Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2017-03-30 19:33

Hög tid att tappa björksav

Savstigningen har tagit fart och det är hög tid att börja årets tappning av björksav.
Tappning av björksav till jäskar.
Björksav kan likt lönnsav tappas och sedan kokas ner till sirap, alternativt drickas som uppfriskande och stärkande dryck, eller rent av jäsas till vin. Ovetenskapligt påstås det också att man kan bota pollenallergi genom att dricka björksav och att pollenallergi ökat i takt med att vi inte låter mjölkkor äta löv längre, då substanser från björk tidigare hamnade i mjölk och motverkade pollenallergi. 

När savstigningen drar igång nu på våren är det dags att börja tappningen. Allt du behöver är en urdiskad PET-flaska, en spik, lite ståltråd och ett sugrör. Samt en hammare och en borr. Och förstås egenägda björkar - man får inte tappa sav från någon annans träd, vilket kan göra det svårt för villaägaren.
En björk som ska fällas senare.
Rätt utfört är det inte skadligt för trädet, även om tillväxten kan påverkas marginellt vid ansvarsfull tappning. Man kan förstås med fördel också dränera träd man ändå avser att fälla som ved, men ännu inte fällt. Ja, det går utmärkt att fortfarande fälla björk till ved även om saven börjat rinna till. Rätt hanterat hinner veden torka ändå.

Tappning av sav är mycket enkelt. Borra ett hål, företrädelsevis hyfsat djupt, sätt in ett rör som leder till ett uppsamlingskärl. Vänta. 
Detalj utförande.
Både gammal hävd och nuvarande egna empiriska studier visar att man får mer vatten från borrhål högre upp i trädet. Kanske kontraintuitivt, men det verkar stämma.

Saven verkar också rinna till snabbare när det är solsken.

Notera att flaskan som sitter högst upp är i princip
full mot några få dl i den som sitter längre ner.
När man är nöjd med uppsamlingen pluggar man igen borrhålet. Det kan ske med särskild massa för att laga trädskador, eller för den delen med lite lera eller en pinne. Notera dock att borrandet kan göra träden otjänliga som kvalitetsbjörkvirke.

Den milt söta drycken avnjutes bäst kall, gärna direkt inhämtad. Detta är också ett sätt att på våren få ren dryck om man inte har tillgång till rent vatten. Eller för den delen i en överlevnadssituation om våren.

Björksirap.
Björksaven kan sedan kokas ner, ca 95% av vattnet behöver bort, så får man björksirap. Man kan diskutera ekonomin i det, men det kostar någon kWh i energi för att bli av med vattnet och sirapen kostar därmed inte så mycket. Humanekologiskt kan det vara slöseri med energi - du får lika mycket energi i form av sockerarter genom att dricka ren björksav - att koka ner den handlar mer om man har behov av sirap av någon anledning. Som vedeldare kan rekommenderas att koka ner saven genom att ställa grytan på kaminen, så blir avkokningen av vattnet "gratis" när man ändå värmer huset. Viss energiförlust blir det dock i fasskiftet från vatten till gas (vattenånga). Samtidigt är inomhusluften väldigt torr om våren och inomhusklimatet lider inte av att få lite höjd luftfuktighet.

Slutligen kan man också jäsa saven till björkvin. Jäst behöver tillföras, samt socker om man vill få upp alkoholhalten något och undvika att få finkel pga fel sockerarter.
Fem liter björksav i jäskärlet. Ska bli fullt upp till tolv liter, och sedan jäsas till vin.
Så har du mark med björkar är det bara att börja tappa.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

29 kommentarer:

 1. Detta inlägget är bland det hipstrigaste jag läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tappade björksav före det var coolt.

   Radera
  2. Min svärfar tappade björksav innan du ens var född.

   Radera
  3. Trevligt inlägg.
   Kanske blir några nyfrälsta på köpet.

   Radera
  4. Pics or it didn't happen!

   Radera
  5. Det lär bli en del döda björkar på Södermalm över våren nu då...

   Radera
  6. Då får man ju både en genuin hantverksmässig "artisan arborist"-dryck och dessutom kanske bättre utsikt (och högre värdering på sin bostadsrätt) på köpet!

   http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/trad-langs-paradgata-vandaliserade

   Radera
 2. Ja, mycket intressant, mer hipsterinlägg! Och jag vill ha recension av hur vinet blir. Vilken jäst kommer du att använda för att jäsa det?

  SvaraRadera
 3. Kom ihåg att inte ta från hängbjörkarna. ;P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska såga ner enda hängbjörken jag har. Börjar bli ett problem.

   Radera
  2. Ja, man blir lite väl hängig av det vinet, bättre med raka fina björkar.

   Radera
 4. Kan man ta från kommunens björkar? Om de ändå ska fällas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är lämpligare att fråga kommunen än på en blogg.

   En tanke bara.

   Radera
  2. Såklart man kan,om man kan..

   Radera
 5. Kom ihåg att efter våren 1979 är all användning av björk i uppfostrande syfte förbjuden på mindreåriga inom Sveriges landamären!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha-ha-ha! Skulle inte förvåna om all form av "åverkan på träd" som inte är godkänd av miljöpartiet... ehhh... jag menar länsstyrelse... i någon mening är förbjudet det också numera

   Radera
 6. Mjöd på björksav är en ädel tradition.
  http://www.mjodhamnen.se/index.php/component/mjodhamnen/result/productdisplay/1035

  SvaraRadera
 7. Glöm inte att täppa till hålet ordentligt när ni är klara, små/mellenstora björkar kan dö om man inte vet vad man gör.

  SvaraRadera
 8. Glöm inte att täta runt flaskan så slipper man sila insekter o bös.
  Bra för tänderna med björksocker påstås det,stämmer säkert.

  SvaraRadera
 9. Superintressant inlägg, tack för det! Har just köpt fjällfil med björksav, ska avsmakas imorrn. Ska spana efter en tiillåten lämplig björk och prova lite....kuul!

  SvaraRadera
 10. Björksav är med sitt stora xylitolinnehåll även ett utmärkt laxermedel. Förädlat går det att köpa i välsorterade hälsokostaffärer om man behöver nödig naturlig förlösning av för mycket barkbröd, och inte har ett lägligt träd i närheten. Enligt bondepraktikan skall björksaven för bästa välgörande effekt tappas före fullmåne.

  SvaraRadera
 11. Vad gäller vin torde det bli svårt att jäsa bra på ren björksav då jäst inte äter xylitol.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jupp. Därför tillför man socker.

   Radera
 12. Kul inlägg så här på morgonkvisten. Fick prova på detta i min barndom. Sedan föll det i glömska. Har sparat ner din artikel så ska väl försöka ge mig ut i helgen och prova på en karriär som björksavs producent. Allt som är gratis är gott.

  SvaraRadera
 13. Verkar dumt att tappa björksaven när man väl fått ut den. Flaskan kan ju gå sönder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör inte så mycket, den stiger ju

   Radera
 14. Påminner mig om Montreal / Quebec där jag bodde några månader 2005. Precis så här års tappar man lönnsaven, vattnet kokas sedan bort i s.k. socker-skjul, "cabane sucre", som sedan blir till lönnsirap... På helgerna fyller folk brickor med snö, gör små gropar i snön, häller i lönnsirap som stelnar av kylan, och så sätter man i en glasspinne. Blir som en klubba, lite seg och rinnig, av "fryst" lönnsirap. Säljs för någon krona längs gatorna...
  https://www.google.dk/search?q=maple+syrup+lollies&safe=active&espv=2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwinjObYkoDTAhUBjiwKHaycDSAQsAQIHQ&biw=1920&bih=901&dpr=1#safe=active&tbm=isch&q=sirop+d'erable+neige&*

  SvaraRadera
 15. Jag har ett par lönnar på lantstället. Räcker det för att öppna en Lönnkrog?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska lönnen ska kunna tappas om du vill (har dock ej provat själv) men ger inte samma höga sockerhalt som Nordamerkansk lönn. I andan av artikeln så är det dock ett utmärkt "överlevnads" knep.

   Radera