Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-03-18 12:50

Massiv polis- och militärnärvaro stoppade franskt terrordåd

Ett terrordåd har stoppats i Frankrike genom Opération Sentinelle, som innebär att ca 10 000 förstärknignsvapenbeväpnade militärer och poliser är utstationerade främst vid tänkbara terrormål landet runt. Ett av säkerhetstjänsten känd terrorprospekt sköts idag ihjäl på Orlys flygplats.
Tre franska militärer på flygplatsen i Nice.
Mannen ska först öppnat eld mot tre poliser vid en rutinmässig vägspärr, där han sköt en kvinnlig polis i huvudet med en hagelbössa. Därefter kapade han en bil och fortsatte till Orly, där han försökte ta en automatkarbin från en militär tillhörande den pågående Sentinelle-insatsen.

Terroristen sköts ihjäl av militärens stridsparskamrater (franska patruller av denna sort brukar vara tre tjänstemän, inte två).

Det hela visar att en massiv insats av poliser och militärer kan vara ett fungerande skydd mot terrordåd från enskilda störda radikaliserade individer. Ingen från allmänheten blev skadad, även om en en polis sårades och en militär fick sin personliga utrustning kränkt, samt allmänheten drabbades av stresspåslag vid skottlossningen på Orly, och sedan försenade flyg.

Opération Sentinelle har tidigare stoppat en machete-beväpnad terrorist som försökt genomföra ett angrepp mot Louvren, vilket ledde till dålig stämning för terroristen efter att han fått kontakt med fem skott och sedan fick fortsatt offentlig service på en intensivvårdsavdelning. En av militärerna ska ha fått sin frisyr kränkt och visst blodvite från huvudet ska ha uppstått på den uniformerade sidan pga detta.

Det verkar också som att poliserna och militärerna agerar flugpapper åt terroristerna, och på så sätt reducerar riskerna för allmänheten. Kan vara något för t ex svenska högvakten att ta till sig.

Frågan är om Sverige skulle ha kapaciteten att genomföra något motsvarande Sentinelle, som har pågått sedan Charlie Hedbo-massakern i januari 2015. Man lyckades inte stoppa novemberdådet i Paris, men beredskapen och den polisiära närvaron ska ha begränsat massakern i Nice på nationaldagen, då polisen nedkämpade terroristen effektivt om än inte innan dådet påbörjats. När terrordåden tar fart i Sverige måste man fråga sig om vi varaktigt kan ha motsvarande beredskap som fransmännen klarar av?

Frankrike har ca 6x så stor befolkning som Sverige. Motsvarande täthet i en säkerhetsinsats motsvarande Sentinelle skulle alltså vara ca 1 700 poliser och militärer.

Att Frankrike kontinuerligt utsätts för och kommer fortsätta utsättas för terrordåd är uppenbart. Samtidigt har nu Opération Sentinelle stoppat flera försök, och hur många dåd som inte alls genomförts på grund av den ökade säkerheten går inte att säga. Man kan dock spekulera i att fler dåd kommer försöka genomföras under presidentvalet.

Lärdomen är också att terrorförsök utförs av personer kända av säkerhetstjänsten och som finns på listor över terroristprospekts. Är man radikaliserad så är man.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

66 kommentarer:

 1. Så länge Sverige inte intar en framträdande roll i de pågående stridsinsatserna i mellanöstern så är vi nog inte det primära målet för terroristerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Rätt där! Sverige är ett legitimt men inte prioriterat mål för terrorister.

   Radera
  3. Och så länge vi ger dem fett med bidrag och stödjer deras verksamhet.

   Radera
  4. Kalle7år;

   Fett med bidrag? Stödjer deras verksamhet?

   Radera
  5. @frihet

   Tror gossen syftar på detta. Ev. de pengarna som vi ger Palestina också.

   Radera
  6. Så fett går det inte att leva på enbart bidrag. Barnbidrag, studiebidrag, mm.

   Vet du vad ungarna kostar? Ungarna ska ha mat och blöjor. Studielitteraturen ska införskaffas, hyresvärden kräver sitt, maten är dyr särskilt om man inte äter fläsk-kotlett), församlingen vill väl ha in nån skattekrona i moské-avgift, persiska bönemattor kostar väl skjortan, SL-kort... med mera.

   Jag kommer inte iväg på en resa med hjälp av både en stadig lön och flera barnbidrag. Hur de lyckas resa iväg med hjälp av bidrag är för mig en större gåta.

   Radera
  7. Om vi ska generalisera alla troende och icke-troende muslimer så kan vi generalisera alla kristna och icke-troende kristna.

   Det ni glömmer är att det mestadels är muslimer som dödar andra muslimer bara för att vi med kristna värderingar från hela världen reste iväg och dödade de muslimska makthavarna i Irak. Dessutom spädde de kristna på den s.k. "arabiska våren" i Syrien genom att ta död på Libyens muslimska härskare (där även det svenska kristna flygvapnet hade en roll). Det var dessutom vi kristna som en gång i tiden drog upp gränserna där borta i mellanöstern utan vidare hänsyn till dem som bodde där.

   Radera
 2. Aktiv säkerhet fungerar.

  SvaraRadera
 3. Islamisten Erdogan hetsar mot Europa så det är inte konstigt om terrorismen vaknar till liv nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns inte en enda rejäl islamist som inte vill döda Erdogan. Bin Laden på sin tid ville ju ha ihjäl hela det saudiska kungahuset för att de inte var tillräckligt religiösa.

   Radera
  2. Typ level 17 i Fredens Religion vs level 26..
   För oss dödliga som ligger på level 0 spelar det ingen större roll vilken nivå fredens religion ligger på när den passerat 1...

   Radera
  3. Ja säkerligen vill islamisterna döda varann och bygga sin version av kalifatet, Erdogan har ju Gulan i USA som han vill knacka hål på.

   Radera
  4. Trötter;

   Jasså, du säger det.

   Radera
  5. Trädhamster;

   Jaja. Den kristna Putin hetsar mot europa en hel del han med.

   Radera
 4. Hurra!
  Det är precis ett sådant här samhälle vi vill ha. Beväpnad militär överallt, kameraövervakning, övervakning av all datatrafik, taggtråd och metalldetektorer på skolorna. Allt tack vare den underbara mångkulturen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vissa saker ska man inte importera utan lämna på hemmaplan, dagens Expressen löpsedel som tycker sig ha en förklaring till skjutningarna i Göteborg är en indikation om vad som hör hemma i Mellanöstern och bör stanna där.

   Kärleksbråket påstås vara en av de bakomliggande orsakerna och exploderade i ett gängkrig som i flera år slitit Göteborg i stycken.

   Radera
  2. Lars Pettersson;

   Hela Internet är väl mångkulturens mecka? Vad gör du då på internet om du själv inte hyllar mångkultur? Här kan alla välja vad de vill av kulturell betraktelse.

   Om du inte vill ha mångkultur här på denna jord så kan jag påminna om att du befinner dig i minoritet.

   Radera
 5. Var själv utsatt för ett dristigt franskt polisingripande igår!
  Fotograferade inomhus vid en Intermarche´ i Commercy.
  Polispatrull trodde jag fotograferade dem. ( Det gjorde jag, faktiskt.) Dock ej foto under kjolen på brallisen.
  Dels hade hon byxor ( ej sans culotte...)och dels var det ryggsidan med Gendarmeri i vit text som jag tyckte såg fräckt ut.
  Sedan? jodå. De (flickan)aborterade mitt foto av dem. Säkert fick de en pinne för dristigt dåd.
  Jag en handtryckning av gubben och så skildes vi.
  Tur jag inte spontant utbrister i orationer på franskt tungomål...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl när de kände att du luktade vin som de insåg att det inte kunde vara en IS-krigare

   Radera
  2. Rakat mig innan!
   Franskt vin!
   Då var det OK...

   Radera
  3. När började man kalla mördare, våldtäktsmän, fega kvinnomisshandlare, psykopater, självmordsbenägna pedofiler för "krigare"?

   IS har inga krigare.

   Radera
 6. Ygeman säger nej till att utvisa jihadister med utländskt medborgarskap.

  Sossarna vill indirekt bekosta terrorismen

  SvaraRadera
 7. Freden och kärlekens religion slår till igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken av dem? Det finns lite olika...

   Radera
 8. Tur att personalen verkar ha hunnit träna bra mängdskytte mm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur? Det beror snarare på socialisterna vid makten. Man kan inte låta marknadskrafterna styra får då får man inte mycket till övning.

   Radera
 9. Polariseringen i samhället är grotesk nuförtiden.
  Kan bara sluta på ett sätt. Tror C har rätt. Mer poliser/militär/ordningsvakter, intelligenta kameror, ökad avlyssning osv som kontroller de två poklariseringarna. Att ta tag i problemets grund kommer aldrig ske. Snarare kommer problemet få fortsätta öka men åtgärder mot konsekvenserna av det ökar i takt... som att byta till större hink att ösa med kontinuerligt när båten läcker mer och mer... smart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Senaste Sentio igår
   Mp 3,4%

   L 3,9 %

   KD 2,4%

   Fi 3%

   Pp 1,7%

   Intressant om detta skulle stå sig...

   Radera
  2. Intressant..
   Har under flera år förordat en SM regering..
   Nu kan det ju bli en SCV regering..
   oaktat vilket.. polariseringen av samhället och ovan nämnde problemlösning kommer fortgå..

   Radera
  3. Fel uttryck.., inte förordat.. utan snarare påtalat att det är en möjlighet.. tanken skrämmer mig, och det beror inte bara på förkortningen SM..

   Radera
  4. Ja, S( svenskt ) M (ästerskap) är ju rätt ovanligt numer.
   Och troligen obefintligt i framtiden.
   Såvitt inte...

   Radera
  5. Antagligen så kommer partierna att inse att den gamla blockpolitiken är död och försöker bilda en koalition med starkare parlamentariskt stöd. Kanske med SD, kanske utan.

   Radera
  6. Om partierna vore AI skulle de insett det för länge sedan.
   IBM "Watson" kanske skulle installeras?
   Men nu är det något slags människor som styr ( nåja) och ställer ( till oreda ).

   Radera
  7. AKB är en hubot...
   S (sado) M ( masoschism ) regering är väl på gränsen till vulgärt., men vad hör de inte för makten och härligheten.

   Radera
  8. Trötter;

   Vad vill du se för regering?

   Radera
  9. @Trötter

   En SCV regering hade varit intressant. Det hade nog blivit betydligt mer byggande och mer fokus på mineraler och gas tror jag.

   Radera
  10. En ren SD-regering fokuserar nog mestadels på gasen tror jag.

   Radera
 10. En radikaliserad muslim enligt länken. Många tror att islam är ungefär som kristendomen. Det är den inte. Det är en härskarreligion som tydligt på ca 500 ställen i koranen förespråkar död eller våld mot ickemuslimer. Om ens enda anledning att lära sig läsa är att läsa koranen så blir man förstås därefter, våldsbenägen.

  Det kanske är ett mindre problem för det stora flertalet om samhället samtidigt kräver normal skolgång. Men att vuxna kan radikaliseras på det här sättet visar på att islam faktiskt är en farlig religion, speciellt farlig för de som inte är muslimer. Sen kan mullorna sitta och säga att det är fredens religion hur mycket de vill. Det går inte ihop med faktisk empiri.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har uppenbarligen inte läst Moseböckerna. Plattnacke.

   Radera
  2. Nej. Och?

   Om vi hade moseböckerna som rättesnöre vore vi farligt ute. Men det har vi inte. Så det är vi inte. Vi har till yttermeravisso skiljt kyrkan från staten.

   (Dessutom nämnde inte qwerty moseböckerna överhuvudtaget)

   Radera
  3. Nya testamentet är en uppdatering av Bibeln, Kristendomen baserar sig på just Kristus, Jesus. Hans läror är det Kristna föredömet.

   Radera
  4. Nåja, Jesus själv säger ju i bergspredikan att de gamla lagarna gäller.

   "Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har inte kommit för att upphäva utan för att uppfylla. Sannerligen, innan himlen och jorden förgår skall inte en enda bokstav, inte minsta prick i lagen förgå; inte förrän allt har skett. "

   Radera
  5. Kan ni snälla sluta jämföra Kristendom och Islam och säga att den ena är "bättre" än den andra eller mer/mindre våldsam.

   Det som är bättre "med Kristendomen" är att folket där denna religionen är som störst väljer att bortse från de allra tokigaste delarna av religionen. Detta är en kulturell grej, inte religiös.

   Du skulle kunna mörda, tortera och plundra i Kristendomens namn, på ett sett som skulle gjort varje IS-anhängare stolt, om du bara valde att TOLKA skiten så... Det har gjorts många gånger redan dessutom.

   Radera
  6. Ja, det är ju korrekt. T.om. en frihetlig ideologi i ett demokratiskt land kan tolkas till att berättiga att man krigar, mördar, torterar och plundrar andra människor i en diktatur på andra sidan jordklotet.

   Sen undrar man förvånat varför folk där borta blir arga och hämndlystna.

   Radera
 11. @qwerty
  "Många tror att islam är ungefär som kristendomen. Det är den inte. Det är en härskarreligion som tydligt på ca 500 ställen i koranen förespråkar död eller våld mot ickemuslimer."

  Ett problem med ditt resonemang är att Bibeln tycks vara avsevärt våldsammare än Koranen.
  http://nyheter24.se/nyheter/forskning/829350-2-bibeln-dubbelt-sa-valdsam-koranen-analys

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu lever väl troende kristnat inte efter det du skriver om bibeln, dom har väl utvecklats, MENs Imamer verkar tycka att svenskar som ju är otrogna ska ändra sig eller undertryckas, kanske rent av dödas, vissa Imamer rekommenderar ju straffrihet för dom som dödar en jude.
   Varför vill du att kristendomen ska undertryckas och då framhålla islam om vi räknar på lika mängd religion ?

   Radera
  2. Den mesta våldsförespåkningen i bibeln ligger i gamla testamentet. Kristendomen är i stort en reform av det och förespråkade av andra värden. Som beskrivs i nya testamentet.

   De som inte accepterade den nya mjuka linjen stannade kvar i judendomen...

   Radera
  3. Relativisering fungerar inte i det här fallet, läs och begrunda:
   http://www.thereligionofpeace.com

   Bibeln är som trevlig en sagobok för barn i jämförelse, speciellt andra delen med vänd andra kinden till etc, medan koranen talar om att avliva, lemlästa och brinna i helvetet om alla som inte bekänner sig till den sanna läran. Den är faktiskt ungefär som Trump. Alla som inte håller med mig är emot mig, fast i koranen skall de halshuggas.

   Radera
  4. @qwerty,
   Det ökända korancitatet om halshuggning är inte en generell uppmaning, utan ett tips om hur man bäst jobbar på ett slagfält. Då är det väl värre med Gamla Testamentets uppmaningar till Israel om att döda män, kvinnor, barn och djur i attackerad stad, utom oskulder som man kan ta hem och våldta.

   Radera
  5. "The Quran contains at least 109 verses that call Muslims to war with nonbelievers for the sake of Islamic rule. Some are quite graphic, with commands to chop off heads and fingers and kill infidels wherever they may be hiding."

   Helt överlägset bibeln. Islam är helt enkelt en extremt farlig och för de flesta dålig religion.

   Radera
  6. qwerty;

   Vad är inte farligt? Du kan dö av vatten. Du kan dö av en liten bakterie. Religion är farlig. Människor är farliga. Din dator är också livsfarlig.

   Ta och stäng av datorn en stund. Det finns folk som har dött av datorer.

   Här får du några axplock:

   Dog efter tre dygn framför datorn
   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10643982.ab

   Spelade datorspel i 40 timmar - dog
   http://www.dn.se/nyheter/varlden/spelade-datorspel-i-40-timmar-dog/

   Spelade datorspel i 19 timmar - dog
   http://nyheter24.se/nyheter/utrikes/791284-spelade-datorspel-i-19-timmar-dog

   Radera
 12. Vi köper ju oss fria. Arbetslöshetspengar, försäkringskassepengar, utbildningsbidrag, studiemedel. Återhämtningsområdet för operatörer som vilar. Strategisk sjukvårdsresurs vid trauma, strategeiskt planeringsområde där man kan planera ostört. Område för att placera barn och äldre släktingar under uppdragen. Listan kan göras lång varför Sverige in på något sätt kan vara ett prioriterat mål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hva skjer når dere ikke får låne mer?

   Radera
  2. Det kommer inte och hända i Sverige. Kanske när allt annat är avvecklat. Vi ser redan nu hur pengar tas från andra områden för att användas till utsatta områden och nya svenskar. En humanitär stormakt har inget annat val.

   Radera
  3. Kan bara instämma med det Nicklas skriver. Vilket annat land lägger 73 miljarder svenska kronor på draksådd?

   http://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/migrationsverkets-kostnader-for-2016-6829218

   Citat " I siffran ingår bland annat ersättningar till asylsökande, kommuner och landsting (32,7 miljarder kronor), bostäder för asylsökande (7,0 miljarder kronor), ersättningar för ensamkommande barn (6,1 miljarder kronor) och schablonersättningar (5,2 miljarder kronor). I siffran ingår även kostnader för Migrationsverkets personal, lokaler och driftskostnader med mera, vilka uppgick till närmare 13 miljarder kronor."

   Radera
  4. Abrovinsch;

   Du glömde källhänvisningen, så jag lägger till den här:

   Källa: avpixlat och friatider.

   Radera
 13. Det finns ingen anledning att låta diverse grobianer strutta runt med automatvapen på flygplatser. Den här gången var det en labil galning som försökte sno ett vapen men det är bara en tidsfråga innan någon gör något planerat, och då blir det blodbad. Idioter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan du mycket väl ha rätt i, men å andra sidan är det aldrig någon vanlig svensson som från en dag till en annan bestämmer sig för att begå ett massmord. Radikalisering är en process. Kan man hålla koll på riskindividerna så kan man nog avvärja många terrorbrott redan på planeringsstadiet. Och vet riskindividerna själva att de är övervakade så kanske de skärper sig.

   Avradikaliseringsåtgärder är nog också rimligast att sätta in innan någon begår ett terrorbrott eller åker till Syrien för att kriga med IS.

   Radera
  2. Ingen vanlig svensson som får för sig att begå massmord? Det finns väl rätt många s.k. "Svenssons" här ute på kommentarsfälten på nätet som verkar förespråka massmord på muslimer och andra som inte passar in i deras värld.

   Fast det är väl inget de nämner när de beställer en cola och kebabtallrik ute på pizzerian.

   Radera
 14. De franska islamisterna borde komma till Sverige och bli slussade in i vårt samhälle. De tre hundra officiella här kan säkert gå i god för en human och god behandling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jasså. Kan du förklara det mer djupgående?

   Radera
 15. Även Italien har efter Parisdåden en liknande säkerhetssatsning med militärer som heter 'säkra gator'. Sätter en helt ny tröskel för dåd, och kan begränsa dem om de inträffar.

  SvaraRadera
 16. Det verkar som en del av er argumenterar för/emot muslimer och kristna. Kan avslöja för er alla att oavsett religon så är de som tror på sagorna inte helt friska. Ingen med alla indianerna i kanoten tror på sagor från medeltiden. Lättaste sättet att känna igen en idiot på är att förstå om de tror på en Gud i någon form. Tror de på Gud så ta inga som helst råd från dem då de bevisligen inte är helt friska i huvet och ta råd från idioter gör ju bara andra idioter.

  Kanske dags för någon reform som går ut på att fasa ut alla religoner från samhället. Kanske på samma sätt som man försöker fasa ut cigaretter med åldersgränser, förbud mot rökning på offentlig plats, höga skatter etc. Borde gå att införa i Sverige då andelen som fortfarande tror tror på någon Gud är nere i ca 40% nu mot sådär 100% för ett par hundra år sedan. Fortsätt och accelerera trenden så vindar uppleva att i princip 0% tror på Gud i någon form i vår livstid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa tror på livet efter döden.

   Fast hur kan det vara ett liv efter döden? Då tror man ju inte på döden. Och inte på livet före döden heller.

   Jag tror på döden efter livet. Och lever livet före döden.

   Sen tror jag inte ett djävla smack på alla små och stora rasister som frodas på denna blogg.

   Radera