Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2017-03-12 18:19

Gästinlägg: Replik till Andreas Ekström angående preppers

Nedanstående är ett gästinlägg och replik till Sydsvenskans Andreas Ekström som varnar för prepper-tendenser i en krönika hos tidningen .
Invandrarbutiker erbjuder ofta en bra diversifiering för preppern. Här ryska butiken Babushka på Norra Allégatan 7 i Göteborg.


Sociologen Zygmunt Bauman, en av vår tids största tänkare ägnade sin livslånga forskargärning åt samhällsanalyser av olika slag, bland annat myntade han begreppet ”liquid fear”, flytande rädsla. Något förenklat menade han att vi lever i en tid av osäkerhet, att det moderna samhället utgörs av en slags flytande och odefinierbar osäkerhet där vi människor kan uppleva vår tillvaro som att gå på ett minfält där vi inte riktigt vet var eller när det smäller.

Att vara prepper i Sverige idag kan tolkas som en respons på den flytande osäkerhet vi ser när vi försöker förhålla oss till och förstå vad som händer och sker runt omkring oss. Detta är endast en tolkning i raden av många. Preppers utmålas dock inte sällan som bärandes på paranoida vanföreställningar av olika slag väntandes på den stora zombie-apokalypsen eller någon annan högst otrolig händelse. Tolkningar av hur vi uppfattar preppers och prepperrörelsen ser olika ut men beskrivningarna av fenomenet är ofta onyanserade och överdrivna, inte sällan raljeras det över världsfrånvända och rädda tokstollar som gömmer sig i bunkrar. Den svenska prepperrörelsen är inte heller en konsoliderad rörelse och har än inte klarat av att definiera gemensamma utgångspunkter, inriktningar, mål och huvudstråk som rörelse. Fortfarande är det vitt skilda röster med divergerande uppfattningar och utgångspunkter som hörs och syns i olika forum.

Som prepper är min egen utgångspunkt att försöka förhålla mig till det som sker i min omvärld genom att söka fakta eller kunskap, känsomässigt sprungna reaktioner är sällan en konstruktiv väg att gå i förståelsen av det moderna samhället eller ens det egna lokalsamhället. När jag läser Andreas Ekström idag (170312) i Sydsvenskan [betalmur - bloggens anmärkning] ser jag än en gång ett exempel på hur en text eller en förståelse av fenomenet prepper kan se ut, där begrepp och utgångspunkter återigen mixas till en dunkel blandning som väcker fler frågor än ger svar. Ekström visar också i sin text hur lätt det är att blanda ihop känslomässiga reaktioner med kunskapsbaserade eller varför inte sakliga utgångspunkter. Men hur kan vi förstå fenomenet prepper, vad är det och vad handlar det om? Frågan är allomfattande och nästintill omöjlig att besvara, men jag ska här nedan erbjuda ett synsätt, ett enda perspektiv av hela det spektra av dimensioner som ryms inom fenomenet.

Att vara prepper i Sverige idag handlar i sin enklaste form om att vara förberedd och rustad, att du har tillräckligt med resurser så att du kan klara din vardag även om något oförutsett inträffar. Denna fråga om just vad som kan inträffa och de svar vi kan ta del av i olika diskussioner är en första vattendelare i prepperrörelsen och i diskussioner och tolkningar av rörelsen och fenomenet i stort. Här finner vi den första anhalten där svaren skiljer sig åt. Det finns många exempel på vad människor förbereder sig på och vilka framtidsscenarier som utspelar sig i människors tolkning av det som händer och sker runt omkring dem. Det finns de som förbereder sig för kommande invasioner, konflikter eller krig och det finns dem som förbereder sig för strömavbrott och frusna vattenledningar och annat i stort och smått som påverkar görandet av vardagslivet. Det finns också de som förbereder sig på allt tänkbart där emellan.

Det gemensamma draget hos de som medvetet förbereder sig på det oförutsedda, oavsett om de definierar sig som preppers eller ej, tar sin utgångspunkt i någon form av lokal eller global omvärldsanalys och den går hand i hand med ett aktionsinriktat förhållningssätt, dvs att rusta och förbereda för vardagen innan det oförutsedda sker. Hur vi upplever vår omvärld och hur vi förbereder oss för det oförutsedda samt vad detta oförutsedda är skiljer sig åt, det är personbundet samt kontextuellt avhängigt. Med andra ord, här är vi alla olika. Likaså är drivkrafterna och det egna initiativet bakom förberedandet olika. Någon reagerar, styrs och drivs utifrån känslor, andra reflekterar, analyserar och gör bedömningar av hur en fungerande och trygg vardag för sig själv och sina barn kan se ut på sikt.

Det finns otaliga exempel på människor och hela samhällen eller bygemenskaper som förbereder sig på olika scenarier utan att för den skull varken definiera sig som preppers eller ens känna till fenomenet. Många människor i vårt land förbereder sig för vinterkyla och perioder av isolering och har gjort så i generationer, utan att någonsin ha reflekterat över begreppen prepper eller neo-survivalist. Att det finns dem som blir provocerade av att människor förbereder sig på olika sätt ser vi också många exempel på idag. I kölvattnet av detta följer förlöjligande och stämpling.

Jag är förberedd och jag behöver inte skynda till affärerna för att köpa vatten när kommunen går ut med varningar om dricksvattnet. Jag har vatten lagrat till min familj och mina djur, även till grannens hästar om det skulle behövas. Om jag mot bakgrund av detta är en tokstolle eller enligt Andreas Ekström behöver ”Se upp med prepper-tendenserna” är upp till andra att avgöra men jag läser Bauman och reflekterar över samhället och jag gör det jag kan så att min familj och mina djur ska ha en trygg tillvaro, även imorgon.

Ann Ottengrim
Referens: Bauman, Zygmunt (2006) Liquid Fear.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

51 kommentarer:

 1. Det beror väl på att tidningsvarelser inte vill att människor kan vara "oroade".
  Allt är ju som bekant så lugnt och tryggt.
  Fast, visst, trots allt inte helt lugnt på gator och torg i Malmö.
  Senast i dagarna ju odrickbart vatten på närhåll.
  Tidningarna borde propagera för att man just förbereder sig för de enklaste av störningarna i samhället.
  Arma svennar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läst Aftonbladet och Expressen någon gång? Din beskrivning verkar ju inte stämma överens med deras skribenter iaf...

   Radera
 2. Man ska naturligtvis inte överdriva, men en viss krisberedskap är nödvändig och befogad.

  Historiskt återhämtar sig samhällen relativs snabbt efter oväntade händelser, såvida vi inte pratar ngt av total art, som Pompeiji.

  De preppers som förväntar sig ett Mad Max samhälle får nog vänta, historiskt så har det tagit många år av degenererande samhälle, tills samhällsfunktionerna helt upphört, braindrain m.m. innan man kommit dit.

  SvaraRadera
 3. Har så svårt att förstå prepperkritikerna. Att vara förberedd på lite olika eventualiteter är en självklarhet - att inte vara det är ignorans och dumhet. Sedan kan man förstås diskutera sannolikeheten i olika utfall och är man osäker är en bra start MSB rekommendationer. Om det förhållningsättet stör en del människor är det bara deras problem.
  Det är helt i sin ordning om en del vill förbereda sig för invasion av små rosa figurer från Pluto.

  SvaraRadera
 4. Min uppfattning är att preppare ofta är lite naiva, i alla fall de mest extrema. De vill förbereda sig för allt, det vill säga kunna ha med sig hela samhället i hemmet. Grejen är att samhället består av en mängd människor som måste samverka. Utan dessa spelar det ingen roll hur väl förberedd man är som individ. Det finns alltid något man glömt packa ner!

  Det enda man kan förbereda sig på är tillfälliga störningar (och det bör man göra!). Samhället klarar man sig inte utan på lång sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Preppers umgås inte sällan med preppers,så samverkan är ofta redan "klar".
   Vem som får hjälp eller ej är redan aningen förutbestämt.

   Radera
  2. Du menar att de har förberett sig för de flesta behoven?
   En del yrken borde ju vara extra gångbara...
   (Nej, inget ekivokt nu!)

   Radera
  3. Utan samhället?
   Talat med Alexander Selkirk?

   Radera
  4. Så du menar att man inte kan överleva utanför samhället? Måste vara jobbigt att känna sig så låst och inkapabel. Jag skulle sträcka mig så långt att man rent av kan leva utanför samhället om man sänker kraven på vad som är dräglig levnadsstandard.

   Sen att du kanske inte klarar dig är en annan femma men det gäller långt ifrån alla.

   Radera
  5. Klart att det går att bo i skogen i ett halvt sekel om man inte vill bo inomhus eller delta i samhället. Men han har ju t ex inte gjort sina kläder själv och han har ändå sänkt kraven rejält.
   http://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/uffe-har-bott-i-skogen-i-50-ar

   Radera
  6. Daniel J: klart det går. Hoppas du inte får blintarmsinflammation bara, men det går väl att lösa på egen hand antar jag...

   Urban: "Varje dag slinker han in på ett café i Söderköping, där han vet att han får kaffe och en smörgås. En gång i månaden blir han också bjuden på lunch hemma hos Ing-Liz Svensson, en annan engagerad Söderköpinsgbo. "

   Oj vad isolerad han var från samhället då... :-D

   Radera
  7. Vet inte om läsekretsen har läst "Walden" av HD Thoreau? En av de första prepperböckerna. Han levde enskilt under två års tid, självförsörjande enligt legenden.

   Problemet är bara att han när som helst när han kände sig lite ensam och kanske tröttnade på maten hade någon kilometers promenadväg till bekanta som han brukade äta middag hos och så. Eller kanske gå till puben.

   Radera
  8. Wilderäng beskriver i sin Stjärnklart-trilogi en extra viktig komponent för att överleva - håll dig hyfsat nära Hemvärnet :-) Det finns jobbs som förare, sjukvårdare, signalist ,,.

   Radera
 5. Det är livsfarligt med självständiga och tänkande individer om du själv är en politiker.

  SvaraRadera
 6. Det skulle vara intressant att höra Andreas Ekströms syn på pensionssparare. Han tycker nog att de bara förbereder sig för domedagen och är lite störda. ;)

  Jag tycker nog folk skall få handla vad de vill i affärerna utan att journalister skall ondgöra sig över det.

  SvaraRadera
 7. Att preppa lite lagom kostar inget extra, och är en slags försäkring mot något som troligen aldrig inträffar. Andra vanliga försäkringar för sånt som sannolikt heller aldrig inträffar kostar däremot. Exempelvis hemförsäkringens olika delar. Villabränder är exempelvis oerhört ovanliga. Många har även brandsläckare i sina hem (själv har jag två pulver och en kolsyra för det kostar 100kkr att sanera om man trycker av en pulver inomhus). Varken brandförsäkring eller brandsläckare är gratis, och ses inte som något konstigt. Kanske är det att prepperaktiviteten bara kräver lite eftertanke och tid som gör att det anses konstigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad ska vi göra åt de dagliga bilbränderna? Finns det brandsläckare med instruktioner på alla språk som talas i Sverige?

   Radera
  2. Språk? Textade instruktioner ?? Bilbrännarna kan INTE läsa !!

   Radera
  3. Nu var inte bilbränder poängen. Enklaste prepperaktiviteten mot bilbränder är nog att flytta till ett mer stabilt område. Villaområde med i huvudsak höginkomsttagare rekommenderas. Gärna vid en återvändsgränd vilket är bra mot inbrottstjuvar som gärna vill ha två flyktvägar.

   Radera
  4. En del prepping är ju också skydd mot sånt som man tämligen säkert vet kommer hända. Ja saker som man vet man kommer behöva. Det är däri som preppning inte behöver vara så dyr.

   Du vet t.ex. att det kommer blir strul med vatten Net, det blir strömavbrott osv. Du vet du behöver äta och dricka osv. Du ser alltså till att skaffa dig det du behöver i förväg bara.

   Det är när man skaffar sig saker som man troligen inte kommer behöva som man drar på sig kostnader. Zombieapokalyps staket, kärnvapensäker bunker osv. Ofta kan sånt bli helt bortkastade pengar...

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Jag uppfattar och utstår löje och hån bland mina bekanta över mitt "preppande". Inte alla, men en god del. Jag brukar le och säga "ja visst är jag tokig?".. jag misstänker att deras hån och skadeglädje över "hur tokig han är" som att de har dåligt samvete över att de inte har tänkt en sekund på hur de ska klara vardagen om strömmen går längre än 30 minuter där de sitter med familj och två små barn varav en är glutenallergiker, och de blir utan vatten. Mitt preppande är "vardagsprepp" - Klara 20 dagar utan ström och vatten från kran. Därefter tar jag till spriten i 4 dagar, och sen är jag körd. Men jag har iaf tänkt. Bra för själen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Löje och hån får man stå ut med men det är inte jag som sitter med skägget i brevlådan.

   Radera
  2. Jag har en ganska trevlig lösning med en BOB som jag tar med mig på friluftsliv-semester 4dagar per år med några polare, då får man testat grejerna med, alltid något man behöver förbättra eller komplettera :)

   vissa av mina kollegor och vänner har dock gått från hån till genuint intresserade nu så jag märker en vändning

   Radera
 10. Man behöver inte preppa i Sverige. Vi har värlfens bästa omsorg och staten tar ordentligt betalt för att vi ska ha det bra. Lita på att Löfven, Eliasson och deras kompisar hjälper till om det krisar. Varför sprida oro, vad och vem ligger bakom? Tror Putinisterna har börjat få grepp om propagandan...

  SvaraRadera
 11. Det finns ändå något kreativt i Ekströms grepp att varna för preppers istället för viljelösa Zombies. En sann prepper har förstås förmågan att identifiera potentiella hot och förbereda sig själv. Ekström visar dessutom prov på osjälviskhet genom att också dela sin hotbild till andra och ge dem möjligheter att förbereda sig. En sann överlevare som redan nu bygger upp sitt framtida ledarskap genom att vara den som först såg faran och hjälpte andra till insikt. Att dessutom kunna maskera sina verkliga avsikter, avleda och förvilla och inte själv framstå som ett hot är kanske ändå Ekströms verkliga kvalitet.

  SvaraRadera
 12. Lite extra mat och vatten som man vanligtvis äter, ett par tre Jeppdunkar som man kan rotera om man har bil, ett laddat 12v bilbatteri för att ladda utrusning, vedkamin + ett ordentligt vedförråd, generator för att driva pumpar och värmeslingor samt ladda 12v batteriet är väl det minsta en normalt funtad person som bor i eget hus borde ha hemma.

  SvaraRadera
 13. Trevligt med Zygmunt Bauman. :)

  SvaraRadera
 14. Jag tror att krönikören i Sydsvenskan är RÄDD för preppers... Människor som kan tänka själv, som ifrågasätter och som tar aktiv handling.. Sådana människor är inte "lallande idioter" som sövs med melodifestivaler och som tror på allt som står i Metro..
  Människor som är mer OBEROENDE av samhället, mindre "lättledda" och som inte tar till sig allt som diverse krönikörer skriver...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle det ena vara förenat med det andra? Kollar man inte på melodifestivalen för att man är prepper? Gillar man kalops om man ogillar virkning? Blir man mer höger av eltandborstar än manuella?

   Radera
  2. I själva verket är die hard preppers/mellofans ganska lika.
   De följer sin religion och dissar oliktänkande.
   Lika svart-vit som den forna DDR-tvn.

   Radera
  3. Preppers lyssnar väl endast på mello på analog radio.

   Radera
  4. En prepper måste förstås kunna sjunga själv när youtube och iphone inte fungerar längre. Den usla kvaliteten på modern schlager matchar väl de flesta människors kapacitet på området. ;-)

   Elit-folkpartistiska preppers har naturligtvis övat in "We shall overcome".

   Radera
  5. En f.d släkting till mig som bodde i närheten av Ystad på sydkusten av Skåne kunde vid fuktig väderlek ta in DDR TV från Rügen på 70-talet...

   Annars så kunde man enkelt se på DR och en viss MOGENS GLISTRUP i dansk TV...
   Detta hände sig vid den tiden när det bara fanns en / två TV-kanaler i Sverige och för att man skulle kunna ta in den 2:a svenska kanalen på den svart-vita TV:N var tvungen att ha en extern omkopplare på TV-sladden till antennuttaget... Idag skulle denna lilla låda kallats för "decoder"...

   Radera
 15. Är det prepping att lära sig klippa sina barn själv som våra farföräldrar gjorde?

  Det är ju trots allt ännu billigare än Ygemans svartklippning i Malmö för 99 kronor så man kanske räknas som kriminell då? Eller åtminstone skattesmitare? (Samma sak för en sosse iofs).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara prepping om man skär bort håret med en bowiekniv, givetvis. Man ska inte göra sig beroende av saxtillverkare och andra välfärdstjänster.

   Radera
  2. Eller, vi kan tillåta saxklippning OM man också vet hur man smider eller åtminstone slipar en sax. Annars inte.

   Radera
  3. Borde man inte vara intresserad av att visa sin tillgång till resusrser I en post-apokalyptisk värld genom att anlägga en tjock hårman och tillhörande skägg?

   Radera
  4. Jag har aldrig förstått hårman/skägglooken - på vilket sätt signalerar man resurser genom att se ut som sleten uteliggare som på något sätt just snutit åt sig en dusch och precis hunnit torka?

   Radera
  5. Ett tjockt hår är ett tecken på att man fått den näring man behöver. Näringsbrist brukar bl.a. visa sig I tunnt och stripigt hår.

   Radera
  6. @BenDover Först måste du ju snickra ihop en båt så du kan hämta myrmalmen du behöver...

   Radera
 16. Vore intressant att vända på analysen till att skina ljuset på de som av någon anledning kritiserar preppers ifrån håll. Faktiskt intressant att bara iaktta dem och fundera i termer av motivation, varför överhuvudtaget andra skall bry sitt huvud om denna faktiskt högst privata fråga. Folk får väl göra vad fan dom vill så länge som det inte bryter mot lagen eller påverkar andra direkt negativt. Hur kan det vara negativt att enskilt vara förberedd? Jag tror det kan vara mekanismer som rädslan för det obekanta/obehagliga som gör att många människor reagerar snett/känslomässigt på preppers. Jag tror folk är rädda att ev. ha/få fel, så de har ett behov av att trivialisera också.

  SvaraRadera
 17. Som många - inklusive artikelförfattaren - skriver så är ju prepping att vara förberedd och det finns många som preppar utan att veta om det.
  Sedan så finns det säkert en subjektiv bedöming om hur långt en förberedelse skall täcka innan det kallas "prepping" - eller är det alltid i betraktarens öga.

  Att köpa "några extra" drickflaskor inför en fest är ju också förberedelse för om det blir oväntat besök (eller är det lite extra kaffe som gäller då?). Men få som skulle kalla det prepping. Likaså att alltid ha en eller två förpackningar extra av det som alltid går åt i kylen.

  Kanske är prepping när man medvetet skapar ett extra förråd med förnödenheter och/eller utrustning med den medvetna tanken att ha "om det händer något utöver det vanliga" (SHTF). Skälet för detta kan vara flera; Antingen en stark vilja att vara förberedd (ha kontroll?) för sig själv och de nära. Men också för att det kan vara kul att förkovra sig i och ha kunskap om (läs: som vilken hobby som helst). Jag har inte stött på en enda prepper som skapar en lösning - t.ex. en BOB - som de sedan aldrig förfinar, ändrar, roterar förnödenheter i osv. Å vilket skäl för oss som gillar prylar... :-D

  Blev filosofiskt såhär på måndagsmorgon... Hoppas att ni får en bra start på veckan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv har jag "preppat" med kaffe!
   Köpt på extrapris så jag har två-tre års förbrukning ...
   ;-)

   Radera
 18. Hej

  För en gångs skull så bidrar Ryssland med något positivt i den här bloggen!!!
  Man kan bara hoppas att det inte poppar upp en ny, mindre burk och ännu en mindre burk för att sedan till slut bara hitta en jordnöt eller ett popcorn kanske?

  Väl bekomme...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon slags rysk konserv: Babusjka/Matrjosjka modellen?

   Radera
  2. Man borde ha en konserv med Haggis!
   För att ära vår fiende 1808-9 och kompis 1813.
   Barclay de Tolly...

   Radera
  3. "Preppa" på ryskt vis är att ha en liten datja med en jordkällare full med potatis, surkål, vodka och en Kalasjnikov !

   Radera
  4. Hej

   Bra, då fattas enbart det sistnämnda (plus lite ammu) och jag är "preppat på rysk vis som f.n."
   Någon som behöver surkål?
   Har en tysk förbindelse som slår den ryska kålen med hästlängder.
   Lars här blir nog glad när jag hjälper till att byta ut ett "r" mot" ett "t" i den "yska" varan..

   Radera