Cornucopia?

Aktuellt

Hur ska man investera för obligationsbubblans centralbankskrasch?

Låt oss anta att den centralbanksdrivna obligationsbubblan av någon anledning kraschar, utan att centralbankerna kan stoppa det hela. Hur sk...

2017-03-31 15:55

Fredagsmys: Digitala skilsmässor och separationer

Dags för lite härligt fredagsmys igen. Och vad kan väl vara mysigare än separationer och skilsmässor? I det moderna samhället finns det diverse digitala problem med dessa, som vi inte haft förut. Här kan också finnas en affärsidé för den juridiske och praktiske rådgivaren.
Sedan länge har vi lärt oss hantera det formellt juridiska kring separationer och skilsmässor. Hur ekonomi och tillgångar ska delas upp, men problemet idag kan vara att man också har digitala immateriella tillgångar

Exempelvis finns det parförhållanden som delar e-postadress, och med det också e-posthistorik. E-postadressen är dessutom kopplad till diverse externa tjänster. Hur delas detta upp? Vem ska få alla gamla mail? Ska bägge ha kopior? Eller ska de delas upp individuellt likt forna tiders fysiska fotoalbum?

Sedan har vi alla digitala foton. Upphovsmannen (fotografen) har förvisso sin ideella (?) upphovsrätt, men detta är immateriella tillgångar och ska precis som fysiska tillgångar delas upp. Kanske lever bilderna i molnet? Vem ska ha tillgång till vilken molntjänst?

För att göra saker ännu mer komplicerat så kan man t ex köpt musik och filmer från exempelvis iTunes. Det är en (livslång) men ej överlåtningsbar licens på att nyttja visst materiel om det inte dras bort från iTunes. Här är det omöjligt att dela upp tillgången, då innehavet är hårt knutet till ett enskilt AppleID. Via DRM kan man inte heller bara kopiera utan för att nyttja mediet måste enheten auktoriseras.

Därtill har inte Apple i sin iCloud-funktion för familj någon möjlighet för barn att tillhöra två familjer. De kan alltså bara få tillgång till den ena förälderns inköp och prenumerationer via iTunes och endast den föräldern kan betala för barnens appar till telefonen via familjetjänsten. Tämligen konservativt av Apple kan man tycka.

Sedan finns alla tjänster, vars användande kan ha ett värde. Netflix anpassar sina menyer och förslag utifrån din tittarhistorik och sparar förstås vad du har tittat på. Vid en separation kan bara ena parten fortsätta med detta. Vem ska vid bodelningen ta över Netflixabonnemanget? Tänk på att du blir av med dina år av tittarhistorik och anpassade menyer!

Och detta är bara toppen av isberget. 

Backuper? Till molnet eller fysiskt. Listan över hur man i ett förhållande kan ha byggt ihop sina liv digitalt kan egentligen göras hur lång som helst. 

Inte bara kan det bli bråk om vem som ska ha hunden, utan tyngre grejer som vem som ska ha hemsidan eller Instagramkontot! För att inte tala om YouTube-kanalen!

Helt klart finns det här en möjlighet för rådgivare att slå sig in på en ny marknad - den digitala skilsmässan/separationen.

Så diskutera hur ni ska hantera uppdelningen av alla digitala inköp, konton, tjänster och annat där i den fredagsmüsiga soffan. Börja med att se till att ni har separata mailadresser och konton. 

Kram och trevligt fredagsmys på er!

Tillägg: Relaterat till detta är förstås rutiner för hur dödsfall ska hanteras digitalt. Har du din partners alla lösenord så t ex konton kan avslutas och berörda kan underrättas? Eller för den delen lösenorden för tillgång till backuper mm? Du kanske annars inte bara förlorar din partner, utan också alla foton från ert liv tillsammans?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

28 kommentarer:

 1. 1. Ha inte gemensam email/facebook/youporn etc

  2. Ha alla tillgångar i ett företag som du ser till att du äger enskilt innan du gifter dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Regel nr 2.
   Gift dig inte.

   Radera
  2. För sent!
   Där tycker jag du har fel!
   Visst man kan ju vara stand by i några andras äktenskap.
   Hur var det flickan sade?
   Älskare och älskarinnor har inga rättigheter...
   Alvarligt: det här med lösenord. Vi har kommit på att vi tydligen inte alltid har haft Napoleon eller 1815...
   Tydligen lite variation i familjen.
   Faktiskt tänkvärt. Skall genast efter champagnen ( vågar mig på ett glas) dela lösenord med varandra.
   Kanske har jag pratat bredvid mun redan i sömnen.

   Radera
  3. Trodde att det bara var pensionärer som har gemensamma FB/email/youporn-konton.

   Radera
 2. If you don't hold it you don't own it!

  SvaraRadera
 3. "Fredagsmyser" redan med att rotera förrådet av Julmust och mikro-pop-corn....
  ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://youtu.be/lPFE2XQNXrk#t=2m05s

   Radera
  2. Ingen jobbanknytning på helgen, please!

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Det fina med digitala saker är ju att de är lätt att kopiera, så bägge parterna kan få varsin kopia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man gör det i tid, ja!

   Radera
  2. Om inte din leverantör gör det så kan du lita på att FRA, SÄPO, NSA,CIA, GRU, Europol gör det. Kanske kan man få en kopia om man ber snällt...

   Radera
  3. Det fina med det digitala molnet är att någon (jag) står som ägare till alla de gemensamma dropbox mapparna.

   Varför ska just jag stå som mapp-ägare? Varför inte min kvinna eller mina barn? Vi lever ju i ett jämställt och liberalt samhälle.

   Just för att jag är den känslomässigt mest balanserade människan i familjen. Och att det är jag som insett värdet av molntjänsten samt betalar den (jag har mina knep till att få ner priset). Raderas något från molnet kan jag även gå tillbaka några dagsr senare och återskapa det. Behöver inte bli några frustrerade utbrott om frugan skulle få för sig att överge mig och försöka sabotera den digitala biten. Hon kan slå sönder datorn, kasta min telefon i toaletten, bränna mina foton, riva ältandeskapsförordet, kasta faderskapspaprena, dra sönder kasettbanden från min barndom och hamra sönder mina cd-skivor. Hon anlägga ett bokbål och även kasta in mina arkiverade tidningar. Jag skulle stå lugn och titta på.

   Men varför skulle hon lämna en riktig karlakarl som jag. Finns ingen som helst anledning till oro. Men fruntimmer och barn är oberäkneliga så man bör alltid ha en viss backup.

   Radera
 6. Väldigt off-topic, men vad kan de mena med "linear thinking"

  https://www.theguardian.com/us-news/2017/mar/31/michael-flynn-new-evidence-spy-chiefs-had-concerns-about-russian-ties

  SvaraRadera
 7. F.n. solo. Vid skilsmässan fanns inte Internet och utan barn gick det snabbt och enkelt med papper och skrivmaskin. Bodelningen okomplicerad. När vi i två minuter hade diskuterat vem som skulle ha vilka Agatha Christie, tittade vi på varandra och skrattade. Sen gick resten på nolltid.

  I nuvarande situation finns lösenord till communities, mail samt kontonummer och liknande info som bilaga till testamentet. Inget elektroniskt delat med någon; har av varierande orsaker inte ens varit diskuterbart vid senare förhållanden.

  SvaraRadera
 8. Svar
  1. Nivån av missnöje är konstant oavsett man befinner sig. Det är en grundläggande mänsklig egenskap att vara missnöjd när man vant sig att vara nöjd, vilket tar väldigt kort tid, typ några minuter.

   Radera
 9. Ekonomi och tillgångar nämnes.
  Vad gäller om barn finnes?
  Gemensamma, bara från den ena parten, var och en med sina från tidigare äktenskap eller adopterade.
  Du sköna nya värld.
  Några synpunkter?

  SvaraRadera
 10. Kanon år för Borg
  Från hans skil
  smässa från moderaterna

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Moderaterna ja, kom osökt att tänka på denna gamla, kulturkonservativa, dänga Por una cabeza.

  (fixade länken)

  SvaraRadera
 13. [email protected]☻hotmail.com?

  Tycker inte ett dugg synd om dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, det var helt omedvetet att det blev Lars här. Hoppas du inte har någon fru som heter Agneta, då kan detta uppfattas som lite.. creepy.

   Radera
  2. Anders heter hon väl..?

   Radera
 14. Jag kan ej förstå att giftemål ens är lagligt.
  Än mindre att det finns präster som fortfarande viger, när de vet att det skillsmässan är det enda säkra och hållbara alternativet i det statsfeminiserade (o)äktenskapet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Sverige är det semilagligt att vara gift vid 14årsåldern om du tillhör rätt religion. Så en del präster bryr sig inte om lagen.

   Radera
 15. Nu ser vi fram emot bloggposter av typen "nyskild hen med god litterär smak efterlyser saknade youpornfilmer med....."

  SvaraRadera
 16. Den här frågan är så viktigt, den måste regleras i minsta detalj.

  Heja skattepengdiare!

  SvaraRadera