Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-03-14 07:42

Mäklarstatistik: Bostadspriserna fortsatte uppåt i februari

Som prognosticerat av SEB:s boprisindikator fortsatte bostadspriserna upp i landet enligt Mäklarstatistik. Villapriserna har nu stigit avrundat 10% på ett år, medan bostadsrätterna ökat med 8% för att nå ett riksmedel på runt 40 000:- SEK per m2.
Som mest har priserna stigit i centrala Malmö, där bostadsrätterna ökat med 20% i pris senaste året, medan villapriserna har ökat mest i Stor-Göteborg där ökningen är 14% på ett år.

Avmattningen under 2016 syns det inga tecken av enligt Mäklarstatistik och de noterar prisökningar i alla regioner. Kort sagt: upp, upp, UPP, UPP! Kommer säkert sluta jättebra!

36 000:- SEK per m2 innebär att man lägger ett lager av de gamla 500-lapparna över hela golvet på bostaden. 40 000:- SEK betyder ett lager av 500-lappar toppat med en hundralapp och någon tjuga per 500-lapp.

Ytkravet för de nya sedlarna tarvar förstås en ny uträkning.

Valueguard kommer med sin kvalitetsjusterade statistik 09:00 och de siffrorna lär inte visa mycket annorlunda. Mer intressant är SCB:s inflationsstatistik för det konstruerade indexet KPI, som släpps 09:30.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. 20% i årstakt är fullständigt groteskt. Men folk rycker bara på axlarna. Det är det nya normala.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan ju bero på att det varit undervärderat.

   Radera
  2. Vilket?
   Folks intelligens?

   Radera
  3. Nej den är ständigt övervärderad.

   Radera
  4. Men på denna blogg är ju alla uberintelligenta!

   Radera
  5. Finns ju inga gränser för den samlade kunskapen på denna site.
   Fråga vad som helst och du får garanterat ett IQ 145 svar tillbaks.

   Radera
  6. Inte jag dock!
   Jo, om du tar bort 1:an...
   Är man intelligent om man bara sparar grejor och inte förmår kasta?
   Samma dj-a problem varje flytt.
   Speciellt när man rör sig mot mindre boende.
   Kanske skulle höja husförsäkringen och en solsticka?
   Nu kom jag ju av en händelse nästan in på ämnet.
   Får skärpa mig.
   Får inte hända igen1

   Radera
 2. Ja, det här är en " thermal runaway reaction" som vi säger på jobbet.

  Två metoder- spring utav helvete eller dumpa hela skiten i en stooor tank med kallvatten. Om det inte är reaktivt med vatten dvs...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det svåra med att lösa problemet med att dumpa "det dåliga" i kallvatten är att det skulle öka priserna ännu mer. Se bara hur populärt det var att bo i Barsebäcks Hamn när reaktorn var igång, drog massor av folk :P

   Radera
 3. Det som hänt i Malmöregionen är, ungefär, att "hyggliga hus i bra läge" som kostade ~3 miljoner 2014/2015 numera kostar ~4 miljoner.

  Nu ligger man på samma pris för 70-talskåkar som för nybyggen, så jag tvivlar på att det går upp 50% till. Men samtidigt är det många som har råd att köpa för 4 miljoner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan väl ändå inte vara samma område för 70-talskåken och nybygget?
   Först och främst köper man tomten och hur attraktiv den är.
   Läget, läget, läget.

   Radera
  2. Faktiskt är det inte särskilt långt ifrån i de exempel jag tänkt på. Det är klart att nybygget ligger några hundra meter från de gamla 70-talshusen (i småbyarna). Nybyggen lär också bli dyrare i pris, allt säljs slut snabbt...

   Det var tyst i regionen vad gällde bostadspriser 2007-2014 när priserna stod stilla medans danskarna drog sig tillbaka (bland annat), men nu är det full fart igen och ett typisk kaffemaskins-diskussionsämne igen.

   Radera
  3. Problemen med nybyggen är de sterila och tråkiga tomterna vilket måste läggas in i kalkylen.

   Radera
  4. Glöm inte white flight. Känner flera yngre par som uppgraderar från BRF i stan till hus. Utbud och sociala problem leder till utflyttning i orterna runtom Malmö, men fortfarande inom pendelavstånd. En utbyggd kollektivtrafik underlättar också, samt gynsammare skatteläge. Malmös höga kommunalskatt avspeglar sig inte i bättre service, snarare tvärtom.
   Det skiljer ca 20000/år för ett medelinkomstpar vilket också eldar på priserna.

   Radera
  5. "Känner flera yngre par som uppgraderar från BRF i stan till hus.
   Det brukar vara så det ser ut samt vice versa.

   Radera
  6. Kanske där du bor... Det är inte så att de äldre runtomkring flyttar till lgh utom Västra Hamnen i Malmö dock. Malmös befolkningsökning är nyfödda och asylsökande i stora drag.

   Radera
 4. Jo, ett akademikerpar som ligger på 75-100 papp i månaden före skatt och har sålt åtminstone en bostadsrätt och har tio år med sig i yrkeslivet med tillhörande sparkapital kommer ha råd att låna på upp till ca 5-6 meloner.

  4 miljoner, det måste vara Staffanstorp eller Vellinge. På gräddhyllorna räcker det inte långt längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, inte gräddhyllorna såklart utan typiskt Staffanstorp, Åkarp, etc. Prisökningen generellt är i ungefär den storleksordningen sett över senaste två-tre åren.

   Det som är intressant nu är att det börjar bli väldigt lönsamt att bygga nytt småhus på många ställen, synd bara att utbudet på tomter också är lågt... Finns inget tecken på vändning ännu.

   Radera
 5. När/om räntorna börjar öka kommer väl inflation i Sverige påverkas uppåt då mer går till boendekostnader. Detta borde leda till att ränta behövs höjas för att hålla nere inflation och snurran försätter sedan uppåt. Omvänd scenario till vad som hänt med räntesänkningarna som inte gett så stor effekt på KPI. Sen beror inflationen självklart på hur stor andel boendekostnaderna är i förhållande till resten av korgen och hur de andra delar utvecklar sig. Men med tanke på att kronan är så försvagad borde vi börja imports inflation vilket också borde påverka inflation och därmed räntan uppåt.

  SvaraRadera
 6. Tecken i tiden: snyggt placerad "advertorial" på Expressens startsida i morse. Endast 100MSEK...

  http://www.expressen.se/sport/trav/finns-inget-liknande--blir-vard-100-miljoner/

  En intressant och lite oväntad tvist på hästgårdsreklamen är det säkerhetspolitiska avslöjandet (?) i texten... lite oväntat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rolig snubbe som tackar nej till en värdestegring på 6.1 mkr/år.
   (Är väl för lite i dagens läge)
   Sen var ju köket fult som stryk och kitsch med billig och värdelös Marshallhögtalare i badrummet. Men det är klart en spegel med guldram tilltalar väl guldbaggarna.

   Radera