Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2017-03-09 07:20

Icke-inflationen: Posten höjer portot med upp till 17%

PostNord höjer nu portot med upp till 17% och icke-inflationen skördar alltså nya segrar när svenska postkunder ska betala för de danska förlusterna. Redan 1:a april kommer ett vanligt frimärke kosta 7:- SEK och ekonomibrev avskaffas sista december i år.

Redan förra året genomförde man en kraftig höjning av portot för företag och företagare, när momsen på frimärken togs bort, men man bibehöll priset. Nu skyller man på att det skickas allt färre brev (i Danmark, men det skriver man inte) och höjer alltså priset från 6:50 till 7:00 SEK för vanliga frimärken. Det är en höjning på nästan 8%.

Dessutom avskaffas ekonomibrev ("B-post") och vi (företag, föreningar etc) som sitter på högar av B-postmärken inköpta i rullar om 100 frimärken har till årsskiftet på oss att använda dessa1.. Annars blir de värdelösa.

Avskaffandet av B-post är också en förberedelse på att sluta dela ut post dagligen även här i Sverige. B-post ska ta tre dagar att leverera och när man framöver slutar dela ut post dagligen blir det därmed en "onödig produkt". Vanliga försändelser kan med B-postens avskaffande beläggas med flera dagars fördröjning.

Posten ger också en indikation på vart priserna ska genom att säga att i Norge kostar 50-gramsbrev 20:- NOK och i Finland kostar det ca 11:- SEK mot 7:- SEK i Sverige. Så räkna med att det är dit priset för post är på väg. All post i Sverige räknas numera som 50-gramsbrev.

Så det är bara att snällt betala och tänka på Danmark.

Så icke-inflationen firar nya segrar. SCB rapporterar KPI den tisdagen den 14:e mars nästa vecka.

1. Använder dem för att skicka fysiska böcker med. Något jag inte kan göra elektroniskt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

57 kommentarer:

 1. Även om danskarna är värst så är svenska postens verksamhet inte någon dans på rosor heller. Antalet pappersbrev man får som företagare är en rännil mot för tio år sedan och det förvånar inte att portot per brev ökar.
  Fast jag skulle hellre se att de delade ut typ två dagar per vecka istället för att åka förbi hundratals brevlådor utan stanna vid dem, på varje runda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad förväntar du dig av ett statligt företag? Nämn ett som går lysande och har fantastisk service!

   Radera
  2. Inte de senaste åren även om 2016 års förlust har lite av kreativ bokföring över sig.

   Radera
  3. Skatteverket är inget företag det är ett brottssyndikat.

   LKAB gick riktigt risigt under många årtionden tills politikerna slutade peta i verksamheten sedan dess har det gått bättre men är väl inte precis någon framgångssaga.

   Radera
  4. Nu var ju det där inte seriöst menat.
   Alla vet ju så klart(?) att Skatteverket är en statlig förvaltningsmyndighet.

   Radera
  5. Flera av de affärsdrivande monopolföretagen går väl ganska bra. Systembolaget är det bästa exemplet, men fastighetsbolagen (Akademiska Hus, Specialfastigheter Sverige, Jernhusen) verkar också gå bra som företag. Det är inget direkt uppenbart fel på Svenska Spel, SBAB eller Apoteket AB heller.

   Sedan är frågan förstås om dessa företag behöver finnas i statlig ägo. Jag tycker inte det, men det är en annan historia för ett annat inlägg...

   Radera
  6. Hur svårt är det att driva något som har monopol? Att bara komma dragandes med något sådant visar bara hur sosseskadade folk är i det här landet.

   Och då skatt är stöld, dvs man tar något som tillhör en annan och hotar med våld eller frihetsberövande och man inte får det, så är skatteverket inget annat än helt vanliga gängkriminella...

   Radera
  7. Dock har väl inget av fastighetsbolagen monopol? Skulle heller inte hävda att svenska spel har monopol (kolla bara på en reklamplats på TV så märker du). Ej heller apotek har mig veterligen monopol. Sist jag kollade fanns det även flera företag inom banknäringen.

   Radera
  8. LKAB har alltid varit ett aktiebolag och är inte till skillnad från Posten ett statligt verk som bolagiserats. Staten äger aktierna och tillsätter styrelsen men i övrigt sköts det som ett bolag och verkar på en konkurrensutsatt marknad.

   LKABs problem berodde främst på stålkrisen (minskad efterfråagan) och att en massa billig brsailiansk och australiensisk järnmalm kom ut på marknaden. Att det vände på LKAB beror mycket på förbättrade produkter tack vare egen FoU men även effektiviserad brytning i samarbete med Statliga aktörer (Lulea tekniska Högskola), men även att Staten gick in och räddade LKAB då det var som värst.

   Radera
 2. Fantastiskt, jag börjar känna mig som Jonas Hallberg... Svunnen är den tid, så själva syftet med posten, SJ, elverket etc. var att förse landet med service, inte att generera vinst till sina ägare. Försvarar inte socialism på något sätt, men om man tittar på tex. avregleringen av järnvägen så har jag väldigt svårt att se vad som blev bättre... Det finns naturliga monopol.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men är verkligen järnvägen avreglerad?
   Den går väl under Trafikverket?

   Radera
  2. Jonas Hallberg?

   Annars föreslår jag Roy "CIA tillverkade AIDS" Anderssons gamla reklamfilmer för ombudssystemet (dvs då man slutade ha postkontor).

   https://www.youtube.com/watch?v=WadharBHoMI

   Radera
  3. Det var väl nånstans där det började gå åt helvete.
   Roy-effekten.

   Radera
  4. Jag tror själva spåren inte är avreglerade, de går under "trafikverket" medan själva trafiken, tågen som rullar på spåren är avreglerad. Jag försökte sälja mjukvara till en konsult inom järnvägsbranschen för några år sedan. Citat: "Jag ska inte sticka under stolen med att det vi lever på är det kaos som uppstått iom avregleringen. "

   Jonas Hallberg är en "spanare" vars främsta käpphäst är tragedin med avvecklingen av posten.

   Här beklagar han sig: (efter 32 min):
   http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/65654?programid=516

   Radera
  5. Jo jag visste vem han var men kände inte till hans korståg avs Posten.

   Annars finner jag det spännande att en så pass inkrökt socialist som Andersson ändå verkar vara nedlät sig till att göra reklam för avvecklingen av Postkontoren.

   Radera
  6. Var ju ren Win Win för Andersson.
   Betalt av staten och amatörer som skådisar som fick betalt i semlor och kaffe.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Nja, för sina långfilmer har han betalat amatörskådisarna lön i reda pengar. Oklart om det är marknadsmässigt dock... Och själv har han ju statlig inkomstgaranti. Enligt honom själv plöjer han ju ner pengarna i sin egen studio (har jag för mig att jag läst), av nån anledning ska han ju spela in allt i studio istället för ute i verkligheten. Vilket är rätt märkligt.

   Men skit samma, med statlig inkomstgaranti har man ju win-win oavsett precis som du säger.

   Radera
 3. Ja, det är tydligt att världen håller på och går under... Kan du inte dra ner lite på bokskrivandet för att hinna ägna dig åt lite tyngre analyser? Den västerländska civilisationen lever oerhört farligt pga massinvandringstrycket, islam, automatiseringen, våra hotade naturresurser och de defekta ideologier som styr våra politiker, ekonomer och proffstyckare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Världen går inte under pga en statlig postoperatör.

   Radera
  2. Nej, men posthemligheten kanske gör det...

   Radera
  3. Posthemligheten är ju formulerad så att den som olovligen läser din post ska straffas.

   SÄPO och säkert även MUST kan säkert besluta att lovligen läsa din post via nåt kryphålslagrum.

   Radera
  4. Helt apropå är Ryssland inte det värsta hotet. Ryssarna ville inte förlora både Ukraina och Krim, men det innebär inte att de är pigga på att gå till krig mot västvärlden. Jag förstår att du vill ha mer pengar till försvaret, men det är inte bra att blåsa upp en extrem rysskräck. Vi har värre problem.

   Radera
  5. Det där rummet de måste krypa igenom, det är möjligen inte ett Hilbertrum?

   Radera
  6. "Helt apropå är Ryssland inte det värsta hotet"
   Nej vi vet ju alla vilket det verkliga problemet är men det får man väl inte säga längre i det här jävla skitlandet!!!!!!!

   Radera
  7. Bilderberg så klart. Ni vet väl att Damberg var med på mötet 2015 -> Löfvéns efterträdare for sure.

   Radera
  8. Jo den maktöverlämningen berättades väl det om I den därTV-dokumentären på TV6: Stargate - SG1?

   Radera
  9. Nej, dokumentären om socialdemokratiska arbetarepartiet hette "Walking dead" är jag ganska säker på.

   Radera
  10. Kanske det men vilka handlade "Idioterna" om?

   Radera
  11. gbd crvx: nej rummet har nog diskret topologi, på så sätt är alla slutna kuvert öppna...

   Radera
  12. I så fall verkar det ju ytterst lamplight att använda det som ursäkt

   Radera
 4. MPGA = Make Postverket Great Again! ;-)

  SvaraRadera
 5. brevhanteringen har varit döende ända sedan 2000.
  Det enda som kommer att finnas kvar i framtiden är paket hanteringen.
  Det kanske är tråkigt men ingen skickar brev nuförtiden utom när det är Jul
  Det blir precis som de trevliga lokala butikerna som alla gillar men ingen
  handlar på -> de dör ut

  SvaraRadera
 6. Det är ju uppenbart onödigt att dela ut post fem dagar i veckan nuförtiden. Det är läge för att minska ner det till tre dagar i veckan, till att börja med. Brevbärarjobbet blir då sannolikt ett deltidsarbete om 24h/vecka.

  De som inte är nöjda med det får stämpla upp till heltid och försöka hitta något annat att arbeta med. Det finns väl ändå som jag förstår det för mycket gamlingar i PostNord som inte orkar med de hårda fysiska kraven när nu utdelning blivit nästan det enda som ingår i arbetet. De orkar inte dela ut post hela dagarna. Förr i tiden var mycket av arbetet postsortering och eftersändningar, vilket var mindre fysiskt slitsamt. Så automatiseringen har tvärtemot förmodan gjort postjobbet tyngre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man behöver inte vara skitbra på svenska för att kunna dela ut post och reklam så det är jobb som passar bra för nykomlingar med måttlig utbildning. Många av dem torde bli lyckliga över att få ett jobb om 24 timmar i veckan.

   Man torde också kraftigt kunna minska kostnaderna för att dra ner verksamheten i Danmark genom att omvandla brevbärararbetena till tredagarsjobb. Det blir väl knappast några uppsägningskostnader då, vad jag förstår...

   Radera
  2. Man behöver dock vara läskunnig, men det verkar Postnord inte ha som krav vid anställning.

   Radera
  3. Läge att sms-anställa brevbärare?
   "Vi har fått in ett brev som ska till Hornsgatan 38 - kan du hämta inom 10 min, annars går uppdraget till någon annan. Sedvanlig provision på 25% av portot utgår, (annars utgår det)".

   Radera
  4. Måste post nord dela ut post, det finns ju flera postombud. Hur kunde någon från början tro att postutdelning kunde bli billigare med fler brevbärare springande till samma brevlåda är för mig obegripligt.

   Radera
  5. Vänta förresten, nu begriper jag!
   Det var konkurrens man ville ha, inte billigare och effektivare.

   Radera
 7. Som skrivits ovan, varför ska vi ha post 5 dar i veckan? Nästan allt som kan skötas via brev är digitaliserat. Paket funkar alldeles utmärkt att hämta när man veckohandlar osv.

  Portot har förresten följt KPI för det mesta enligt lag: "9 § Den som tillhandahåller en samhällsomfattande posttjänst får per kalenderår inte höja priser för inrikes befordran av enstaka försändelser som anges i 8 § första stycket 3 och som väger högst 500 gram, mer än förändringen i konsumentprisindex mellan juli närmast föregående år och juli året dessförinnan. Härvid får dock ett pris avrundas till närmaste femtiotal öre, även om detta innebär att höjningen blir större än förändringen i konsumentprisindex."

  SvaraRadera
 8. Nu måste jag bara fråga. Hur mycket har du själv höjt dina ersättningar för reklam på bloggen de senaste åren?

  SvaraRadera
 9. Apropå Postnord så kan ni gärna kolla appen/tjänsten "Riktiga vykort". Ganska strålande att kunna skicka exempelvis Cornu ett egentaget och nytaget foto även om man sitter på båten eller på andra sidan Jorden och få det levererat dagen efter. 14 kr i A5-format och 29 kr i A4-format. Kul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är rätt ballt faktiskt.

   Radera
  2. Vi kan väl brevbomba bloggägaren?
   Tänk va glad han skulle bli.

   Radera
  3. Vykortsbomba så klart, mycket värre trick än nån fånig DDoS-attack.

   Radera
  4. Hur är det nu.
   50-70 tusen läsare?
   Blir en jävla massa vykort.

   Radera
  5. Ja, Cornu kan få tillbringa en timme om dagen bara åt att kolla på läsarnas vykortshälsningar. Eller mer.

   Potentiellt skulle folk kunna bli ganska vilda i fråga om att skicka egentagna kort på det här sättet, så Postnord kanske har en del framtidsutsikter trots allt. 😁

   Radera
  6. Skall genast sätta igång att spara till portot!
   Får nog bli till julen 2022.
   Stora belopp för en stackars liten skeppare.
   Skall ut i Bloms fotspår och utdela Danska skallar till Antwerpens poliser.
   Kul som f-n.
   Hång med!

   Radera
 10. Enklast är väl att de slutar dela ut Posten alls till nordens araber.

  SvaraRadera
 11. Vår kära Maud Olofssons brungäddor förökar sig. Vad har denna äckliga människa kostat oss svenska skattebetalare. Vad gör media..? Borde vara årets häxjakt! Visst ja.. Dom jag ju Fabian på Granskning Sverige...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sanningen är väl snarare att det kvittar vem som sitter på näringsdepartementet, hade politiker varit bra på att driva företag hade de inte blivit politiker. Nu får vi istället teflonpersoner med svårartad mundiareé, grandios självbild och usel verklighetsuppfattning. Vilket parti de företräder har inte någon större betydelse.

   Radera
 12. B-postmärkena är värda 6kr efter årsskiftet, de blir alltså inte värdelösa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtidigt så förutsätter jag att de slutar sälja frimärken med 1kr valör :-)

   Radera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera