Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2017-03-03 14:53

Fredagsmys: Läser du den här bloggen - du kan vara ett geni!

Dags för lite härligt fredagsmys, och denna gång blir det återkoppling på senaste enkäten, där 945 av bloggens veckoliga 50 000 - 70 000 läsare gjorde seriösare IQ-test och rapporterade sina resultat. Slutsatsen måste var att om du läser den här bloggen kan du vara ett geni. Eller kraftigt begåvningsbegränsad.
Bloggläsarnas IQ enligt Wechslerskalan, samt allmänhetens fördelning.
Som synes ovan är bloggens läsare överbegåvade, dvs betydligt mer begåvade än normalt. Endast 13.68% av bloggläsarna är normalbegåvade eller under normalbegåvade, vilket innebär att 86.32% av bloggläsarna är överbegåvade.

Därtill tillhör hela 19.17% den procent av svenskarna som har högst IQ, och kan var genier. Helt fantastiskt. Om du läser det här blogginlägget har du alltså nästan en chans på fem att vara bland den mest intelligenta procenten i Sverige.

Dock finns det en viss överrisk att man är kraftigt begåvningsbegränsad, eller som det hette förr - förståndshandikappad. Alltså tillhör de 2% av svenskarna som har lägst IQ. Dock föreslog jag ju att de som röstar på SD med fördel kunde välja 69 eller lägre om de inte orkade göra ett lite seriösare IQ-test, vilket kan förklara överrepresenationen av kraftigt begåvningsbegränsade.

Sedan skulle det kunna vara så att läsarna trots uttrycklig uppmaning har rapporterat sin IQ enligt Catellskalan och att siffrorna ovan därmed inte helt stämmer med verkligheten. Inte så begåvat att inte kunna ta till sig enkla instruktioner dock. Likväl så ligger överbegåvningen kvar även med Catell, då normalbegåvning även i den skalan ligger runt 100.

Eller så är personer som har hög intelligens mer benägna att göra IQ-tester, så de kan lämna svar på en sådan här enkät...

Men som fredagsmys tar vi alla med oss att bloggläsarna uppenbarligen är skitsmarta. Förklarar varför jag har en begränsad läsekrets. Majoriteten (67.26%) av läsarna säger sig tillhöra de 9% smartaste i Sverige, och om det är vad jag tilltalar med mina skriverier så blir det förstås svårt att nå ut till de breda lagren.

Så trevligt fredagsmys på er! 

Vilket tal följer på denna talserie: 1 16 35 54 73
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

72 kommentarer:

 1. Svar
  1. Elementärt!
   Det visste ju för fanken redan Nostradamus!
   ( det här kan bli ett utmärkt fredagsmys)

   Radera
  2. 16+19=35
   35+19=54
   54+19=73
   73+19=92

   Radera
  3. 16-19=-3

   Men det står 1 först.

   Radera
  4. Det var inga siffror med i IQ-testen... :-(

   Radera
  5. Tacka vet jag Indierna för "0"

   Radera
  6. Nåt lurt är det . Man kan inte byta riktningskoefficient mitt i en linje i en enkel formel.

   Kanske det är telefonnumret till Thaimassagen i sätila? En subliminal reklamkupp.

   Radera
  7. Bara som kuriosa. Om det inte vore för den avvikande början skulle man kunna dekorera Hilbert eller Fibonacci-serierna för att uppnå önskat resultat.

   Radera
  8. Det är redan klart att +19 gäller i "slutet". Det gäller alltså att få till början: +15,19,19,19. Som jag ser det är det omöjligt. Således har den gode konstruktören dragit oss vid näsan. Dock ett kul skämt. :-)

   Radera
  9. Det skulle kunna funka om man kan få till en talföljd som är 0 1 1 1 1 1 1... och använda den serien som en exponent till basuttrycket.

   Radera
  10. Varför måste talserien kunna fortsätta i all oändlighet? Det står inget om detta. Det är ju ett IQ-test. Jag förutsätter att sista talet är slutet av talserien och söker efter symmetri.
   15, 19, 19, 19, 15.
   Talet är då 88, vilket också är en glass.

   Radera
 2. Står där säkert bara för att "störa"... ;-)
  Tittar på ett intervall och ser 1:an som en "outlier" som inte tas med. Precis som i enkle linjär regression...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Regression?
   Ja, om det är den Freudska har jag stor nytta av den.
   Jämt.

   Radera
  2. https://sv.wikipedia.org/wiki/Regressionsanalys

   Radera
  3. Tack, Bengt!
   Jag bara skämtar ju.

   Apropå matematik och indier : 1729 är ju ett klassiskt tal vad gäller den kombinationen.

   Radera
 3. "Eller så är personer som har hög intelligens mer benägna att göra IQ-tester..."
  Eller så består bloggens läsekrets av tillräckligt gamla stofiler för att ha mönstrat och fått 9 i resultat (9, 9, ...) och därför i allmän hybris kastat sig över Mensas tester ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är väl en gammal stofil men jag fick ett utdrag från mönstringen, 1973-74 nångång. Massa svårtydda förkortningar men "BEFL 2 PSYF 2 PGRP 9" kanske betyder något? Du kanske vet? Mönstringen gick väl sådär... :-)

   Radera
 4. Och hur vet du att delmängden de som svarade på pollen har samma fördelning som den mycket större mängden av alla som läser bloggen? Å andra sidan så vet vi ju inte om de som svarade var ärliga heller...

  SvaraRadera
 5. Det är nog en stor nackdel att vara smart och INTP i dagens Swe. Då inser man lätt hur korkade alla media och journalister och politiker och bloggare och kommentatorer och TV-program-makare och partiledare och mello-påhejare är. Deprimerande ... !

  Önskar att jag var en korkad vanlig Svensk med IQ på 80 som gillar att bo på en husvagns-camp i dalarna eller på öland i flera månader per år !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Saliga äro de som äro fattiga i anden, ty dem hör himmelriket till."

   Evangelium enligt Matteus, 5 Kapitlet

   Radera
  2. Hur kunde Du svara med ett lämpligt bibel-citat inom 10 min ? Tur, eller kan du alla utantill ??

   Radera
  3. Du glömde en grupp...

   BLOGGERSKOR , gärna inom mode och/eller smink !

   Radera
  4. Bergspredikan är en omistlig urkund i västerländsk kultur och bör vara bekant för alla som gör anspråk på att vara någorlunda bildade.

   Radera
  5. Likaså Luthers Lilla Katekes !

   Några av världens "främsta" är sprungna just ur den krävande och stränga Lutheranismen... Merkel, Stokes (med "Stokes sats" om ni förstår) m.fl.

   Radera
  6. Tja, åtminstone ett ord i den satsen jag är bekant med.
   Fast den angriper jag manuellt ...

   Radera
  7. vad är det för fel på husvagnscamping?
   man kan ju tro att vissa av bloggläsarna snarare är skitnödiga viktigpettrar....
   Fredagsmys på er alla förresten!

   Radera
  8. Men inte jag!
   Erkänn det...

   Radera
  9. Som utpräglad INTj har jag inget problem att justera omgivningen så att den blir nöjsam. Dessutom verkar den uppskatta mina insatser på det området, vilket är lite beroendeframkallande. Så i stort sett trivs jag väldigt bra med livet och min närmaste omgivning både hemma och på jobbet. Att fokusera för mycket på medias tillkortakommanden blir man bara olycklig av. Bättre då att byta perspektiv och se det som underhållning. En slags roligahuset-spegling av verkligheten.

   Radera
 6. I min ungdom var jag dum som ett spån men presterade bra på IQ-tester.

  Nu vete fan om jag skulle klara godkänt på ett test men vågar påstå att jag är åtskilligt klokare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intelligens och erfarenhet (äldre, klokare) är två olika saker. Intelligens hjälper dig att ta tillvara dina erfarenheter, så det gör dig klokare.

   Radera
  2. Så om jag tänker långsammare men bättre nu så är jag ändå ointelligentare?

   Radera
  3. IQ-testresultat och intelligens är inte nödvändigtvis samma sak. IQ-test mäter hur bra man är på enkla logiska problem med bara en lösning. Det säger inget om hur man hanterar verklighetens grisiga problem som alltid har många lösningar där det ofta är svårt att avgöra vilken lösning som är bäst, eller ens bra. Verkligheten har även en otrevlig återkopplande komponent som gör att målet hela tiden flyttar sig. I den grisiga verkligheten är magkänsla en bra egenskap att besitta.

   Radera
  4. Med LOSEC går det nog för de flesta!?

   Radera
  5. MQ (Magkänsla-Test)

   Radera
  6. #qwerty du har en poäng där. Ibland kan det vara en envis snorloska på fingrarna som är svår att bli av med och någon annan gång en het potatis som man inte vet om man ska tugga-svälja eller spotta ut. Dessutom allt däremellan. :)

   Radera
  7. @barajag
   Jag satt i bilkö en gång. Föraren i bilen bredvid petade näsan och fick ut en grön feting. Tittade några sekunder på den och åt sedan upp den. En lösning som fungerade. Visserligen gillar jag lösningar som fungerar, men jag kulle nog valt en annan lösning.

   Radera
 7. Svar
  1. Har du ditt mobilabonnemang hos dem?

   Radera
  2. Bäste Doktor Syn.
   Jag förstår att för en bilburen ungdom som du är 3 synonymt med en mobiloperatör.
   I just det här fallet var det dock mitt svar på frågan som ställdes.

   Radera
  3. Ja, 3 är det enda jag hittat också som möjligen skulle kunna stämma med ett mönster.

   1 16 35 54 73

   Radera
 8. Nej, hem för riktigt Fredagsmüs !!

  Dvs en påse mikro-pop-corn och en historiskt / teknisk dokumentär streamad via Chrome-cast! ;-)

  SvaraRadera
 9. Fisk , för fasiken ,fast fort; fredag förfärdigad för fest förtäring förhöjer fysiken för folk.

  SvaraRadera
 10. Äldre var ordet, den gemensamma nämnaren för bloggens läsare, även reklamen på bloggen har hittat rätt i kväll som annonserar medel mot artros.

  SvaraRadera
 11. Tänker att denna nummerserie går runt och nästa tal är egentligen det första i serien. Kanske långsökt?

  X1 = X + 1 = 6
  16 = 1 + 6 = 7
  35 = 3 + 5 = 8
  54 = 5 + 4 = 9
  73 = 7 + 3 = 10

  X = 5

  SvaraRadera
 12. (0)1 16 35 54 73 92 111 130 151 176 195 214... Eller nåt?

  SvaraRadera
 13. Svar
  1. Sketans !
   Det hade ju jag tänkt att skriva !

   Radera
 14. Ligger mellan 125 och 135 enligt testerna jag gjort.. Men IQ-test är ändå bara till största delen bullshit som en värdemätare på något annat än trams. (Råkar vara väldigt spirituell av mig)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att din andra sida vinner kampen...

   Radera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 16. Tiger algebra
  an=16+(n-1)19.
  92 är nästkommande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. an=a1+(n-1)d är den formela..

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Bra googlat där! Hittade samma. Men hur var det med ett då?
   Annars brukar det bara vara hårschampooreklamen som hänvisar till formela.

   Radera
 17. Svar
  1. 92 111, men då borde det börjat med (-1)x10 + 7 = -3.

   Radera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 20. Serien börjar 1 16 35 54 73 96 ... och lite längre fram har man 7600.
  Det var lite klurigt och fordrade närkontakt av tredje graden, för att citera Povel.

  SvaraRadera
 21. Skulle säga valfritt tal då jag inte lyckas hitta något hållbart mönster! (Vad nu det kan bero på :-)

  SvaraRadera
 22. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 23. När får vi lösningen talserien?

  SvaraRadera
 24. Tänkt dialog mellan Bloggaren och Vetbäst.

  B: Här är början på en serie: 1 16 vad kommer sedan?
  V: Lätt, det måste vara 31!
  B: Fel, Det var 35. Vad blir då nästa?
  V: Hm. 1 16 35... På det följer 58!
  B: Fel, Det ska vara 54!
  V: Hm. 1 16 35 54 Hm.. AHA... På det följer kanske 69!
  B: Fel, fel! Det ska vara 73!
  V: Vafalls! 1 16 35 54 73 Nu blev det svårt. Jo men visst 96!
  B: Fel, fel, fel! Jag hade 92!
  V: Nä nu djävlar! Om du envisas med att lägga på 19 varje gång då kommer jag att envisas med att omväxlande lägga till 15 eller 23!
  Låt oss vända på steken. Om jag har rätt med 96, vad är då fortsättningen på serien 1 16 35 54 73 96 ?

  Tack för trevligt fredagsmys och önskan om trevligt söndagskvällspyssel!

  (Som du förstår röstar jag varken på SD eller MP)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1 16 35 54 73 96 131

   Radera
  2. Bravo BCDF, 131 är rätt! Och därefter följer 190, 289 och 448.

   Jag hade hoppats att bloggaren själv skulle komma med sitt facit och jag får väl vänta lite till om han nu har något.

   Radera
 25. Detta är den riktiga serien.
  15,34,53,72 och nästa tal är 91
  1:an i början står för att man ska lägga till 1 till alla tal i serien, den blir då
  1,16,54,73,92

  SvaraRadera