Cornucopia?

Aktuellt

Lönerna i IT-branschen 2018 yrke för yrke - var ligger du?

Programmerare sägs vara det vanligaste yrket i Stockholm i takt med att den massiva automatiseringen i IT-branschen effektiviserat och skapa...

2017-03-27 09:19

OMXS30 vs guldet i år

Dags för en kort avstämning kring OMXS30 kontra guld, som får vara ett form av jämförelseindex för likvider.
Dagschart OMXS30.
OMXS30 är +3.36% i år i skrivande stund. Guldpriset i SEK per gram är +5.26%.

Guld är en rimlig jämförelse för likvider kontra börsen. Mycket av utvecklingen för guld speglas förstås av kronans utveckling mot dollarn. Därmed är inte sagt att likvider vare sig ska placeras i dollar eller guld, men det sätter fingret på att börsen har svårt att prestera.

För övrigt ska börsveteranen Rune Andersson sålt allt enligt en artikel i Dagens Industri. Det har jag som bekant också (i princip). Konjunkturcykeln är i det läget att man ska sälja av. Andersson säger till DI:
"Marknaden är enormt överhettad just nu. Det är inte en tillfällighet att vi ser så mycket börsnoteringar. Jag har varit med så många år att jag känner lukten när vi är på väg in i en ny pyramid och därför är det bra att spara på krutet [...] Det här kommer som vanligt att sluta med tårar."
Som vanligt alltså. Efter uppgång kommer nedgång. Sedan kan man aldrig pricka exakt rätt, men det är inte heller nödvändigt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

34 kommentarer:

 1. Aktiestinsen har också gått ur börsen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick han mycket med sig in i himlen?
   Guld skall ju finnas på gatorna där och pärlemorportar.
   Tror jag föredrar gräsmatta här nere.
   Även om den måste klippas...

   Radera
 2. Utan tvekan ser det ut som om vi är på väg in i en begynnande konsolideringsfas. Nedgångar väntar men trots höga värderingar så ska man inte tro på några ras. Jag tror att oljan ska ner ytterligare vilket torde peka på förväntningar om lägre inflation, lägre räntetryck och mindre oro för konsumtionsbortfall pga större prisnedgångar i fastighetssektorn. USA styr som vanligt och efter Trump misslyckats med ny sjukvårds-plan ökar oron även för hans Skatte-paket ska möta svårigheter. Paus i uppgången alltså. 5-10% ned! Konjunkturstatistik i USA har under en längre tid pekat på svagheter(hårddata). Börjar PMI-data också vända ner kan vi förvänta oss att lågkonjunkturen redan börjat.

  Låt oss vänta ut 31/3 och en höjning av det amerikanska skuld-taket. November-botten bör under alla omständigheter hålla. Annars......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ang. oljan: Jag tror det kommer en dipp till i oljan men inte riktigt än. OPECs produktions neddragningar började i januari och är fördröjda eftersom oljan ska pumpas upp, skeppas, transporteras och sedan bokföras i OECD lager innan handlarna reagerar på vad som sker. Enbart transporten ger en fördröjning på upp till 6-8 v. Sommarsäsongen innebär dessutom ökad bilkörning i USA och neddragningar. Lagernivåerna borde därför sjunka de närmsta månaderna. Krävs i princip kraftigt inbromsad konjunktur eller ökningar från Nigeria och Libyen för att nuvarande lagernivå ska ligga kvar. Före fallet var oljan överköpt (liten uppsida när alla går lång) nu är det tvärtom, contango spreaden är utraderad. Magkänslan säger att oljan kan gå upp något under sommaren för att därefter vända ner i takt med att konjunkturen mattas och dollarn stärks.

   Radera
  2. Men hallå!
   Oljan ska väl alltid UPP UPP UPP?!?!?!

   Radera
  3. Det spelar liksom ingen roll hur mycket Putinisterna aka oljehaussarna tjatar om uppgång. Det ligger vid 50 vilket är det nya normala.
   Går det över 50 trycker jänkarna gasen i botten och ökar produktionen.

   Radera
  4. Jag pratar kortsiktigt om oljan. Förväntar mig åtminstone 43 dollar innan vändning uppåt och ev. genombrott. Det handlar väldigt mycket om "one-sided trade" bland speculators. Anpassningen nedåt under 50 dollar WTI handlar om minskade risk-exponeringar.

   Radera
  5. Anpassningen nedåt 50 handlar i allra högsta grad om de amerikanska produktionsförutsättningarna. Tänk på att de är världens största producent och konsument.

   Radera
  6. Guldet ser förhoppnings-ingivande ut men ännu saknas utbrott och långsiktiga köpsignaler. Dollarn verkar dock nu få större problem än jag räknat med pga Trump-mannens dåliga insikter i praktisk politik. Dubbla back-tester efter utbrott från s.k "starka mönster" brukar vara ett dåligt omen. Skuld-takets höjning i april avgör hur långt ner innan vändning upp igen. Guldet kan därför stå inför en relativt stark period och kanske bryta upp över motståndet från 2011. Just nu handlas väl euro-shortsen tillbaka :).

   Radera
  7. Du vet ju vad jag tycker, euron är stabil tills motsatsen är bevisad! :)
   Lite som "bostadsbubblan" faktiskt. Alla bara snackar och snackar och ingenting händer vad gäller deras profetior.
   Ja han har problem Trump och blir bara mer och mer impopulär i US.

   Radera
  8. Frackingen i US är ett ponzi-spel. T.o.m. the economist som tidigare haussat industrin har insett att affärsmodellen bygger på att bränna investerarnas pengar: http://www.economist.com/news/business-and-finance/21719436-exploration-and-production-companies-are-poised-go-another-investment-spree-americas

   När någon påstår att fracking är lönsamt när Brenten ligger runt $50 (dvs $40 vid brunnen) så be vederbörande visa ett fracking E&P företag som går med vinst vid dessa nivåer.

   Radera
  9. Inte ens Lundin oil går med vinst så vad break even ligger på kan vi diskutera i eoner.

   Radera
  10. Nu handlade väl uppgången över 52 dollar om just produktionsneddragningarna men där lagren vuxit snabbare än väntat....och inte bara pga US shale + riggar etc. Prisuppgången drevs på från spekulations-sidan sett till antalet kontrakt vilka nu dras ned. Missbedömningar!! Dock, såvitt jag förstår, råder det viss enighet om att överskotten bör krympa framåt sommaren.

   Radera
  11. "Dock, såvitt jag förstår, råder det viss enighet om att överskotten bör krympa framåt sommaren."
   Korrekt.
   Fast vi vet ju hur det är i verkligheten.
   Antingen går det upp/ner vilket vi kan beräkna till 50/50 då all information redan är intecknad.

   Radera
  12. @Stefan; EMU är bara politik. Inte realekonomi. Som jag säger kommer EMU att falla sönder eller så lyckas man mot all förmodan få tyskarna att betala för andras frikostighet(glöm det). Profetian är en matematisk lagbundenhet. Att inte t.ex Italien och Grekland går ur är verkligen självdestruktion baserad på rädsla och okunskap hos folket.

   Radera
  13. Jo, det är kända fakta, alla vet om det och inget händer ändå.

   Radera
  14. Lundin oils har tillgångar och investerar i en produktionsportföljen som kommer leverera under 2020-talet. Frackingen leder till en produktion där ~1/4 av brunnens totala produktion sker under första 12 månaderna från produktionsstart. Mao. Är oljepriset lågt i närtid så kommer frackingföretagen få väldigt svårt att tjäna pengar medan detta har väldigt lite betydelse för LUPE. Äpplen och päron.

   Radera
  15. I Sverige har vi inkomstutjämning, t.ex Robin Hood-skatt.
   I USA har man federal inkomstutjämning(vad tror du skulle hända annars?)
   I EMU har man ingen inkomstutjämning vilket är en förutsättning om man vill ha en gemensam valuta(och en federal skuld). Tyskarna gick med på euron för att fortsätta som idag. Äta kakan och ha den kvar.

   Radera
  16. Alla bara snackar om USD EUR "bostadsbubblan" aktiemarknaden precis som att just de själva sitter på någon sorts sanning (som ingen annan känner till).
   Inget kan vara mer felaktigt. Allt är intecknat. Så hör du någon snacka om ras i USD EUR "bostadsbubblan" aktiemarknaden etc kan du lugnt låta det bero. Det är bara personens hybris som talar.

   Radera
  17. Nej det är inte äpplen och päron.
   Fakta är att Lundin går med förlust trots att det talar om ett lågt break even. Kreativ bokföring, vilket även gäller de amerikanska bolagen.

   Radera
  18. Vi pratar om två olika saker. LUPE investerar (spekulerar?) i att oljepriset kommer vara högre under 2020-talet. Dagens minus beror på att man lägger pengar på att utöka produktionskapaciteten i framtiden. Jag är inte oljeinvesterare utan mest intresserad/fascinerad av branschen (enormt lärorikt) men vill minnas att de kommer dubbla produktionen:isch.
   Fracking företag bettar på att oljan ska upp _kraftigt_ under närmsta 12 månaderna. Annars blir det minus - vilket jag tror det kommer bli.

   Radera
  19. Med LUPES historik är det väl tveksamt om de någonsin kommer att visa vinst. Tjänar pengar gör de dock. Två skilda saker.
   Samma sak med de amerikanska bolagen.

   Radera
  20. Det enda vi vet är att oljepriset kommer vara högre/lägre än dagens pris och ju mer tvärsäker någon är vart vi är på väg desto mindre trovärdig är profetian.

   Radera
  21. Vad gäller LUPE anger de "verksamhetskostnader om 6,51 USD per fat."
   Så man kan ju "mäta" lite hur man vill för att få till en bra story.

   Radera
  22. "Det enda vi vet är att oljepriset kommer vara högre/lägre än dagens pris och ju mer tvärsäker någon är vart vi är på väg desto mindre trovärdig är profetian."

   Håller med om ovanstående. Oljeprisgissningar är just gissningar. Min gissning är dock att det genomsnittliga oljepriset under 2020-talet blir högre än dagens (~$50), även med hänsyn till inflation. Men "Bollen är rund..."

   Radera
  23. Fest i UK idag när Hurricane hittat olja vilket sätter viss press på dagspriset.

   Radera
 3. Gå ur börsen – visst, absolut. Men vad skall man göra istället då? Jag har redan tillräckligt stor andel guld i mitt sparande. Likvider på bankkonto innebär ju en valutarisk, att kronan sjunker som en sten (vilket kommer att hända förr eller senare, när botten går ut bostadsmarknaden). Och även på nischbankerna får man knappt nån ränta, inte i närheten av tillräckligt för att täcka verklig inflation ens. (Min egen, och de flestas, inflation beräknas ju från en helt annan varukorg än det officiella värdet.)

  Och även om jag skulle sätta pengarna på konto så kvarstår ju premiepensionen. Hatar verkligen det systemet, som tvingar folk som jag, som är helt okunniga och ointresserade av börsen, att ändå delta i kasinot. Finns det någonstans man kan placera sin PP där den inte åker med när börsen börjar kana utför? Räntefonder? Kan man på nåt sätt placera sin PP i andra valutor? (Tror att euron kommer att gå relativt bättre än kronan på medellång sikt.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man kan sätta sin PP i räntefonder eller utlandsfonder.

   Radera
 4. EMU blir det som till slut skapar nästa finanskris vilket då inkluderar långsiktiga nedgångar på bostadsmarknaden. EMU var dömt från början precis som alla andra försök till fasta växelkurs-regimer(utan fiskal/finansiell integration).

  SvaraRadera
 5. Kanske det, man kan ju drömma om en ordentlig nedgång för att kunna köpa billigare. Men det är svårt att pricka rätt, din modell sade väl att man skulle varit likvid sen hösten 2015...

  SvaraRadera
 6. I vanlig ordning så bortses väl från utdelningarna?

  Tycker man att 1% per månad är svårigheter att avlasta så tycker jag nog man är lite väl kräsen vad gäller avkastning. Lägger man utdelningar till detta så är man oförskämt kräsen...

  SvaraRadera
 7. En annan "likvid" kallad bitcoin har gått 134% på ett år.
  Jämförelsevis har "likviden" guld gått 3% på ett år vilken väl i princip inte ens täcker inflationen.

  SvaraRadera
 8. Kan du inte dra en jämförelse med Bitcoin från det där inlägget när du prickade absoluta, mer eller mindre exakta, botten (senaste du vågade rapportera om priset), under det där enda året där Bitcoin inte sopat banan med precis alla andra valutor?

  Jag menar någon gång måste du ju passera threshold of misery och kunna skratta åt ditt krypto-debacle.

  SvaraRadera
 9. 4.57% vore rättvisare?
  Men jo det talar ju mer till guldets fördel med omxs30... Men vilken investerare räknar inte med utdelning.

  SvaraRadera