Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2017-03-07 09:22

Läsarfråga: Kliva in på Göteborgs bostadsmarknad?

Vi inleder väl tisdagen med en läsarfråga? Denna gång undrar en läsare om han ska kliva in på Göteborgs bostadsmarknad.
Det e la Götteborg, eller?


Frågeställningen lyder som följer.
"Jag behöver verkligen en tips om jag borde ge mig in i bostadsmarknaden eller inte. Jag bor i Göteborg och har en hyresrätt med ca 90 m2. Jag har fru och två barn. Jag jobbar som [civilingenjör ej inom IT] och tjänar 600 kkr per år med 20 års erfarenhet och min fru jobbar [på ett av regionens sjukhus] och tjänar 382 kkr per år med ca 5 års erfarenhet.Vad tycker ni?Tack på förhand"
Klamrarna är mina anonymiseringar.

 Som alltid kan jag inte ge någon rekommendation. Med barn kan man vilja bosätta sig någonstans där man vill att barnen ska växa upp under upp till 20-21 år, och man ska köpa en bostad för att bo. Kan man betala räntorna, har insatsen, och klarar av en ansvarsfull amortering så handlar det om valmöjligheter och personliga val och preferenser.

Men man ska inte räkna med att bo sig rik, speciellt inte om man går in på de här nivåerna. Nedsidan är på för bostadsmarknaden medelkort sikt större nedåt. Man ska vara medveten om att man kanske inte kan flytta under en period av 5-10 år, på grund av att bostaden fallit så mycket i pris att marknadsvärdet är lägre än skulderna. Så man ska, om man köper en bostad, skaffa en bostad man kan bo i tills vidare. Inte några kortsiktiga köp eller nödlösningar, kort sagt.

Fast bloggens läsare besitter en mycket större vishet och har säkert bättre funderingar kring detta.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

62 kommentarer:

 1. Han undrar alltså om han ska gå från en hyresrätt till någon form av ägt boende? Vad betalar han I boende nu? Bor han I gbg eller däromkring?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt.
   Helt omöjligt att svara på en så vagt formulerad fråga.

   Radera
  2. Han bor antagligen nånstans, och betalar antagligen pengar för det. Antagligen betalar han månadsvis. Allt är glasklart.

   Radera
 2. Sådant här är alltid intressant att resonera kring. Vissa kommer nog att tycka att ägande alltid är bäst, oavsett pris (fastigheter undervärderade och kan inte gå ner särskilt mycket med mera).

  Jag tror det beror rätt mycket på villkoren för dagens hyresrätt (hyra och standard) och hur läsaren värderar lägenhet vs hus, "flexibiliteten" att kunna påverka sitt boende och så vidare. Mer info behövs således för att kunna göra en informerad analys!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äga? Är det verkligen rätt term att använda? Banken har ju ett skuldbrev på boendet vilket gör att jag känner att jag "lånar" bostaden tills den dag den är betald. Eller åtminstone tils dess att lånet är mindre än vad jag betalat. Tar jag ett privatlån utan säkerhet och köper en tv för 100k så är TV:n min men banken har en noterad skuld på mig på 100k?

   Radera
  2. OK, du får känna så om du vill. Det är vedertaget att man äger något när man innehar lagfart eller andel i bostadsrättsförening, oavsett om man köpt andelen för egna eller lånade pengar.

   Radera
  3. Just did it
   Varför krångla till det?
   Du äger boendet och har en skuld på det. Tillgång. Skuld. EK.

   Radera
  4. Just did it: precis som de andra skriver så är det bara så som du känner det. Rent faktiskt finns det inget skäl för att inte hävda att man äger egendomen. Förhållandet uppfyller ju alla relevanta kriterier.

   Dessutom är ju kopplingen mellan skulden och egendomen egentligen rätt svag. Man kan ju lika gärna säga att man inte äger sin bil eller sin lön med hänvisning till skulden. Notera att panten inte innebär att banken (eller kronofogden) måste ta den i anspråk eller inskränka sig till panten. Med andra ord betalar du inte räntan på bolånet kan kronofogden ta din bil, eller delar av din lön.

   Radera
  5. Framför allt lär man ju bli varse vem som är ägare om det t ex sker en vattenskada eller brand eller liknande. Banken lär ju inte betala renoveringen, liksom.

   Radera
  6. Framför allt lär man ju bli varse vem som är ägare om det t ex sker en vattenskada eller brand eller liknande. Banken lär ju inte betala renoveringen, liksom.

   Radera
  7. Betala och betala.
   Alla vet ju att det inte är riktiga pengar iaf.

   Radera
  8. Låter rimligt. Känslan kommer dock nog aldrig lämna mig.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Var vill du bo?
  Hur vill du bo?
  Har du råd till det?

  Svara på de tre så är frågan löst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutsatt att det finns tillgång till just det, ja!

   Lättare köpa bil.
   Större urval, liksom.
   Fast det var ju dessvärre inte det det gällde.
   Att ni alltid skall hålla er till ämnet...

   Radera
  2. Skepparn
   Du är alldeles för neutral och balanserad i dina kommentarer.
   Här i Sverige måste du välja lag.
   Antingen tillhör du hyresrättstalibanerna eller brf-talibanerna.
   Därmed basta.

   Radera
  3. Ber om ursäkt för felstavningen.

   Radera
  4. Du glömde egnahemzealoterna!

   Ve den som tar fem centimeter av grannens tomt i ett område med små tomter.

   Funderar på hur jag skall visa grannen att gränspinnen står 0,5 m in på deras tomt.

   Mätning slår pinne som slår detaljplan.

   Radera
  5. Finns faktiskt en grupp ytterligare i Sverige.
   "Bygga på egen ö ihop med barnen."
   Slipper ju grannar av annan ras, höll jag på att skriva.
   Byggnadsnämnden mycket förstående(!)
   Enda nackdel att vatten och avlopp får man ordna själv.
   Där hänger ön i luften om man så säger.

   Drömde om gullvivor i natt.
   Våren i antågande?

   Radera
  6. Enligt Krafft-Ebings "Psychopatia Sexualis" så innebär drömmar om gullvivor att man är besatt av sex.

   Radera
  7. För en gångs skull har tydligen K-e rätt!
   Är rätt stolt över öns bestånd (!) av Adam & Eva ävenledes.
   Fast skulle inte dylika växter ha behov av kalkrik jord?
   ( retorisk fråga).

   Radera
  8. Jo, men det är väl ett allmänt erkänt faktum att en av de kalkrikaste platserna på jorden är din förkalkade hjärna?

   Radera
 5. Den viktigaste frågan är väl snarare när vi ska kliva på Ben Dovers mamma?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en väldigt bred marknad. Finns plats till oss alla.

   Radera
  2. Robin, du kan inte förutsätta att allas mammor köps och säljs på en fri marknad bara för att din pappa gör så med din mamma för att få in pengar till heroin.

   Radera
  3. Personligen visade det sig att jag är en riktig finsmakare vad gäller yrkeskvinnor.
   Jag föredrar 3,4,5- trimetoxifenetylamin jäntor.
   Om man nu skall skämta om sådant...

   Radera
  4. Du kan inte förutsätta att vi skulle betala något för din mamma.
   Detta är mer ett välgörenshetsfall där vi "tar en för laget".

   Radera
  5. Oklart varför du i ena stunden pratar om "marknad" och i nästa hävdar välgörenhet, men du kanske avser t ex Kiviks marknad eller liknande där din mamma varit huvudattraktionen?

   Radera
  6. Jag kan bara tala för mig själv och mina vänner som tänkt samåka upp till henne. Där finns säkerligen andra som är villiga att betala även om de måste vara få i antalet. "Bred marknad" var ett skämt som gick ovanför ditt huvud tydligen, jag syftade på att hon är fet.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Attraktion som i form av ett gloryhole? Som ett kinderägg, kan vara en galning med häcksax bakom väggen eller så är det en 10-poängare...

   Radera
  9. Och hur hänger detta ihop med gbgs bostadsmarknad?

   Radera
  10. Det bor mammor även i Göteborg?

   Radera
 6. Nånstans måste man bo...

  Frågan är vagt formulerad, men om inte det nuvarande boendet är tillfreds, barnen är små och sålunda ännu inte rotade i en skola/umgångeskrets så tycker jag nog att det är läge att flytta. Ekonomin har ni, av allt att döma.

  Det viktigaste är att ni som familj trivs och har det bra i ert boende, i långa loppet är det värt mer än pengar. Att späka sig själv för några kronor är inte värt det i långa loppet.

  SvaraRadera
 7. Du vet åtminstone vad du minst kommer få betala i hyra under 20 år. Ingen aning vad en hyresrätt 90 kvm i Göteborgs innerstad ligger på men antar förmodligen i underkant 10.000 kr/mån. Då kommer du på 20 år ha betalt minst 2.4 miljoner i hyra, förmodligen mycket mer. Den dag det är dags att checka in på senior/äldre-boende eller bara annat boende så finns det 0 kr från bostadsförsäljningen att använda.

  SvaraRadera
 8. Är frågeställaren verkligen civilingenjör? Som civilingenjör borde han själv kunna svara på hur han ska ordna sitt boende. Speciellt eftersom han redan bor i Gbg och enkelt borde kunna informera sig om den lokala marknaden. Som många kommenterat saknas det bakgrunsinformation för att någon ska kunna ge annat än väldigt svepande och generella svar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En klok människa söker information och råd från andra inför stora beslut i livet.

   Radera
  2. Exakt. Dår det ju dumt att vända sig hit...

   Radera
  3. Kanske
   Men inte nödvändigt dår- aktigt...

   Radera
 9. Att späka sig genom att sitta 4 personer i en sunkig 90m2 hyresrätt när man har de inkomsterna låter inte klokt. Är det verkligen så ni vill leva?

  Hyreshus brukar ju vara avstjälpningsplats för en massa märkliga existenser man inte vill ha som grannar. De brukar dessutom dra till sig ännu märkligare typer. Det är inte så pittoreskt när man får inbrott i källaren/vinden för femtielfte gången samma månad, när man hittar kanyler i tvättstugan, avbränd kabel i källaren och att man ständigt måste kliva över luffare som övernattar i trapphuset tilltalar väldigt få barnfamiljer. Man tröttnar rätt snabbt på känslan av lycka när man kommer ner till bilen och inser att den för det första är kvar, inte har brunnet, och inget är sönderslaget.

  Nu är kanske inte frågeställarens hus på detta viset ännu, men utvecklingen verkar gå snabbt då soc ju jobbar stenhårt på att placera ut sina klienter överallt så fort något blir ledigt. Då soc nu även köper bostadsrätter på löpande band så är ett klubbmedlemskap inte heller ett alternativ. Politikerna brukar också i ren ondska lägga in några hyres-kåkar i rena brf områden, bara för att djävlas med de som har råd att köpa sitt boende.

  SvaraRadera
 10. Just Göteborgs bostadsmarknad kanske man skall vara lite försiktig med. Göteborg tar emot dryga miljarden i Robinhoodskatt från övriga landet.

  Den dagen som andra kommuner får lika dålig ekonomi som Göteborg eller systemet görs om så kommer kommunalskatten behöva höjas rejält för att kompensera alla bidrag man får nu.

  Sitter man då inlåst i en borätt eller villa som fallit i värde så man inte kan fly till lägre skatt så är man dubbelt körd.

  Just nu är det andra kommuner som håller Göteborgs ekonomi precis ovanför vattenlinjen så det går andas genom ena näsborren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Generellt bör man välja en kranskommun t Göteborg. Billigare och mkt bättre.

   Radera
  2. Så Sätila is da shit?
   150 kvm för 3.25 mkr i utgång.
   https://www.hemnet.se/bostad/villa-6rum-satila-marks-kommun-fanagatan-12-10991416

   Radera
  3. Fast detta är väl ett mer passande objekt för den extremt IQ-begåvade läsekretsen med 18 miljoner i fuck off money.
   https://www.hemnet.se/bostad/villa-7rum-naset-goteborgs-kommun-rorviksgatan-55-5240575

   Radera
  4. Jo, jag har förstått att du inte gillar Gautampuri, Lars. :-)

   Radera
  5. Vad säger ni om Ale kommun?

   Radera
  6. En sak har man ju märkt i GBG.
   De älskar sina småhus och betalar därefter.

   Radera
  7. Lite fascinerande att de betalar 77% i GBG kontra Sthlm småhus.
   Är nog prestige bland goa gubbar att bo ståndsmässigt, hålla på änglarna fast man bor i Örgryte (härliga klassresa!)

   Radera
  8. Ale kommun?
   De borde ju inte ha något problem i marknadsföringen iaf.
   Ale kommun, home of the ale!
   Skulle ju locka vilken skägghipster som helst.

   Radera
  9. Nä men ärligt. Ni snackar ju om kranskommuner och hur bra det är. Ale når man på 12 min med nya Trollhättanpendeln och priserna där är väldigt attraktiva jämfört med Göteborg. Någon erfarenhet av Ale?

   Radera
  10. Hur ofta går pendeln? 2-3tph?

   Radera
  11. Rätt ofta....Varierar men var 10-15e minut under dagen och ner till 2 gånger i timman på kvällen.

   Radera
  12. Går visst bra för HA i Ale.

   Radera
 11. En sak är klar iallafall. Frågeställaren ska inte lyssna på Cornucopia, för han har haft fel i frågan sen bloggens begynnelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon gång kommer han väl ha rätt men det kanske blir en nergång på typ 20-25% med risk för att man missar en uppgång på 10-20% per år om man inte hakar på tåget. 20-25% klarar rätt många då bara kravet på kontantinsatsen är 15% minst.

   Radera
 12. Intressant artikel ang. prisuppgången
  https://mitti.se/nyheter/radhuset-folkhem-exklusivt/
  Fram till 70-talet fanns ett inkomsttak på max 6000 kr/år för att få köpa ett radhus. Antar att det var en annan finansiering då. Men taket höll också ner priserna.

  SvaraRadera
 13. Om man utgår från "bubblans anatomi" kommer priserna gå ner till 2013 års nivåer när kraschen är ett faktum. Det ger prisfall på ca 40% vilket varit fallet i andra länder där bubblan spruckit. Personligen tycker jag 2013 års nivåer är dyra men nu är det hutlöst dyrt.

  Om du har marginaler att klara en prisnedgång på 40% så köp. Har du inte det så avvakta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom flesta som avvaktar är hyfsat kapitalstarka men bara för att man har råd att förlora 40% så betyder det inte att man inte har något ont av det mentalt när man sett nästan samtliga runt om kring sig som fått enorma värdeökningar och sen ska man själv in på marknaden och radera sina surt förvärvade pengar efter 10 års hårt sparande.

   Radera
 14. KÖP! Nu är det köpläge! Det går fortfarande att göra ett klipp innan bubblan spricker. Skynda!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som mitt alias antyder. Just did it

   Radera
 15. Intressant graf. Om det är inflationsjusterade siffror antar jag du använt hitte-på siffrorna från riksbanken? Hade väldigt gärna sett samma graf justerad för M3 sista 15 åren. Säger inte att det inte kan rasa en bit men om man samtidigt hävdar att datorer blivit 90% billigare under samma period så lever man i lala-land...

  SvaraRadera