Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2017-03-02 12:53

Har de svenska marknadsräntorna vänt upp?

SBAB höjde i dagarna sin listränta för tvååriga bolån. Man hänvisade till höjda upplåningskostnader (dvs högre räntor på bolåneobligationerna), men har svenska marknadsräntor egentligen vänt upp?
Svenska marknadsräntor under 2016 och 2017. Källa: Sveriges Riksbank.
För att finansiera bolån med fasta löptider sker upplåning, dvs emitterande av bolåneobligationer. Räntan på dessa styr också räntan mot slutkund. SBAB hävdade att upplåningskostnaden stigit och höjde därför sina oprutade listräntor för tvååriga obligationer.

Som man ser har generellt marknadsräntorna faktiskt stigit sedan i höstas, undantaget den statliga tvååringen. Samtidigt har räntorna fallit tillbaka sedan årsskiftet, för att precis nu ta ett skutt uppåt.

Min hypotes är att den längre trenden med fallande räntor kan sägas brutits i höstas. Frågan blir om onsdagens skutt uppåt innebär slutet på den rekyl som gällt under delar av januari tills nu?

Därmed är inte sagt att det är lönsamt att binda räntan idag. Det kan fortfarande exempelvis ta tre år innan rörlig ränta går över den 5-årsränta du bundit, och givet linjär uppgång kommer du då ändå inte tjäna på bundet lån under en femårsperiod.

Marknadsräntorna är fortfarande negativa utom för statliga löptider på över sju år, eller 5-åriga bolåneobligationer. Till och med för tvååriga bostadslån är räntorna negativa, där investerarna alltså är beredda att betala för att få deponera sina medel hos banker som SBAB. Snacka om förtroende för att det inte finns någon svensk bostadsbubbla och att svenskarna kommer kunna betala sina räntor de kommande två åren.

I övrigt är det intressant att se hur 5-åriga bolåneobligationer skuggar 10-åriga statsobligationer.

Räntan på rörliga lån påverkas inte av obligationsmarknaden, utan av penningmarknaden, där upplåningsräntorna i stort sett följer Riksbankens styrränta reporäntan och tillhörande in- och utlåningsräntor. Inte exakt samma räntor, men det händer exempelvis väldigt lite med STIBOR eller statsskuldväxlar, annat än när Riksbanken ändrar reporäntan. Åtminstone inte mer än att det är ointressant att publicera grafer.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

29 kommentarer:

 1. Det är väl mest jag och Stefan som brukar hugga på räntetrådarna...

  Det är lite för lite action på räntemarknaden just nu (dvs den svenska) men det är ofrånkomligt med högre räntor på sikt, så länge USA fortsätter dra. Annars blir USD/SEK och USD/EUR alldeles för starka och det kommer förr eller senare pareras med räntehöjningar i EU och Sverige. Vi har snart 1:1 USD/EUR för övrigt.

  Men hur lång tid ska det ta? Kanske längre än vad vi tror... och då kommer fastigheter att vara fortsatt attraktiva med tanke på dagens yield.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är i GBG och sonderar BRF-terrängen.
   Fan va billigt det är!
   Vad är haken?
   Sosseandan? Jantelagen? Vädret?

   Radera
  2. Kom ner till Skåne så ska du se på billiga bostäder! (Kanske inte radhus/villor på fina gatan i städerna, men BRF och hus i byarna känns prisvärda)

   Radera
  3. Du har tydligen inte bott i Göteborgs kommun(ism). Sondera BRF-terrängen i någon kranskommun istället. Billigare och bättre på alla sätt.

   Radera
  4. Göingetrakten i synnerhet.
   Lönsboda och Killeberg är ett hett tips.

   Radera
  5. Problemet med Skåne och GBG är att man inte förstår vad dom säger.

   Radera
  6. Nu menar jag så klart inte billigt billigt.
   Däremot tycker jag det är konstigt att priserna är så pass låga i GBG med tanke på befolkningens relativa storlek.

   Radera
  7. Annars brukar väl det kunna uppstå problem p.g.a. att man förstår vad de säger...

   Radera
  8. Lönerna är lägre i Göteborg så köpsidan är inte lika kapitalstark som baksidan.

   Radera
  9. Det är väl snarare priserna i Stockholm som är vansinnigt höga!
   Ni har inte så pass mycket högre löner än vi Skåningar och ni har samma ruttna skattesystem med progressiv straffbeskattning redan på relativt låga inkomster.

   Radera
  10. 70 000 per kvm för en minitvåa på 39 kvm på centrala hisingen. Billigt?

   Radera
  11. 22 tusen/kvm Hisingen med låg månadsavgift:
   https://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-3rum-biskopsgarden-goteborgs-kommun-blasvadersgatan-10-11048176

   Radera
  12. Stefan
   Dom där gårdarna har jag hört att man ska akta sig för.

   Radera
  13. Förvisso men man kan inte gå med hängslen och livrem genom livet.
   Hamnade i Hammarkullen häromkvällen (åkte åt fel håll). Hör och häpna jag blev inte rånad! Tvärtom var det trevligare folk där (färgade) som hjälpte mig tillrätta än inne i själva byn.

   Radera
  14. Hängslen och rivrem vs stirra in i pistolsmynningen så man sätter sig i respekt hos biskops-grannen första dagen. Bott lite sporadiskt ganska nära det där området, men hunden blev rädd för alla fyrverkerier, som jag brukade kalla dem. "Nu är busungarna ute och skjuter igen".

   Men ja, kontra värre skithål i Stockholm så är det billigt.

   Angående trevligt folk så är det ju sådär överallt, de flesta är trevliga mot utomstående. Klassiker om man blir för full i LA och försöker hitta hem gåendes. "wow, you shoudnt be here.", sen pekar de en mot överlevnad.

   Radera
  15. Om du undrar varför man går så är det för att taxibilarna inte stannar på alla ställen.

   Radera
  16. Problemet är ju att det är samma skit överallt i Sverige.
   Ta Medborgarplatsen tex. Maken till skithål har väl sällan skådats i Sverige och ändå är priserna skyhöga i området.
   Men men allt är relativt. Enligt GW är brottsligheten 10 ggr högre i US kontra Sverige.

   Radera
  17. Men Stefan...Det finns ultrabilliga priser i vilken svensk stad som helst om du vill bo i förorten men det finns ingen som vill det och där sker inte spekulationsköpen. Min lillebror köpte 39 kvm på centrala hisingen för 1,5 år sen för 1,5 miljoner....Nu ligger dom ute för 2,5 och går antagligen för närmare 3 miljoner....Vilket gör att priserna nästan dubblats utan att han ens hunnit flytta in.
   Du kan inte jämföra Hammarkullen och Biskopsgården med Sthlm Innerstad och säga att det är billigt och det har nog med löneläget att göra. Ja, självklart har det med löneläget att göra. Många är knappt kreditvärdiga i dom förstnämnda områdena.

   Radera
  18. Visa mig en ultrabillig brf i Sthlms förorter.

   Radera
  19. https://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-4rum-norsborg-brunna-botkyrka-kommun-tomtbergavagen-72-11047756

   Den ligger i samma prisklass som i Biskopsgården om inte billigare. Den är alltså minst lika "ultrabillig" som i Göteborg som du kallade billigt. Om vi ska göra en jämförelse så kan vi inte jämföra äpplen med päron. Vill du jämföra så får du jämföra Solna med Centrala Hisingen. Det är samma skit men centrala hisingen håller samma prisnivå korrigerat för löne- och -skatte skillnaderna mellan dom 2 olika städerna.

   Radera
  20. Viss skillnad i skick och månadsavgift om man säger så.

   Radera
  21. Tror GW får skilja på krig och brottslighet. I Sverige har vi inte alls lika många och stora krigszoner. Det finns å andra sidan inga områden i Sverige som är lika säkra som La Jolla. Inget som kommer nära heller.

   Dock borde man förstås i sådana fall jämföra USA mot Europa, inte mot Sverige. Blir ju sjukt konstig jämförelse annars. Sure, LA är lika smutsigt som Stockholm och har mer brottslighet, men LA är också ett pluttigt (relativt USA) skithål ingen gillar. Det är som att välja ut Skånes värsta gatunummer och säga att svenskar minsann slår ihjäl varandra med pistolkolvar för att vi inte har råd med ammunition.

   Radera
  22. Linus
   Antar att Biskopsgården har bra och dåliga ställen? Sen att det negativa är i majoritet råder det väl knappast något tvivel om?

   Radera
 2. Jag har för några månader sedan bundit mitt lån på villa till 5 år. Mest som försäkring att jag skall ha råd att bo kvar utan att behöva ändra "livsstil".
  Visst historiskt sett så är det en förlust att binda, men försäkringar kostar pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, försäkringar kostar pengar och här har vi ett exempel på en åtminstone hyfsat prisvärd (marknadsmässig) försäkring. D.v.s. det kan vara ett bra val för den som faktiskt har ett värde av försäkringen. Kortfattat har vi rent av gott om situationer där försäkringen innebär positivt EMV (d.v.s. du tjänar pengar på att binda). Det har ingenting som helst med omvärlden eller ränteutvecklingen att göra, utan beror helt och hållet på om du är symmetrisk till utfallen eller inte. Banken är i princip alltid symmetrisk (nåja - men utanför den fördelningen har vi en allvarlig finanskris i hela systemet). Så det krävs inte någon extrem asymmetri för att du ska tjäna pengar på att betala för bankens risk (billigare än din risk) plus en liten premie.

   Genomsnittlig svensk kommer dock påstå att du är korkad som gör detta, eftersom det "kostar dig pengar". Samma kroniskt utvecklingshämmade bananpucko kommer påstå att Visa-kort är tryggare än kryptovalutor för att du är försäkrad mot kapning. Trots att den försäkringen alltså är allt annat än prisvärd.

   Så du kan le och nicka när kommentarerna kommer. Eller om du är lite svagare, göra som jag - ventilera mot den kollektiva missbildningen på internet istället.

   Radera
 3. Så länge skillnaden i ränta mellan skräp och AAA papper är så liten som den är idag, så tror jag det är fel att kalla det trendbrott. Snarare bara brus/naturliga svängningar i en lågräntemiljö.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Ju längre tid det är liten skillnad mellan skräp och AAA desto hårdare blir kraschen. Höga räntor är vår nästa svarta svan. Vänta tills alla QE är avslutade. Då smäller det...

   Radera
 4. Spekulationsköp på nybyggen är det bästa man kan göra. Köp 1or på bottenplan. Man gör oftast megavinster och skulle marknaden vända priserna "faller" med 20% så kan man deklarera bort en stor del av förlusten på en etta. Det är bra mycket säkrare än indexfonder med tanke på vilken hävstångseffekt du får för så lite risk.

  SvaraRadera
 5. Intressant läsning nu när man i förra veckan flyttat från Brf i Stockholms innerstad ut till hyresrätt i närförort. Sålde brf för 115 000 kr/kvm och bor nu i hyresrätt för 1500 kr/kvm/år. Kommer iallafall sova bättre med fuck-you-pengar på banken istället för ett saftigt bolån. Ska bara vänja mig vid att ha diskbänk i köket igen, det har man inte haft sedan man var student. Dumsnål eller rationell? Den som lever får se om det var ett bra drag.

  SvaraRadera