Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2017-03-31 12:22

Konjunkturbarometern faller - Sverige ut ur överhettningen

Även om det naturligtvis kan studsa upp igen har nu svensk ekonomi fallit ur överhettat läge enligt Konjunkturinstitutets barometerindikator ("konjunkturbarometern"). Redan förra månaden fick vi säljsignalen och nu återstår det bara att börsen följer med konjunkturen ned med viss fördröjning. Som bekant kommer det alltid lågkonjunktur efter högkonjunktur, oavsett hur positiv rapporteringen är så här runt toppen.
Konjunkturbarometern i grönt. OMXS30 i rött
Inget nytt under solen alltså. Även den här högkonjunkturen är på väg att mattas av. Det kan förstås vara tillfälligt, då överhettat läge ofta (t ex 2007 och 2010-2011) kan hålla på i många månader. Poängen kvarstår oavsett, nämligen att man ska gå ur börsen om man inte redan gjort det.

Detta enligt konjunkturmodellen, som säger att efter konjuinkturbarometern varit två månader på raken över 110 ska man sälja sina aktier och gå likvid.

Framför allt var det tillverkningsindustrin som tappade i barometern, tillsammans med hushållen. Byggsektorn fortsatte dock framåt och är på väg att bli extremt överhettad. En bit kvar till högsta värdet någonsin dock, men en två månader till i nuvarande takt och tidigare överhettningsrekord är slaget. Just byggbranschen är på grund av långa ledtider, ineffektivitet och oligopol bland de sista att känna hur konjunkturen vänder. Rätt in i kaklet är det alltid som gäller där, och man stoppar inte pågående projekt.

På marknaderna är det förstås positivt och alla tjatar om hur högkonjunkturen inte ser något slut. Minnet är kort, som bekant. Efter högkonjunktur kommer alltid lågkonjunktur. Det är helt säkert och som sådant kan man investera utifrån detta.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

30 kommentarer:

 1. Vilka aktier/index kortar du?

  SvaraRadera
 2. 35% Likvid får räcka för mig. Mer likvid än så vill jag nog inte vara. Fortsätter även månatligen att köpa för ca 1% av totalt portföljvärde exkl. likviden.

  Likviden är dock mer ett resultat av att jag ackumulerat kapital som aldrig varit inne snarare än jag gått ur någonting.

  Interesting times!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, intressanta tider. Kanske får "barometerindikatorn" rätt och vi åker ner 25%. Gärna det...

   Radera
  2. Vi har redan varit ner 25% förra året. Varför skulle det upprepa sig?

   Radera
  3. Börsen var inte ner 25% förra året.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Börsen toppade i mars 2015 och gick sen ner 25 procent innan det vände upp i januari 2016. Var det någon som lyckades sälja på toppen och köpa på botten?

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Om man verkligen anstränger sig för att hitta sämsta möjliga utfall under en period så föll OMX30 från 1 720 den 27 april 2015 till 1 273 den 8 februari 2016.

   En nedgång om 25% under perioden.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. Gustav
   24% plus under 1 mars 2015 - 31 januari 2016 på tradingen.
   Trista OMXS30 minus 20% samma period.
   Bara tur så klart.

   Radera
  11. Stefan Östergren:

   Kul! Vilka positioner tog du för att få den avkastningen och vilka överväganden gjorde du innan? :)

   Radera
  12. Hade god tur i Sweco, Holmen, Camurus, MTG, Midway.

   Radera
  13. Okej, jag backade -6,64 procent under den perioden.

   Radera
  14. Det är bra. Då slog du de flesta fondförvaltarna.

   Radera
 3. Stannar på börsen så länge priserna befinner sig över min Exit nivå.

  SvaraRadera
 4. Snart får alla suckers möjlighet att investera i ett nytt malm slig rally från Pajala gruvan, skynda och fynda.

  SvaraRadera
 5. Har ni alla glömt historien. Skärp Er ! Kris 1983-84, kris 92-94, kris 2000-2001, kris 2008-2009. INTE kris 2015-16...men mest troligt 2017-2018. Och det kommer vara från en riktning som vi inte har den minsta aning om. Kina faller handlöst...frågan är bara vart det kommer att smälla så att media riktar sin uppmärksamhet mot just det företaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan räcka med stigande räntor så har vi en början till en kris i Sverige, börjar troligen på fastighetsmarknaden och sprider sig vidare till banker och statens finanser.

   Radera
  2. Nej, har du inte lärt någonting av 25 års utveckling ?? Stålbadet på 80-talet följde av att Sverige öppnade upp för att föra pengar ut ur landet utan kontroll. Alla andra kriser har varit en följd som detta lilla land inte haft någon som helst kontroll över. Det kommer bli snabbt och elakt...

   Radera
  3. Här sitter nu en massa amatörer i Rosenbad som typ tog examen kring 2005, det är de som är rådgivare till våra politiker. Det kommer att sluta illa för oss alla.....

   Radera
  4. Börsen faller inte alltid vid lågkonjunkturer.

   Radera
  5. så är det Lord M, dyker Sveriges ekonomi är många företag internationella och lite beroende av svensk ekonomi, en svensk fastighetsbubbla som spricker har ingen påverkan på t.ex. Atlas Copcos börskurs och vinst.

   Radera
 6. Sverige kommer att ha räntor som Japan de kommande 20 åren. Vi har förbrukat och förslösat all krigskassa som vi hade. Eller så har företagen flyttat sin initiativkraft till utlandet. Med de miljövansinnen som rådet kommer ingen investera före 2018.

  SvaraRadera
 7. Typ när Titanic satte alla maskiner i full reverse när de såg isberget ??? Statistik kan verkligen vara missledande....

  SvaraRadera
 8. Vi har ladorna fulla... brandbilarna ska från riksbanken till riksgälden... massor med nya arbetsvilliga svenskar... Varför oroa folk med negativ attityd? Det ser ljust ut för världens bästa land.

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Hur kan man själv göra en sån graf?

  SvaraRadera