Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-03-20 21:35

MÖP-måndag: Krigsdelegationen övad för första gången på decennier

Den svenska riksdagens krigsdelegation har övats för första gången på decennier. Ledamöterna har kallats in och transporterats till någon annan plats än Stockholm (t ex Hasseludden i Nacka) och erfarenheter har dragits.
På Loka Brunn är telekommunikationsutrustningen inte vit.
Krigsdelegationen kan ersätta riksdagen i händelse av krig eller krigsrisk. Detta är med betoning på kan. Syftet är att fungera som en reducerad riksdag med endast 51 ledamöter (talmannen plus 50 andra) och på så sätt kunna omgrupperas bort från Stockholm. 

Beslut om att krigsdelegationen ska ersätta riksdagen tas av utrikesnämnden, men om man inte avser att evakuera bort från Stockholm finns egentligen ingen anledning att inkalla krigsdelegationen. Det vore t ex ett erkännande att Sverige ligger i krig eller krigsrisk föreligger och att Stockholm är hotat, och som sådant skulle det kunna orsaka dålig stämning hos allmänheten - varför drar riksdagen till hemlig ort men vi andra ska vara kvar i Stockholm? Åsikterna går isär kring huruvida det är vettigt att aktivera krigsdelegationen av just sådana anledningar.

För en sådan här övning har man antagligen bara åkt en kortare sträcka till någonstans man inte avser att gruppera, t ex Yasuragi på Hasseludden i Nacka. Man flyttar sig naturligtvis inte till sin skarpa grupperingsplats.
Norakrysset. Den sk Zonen sägs varit centrerad runt Nora. Ett antal stora bergrum har varit till salu, varav SVT:s Svenska Hemligheter ska ha hittat filmrester i ett utrymme som sägs varit avsett för just SVT:s krigsgrupperingsplats.
Andra populära teorier är annars att krigsdelegationen ska grupperas till Loka Brunn, som har utmärkta anläggningar för ändamålet. Med 51 ledamöter, plus tillhörande politiska tjänstemän och övrig personal är det inte aktuellt att flytta krigsdelegationen till en riksbunker, dvs en av de massiva underjordiska anläggningarna som byggdes på 60-talet respektive 80-talet där den senare ska ha stått klar 1987 och är i utmärkt skick. I dessa finns det plats för rikets ledning, dvs försvarsledning, regering och vissa myndighetsrepresentanter. Riksdagens krigsdelegation får dock ej plats. Dessa anläggningar planerades under Kalla krigets 50- och 70-tal och förutsatte som sådana att atombomber endast kunde fällas med dålig precision från bombplan och placerades därför långt bort från gränsen mot Sovjetunionen i den sk Zonen. Därtill placerades de på tryggt avstånd från ens mindre befolkningscentra så det skulle bli små överskottsförluster om man fällde atombomber mot dessa anläggningar. De hanterades av Försvarsmaktens Redovisningsavdelning Bergslagen, som sedermera bytte namn till FMTM, numera FMTIS. Man kan dölja mycket spännande under telekommunikations- och informationssystemförband. Sedan är de flesta bergs placering känd av Kreml sedan spionerna Wennerström och Bergling, samt eventuella ej avslöjade spioner, så istället har man lekt hela havet stormar och flyttat runt funktionerna innan de lades ner helt under den strategiska blackouten. Kanske används ett förrådsberg som ledningsplats osv?
Vakernberget söder om Vansbro, dit anläggningen Albert fiktivt är förlagd i Midsommargryning.
Idag är dock räckvidd och precision en helt annan och det är inte säkert att en sådan anläggning längre är säker. Kryssningsrobotar har en precision och räckvidd som gör att ingen plats i Sverige inte kan nås, även om just Ryssland utifrån Syrien har väldigt svårt att träffa ens något stort som en fotbollsplan med sina Kalibr-robotar. Om de inte störtar i Iran på vägen, förstås.
Utsikt från Yasuragi på Hasseludden.
Men Loka Brunn är, liksom Hasseludden, fint. 
Måltidens hus i Grythyttan.
Loka Brunn har förutom sin isolerade miljö med endast två möjliga och lätt avspärrade tillfartsvägar, även god tillgång till kompetent kök, både på själva anläggningen, men också på grannen Grythyttan där man inte bara hittar anläggningen med samma namn, utan också Måltidens hus.
Även Grythyttan har passande konferensanläggningar och boenden. Dock inte lika lätt att spärra av som Loka Brunn, pga tre tillfartsvägar och inte samma kanaliserande terräng.
Någon egentlig planering för att använda de gamla riksbunkrarna finns antagligen inte längre och man förbereder sig inte längre för den typen av konflikt. Och endast om man faktiskt vill ge beskedet att Stockholm är hotat fyller krigsdelegationen en funktion.

Helgens övning beslutades redan 2014 och avspeglar det säkerhetsläge som rådde då. Det är första gången på mycket länge som krigsdelegationen övats och jag måste nu skriva om min kommande roman Höstsol, där just krigsdelegationen för första gången på decennier övas på Hasseludden.

Dessvärre är det inte det enda som inträffat i verkligheten efter att jag skrivit om det i fiktionen utan att Höstsol ännu getts ut. Ska dock inte avslöja vilka mer för handlingen känsligare saker som inträffat efter manus var klart. Men några av mina testläsare upplevde mycket dålig stämning pga nyhetsflödet härom veckan.

Min novell Berget som hittas i antologin I skuldens skugga innehåller en del ämnesrelevant. Jag ska försöka få ut den som E-bok under våren.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

49 kommentarer:

 1. Attans att jag inte är testläsare. Vad krävs för den funktionen? Nu fick jag inte uppleva den dåliga stämningen och tillbringade mesta tiden med studier av förhoppningsfulla företag och goda vibbar.  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Jag börjar tro att du har en synsk ådra.
  Du kanske skulle ställa denna i Rikets Tjänst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tänker Und/Säk på en viss bataljonsstab?

   Radera
  2. Hur i helv Nä de va inte det jag tänkte just nu. Men annars så...
   Attans! Gör slag i saken nu för f-n!

   Radera
 3. Festligt att du gör reklam för "Russian Online Dating" ovanför dina böcker här på bloggen. Är det månne trollen i kommentarsfältet som är målgruppen? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag och jag. Reklamen är anpassad efter dina surfvanor och identifierade intressen.

   Radera
  2. :) LOL..dagens...tack :)

   Radera
  3. Någon på mitt jobb surfar ruska damer då? :)

   Radera
  4. Jag får reklam för nåt som heter "Fleimio woodhopper 138". Det beror antagligen på att jag är en träskalle.

   Samt för klock-auktioner, vilket antagligen beror på att internet upptäckt att jag är judisk i och med att jag googlade "matzo bread recipe +"aryan baby blood""

   Radera
  5. Flemio woodhopper 138, är nog en annons för någons mamma där hon beskriver verksamhet och vikt.
   Det är väl dina ordväxlingar med wikström som satt spår, han var ju från Finland.

   Radera
  6. Nej, helgdagsknog för Paavo!
   Efter att ha gräftat dubbelt mera diken hoppar han så in i skogen.
   Fäller fyndigt fyra furor fasligt raskt.
   Transporterar dem till frugan.
   Sätt på(!) kaffet mor ...

   Radera
 4. Carl Bildt brukar nämna att hans regering var den första på länge som genomförde en krigsövning dom, så det verkar ju onekligen varit ovanligt.
  Det var under den övningen som man kom fram till att vi inte kunde vara neutrala vis a vis baltikum

  SvaraRadera
 5. Detta inlägg får mig osökt att tänka på den hemliga tunnelbanelinje (metro -2, eller D6), som ryktas finnas I Moskva mellan bla. kreml, FSB och andra viktiga regeringsfunktioner. Bra att de övar iaf.

  SvaraRadera
 6. Många saker och processer rör sig i fel riktning just nu, så det är glädjande att landets ledning förstår situationens allvar och gör "rätt saker" !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd bara att de inte insåg det redan vid tsunamikatastrofen 2004.

   Radera
  2. "Välkommer till Sveriges Rikes Regering, detta är en telefonsvarare som tar emot Just Dina samtal under de timmar som kansliet är stängt. Vi har normalt telefontid mellan kl 1000 och 1500, med lunch mellan kl 1130 tom 1400. Var god lämna ditt meddelande efter hesa-fredik-signalen"....

   Radera
 7. Hur utses krigsdelegationen? Rent spontant varnar det vara lite halvdemokratiskt.

  Det ideala vore kanske om man relokerade hela riksdagen, men det kanske vore lite väl många att hantera. Frågan är då om det inte vore lämpligt att minska antalet ledamöter istället?

  En annan fundering är om det inte är lite onödigt att riksdagen måste sitta i Stockholm hela tiden och i sin helhet. Man borde ju kunna sköta knapptryckandet på distans i dagens läge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själva utseendet är ju genom riksdagen. Antagligen klubbar man väl en ny lista efter varje val.

   Det som möjligen skulle kunna vara odemokratiskt är ju inträdande och utträdande, dvs det gamla "riksdagshusbrands"-tricket där man åsidosätter den valda regeringen och på falska grunder.

   Radera
  2. "You have sat too long for any good you have been doing lately... Depart, I say; and let us have done with you. In the name of God, go! ":-)

   Radera
  3. Utan att googla - "dismissal of the rump parliament"?

   Radera
  4. "Vägen jag vandrar på, är lång och smal
   men jag kan ta det här, har klarat av det förr
   en riktig cis-king, en av dom sista av oss kvar
   och jag kommer ta det här, cis-king for life baby, aow"

   Radera
  5. Jajamensan, även om den sista raden användes av David Cameron till Jeremy Corbyn ganska nyligt :-)

   Radera
  6. Förhoppningsvis så är det den handlingskraftiga delen som ingår i krigsdelegationen, förmodligen samma mandatfördelning som i riksdagen.

   Radera
  7. Kanske herr Ben tänker på "oak apple day?
   Med killen i trädet.

   Radera
  8. Ben: jag menar lite mer utförligt. I princip skulle det (med knapphändig beskrivning) utses en krigsdelegationen som endast består av majoriteten i riksdagen, läs: man utser bara deltagare från viśsa partier och sen beslutar man att det är fara och eliminerar exkluderade parti(er).

   Radera
  9. Ja, fast då ska det beslutas i regeringsnämnden.

   Krigsdelegationen kan dessutom avaktiveras av regeringen. En bildad regering har ju redan i praktiken den exekutiva makten, så varför skulle de tillåta att en krigsdelegation tar makten?

   Radera
  10. Poängen var ju att man kanske kan lösa ett besvärligt parlamentariskt läge genom att justera sammansättningen i krigsutskottet.

   Regering må ha den exekutiva makten, men de behöver ju fortfarande riksdagen i vissa lägen (stifta lagar mm).

   Hade onekligen varit mer demokratiskt ifall krigsdelegationen i själva verket var riksdagen. Man hade då kunnat ha en med fulla befogenheter (som riksdag).

   Radera
 8. Bästa för Sveriges del vore ju om hela riksdagen bara hoppade/skyfflades ner i något gruvhål!
  Alvarligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad föreslår du istället då?

   Radera
  2. Att någon vettig människa tog hand om landet...
   Fast den möjligheten försvann nog i en bredsladd i Sorsele i går.
   Tre Afghaner döda.
   Vem skall nu hjälpa gamla Sverige?

   Radera
  3. Och lite mer I detalj? Eller är det för långt från din Franska horisont?

   Radera
  4. I stort: Vad du än gör kan det ju knappast bli sämre.
   Kan ju helt enkelt inte bli värre än det har utvecklats till.
   Skäms inför folk som levt och verkat före vår tid.
   Nå, har vi näsdukarna redo?
   19/8 here we come!?

   Radera
  5. "I stort: Vad du än gör kan det ju knappast bli sämre." Det här är berömda sista ord. Riksdagen ska granskas och kritiseras, när det är tillämpligt, men vill man ersätta den bör man ha ett tydligt alternativ.

   Radera
  6. Till och med GIII klarade ju av det.
   Fast i det långa loppet var det ju Otto som löste det.
   Ibland behövs bara en enda person.

   Radera
  7. GIII,som startade ett krig för att försöka distrahera allmänhetens missnöje med honom?

   Radera
  8. Kusinernas smågnabb!
   Katarina kunde ju vara glad hon slapp den slappe grabben.
   Hon hade nog kolat av av skrattparoxysmer.

   Radera
 9. Sverige & EU befinner sig väl redan i en krigsliknande situation med en pågående kolonisering av en främmande civilisation. Snart sätter Turkiet in slutoffensiven och det mest fruktade vapnet av alla bestående av 15000 flyktingar per månad. I Libyen pågår en stor offensiv uppbyggnad av hundratusentals flyktingar som bara väntar på angreppsorder och bättre väder.

  Tredje gången gillt för Islamisterna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 15000 per månad? Det kommer bra mycket mer än så till Europa redan idag per månad. Vi får se vad erdogan hittar på i framtiden; riktigt otrevlig karl det där.

   Radera
  2. Ur migrationssynpunkt är Europas situation inte analog med läget efter VK2:s slut utan med Romarväldets vid inledningen till de stora folkvandringarna.Kommer vår framtid att innehålla analoger till Chalons år 451 eller blir det Rom år 476? Ytterst beror det på oss själva!

   Radera
  3. Du menar att invaderande barbarstammar står i begrepp att avsätta vår ledning och bränna ner våra huvudstäder? Berätta mer, vilken germansk stam är det som står utanför typ Berlin och ska mörda Merkel?

   Radera
  4. 10 October 732. Battle of Tours "The end of the Muslim invasion of France and the turn of the Muslim tide"

   Radera
  5. Och, ja Max H. Jag håller med dig. Folkvandringar förebådar isolatonspolitik, sönderfall av större politiska strukturer samt generell nedgång i handel och ekonmisk sammanhållning. Det leder senare till krig, stora som små.

   Radera
  6. När de ensamkommande unga männen inte vill jobba som usk och ta hand om gamla, eller som vice barnskötare på förskolorna så återstår att skicka dem till den nyuppsatta armén. Sen gör flera länder i Europa samma misstag som Rom - man vill inte betala dem den lön de kräver som samhällets försvarare....sen blir det en tråkig tid. Så kom ihåg. Om någon historielös idiot föreslår att ungdomar utan föräldrar i Sverige skall göra värnplikt. Skrik, stampa och slå i väggarna. Se för guds skull till att de förstår att det är en dålig idé.

   Radera
 10. En intressant anläggning som nu är som en tidskapsel är Täljövik. Det finns flera uppgifter som pekar på att detta var en av regeringens uppehållsplatser vid krig, förmodligen i ett skymningsläge när man ändå ville vara nära huvudstaden. Säpo kan också ha använd byggnaden under en tid. Den kan också ha använts för känsliga möten mellan regeringen och andra parter.
  Som många gamla beredskapsanläggningar så är den helt i orörd och med originalinredning från 70-talet.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=503&artikel=6242857
  http://old.stockholmslansmuseum.se/site_media/upload/pdf2005/200511Taljo2w.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. En gammal LO-borg :-) Undrar hur många de hade när det begav sig. Och undrar var de förvarade de politiska fångarna ? Vi har ju ännu inte hittat tortyrkammrarna !

   Radera