Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2017-03-14 16:29

När införs visumtvång till USA för svenska pass?

Fredsskadade världssamvetet och humanitära stormakten Sveriges pass har länge varit ett av världens mest attraktiva, då det tar oss in utan visum på väldigt många platser. Samtidigt har det varit helt fritt att "tappa bort sitt pass" och 10 000-tals svenska pass är på villovägar. Reglerna har skärpts marginellt - du får nu bara tappa bort ditt pass tre gånger på fem år. De borttappade passen kan man dock kopiera, vilket gör att förtroendet inte är återställt. Det visar sig att USA aktivt misstror svenska pass och en anekdot följer nedan.
Flygplatsen JFK utanför New York. En av världens mysigaste och trevligaste flygplatser, som får flygplatsen i Donetsk att framstå som arkitektoriskt utmanande och inbjudande.

De svenska skärpta reglerna kring "borttappade pass" sägs ha skärpts till då svenska UD ska ha "informerats" om att USA avsåg att dra in den svenska förenklade visumtillgången till USA (ESTA), då det kommit runt 65 000 svenska pass på villovägar. Dessa pass kopieras dessutom och antagligen reser det runt 100 000-tals "svenskar" där ute.

Tidigare har svenska pass varit attraktiva då den humanitära fredsskadade stormakten haft visumfri tillgång till väldigt många länder, och inte bara EU. Men svenska myndigheters slapphet och godtrogenhet att alla vill följa reglerna har lett till den aktuella situationen.

Det var under Obamas tid som USA ville kräva visum för svenskar. Nu är det nya tider och Donald Trump utmålar Sverige som en failed state. Återstår att se när han upptäcker att svenska pass inte är att lita på?

Läsaren Mikael Grev redogör på Twitter för en incident, där två "svenskar" på samma flygplan till USA råkade ha var sin kopia av samma "försvunna" svenska pass. Dålig stämning uppstod för alla svenskar ombord.
"Kompis var i USA precis & snackade med passkontrollanter (incident hände). Svenska pass särbehandlas numer i tysthet. & ej på ett bra sätt…
“Sample size of one” och allt det där med subjektivitet, men kontrollanten var väldigt tydlig.
Incidenten var f.ö. att det var två svenskar på planet med exakt samma pass (eller ja, kopior på samma orginalpass då)."
Som Mikael Grev skriver är detta en anekdot (sample size of one), men det är rätt spektakulärt när två kopior av samma borttappade pass råkar sitta på samma flight till USA. Det handlar alltså om personer som måste ha ett kopierat svenskt pass för att komma in i USA, dvs inte rent mjöl i påsen.

Det kan vara en tidsfråga tills detta når Vita Huset. Släng på att IS-terrorister får gråta ut i svensk statlig television och ska belönas med bostad, bidrag och jobb, att svenska staten skickar pengar till terroristskolor i Gaza, att svenska staten ger statliga bidrag till islamistiska organisationer inom landet mm, så lär ESTA-tillgång åka ut snabbare än Donald Trump får spel på Twitter.

För svenska företag kommer visumtvång försvåra enormt. USA är Sveriges näst största nettoexportmarknad och i potten ligger det många svenska miljarder och 10 000-tals arbetstillfällen. Som skulle kunna flyttas till USA och göra America Great Again!

Man ska komma ihåg att det är nuvarande och förra regeringens slapphet, naivitet, godtrogenhet och ovilja att sätta åt kriminella som ligger bakom detta.

Du kanske ska passa på att ta det där utlandssemestrarna medan ditt svenska pass fortfarande öppnar dörrar? Framöver kan det bli dörren till förvaret hos gränskontrollen som är det enda som öppnas.
Flygplatsen i polska Gdansk är betydligt mer inbjudande än JFK. Återstår att se hur länge svenska pass accepteras inom EU...
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

52 kommentarer:

 1. "Återstår att se hur länge svenska pass accepteras inom EU..." Hur menar du,du behöver inte visa upp ditt svenska pass vid resa inom EU vad jag vet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer i sig. Ingen behöver visa upp pass vid resor inom EU. Tänkte mest att Sverige klipps av från Schengen.

   Radera
  2. Då har du aldrig rest till UK uppenbarligen.

   Radera
  3. Bäste C-pia!
   Min gamle mattelärare körde alltid med frasen :" Tänk inte.Det bara förvirrar!"

   Radera
  4. Självklart ska man ha passet med sig inom EU.

   Radera
  5. Många behöver inte visa varken pass eller ID när de kommer till Sverige så det jämnar ut sig.

   Radera
  6. +1.. Den som begriper något förstår ju att en majoritet av dessa borttappade pass har namn som inte fanns på 1800 talet....
   Ånyo en konsekvens av det mysiga multikultiexperimentet..

   Radera
  7. Passus:

   Passa er! Sverige är passé!

   Radera
 2. Sverige är världens mest amerikaniserade land.
  Med USA som god tvåa.
  Var det inte så det hette för i tiden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var sannolikt någon desillusionerad man från DDR-Sverige som myntade det uttrycket.

   Radera
 3. Fy vad jänkarna är dumma! Det här med "papieren bitte" är ju rena nazismen! Trump är Hitler!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, svenskar och alplandet, i Europas mitt, var ju hyggliga.
   Ville man inte ha ett J stämplat i passen för "Bender" och hans rasfränder?
   Var visst sossar och samlingsregering på den tiden.

   Radera
 4. Skall bli intressant att se hur SVT's journalister kommer att rapportera nyheten att USA inför visumtvång mot svenska medborgare (jag är ganska säker på att det kommer snart). Det blir väl den sedvanliga upprördheten över att Donald Trump inte vet något om Sverige och hur kan han understå sig att hindra "svenskar" från att resa fritt till USA! Vi som inte har några problem alls i det här landet.

  Kan tänka mig att detta var en av anledningarna till att Morgan Johansson häromveckan fick eld i baken och skyndsamt skrev en debattartikel så amerikanarna kunde läsa att "svenskar" inte alls är så farliga som SD påstår.

  Och hur kan man tillåta folk att "tappa bort sitt pass" ens tre gånger på fem år? Är man så j-vla slarvig och har så dålig koll på sitt pass får man faktiskt skylla sig själv. En gång på fem år låter betydligt rimligare, och skulle man absolut behöva åka utomlands kan man få ett provisoriskt pass som bara gäller för just den resan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men spärras inte passnumret på et borttappat pass och ligger fritt för andra länders passmyndigheter att läsa? Vad skannar de passen för om det inte kollas mot en spärrlista? Eller låtsasskannar de bara passen och lagrar på sin egen hårddisk?

   Radera
  2. @Herr Muffins

   Inte i Sverige, tekniken finns givetvis och Norge gör det. Men som sagt, allt som är dåligt för Sverige väljer våra politiker att göra.

   Radera
  3. Att de tappat bort passet vid allra första ankomsten till Sverige kanske förklarar saken? Varför skulle de förändra sitt beteende bara för att de fått uppehållstillstånd?

   Radera
  4. Våra politiker vill absolut inte släppa uttrycket "Die dummen Schweden"; omvärlden kan då tro att vi skulle ha skärpt till oss och hur skulle det se ut?

   Radera
 5. Rent generellt är ID kontrollen i sverige slapp, ID stölder med tillhörande bedrägeribrottslighet ökar, och bankernas ovilja att umgås med sina kunder på riktigt istället för löjliga enkäter om "kundkännedom", underlättar för dessa.

  Sen har vi myndigheter som inte bryr sig om att ens kontrollera identiteter, det nya är att en fiktiv utländsk medborgare köper bil. Transportstyrelsen kollar inte ens att personen existerar, begär samordningsnummer från skatteveret som utgår från att transportstyrelsen kontrollerat ID, och vips har man en fullständigt fiktiv målvakt...

  SvaraRadera
 6. Skön läsning för trötta ögon!

  Dock lite deprimerande, frågan är ju bara vem som behöver vakna och fixa till de där obegripliga missförhållandena som lett oss hit?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börja med de 87,2% av svenska folket!
   ( drog från höften där! Kanske fler från andrapartier även.)
   Mystiskt land, detta gamla rike...

   Radera
  2. De 87% ja, de som levt inrullade i bomull skyddade från alla stötar av kulturkrock. Lallandes i Aftonbladets fantasivärld. långt bort från brinnande bilar så har de röstat på S, MP, V och trott att landet är på rätt spår, på den rätta Goda vägen, Amen.

   Men det är nog bara MSM som kan väcka upp de allra sista Zombierna, då de bara intar information som kommer därifrån

   Radera
  3. Nej, en del av de 87 procenten vill inte ha det som det ser ut nu. Andra av de där 87 procenten är indoktrinerade. Kan låta klyschigt, men de Är indoktrinerade, bokstavligt. När man ser hur lätt det varit för maktetablissemanget inom media och politik att implementera nyspråk och naiv humanism hos ett par generationer svenskar, så förstår var och en hur lätt det är att indoktrinera folk.

   Radera
  4. Doktor S: Helt klart! Det är obehagligt att PK-gänget (politiker och journalister i en "helig" allians) får hålla på så som de gör! Till min stora glädje har Göteborgs-Posten bytt ut sin ledarredaktion och har idag många "pennor" som inte jamsar med de övriga (vänster)journalisterna; väldigt befriande.

   Radera
 7. Antalet borttappade pass sedan 2008 är över 500000. Det korrelerar med befolkningsökningen men är så klart en ren tillfällighet. Trots allt skapar det välbehövliga arbetstillfällen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Papperslösa samhället?

   Radera
  2. Mmm, ATH för papperslösa vapen... korrelerar också... vem behöver papper?

   Radera
  3. @skepparn 18:00
   :)

   Jag bävar för när det papperslösa samhället når toalettrummet och för alla de som där har bestigit den emaljerade tronen:)

   Radera
 8. Om det finns någon sanning i ditt inlägg så är det konstigt att USA precis godkänt US-pre-clearence på Arlanda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige har väl tutat i dem en massa lögner om hur jäkla bra koll på läget vi har här. Det har ju blivit tydligt att bilden av Sverige är mycket viktigare än hur det faktiskt förhåller sig.

   Precis som att det är viktigare att gå i träningskläder så att andra tror att man tränar än att faktiskt träna något.

   Radera
  2. @Rolf 18:14
   Förklaras förmodligen av det bilaterala säkerhetsavtalet mellan USA och Sverige.

   Radera
  3. Det som inte visas i aktion är nog bara politisk propaganda. Mycket propaganda som försöker svartmåla Sverige nu för tiden. Varför skulle det vara lättare att kopiera svenska pass än andra pass?

   Radera
 9. Är det på ett enkelt sätt möjligt att kopiera ett pass med biometri på ett chip samt olika hologram? Klarar man det så borde man kunna ändra serienumret också.
  Det borde också bli problem för andremannen vid passkontrollen om han redan är registrerad som inrest samt fotad.
  Är historien sann?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Google-Fu i ämnet.

   " när någon lyckas knäcka RSA 2048 så kan pass förfalskas. Men passen har väldigt kort giltighetstid, och ICAO-standarden är gjord att man ska kunna byta ut kryptoalgoritmen i enlighet med X.509-standarden när RSA 2048 börjar gå mot livets slut (och det är dags för RSA 4096 att äntra scenen).

   Så kort sagt: Omöjligt att förfalska pass med elektroniskt chipp, för så fort en kryptoalgoritm är knäckt så har nästa redan börjat användas.

   Det du KAN göra, är möjligtvis att kopiera ett pass, om du på något sätt lyckas läsa ut fingeravtrycket som är skyddat med EAC utöver BAC. Det finns ett säkerhetssystem som kallas för "Active Authentication" som garanterar att ett pass inte kan kopieras, men det kräver att både läsare och pass är med på nycklarna, dvs systemet kan bara stödjas av utfärdarlandet samt de länder som har avtal med utfärdarlandet. Samma gäller EAC.

   Men även om du skulle lyckas kopiera ett pass, kan du ändå inte ändra några data utan att signaturen blir ogiltig. Det betyder att passet ändå inte kan nyttjas av någon annan än den rättmätige ägaren, och om man skulle kopiera sitt eget pass i syfte att slippa att passet blir beslagtaget så kan passet ändå spärras centralt och då går det ändå inte resa med det.

   USA kräver elektroniskt pass för att få turistvisum numera. Fler länder kommer antagligen haka på med det som inresekrav och då blir utfärdarländer helt enkelt skyldiga att införa systemet."

   Radera
  2. Det blir väl som för kanadensarna, bruna kanadensare får svårare att ta sig in så ock för bruna Svenskar.

   Radera
  3. Kopierade pass används inte där det finns möjlighet att kontrollera dem elektroniskt. De blir avslöjade direkt även om de inte förekommer i dubbla upplagor. Det behövs bättre källor än Twitter för att inte avfärda det som en skröna.

   Däremot kan kopierade pass användas på många andra håll och det är det som idag är problemet att det inte görs bättre kontroller över hela linjen. Exempelvis finns alla borttappade svenska pass registrerade i en databas hos Europol och det står varje inresekontroll fritt att slå i den men det ids man inte.

   Radera
  4. Å andra sidan verkar väl Trump hämta underrättelser via Twitter och liknande. Då spelar det mindre roll hur saker och ting verkligen förhåller sig. Han har ju redan fått reda på att Sverige är en "failed state"...

   For övrigt så borde man ju kunna kolla med lagrad biometri, eller? Då hjälps det inte ifall någon lyckas förfalska ett pass - uppgifterna stämmer ju inte med lagrad data. I OCH med ESTA är ju USA förberedda på att passet och innehavare kommer - de kan ju till och med hämta informationen i förväg.

   Radera
  5. Att fler börjar kolla de digitala signaturerna på passen minskar förstås problemen med kopierade pass. När det gäller 'borttappade'/stulna pass så förutsätter man ju att de verkligen hamnar på en internationell revokeringslista så fort de anmäls försvunna, skulle dock inte förvåna mig det minsta ifall det missköts...

   Men det finns fler aspekter på detta, varför omvärldens förtroende för svenska pass med rätta borde börja svikta. Oavsett hur äkta ett pass är så är det inte bättre än bäraren. Eftersom 'vi själva' uppenbarligen slutat värdera svenska medborgarskap så till den grad att vi gödslar med dem. Det blir ologiskt att begära visum av afghaner och somalier om du inte begär visum av svenskar.

   Det blir säkert kostsamt men är likväl viktigt även för Sverige att vi snarast beläggs med nya visumkrav av andra länder, USA är väl bästa tipset. Eftersom konsekvenser är viktiga, det kommer få fler av både politiker och folk att inse priset för förd politik. OM vi skall ha en chans att vända skutan alltså...

   Radera
  6. Den enklaste sak i världen för polisen är ju att titta noggrant på vilka som "tappar" sina pass och följa upp deras personalia; då hittar man snabbt "buset" och nekar dem pass helt enkelt. Men så kan man väl inte göra i "världens mest liberala land"; usch, nej och fy!

   Radera
 10. Kan man tala om en svensk godhetsbubbla som nu håller på att spricka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag, men bubblan spricker nog rejält först efter 2018 när överrullningseffekterna blir kännbara ute i kommunerna, samtidigt som räntor och skatter höjs. Har vi riktig otur så viker bomarknaden kraftigt ner i samband med detta. Då blir visumkravet ett lyxproblem för det fåtal som har råd att resa till USA.

   Radera
  2. Till sommaren kommer "Noweigen" att sälja resor till New York för 620 SEK (enkel resa)...

   Radera
  3. Ja och ändå finns det idioter som tror på SAS-aktien.

   Radera
 11. Var i Schweiz i somras och gjorde utflykt över gränsen till Tyskland. De var extremt noggranna med mitt svenska pass och redesällskapets. Togs ifrån oss. In i "chefsrummet". Körning och kontroll i datorn... så inte bara USA
  Till saken hur att jag ser ut som lokalborns därnere, så hade jag skippat bilen och bara knallat över gränsen hade ingen blinkat (har gjort sistnämnda vid andra tillfällen) Bör dock noterad att detta var kort efter att schweizarna stationerat ut militär och stridsvagnar vid flera gränsövergångar till Italien, så kan ha varit ett utslag av allmänt förhöjd beredskap och övernitisk tjänsteman).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså när jag åkte tillbaks till Schweiz. Tyskarna brydde sig inte för fem öre.

   Radera
  2. Tänkte just fråga det!
   S säkert mer misstänksamma.
   Men 1945 gav de oss tyskarnas aerodynamiska forskningsresultat i Göttingen.
   Sedan följde Tunnan med pilformande vingar...

   Radera
 12. Svar
  1. Där destillerade du fram den enda åtgärden de ansvariga kommer ta!

   Radera
  2. Ja, det är bara att trycka upp armband där det står "förfalska inte"...

   Radera
 13. Liksom många annonserar med "före"-bilder i bantnings-artiklar så åkte jag till landet i väst i höstas för att skapa mig en före-(då)-skrämmande-presidentkandidat-blivit-president upplevelse.

  Sedan avser jag åka på besök igen (med visumtvång?) om drygt fyra år... eller blir det åtta år? :-O

  SvaraRadera
 14. Kanske därför som Svenska pass bara gäller i 5 år med hänvisning till EU-regler
  jmf med vissa andra EU-länder där passen fortfarande gäller i 10 år trots EU-medlemskap

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera