Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2017-03-18 15:44

Femklövern - endast fem partier kvar i riksdagen enligt Sentio

Sentios senaste opinionsundersökning visar att endast fem partier skulle hålla sig kvar i riksdagen om det vore val idag och om Sentios självrekryterade panel avspeglar verkligheten. Naturligtvis kommer resultatet avvisas av alla som har något att förlora på detta i tron att en opinionsundersöknings vara eller icke vara påverkar verkligheten. Vi som gillar tankeövningar samlas i små grupper för att diskutera möjliga regeringsbildningar utifrån opinionsundersökningen.
Mandat i riksdagen enligt Sentio mars 2017.
Tre partier åker alltså ur riksdagen enligt Sentios senaste opinionsundersökning. Det handlar om att Miljöpartiet backar ytterligare till 3.4% från 3.6% av rösterna, Kristdemokraterna backar ytterligare till 2.4% från 3.0% och att nu även Liberalerna åker ur riksdagen med 3.9%, ner från 4.6%. Kristdemokraterna förlorar därmed även sitt skattefinansierade partistöd, för vilket gränsen ligger på 2.5%.

Centerpartiet går framåt till 11.0% från 10.7%, liksom Socialdemokraterna med 24.1% från 23.2% och Vänsterpartiet med 8.9% från 8.2%. Sverigedemokraterna backar från 26.9% till 26.0% men kvarstår som största parti.

Med den hypotetiska mandatfördelningen kan inte Moderaterna och Centerpartiet bilda regering själva med 106 mandat. Sverigedemokraterna får fler mandat med 107 och om de föreslår en egen statsministerkandidat kommer den alltså få fler röster än M+C tillsammans. Däremot har S+V 135 mandat och om de röstar på samma statsministerkandidat och övriga partier inte kan enas så bildar de regering.

En S+M-regering i minoritet är fortfarande möjlig. En sådan statsminister skulle få 161 mandat och endast kunna fällas av att SD+V+C röstar på en och samma kandidat. Inte ens C+SD skulle kunna få fler röster tillsammans. Samarbete mellan C+SD är dock omöjligt, liksom mellan SD+V.

Slutsatsen är att det finns tre möjliga regeringsstöd med detta mandatutfall. S+M med 161 mandat, M+SD med 169 mandat och S+V med 135 mandat. Samtliga regeringar blir minoritetsregeringar. Om inga partier kan enas om en kandidat bildar SD som största parti regering själva om de nominerar en egen kandidat, men det är osannolikt då V kommer stöda en S-minoritetsregering framför att låta SD bilda regering.

Riksdagen väljer som bekant statsminister. Den statsminister som får flest röster bildar sedan regering. I nya regeringsformen måste sittande statsminister avgå, så Löfven kan inte bara fortsätta om ingen kommer överens, och då bildar SD regering.

Övriga partier kan via ett misstroendevotum avsätta en sådan regering om över 50% röstar mot och då får vi en regeringskris där det inte finns någon svensk statsminister. Vilket kanske är bäst. Med självständiga myndigheter kan landet därmed tjänstemannastyras och det kommer framgå för allmänheten att politikerna mest gör skada och att landet klarar sig utmärkt utan dem.

Att Moderaterna backar kraftigt och att C går framåt visar sig även i andra opinionsundersökningar.

Minoritetsregeringar som söker hoppande stöd i enskilda frågor är inget konstigt. Det är snarare helt normalt i resten av Europa, och gör att politiken som helhet bättre avspeglar folkviljan än den svenska destruktiva blockpolitiken där man i samtliga frågor ska köra över resten av svenskarnas intressen och vilja.

Min bedömning om sannolikaste utfall enligt ovanstående hypotetiska valresultat är en S-minoritetsregering som tillsätts med stöd av V, som inte släpps in i regeringen. Regeringsstödet är S+V enligt ovan, och vi får en socialdemokratisk minoritetsregering som kommer samarbeta brett i olika frågor.

Diskutera i små grupper.

Vad gäller kritik mot Sentios självrekryterade panel, så kan man konstatera att inga andra opinionsinstitut heller lyckas pricka korrekt valresultat, inte ens på sina sista opinionsundersökningar. Till och med sk valstugeundersökningar visar sig generellt vara fel ute fast de görs på valdagen. Alla som anmäler sig till Sentio kommer inte räknas in som respondenter, utan utifrån angiven demografi och om man svarat på samma undersökning tidigare, så görs likväl ett urval. Skillnaden mot "riktiga" opinionsundersökningar är att här slänger man inte på luren, utan anmäler sig inte alls om man inte vill svara. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

67 kommentarer:

 1. Jag tror en S-minorritetsregering skulle vara för svag. För att få igenom sin budget skulle varken M eller C få lägga en egen budget då både M+SD och C+SD skulle vinna över S+V i budgetomröstningen. Att inte ens lägga sin egen budget skulle vara ännu värre för M och C än DÖ, där de fortfarande skulle lägga sin egen budget, men inte en gemensam.

  Min gissning skulle vara S+C med stöd av V, totalt 180 mandat. Annie åt aldrig upp som sko efter hon gick med på DÖ, så att hon skulle hålla sitt ord och aldrig bli ett stödparti för S ger jag inte mycket för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om C gör upp med S (utan att M gör samma sak) är C tillbaka på 5% vid nästa val, få borgerliga väljare kommer välja C framför M om det innebär stöd för sossarna.

   Däremot håller jag med om att det avgörs vid budgetomröstningen.

   Om alla partier är taktiska, bestämmer SD om det är C eller S+V budget som går igenom. Resonerar partierna som vid senaste bvudgetomröstningen blir det M.

   Scenario 1: Bara SD är taktiska och röstar på andra
   C budget ställs mot M: M vinner
   M budget ställs mot S+V: M vinner då de får stöd av SD (SD lägger inte fram budget av taktiska skäl)

   Scenario 2: Partier röstar på andra budgetar
   C budget ställs mot M: C vinner (S+V taktikröstar)
   C budget ställs mot SD: C vinner (S+V taktikröstar)*
   C budget ställs mot S+V: C eller S+V vinner beroende på hur SD röstar

   Man kan även tänka sig att C ändrar sig och vill ta stöd av SD. Isf. ställs M+C mot S+V och SD väljer isf. M+C.

   Det här borde talmannen kunna gå igenom innan han ber någon bilda regering. Om så är fallet, så tror jag M (eventuellt M+C) bildar regering. I annat fall kan det bli ett antal talmansrundor och extraval.

   * S+V skulle kunna taktikrösta på SD och sen hoppas M eller C stödjer S+V i sista omgången, men det tror jag inte de vågar eller klarar att förklara medialt.

   Radera
 2. Varför Stureplans Centern går framåt förblir en gåta för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De reser väldigt mycket ute på landsbygden och på mindre orter som media inte intresserar sig av, gjort de nu under ett par månader..

   Radera
  2. @ Kommunaltjänstemannen

   Aha! Det förklarar mycket. Reinfeldt använde sig av samma taktik inför valet 2006 om jag inte minns fel - tror han gjorde över 100 arbetsplatsbesök (många inom sjukvården) under året före.

   Och det är förstås därför Lövfén skall ut på Eriksgatan nu i år också, sent om cider.

   Moderaterna har väl antagligen punkterat sina egna möjligheter att göra om vad FR gjorde i och med valet av Anna "stockholmare är smartare än lantisar" Kinberg Batra. Även om hon själv lyckas undvika frågor på det så är det ju rena straffpingisuppläget för lokal opposition runt om i landet är föra detta meme på tal om hon nu mot förmodan skulle våga sig utanför tullarna.

   Lite oklart varför Fp imploderar vidare dock - Senaste PISA visade ju överraskande nog att de verkligen lyckats laga och lappa lite på den svenska skolan under sina 8 år in charge of utbildningsväsendet.

   Radera
  3. Valet av ABK verifierar att det finns TVÅ Sverige. Ett 08 Sverige och ett Sverige. 08 Sverige är så övertygade om sin egen förträfflighet att de inte ser eller hör hur övriga Sverige ser på dom.

   Radera
  4. Jag vet precis varför Stureplans-Centern går framåt. De tar röster från besvikna moderater som gillade den Reinfeldtska eran med nolltolerans mot SD och Sverige behöver invandring för att ta hand om pensionärerna och för tillväxten. De har gåt på den myten. Jag har pratat med två bekanta som sa att AKB:s utspel om samarbete med (sd) var droppen och därför lämnade (m) för (c).

   Radera
  5. @Doktor Syn

   Gått stavas med två t.

   Radera
  6. Känner även flera högutbildade Reinfeldt-frälsta som lovat att flytta från Sverige om (sd) hamnar i regeringen.

   Radera
  7. Det är kvinnor som gillar Reinfeldt, ska tilläggas. Högutbildade med med sänkt självbevarelsedrift. #ViSomVillHaTillbakaFredrikReinfeldt

   Radera
  8. Låter som de kvinnor som tillhör eller vill tillhöra 08 Sverige. Här på vischan är de lika sällsynta som en tussilago i december..

   Radera
  9. Här i 08-land dräller det av dem. Gott om pengar och ute på AW med bästa tjejgänget var och varannan kväll.

   Radera
  10. Doktor Syn

   Så är det. Högutbildade kvinnor i storstäderna som aldrig kommer i kontakt med det multikulturella samhället eller skulle sätta sina barn i multikulturella skolor lämnar nu M för C. Dessa förstår inte att C måste välja mellan S eller SD för att få inflytande.

   Pluspoäng också för din humor.

   Radera
  11. Typ så här (via AT i GP):

   "I ett forskningsprojekt från Örebro universitet djupintervjuade sociologen Maja Lilja småbarnsmammor och fann att trots att kvinnorna sade att de vill att deras barn skulle växa upp i ett kulturellt och socialt blandat område så tog de beslut som gick stick i stäv med ambitionen. "De är medvetna om att deras beslut kring skola, förskola och bostadsområden i förlängningen bidrar till att göra staden mer uppdelad. Men de förklarar att de gör det som är bäst för barnen", förklarade Lilja i en intervju på universitetets hemsida med anledning av sin doktorsavhandling (27/5 - 2015). Vilket hyckleri, på ren svenska!"

   Radera
  12. Ja, deras verklighet är deras enbart.. är det något med vattnet i 08 landet eller vari ligger problemet ?

   Radera
  13. Inget unikt för Stockholm, finns i alla städer med en gräddhylla.

   Dessa typer är livrädda för två saker: att bli feta och att framstå som obildad arbetarklass. SD är en markör för det sistnämnda, och i deras värld är det helt naturligt att hylla mångkultur på Facebook men i handling göra tvärtom mot allt det som man propagerar för. Liksom svensk kultur- och medieelit i allmänhet.

   Radera
  14. @Somebody...

   Jo, det mångkulturella våldet har till viss del börjat drabba även högutbildade innestadsbor och deras barn, men de lever i förnekelse. Jag har vetskap om ett par mycket allvarliga händelser, varav en av dessa förstört livet psykiskt för ett barn.

   Jag nämnde i en annan tråd att den mångkulturella indoktrineringen har fungerat över förväntan på en del av svenskarna.

   Vad säger man annars om svenskar som säger att de aldrig skulle skicka sina barn eller själva åka till invandrarområden, men hävdar att det inte finns några no-go-zoner. Människor som säger att "man-vet-ju-hur-det-är-i-de-där-områdena" men ändå prisar mångfalden och hårdnackat argumenterar för invandring därför att "Vi" måste hjälpa flyktingar samt att invandring är bra för tillväxten. Myten om den åldrande svenska befolkningen, som tydligen måste tas om hand av invandrare, den lever också kvar bland dessa högutbildade. Invandrare åldras tydligen inte och dessutom älskar de att ta hand om svenska åldringar. Det kanske var därför de kom hit...

   Dessa svenskar, som talar väl om vikten av integration och att blanda invandrare och svenskar i bostadsområden och skolor, men själva inte vill eller vågar. Människor som säger sig avsky allt vad SD står för, men inte vill leva i det mångkulturella samhälle de förespråkar. Människor som är högutbildade, men ändå inte kan ge ett enda exempel på något positivt med mångkulturen, förutom maten. Dessa svenskar ÄR indoktrinerade. De ser vad som händer och ser till att skydda sig själva och familjen, men lever i förnekelse angående det sönderfallande samhället som mångkulturen orsakar. De känner ofta någon enstaka högutbildad invandrare eller handlar hämtmat av indiern på hörnan, och ser ju därför att alla invandrare inte är dåliga människor. En något krystad logik blir därför, att eftersom alla invandrare inte är dåliga, så är invandring och mångkultur bra, eller åtminstone inte dåligt. De invandrare som råkar vara dåliga människor har man indoktrinerats till att ursäkta med alla medel.

   Radera
  15. Låter som 08:or i allmänhet och Östermalmsbor i synnerhet.. bra analys.

   Radera
  16. Anledningen till att Fredrik Reinfeldt är så populär hos kvinnor, framförallt hos utbildade karriärkvinnor i storstan, handlar om psykologi. Han signalerar styrka och bestämdhet men samtidigt empati. Sedan behöver den empatiska framtoningen ju inte vara genuin, men det är en annan fråga. Han talar om mjuka värden, vilket tilltalar kvinnor. Där har ni också svaret på varför Jimmie Åkesson har svårt att vinna svenska kvinnors popularitet. Han uppfattas som arrogant och avståndstagande, vilket beror på att retoriken blir allvarsam varje gång han öppnar munnen. Det gäller för övrigt alla (sd):s representanter. När invandringen diskuteras så ser man inga leenden eller inbjudande ansiktsuttryck över huvud taget hos debattörerna, vilket ju iofs skvallrar om att något gått åt helskotta snett med den.

   Radera
  17. Doktor Syn

   Svenskarna är extremt trendmedvetna och konsensusberoende och därmed lätta att indoktrinera och dupera. Att tillämpa skampålen och hota med social utfrysning är ett effektivt verktyg i processen. Det är ingen slump att vissa tidningar hänger ut vad privatpersoner skriver anonymt på nätet, och då talar vi inte om att de skriver något brottsligt utan det räcker att skriva "invandringskritiskt". Samma tidning kan sedan tala om IS-terrorister som "återvändare" och rycka åt axlarna att diverse samfund som sprider islamism tar emot statligt stöd. Så ser deras värdegrund ut, och den stinker.

   Det finns vetenskapliga arbeten som visar att infödda flyttar ifrån bostadsområden när andelen utomeuropéer blir fler än 3-4%. Dvs man är både rasist och hycklare.

   Radera
  18. Om Reinfeldt/Center-kvinnorna - de som gillar mångkultur men inte i sina egna bostadsområden - finns huvudsakligen i storstäder eller på gräddhyllor i andra städer så borde ju inte Centerns besök på landsbygd och mindre orter kunna vara förklaringen till deras ökande stöd, eller?

   Är det alltså enbart stödet från gräddhyllorna (och wannabees) som lyfter C just nu, eller också något annat?


   Radera
  19. C växer för att media lobbar stenhårt för dem. C är det nya Mp. Snällaste finpartiet. Så enkelt är det.

   Radera
 3. Är det för att det var St Patrick's day igår som du hade denna rubrik?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte alla är medvetna om denna dag...
   Ja, du och jag och IPSE COGITA! grabben, givetvis.

   Radera
 4. Bäst för Sverige vore om Största parti (SD) tog makten och regerade i 8 år och fixade till saker och ting enligt partiprogrammet, för att sedan återlämna makten till den vanliga processen. As Roman Dictator Lucius Cornelius Sulla.
  Obs. Lite clickbait.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det han med hästen?
   Så gick de under också.
   Men det tog ju sin tid!
   Leve Väst ( och ost ) goterna!

   Radera
  2. SD behöver väl reda ut sin inställning till försvarspolitik först. Som s.k. "Sverigevän" vet jag till skillnad från C:s påståenden att SD på lite högre nivå består av tre åsiktsblock. Putlerkramarna. Trumpkramarna och Alliansfrihetskramarna.
   Det är dessutom en vääääldigt polariserad debatt som pågår som ger och kommer ge avhopp. Frågan är den näst viktigaste för många.
   Så jag är skeptisk tills det blir en intern klarhet i frågan. Först då kan det bli en trovärdig försvarspolitik från SD. Å andra sidan.. vilka harven trovärdig försvarspolitik? Ååååå. Nu blev jag trött..

   Radera
  3. Goterna ? Enligt en del så kom dom ursprungligen kanske från Scandia, forntida Nordbor ? Sen hjälpte dom till att störta Roman Civilazation, och störta in världen i mer än tusen år av dark ages och dumhet ... Good Job, Not !!
   Hade varit bättre om Rom förvandlats direkt till 1600-talet, då hade vi varit > tusen år in i framtiden nu !!

   Radera
  4. För tio år sedan hade du önskat dig till den svenska verkligheten av idag då?

   Radera
  5. Det var ju bara västrom som föll. Bysans var kvar. Men det kunde ju vara skitsamma eftersom de där efterblivna lallarna blivit frälsta och därför blev mesar.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. För de som ser till Sverige och Svenskarnas bästa så finns det inte något annat alternativ bland partier än SD.

   Trenden med att SD växer och växer kommer fortsätta fram tills det kommer något annat parti med ungefär samma nationalistiska åsikter (Sverige åt Svenskarna, och inte Sverige åt hela världen).

   Till och med många invandrade Svenskar jag prata med röster på SD.

   De vill inte heller att vi skall ta in massor välfärds flyktingar, det är dock rätt förståeligt för att de bidragsflyktingarna som kommer hit konkurrerar framför allt med de som redan kommit sista åren och som inte har det så bra ekonomiskt.

   Sen att tomten Henrik Schyffert med sitt bolag som gjorde en vinst på runt 10 miljoner 2016 sitter i sin Östermalms våning och har andra åsikter om invandringen visar på hur verklighetsfrånvända vissa är.

   När besökte han Husby eller Rinkeby sist?

   Radera
  8. Skepparn 17.51. Jag misstänker att vår nuvarande Civilizations höjdpunkt var ca år 2000. Då fanns fortfarande framtidstro och GoGo.
   Nu är det nedförsbacke, kaos, upplösning av moral & sanning & rapportering i media, som ljuger och censurerar och propagerar. Mängder med crazy outbildade personer och tiggare som kommer hit. Invasion av slavarbetare inom tex bygg & lastbil pga EU. I framtiden mkt dyrare bensin - flyg - olja & uppvärming & miljöproblem.
   Inga tecken alls på att Politiker försöker fixa jordens framtida problem, & miljö & uppvärmning.

   Radera
  9. Jaha,ja...
   Ytterligare en vaken natt i ångest.
   Nej, inte för egen del.
   Men hur fanken skall det gå med småttingarna?

   Radera
  10. Milda Webben

   Schyffert bor i Vasastan och när nästa lågkonjunktur kommer och ev sammanfaller med överrullningseffekterna på kommunerna så lär SD få >30%. Huruvida det senare gör landet bättre återstår att se.

   Radera
 5. Oj, går det så bra för S, jag är förvånad. Månne det finns ett gigantiskt blankröst/röstskolk block?

  SvaraRadera
 6. Vad trött man blir på svensk politik... Gör en enkät på temat "Vilket riksdagsparti har du varma känslor för?" Och så förstås ett nollalternativ.

  SvaraRadera
 7. Penispartiet gjorde misstaget att slänga ut "populismen" - dvs omsorgen om de egna medborgarna - ur partinamnet. Globalliberalismen ger inte många andra än Peter Wolodarski erektion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att P W innerst inne är konservativ.

   Radera
 8. Du kanske kan lägga till Det Goda Samhället på din blogglista? De förtjänar fler läsare.

  SvaraRadera
 9. Nu är det nog mest sossar o gamla omvända KPML(r):are som jobbar i Regeringskansliet o Departement, så . . .
  Reinsvelth klagade ju i början på hans period på att tjänstemännen obstruerade genom att fördröja beslut.
  Eliasson fördröjde ju ID kollen, kommer han då han blir högsta hönset, att i 'Ruben-anda' ta bort all gränskoll ?
  Kommer extremistsamordnaren att göra en 'Sahlinare' och säga att det mest bara finns höger-extremism o ge 'återvändande jihadister' , ja naturligtvis godhets™-jihadister som utövat det rätta våldet™ amnesti, villa o bidragsförsörjning 'man vet ju inte vad dom har varit med om' juu.
  Vietnamdemonstranterna (dom som intog radio o TV-huset o ännu inte lämnat byggnaden) finns fortfarande i livet o påverkar.

  SvaraRadera
 10. C är på fel sida i diagrammet. Det är ju de som blockerar en borglig regering idag och ingen borde bli förvånad om de fortsätter med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte första gången de vänstrar..

   Radera
 11. Håller med om att en S-regering med stöd av V är mest troligt. Nu skulle den iofs kunna fällas av M+SD+C, men SD kommer nog hellre se en S-regering som för klassisk S-migrationspolitik än att rösta fram en M+C-regering där de grönliberala drömmarna fortsätter med öppna gränser.

  Enligt diagrammet får C+M också 107 mandat, i texten står det 106 mandat, men det spelar för resonemanget ingen roll.

  SvaraRadera
 12. Jag vill inte vara elak mot sverigevänner men då jag ibland läser avpixlat och kommentarer där så har jag sett att det varit en hel del uppmaningar att registrera sig hos Sentio för att rösta på SD, så vi lär inte få så korrekta svar där även om dom var bäst på att mäta SD i senaste valet.
  Sifo ger jag iofs inte heller mkt för, får tippa på att det är ett mellanting. Ca 22% typ. Ca 16,7 i Sifo och 26 i Sentio.... luktar nåt här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, jag är på samma linje och gissar på 21-24%, dvs de är i dagsläget näst största parti. Skillnaden mellan Sifo och Sentio är ju gigantisk vilket är ett problem i sig.

   Radera
  2. Yougov som brukar ligga högre än Sentio har en majoritet vänsterfolk i sin panel i.a.f. Jag läser också Avpixlat ibland och kan inte dra mig tillminnes att jag läst det du påstår.

   Radera
  3. Rätta mig om jag har fel men SD fick väl fler röster i valet 2014 än vad någon mätning förutspått?
   I alla fall utav dom mätningarna som jag läste.

   Radera
  4. Sentio var 0,16 procentenheter ifrån... bättre än så blir det knappast.
   Dock så var United Minds bäst rent allmänt.

   Radera
 13. Tror SD kan växa ännu mer när fler invandrare kliver över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det krävs inte lång stund i Sverige innan de ser att invandringspolitiken egentligen är en katastrof för landet.

   Radera
 14. Sverige åt svenskarna medans de andra tog sig en kebab...

  SvaraRadera
 15. Moderaterna hade nog inte räknat med effekten av att få lämna stugvärmen och hamna i medias gråzon när man börjar prata om samarbete med SD, reportrarna i Agenda med mera sitter med rynkade pannor och problematiserar ur varje möjlig vinkel och förhör Batra, hennes veliga inställning gör hon till ett tacksamt offer.

  Annie Lööf har dom däremot tagit till sig och rapporterar okritiskt vad hon vill genomföra utan några kritiska följdfrågor och vidareförmedlar gärna med positiv attityd varför folk gillar hon.

  Media har en stor möjlighet att påverka opinionen och gör så omedvetet eller medvetet efter sina värderingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket medvetet! Det är ett gäng hyenor som älskar när de hittar ett offer som snärjer in sig i sina tillkortakommanden. ABK har säkert tänkt rätt men det blir fel när hon skall försvara något som inte är PK; tyvärr har vi inte bättre journalister som kan tänka (och våga stå för) utanför boxen.

   Radera
  2. Så är det ju nästan bara miljöpartister i journalistkåren, var det inte drygt hälften som var lagda åt det hållet?
   Förmodligen är det därför att trovärdigheten till journalister faller mer och mer och är orsak till att många alternativa mediekanaler poppar upp.

   Radera
 16. Man kan även spekulera huruvida Alliansen går till val gemensamt 2018? Det mesta pekar väl mot det?

  Hur kommer då Alliansens gemensamma migrationspolitik att se ut? Blir det en urvattnad kompromiss mellan M och C? Eller lämnar man frågan öppen till efter valet?

  SvaraRadera
 17. Moderaterna kommer lägga en egen budget och de kan knappast hindra SD att rösta på den. Det betyder att den budgeten kommer få 169 mandat. Det enda sättet att få en större budget är om C aktivt röstar på en vänsterorienterad budget (V+S+MP) istället för en M budget. Det är inte troligt.

  Jag tror M bildar en svag minoritetsregering och sen gör de upp med SD och C för att säkra att de inte får en större budget emot sig. Löfven kan försöka att bli statsminister, men jag tror inte han gör om misstaget från 2014. Budget måste säkras innan man tar på sig statsministerrollen, annars får man bara en motbudget i fejjan.

  Alternativt att C släpper sargen och bildar regering med M, och sen väljer de hoppande stöd från SD eller S.

  SvaraRadera
 18. Skönt att bli av med folkpartiet om undersökningen skulle slå in.
  Dom är ju inte ett dugg liberala - nästan ett fall för marknadsdomstolen i fråga om falsk marknadsföring

  SvaraRadera
  Svar
  1. Liberal (liberty) brukade betyda; för frihet. Men i likhet med massor med andra ord så har även det här ordet ändrat(s) betydelse. Liberal är det nya globalist/eu/FN, inskränkningar av frihets-partiet. Liberalerna är för allt som är överstatligt och det som minskar medborgarnas frihet maximalt mycket.
   Det är vanligt att totalitära ideologier väljer ett namn som är tvärt emot det dom står för själva.

   DDR, DPRK, NSDAP, DRK. Alla har demokrati i namnet och alla är diktaturer.

   Radera
 19. Nån mer än jag som vill införa tjänstemannaansvaret?
  https://youtu.be/4qefk2uIMn0

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återigen: kan någon som ropar efter tjänstemannensvaret precisera sig? Varje gång någon ropar efter det och jag efterfrågat att de preciserar eller utvecklar vad tjänstemannensvaret innebar har svarat blivit något i stil med: "Eh, uhm, öh? Googla på det vetja (jag har ingen aning)"

   Vet inte vad man skall kalla förslaget. Populism? Tro på silverkulor? Eller bara panikreaktion?

   Radera
 20. "Riksdagen väljer som bekant statsminister. Den statsminister som får flest röster bildar sedan regering. I nya regeringsformen måste sittande statsminister avgå, så Löfven kan inte bara fortsätta om ingen kommer överens, och då bildar SD regering."

  Fortfarande nej. Det är den (fortfarande) första kandidat som inte får en majoritet emot sig. Man jämför helt enkelt inte hur många röster olika kandidater får. Och den nya regeringsformen innebär bara att omröstning om sittande statsminister hålls, det är alltså inte så att statsministern avsätts per automatik.

  Att Åkesson skulle bli starkare sministe finns nog inte på den kartan - man får ju se vilka som skulle rösta emot honom. Som det nu ser ut så är det väl bara M som skulle kunna vara tänkas kunna göra något annat än att rösta emot.

  SvaraRadera
 21. Regeringen sitter kvar. Med tanke på att C inte röstar bort den nu av rädsla av att hamna i SDs knä borde inte ändras efter ett sånt val (och man kan då inte gömma sig i numerären hos en sjuköver).

  Frågan är om han behåller låtsas ministrarna från mp. De kanske kan få de riktiga ministrarna att se lite mer kompetenta ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vad gör Löfven när Moderaternas budget ställs mot de rödgrönas och SD röstar på M?

   Radera
  2. Bra fråga. Han lyckades ju slingra sig ur situationen förra gången och det är inte uteslutet han kan trixa sig igenom det igen.

   Frågan är om det finns tillräcklig opposition i riksdagen för att fälla regeringen ens då. Man skall ju ha i beaktande att C verkar vilja hålla SD borta från makten och den verkar vara starkare än viljan att själva har makt.

   Det kan ju hända att C röstar på S-budgeten bara för att SD inte skall få inflytande.

   Frågan är hur maktkåta M är också. Vill de sätta sig i en minoritetsregering som blir beroende av två stödpartier? De kommer i det läget inte kunna använda SD som uppenbart stöd.

   Poängen är att sålänge majoriteten i riksdagen inte vill ta i SD ens med tång så kommer vi ha svårt att få till vettiga regeringar.

   Radera
 22. SD+M behöver alltså då 6 ytterligare mandat för egen majoritet. Det får de om man lägger på ett par procentenheter på vardera parti, vilket inte alls känns orealistiskt.

  SvaraRadera