?

   Radera
  4. 500 miljoner är lågt räknat vad massinvandringen kostar sverige på 12 timmar. Politikerna har sina egna prioriteringar.

   Radera
  5. @Persson

   De beslutade anslagsökningarna är endast marginella och tillväxten i den svenska ekonomin är rätt god just nu - BNP ökar hyggligt bra faktiskt. Det är bara att räkna. Om vi till kalkylen dessutom adderar faktorer som inflation, prisökningar och valutaeffekter finns inte mycket kvar att jubla över...

   Radera
 6. Usch !!
  Rent av RASISTISKT att ha en svensk flagga på uniformen...
  Luktar unken gammaldags och ond patriarkal kvinnoförtryckare lång väg !!
  Han borde genast tvingas att gå en queer och intersektionell gränsöverskridande kurs i feministiskt självförsvar !!

  *ASG*

  SvaraRadera