Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2017-03-22 20:18

Obefintliga förbättringar med regeringens nya skattehöjningar för småföretagare

Regeringens "lättnader" i förslaget om chockhöjda skatter för Sveriges småföretagare är obefintliga. Visserligen höjs schablonbeloppet för utdelning, men för att ha nytta av löneunderlaget måste man ta ut minst 63 000:- SEK per månad. Alla småföretagare får fortfarande kraftiga skattehöjningar.

De nya reglerna behåller 2.75 basbelopp som möjlig schablonutdelning, dvs 169 125:- SEK per år. Dock höjs skatten fortfarande från 20% (två tredjedelar av kapital) till 25% (fem sjättedelar av kapital).

I övrigt kvarstår att man alternativt får ta ut utdelning om 15% av sex inkomstbasbelopps löneuttag (6*61500=369 000) och 30% av löneunderlaget mellan sex och sextio inkomstbasbelopp (3 690 000:- SEK). Över detta gäller 40% upp till ett tack som få berörs av.

Tidigare var det 50% rakt av som gällde från första kronan.

Nu måste man ta ut en lön om (avrundat till hela tusental) minst 63 000:- SEK i månaden för att få ta ut mer än 169 125:- SEK som utdelning.

Kort sagt innebär regeringens revidering av förslaget endast att möjligheten till utdelning höjs marginellt vid lägre inkomster. Regeringen kan inte sägas ha brytt sig om remissvaren, vilket överraskar exakt ingen. Majoriteten av alla företagare kommer fortfarande kraftigt höjda skatter.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

44 kommentarer:

 1. Man kan ju föreställa sig att det snart är lika snyftigt och gnälligt här i kommentarsfältet som i kaffekön på Fi:s partikongresser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lyssnade just på "Luffarvisan"
   Tänkvärt i slutet.
   "Så länge skutan kan gå" är ju också i det "häradet".
   Det hade du, herr Frihet, kanske inte väntat dig?

   Radera
  2. Bluffarvisan har sjungits så många gånger här på detta forum att jag blivit tondöv.

   Nej, jag förväntade mig inte att du får tillgång till internet när du sitter inspärrad och lyssnar till luffarvisan av Astrid Lindgren om och om igen för att hålla dig någorlunda lugn och att Sven Bertil kommer är så generös att han kommer förbi och gästspelar för er på söndagarna.

   Jag har inte samma möjlighet att hinna sitta och reflektera över gamla visor.

   Radera
  3. Astrid L kunde ju vara aktuell i skattesammanhang.
   102%erskan.
   Pomperipossa och klassiskt foto.
   Nej, jag tänkte på Martin Nilssons låt.
   Klassisk för mig. Aktuell i går med Sven-Ingvars.
   Du får läsa på lite.
   Kanske Bommersvik saknar musik förutan Internationalen?

   Radera
  4. skepparn;

   Läsa på? Lyssna på möjligtvis. Jag bryr mig inte så mycket om något så nöjesaktigt som musik och visor. Jag vill ha tystnad så jag kan koncentrera mig på arbete.

   Radera
 2. Skattehöjning som ger lägre skatteinkomster!

  I år kommer jag betala 92.718kr i skatt på utdelning från fåmansbolag.
  Med de nya reglerna kommer jag betala 42.281kr nästa år.

  Ville de inte ha in mer skatt eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och naturligtvis så kommer jag inte höja min lön mer än vad brytpunkten för statlig skatt höjs heller så där får de inte in fler kulor...

   Radera
  2. Så långt tänker nog inte sossar. Det förekommer nog inte i deras idévärld att någon frivilligt skulle ta ut mindre lön än möjligt. Detta eftersom sossarna själva är girigheten personifierad och alltid ser till att berika sig på arbetarklassens bekostnad.

   Radera
  3. Det blir en liknande situation här. De pengarna får vänta på en borgerlig regering och blir till skatt när man återställt skattereglerna.

   Dock hinner dessa skatteregler inte drabba sossarna själva. De sitter knappast i regering efter valet. Den brända jordens taktik.

   Radera
  4. Sven-Hassan 21.18
   Sant. Knivskarp observation. +5
   Dessutom är avundsjukan sossarnas andra stora drivkraft.

   Radera
  5. Kalle Pojken;

   Knivskarp? Hehe...

   Inte ta ut mindre lön än möjligt? Både jag och min sambo har ju gått ner i arbetstid trots att vi kunde jobbat 100 %. Smarta val för några år sedan och långsiktigt planerande har gjort att utgifterna sjunkit kraftigt och att vi numera har råd med detta då barnen är små. I min ungdom jobbade jag istället periodvist ca 180% för att i framtiden kunna styra min framtid bättre.

   En del bara gnäller och skyller över sina dåliga val på staten och samhället medan andra anpassar sig och ser till att ta tag i problemen och skaffar sig en framtid.

   Det har inte alltid varit lätt. Men inte omöjligt. Avundsjuk? Inom tio år kan man lösa det mesta med en bra plan. Det är bara för er att kavla upp ärmarna och börja jobba. Om inte annat så på er borgerliga inställning där allt handlar om att alla andra ska göra allt åt er.

   Radera
  6. Ett tips för att slippa vara avundsjuk på andra under dessa tio år:

   Rök inte. Snusa inte. Drick inte läsk. Sup väldigt måttligt. Spela inte dataspel, nätcasino, mm. Ät inte på restaurang (om det inte stärker en raltion till någon du kan dela hyra och el med). Renovera inte er hyreslägenhet (bo så billigt som möjligt). Säg upp spotify, Netflix, dropbox, mm. Köp inte DVD:er eller en massa elektronik. Låt bli bilar så mycket som möjligt. Välj era vänner/flickvänner noga. Skaffa er inte en enda kredit. Utbilda er vid sidan om jobbet. Skaffa er enbart hobbies som kan generera mer pengar. Använd alla pengarna i början till att sänka dina fasta kostnader. Amortera om du har något gammalt lån.

   Spara till en kontantinsats för ett hus utanför storstadsområdena. Ta vilket jobb som helst (med ett leende), sköt det galant men försök hela tiden att ta er uppåt i karriären. Inte för att få högre lön utan för att skaffa er ovärdelig arbetserfarenhet och yrkeskunskap.

   Gör detta och du har kommit en bra bit på vägen.

   Radera
  7. "Spela inte datorspel" "Skaffa enbart hobbies som kan genrera mer pengar" Någotskoj måste man väl få ha,medans kroppen ser bra ut I spegeln? Annars kan jag väl hålla med om mycket.

   Radera
  8. Nöjen? Kombinera nytta med nöje. Skaffa roliga hobbies som genererar pengar eller minskar utgifter. Så enkelt är det. Skillnaden mellan en hobbies som kostar 50 000 kr och en som drar in 50 000 kr är 100 000. Med 100 000 kronor i buffert så slipper du ta onödiga lån som kostar pengar, ta onödiga försäkringar, du kan handla när det är billigt, mm. Dessa 100 000 genererar (rätt hanterat) snart ytterligare 50 000.

   Inkomster från dina hobbies är skattefria och intresset med inkomst kan lägga en grund till ett framgångsrikt framtida företag.

   Kvinnor bryr sig inte mycket om mäns utseende. I alla fall inte de verkligt snygga kvinnorna. Det de absolut inte vill ha är krävande och osjälvständiga män.

   Spela datorspel? Väx upp och sälj skiten till nån lättlurad tonåring.

   Radera
  9. Frihet
   Jag tänker ungefär som du gällande strategi i livet. Därför har jag lyckats ganska bra. Har inga låneskulder,har ett rikt socialt liv och jobbar på med mina företag i "fattigbranscher" men lyckas väl med dessa eftersom vi är sparsamma och jobbar på. Lever billigt ute på landsbygden där ca 2/3 röstar rött. Tillmälen som "allting ska till havet" , "du som har råd att..." , "vissa har sån jävla tur" är de jag möter dagligen. Ja tydligen har jag en jävla tur och den turen skulle mina röda vänner också ha om de kunde komma till insikt att man har ett personligt ansvar att ta hand om sitt liv. Men tyvärr så är den allmänna inställningen här att man ska "sätta press på kommunen att....." eller "kräva att företagen betalar" när det gäller saker som ska utföras i vårt samhälle. Denna inställning blir särskilt tydlig första maj när man går omkring med plakat med krav.
   Själva tror de att de "kämpar", men det är ju för fan inte att "kämpa".
   Det är i själva verket att lyfta ansvaret att andra ska utföra saker och betala saker som dessa ej orkar göra själva.

   Radera
  10. Frågan är om man behöver vara så hardcore som Frihet. De hobbies jag hade gick nog ej att tjäna pengar på men samtidigt så kostade de nog inte så mycket heller (möjligtvis tid). Datorspel, varför inte, de är inte så dyra om man inte köper dem direct och hade jag inte spelat hade jag antagligen läst böcker istället.

   Radera
  11. Frihet och även vissa andra som känner sig kallade.
   Lev ditt liv och berätta inte för andra hur de ska leva sitt liv.
   Din verklighet och dina sanningar är dina egna, totalt irrelevant för andra.

   Radera
  12. Frihet

   Sven-Hassan skrev så här

   "Så långt tänker nog inte sossar. Det förekommer nog inte i deras idévärld att någon frivilligt skulle ta ut mindre lön än möjligt. Detta eftersom sossarna själva är girigheten personifierad och alltid ser till att berika sig på arbetarklassens bekostnad."

   Baserat på mina erfarenheter är det exakt så ombudsmannen från facket tror och tänker när han kommer för den årliga lönerevisionen varje år.
   Fackets grundinställning är att allt av mina företags resultat årligen ska ramla ner i plånboken hos mina anställda ett bra år. De tar ingen hänsyn till att företagens resultat svänger ganska kraftigt och att det kommer magra år i jämna cykler. De begriper aldrig att omvärlden hela tiden förändras och att vi måste ha ett bra eget kapital för att vara motståndskraftiga då vi har svackor då lönekostnaden utgör ca 80% av företagets kostnader.
   Därför har vi en lönemodell som är på kollektivavtalsnivå plus del av företagets resultat de år som företaget går med vinst.Men med f*ckets sjuka inställning skulle vi konka vart fjärde år. Kanske är det så de vill ha det.
   De inser inte att det är jag som företagsledare som riskerar bolagets kapital, har företagslån som jag borgar för privat samt har ett personligt betalningsansvar för företagets skatter och avgifter.
   Jag tar ut en lön som ligger på ca 2/3 av vad mina anställda har i lön, eftersom jag klarar mig gott på det då jag har en icke-konsumistisk livsstil.
   Det verkar f*ckrepresentanterna aldrig förstå eftersom de är uppfostrade att tro att företagsledare tar ut miljonlöner som norm. De ser inte skillnaden på mina personligt ägda småföretag och chefer på storföretag med tusentals anonyma ägare som lyfter miljonlöner utan att personligen behöva gå i borgen för företagets åtaganden.
   De uppfattar att jag är girig eftersom jag aldrig vill gå med på deras ohemula ideer som skulle sätta mina företag på obestånd.
   De kan inte räkna.
   De kan inte ekonomi.
   De förstår inte vad det innebär att ta personlig risk.
   Det Sven-Hassan skriver är direkt applicerbart på f*ckets representanter.
   De utövar ett maffialiknande tryck på de av mina anställda som inte betalar in deras f*ckavgift. Min uppfattning är att f*cket i sin inkompetens bara har ett enda syfte och det är att berika sig själva på arbetarnas bekostnad.
   Dessutom tvekar de inte att sänka ett företag eftersom de har noll personligt ansvar själva. De är denna maffiaorganisation som sossarna går hand i hand med.

   Radera
  13. Kalle P;

   Ja så är det. Gnällkärringar finns det gott om överallt. Inte bara ute på landsbygden, utan kanske främst inne i städerna.

   gbd cvx;

   Nej, det behöver man inte vara. Fem-årsplanen duger fint den med. Huvudsaken är att ta eget ansvar. Då arbetar man fram en slags strategi och sen håller du dig till den. Förutsättningarna kan förändras och om detta tvingar dig att förbättra planen allt eftersom. Men håll dig till planeringen i stort och ta ansvar för den.

   Stefan Östergren;

   Men hörru. Noll koll och noll kontroll. Att tipsa är inte att tvinga. Vill du inte ha mina tips så blundar du. Svårare än så är det inte. Känn dig inte tvingad att försöka förbättra ditt gnälliga liv, Stefan. Du får gärna berätta hur du lever ditt liv så ska jag ta de minst dåliga bitarna av det och se om jag kan använda det till något nyttigt i mitt liv.

   Kalle P;

   Du representerar arbetsgivaren. Facket representerar de anställda. Ni förhandlar och möts på mitten. Facket ska vara lite extrema åt ena hållet och du åt det andra. Ungefär som jag och frugan när vi bestämmer över Familjen AB. Till en början är vi oförstående och om hon fick bestämma skulle vi snart gå i varsin personlig konkurs och få ungar som kräver särskild vård dygnet runt som vuxna. Sen möts vi på mitten och får ut det bästa av det hela. Likadant med fack och arbetsgivare. Man får lov att höja rösten ibland men samtidigt respektera varandra för sina roller. Detta behövs för att få balans.

   Radera
  14. Kalle P;

   Fast gnällkärringarna som tidigare bara dök upp i syföreningar och i personalrummet på kvinnliga arbetsplatser finns numera framförallt här på nätet. Ofta tar de manliga namn och snor bilden på sin stackars man för att göra en slags dimridå. Men jag gör som jag lärde mig i det militära: ser igenom detta och rapporterar vidare. Sen finns förstås många män som uppfostrats av en gnällkärring och som tyvärr aldrig mognat och revolterat mot detta. Stefan Östergren KAN vara ett sånt exempel. Men det låter jag vara osagt.

   Radera
  15. Frihet
   Det är inte jag som står för gnället här om invandringen BLT bostadsbubblan Bitcoin Datorspel etc etc etc. Det står du för och många andra.

   Radera
 3. Det är naturligt att även företagare bidrar till välfärden. Företagare skall inte gynnas skattemässigt jämfört med att vara anställda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi betalar gärna skatt men nivån måste vara rimlig. Skatt är en kostnad precis som alla andra, är kostnaden för hög i jämförelse med nyttan blir det ingen affär. Så enkelt är det!

   Jag skulle gärna betala några 100' till i skatt men då måste jag få något för det också. Att bara stoppa in pengar (= mitt slit) i ett svart hål tilltalar mig inte.

   Radera
  2. Om man inte betalar världens högsta marginalskatter så bidrar man alltså inte till välfärden? Betyder det att alla vanliga knegare som tjänar under 38 000 inte heller bidrar?

   Om det nu skall vara lika, hur kommer det sig att företagare inte har samma försäkringar som en anställd? Hur kommer det sig att företagare själva måste investera pengar i sin verksamhet? Ska vi sätta ett maxtak hur många timmar de får arbeta i veckan också när vi ändå håller på?

   Radera
  3. Mnils;

   "Vi betalar gärna skatt [jahaja, där hör man] men [antog nästan det] nivån måste vara rimlig"

   Okej. Vad är rimlig skattenivå för dig?

   Radera
  4. Rimlig skattenivå vore att brytpunkten för statlig marginalskatt ligger mer i linje med andra länder. Om man nu verkligen menar allvar med retoriken att 'di rige måste betala'. Vilket sosseriet aldrig gör.

   Radera
  5. Sven-Hassan;

   Jaha i linje med andra länder men för vilka då? För de allra svinrikaste menar du?

   Sverige är ett av de tre bästa länderna att leva i enligt forskarstudien som publicerades i The Lancet i höstas. Sverige är även snudd på ett skatteparadis för låg och medelinkomsttagare.

   "Svenska skatter på arbete är inte världens högsta – oavsett hur man mäter. I breda inkomstlager betalar invånare i Sverige lägre marginalskatter än folk i många andra industrialiserade länder. Ett resultat av rejält sänkta skatter under 2000-talet. [...]

   OECD för även statistik över den samlade beskattningen av arbets-inkomster för låg- och höginkomsttagare. För dessa grupper grupper placerar sig Sverige på sjunde, respektive sjätte, plats när länderna rangordnas från högsta till lägsta.

   Minskningen i beskattningen av svenska löner och arbetsinkomster har varit störst för låg- och medelinkomsttagare, men även höginkomsttagare har upplevt en minskning med drygt fem procentenheter sedan år 2000.

   Men våra marginalskatter måste väl ändå vara världens högsta? undrar vän av ordning. Nej, inte heller det ger OECD-statistiken stöd för. För låg- och medelinkomsttagare kännetecknas Sverige av låga marginalskatter. Dessa grupper får här behålla mer av en lönehöjning än invånare i de flesta andra industrialiserade länder.

   Däremot ser det annorlunda ut för höginkomsttagare. Sverige ligger inte i topp, men endast Belgien har högre marginalskatter för denna grupp."

   http://arbetet.se/2016/02/12/sverige-snudd-pa-skatteparadis/

   Radera
  6. Sven-Hassan;

   Med andra ord så sitter du här och argumenterar för höjda skatter för alla låg- och medelinkomsttagare.

   Haha. Så tokigt du. MNils betalar gärna skatt bara den är rimligt. Och du menar alltså att det är rimligt att höja den. Haha.

   Radera
  7. Jag har inte knorrat över att betala närmare 40% skatt på utdelning med nuvarande regler, den känns rätt rimlig. Att betala 75% skatt på lön tycker jag däremot inte är i närheten av rimligt.

   Jag betalar gärna in några hundratusen till i skatt under förutsättning att jag får något i handen också, annars kan det kvitta!
   Pengarna behöver jag inte men något rim och reson får det väl ändå vara?

   Radera
  8. Du fick mat i skolan, fri tandvård i ungdomen, barnmorskan plockade ut dig men gratis gjorde hon det inte, fri skolgång med lärarledd undervisning, du åker med ett flin och sliter ner våra skattebetalda vägar, du gjorde förhoppningsvis värnplikt, polisen såg väl förhoppningsvis till att pränta in nåt vett när du snattade på ICA..

   I handen? Fram med handen du så ska jag nog plocka fram linjalen och lära dig veta hut i brist på tacksamhet.

   Radera
  9. 16:34
   (Nördlingen för mig med historieintresse.)
   Jag var på väg för ett år sedan att skriva för mitt då enda barnbarn hur fasansfullt dj-ligt hennes morfar hade haft det under sin uppväxt i Sverige.
   Det gick ju käpprätt åt skogen
   Kom till min förvåning på att det vore tarvligt att klaga.
   Ja, jag blev förvånad.
   Tre A4 sidor med positiva saker.
   Men
   Det var till och med slutet av 1990 talet ( om man försöker glömma 1969-1976)Sedan har man totalt tappat kursen.
   "sitter på styråran", hette det visst...

   Radera
 4. Ja va skönt det är att inte vara så egoistisk ....

  SvaraRadera
 5. Solidaritet .... när man ju inte säga nu för tiden ... men kontemplera vet ja. Så kanske det blir tydligare varför skattesystemet ser ut som det gör. I mina ögon finns (fortfarande) en socialistisk grundtanke. Men ingen vill ju säga det fula ordet längre och då blir det ju istället ett famlande efter " ... vad får JAG för den skatt JAG betalat in"

  SvaraRadera
 6. HM Stefan Persson får ju väldigt lite i förhållande till hur mycket skatt han betalat in. Eller ? Gör han bara en enorm förlust ....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stefan Persson kan ta utdelning till 30% beskattning.
   Småföretagare får lönebeskattning på utdelningar dvs. 50-55%.

   Det kallas socialistisk rättvisa.

   Radera
  2. mrlowrisk;

   Många småföretagare är småföretagare just för att de bara sitter och gnäller på nätet hela dagarna istället för att jobba.

   Nej, nu får du gå och jobba. Lille Per står och väntar i kassan och väntar på att få en tatuering av dig. Han betalar nog svart så att du får råd att expandera inom några år. Sup inte upp slantarna nu bara.

   Radera
 7. Centerpartiet verkar byta taktik, och vill nu stoppa skattehöjningarna i budgeten. Bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. C ska samarbeta med SD alltså?

   Radera
  2. Det är oklart.

   Så vill C spräcka regeringens budget (DN).

   "Centerpartiet vill fälla delar av regeringens budget, genom att bland annat försöka stoppa nya skattehöjningar och rösta ner rödgröna reformer. Det rapporterar Dagens Industri. "

   Radera
  3. "Det ena du vill det andra du skall, så plägar det gå i dylika fall..."

   Radera
 8. Jag var på skattedag med BL Info i januari, där diskuterades 3:12-förslaget utifrån de förutsättningar som var då. Om jag minns helt rätt, det var iaf någonstans i det häradet, så hade svenska företagare 80 miljarder sparat på K10:or. Det var siffror för 2014 och är säkert mycket högre idag och kommer mest troligt aldrig att utnyttjas.

  Med det sagt så ska de ge fan i att höja skatten.

  SvaraRadera
 9. Du vinklar ju sanningen ganska felaktigt. Du utfår från ett exempel med en ensam ägare utan andra anställda. Så fort företaget har minst ytterligare en anställd så blir ju det ju inte alls några 63 000 kr/månaden företagaren måste ta ut i lön för att ändå få gynnsamt löneunderlag i och med att de inte höjer lönekravet för att få utnyttja lönesumman. Så ditt påstående är rent av felaktigt. Själva tanken med lönesummeregeln är ju att gynna företag som anställer, inte gynna enmans företagare som bara anställer sig själv. Jag tycker förändring är bra, var tok för gynnsamt tidigare.

  SvaraRadera