Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-03-17 10:38

Färre platser via högskoleprovet ökar könsklyftorna på högre utbildning

Regeringens utredning Tillträde för nybörjare föreslår att färre platser på högskole- och universitetsutbildning ska ges till högskoleprovssökande. Detta riskerar att öka den könsbaserade snedrekryteringen till högre utbildning. Frågan är vad vår feministiska regering gör för att öka jämlikheten i högre utbildning?

Studievägledaren Victor Kaustinen uppmärksammar problemet med den könsbaserade snedrekryteringen till våra högre utbildningar. Det ena könet får här runt ca 60% av alla högskoleplatser, dvs ca 50% mer än det andra könets cirka 40%. Det underrepresenterade könet kommer oftare in via högskoleprov, eftersom den svenska skolan inte är utformad för det könets sätt att lära sig och könet har lägre betyg.

Nu föreslår utredningen att istället för att en tredjedel (33%) av alla platser på högskola och universitet ska vigas åt högskoleprovkvalifikationer, där det underrepresenterade könet presterar bättre än på skolbetygen, så ska endast 15% av platserna gå den vägen.

Detta riskerar att öka könsklyftorna i högre utbildning ännu mer.

Victor Kaustinen undrar vad regeringen har för plan, eller om könsklyftorna på högre utbildning inte är ett problem?
"Frågan jag ställer mig är, vad har regeringen för plan för att öka antalet män som påbörjar högre studier? Finns det ens någon sådan? Eller är det faktum att män inte vidareutbildar sig, i lika hög utsträckning som kvinnor, ett icke-problem för vår regering?"
Fast kanske är det så att det enbart är meriter och kvalifikationer som ska avgöra såväl plats på högre utbildning som anställningar, chefsposter och styrelseposter? Det vore bra om regeringen förtydligar vad som gäller och varför man vill öka snedrekryteringen genom att färre ska antas via högskoleprovet?

Tydligt är att regeringens utredare är medveten om problematiken, men anser tydligen inte att den är viktig.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

37 kommentarer:

 1. Jättebra idé. Snart har vi så att alla tjejer/kvinnor utbildar sig för att göra "karriär" och ingen har tid att skaffa barn innan de är 40 år, om ens då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bortsett från "analfabeter" som ynglar av sig på löpande band, isht ifall de inte får jobb och således inte har något annat för sig...

   Radera
  2. Det där stammer inte längre

   http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Vanligare-att-hogutbildade-blir-mammor/

   Radera
  3. Kvinnor har visst barn men dom har inte män.

   Radera
  4. Väldigt tacksam att det tycks stämma!
   Med två barn och "högskoleutbildad mamma".
   Gäller verkligen svensk högskola?
   Men ok, bra i alla fall.
   PS vår kommit till Frankrike och Belgiska motorvägar.
   Lite att glädja oss åt!
   Toni: döm nu inte alla svenskar efter mig, please...

   Radera
 2. Högskoleproven är möjligen ett utdöende fenomen i vilket fall - de läcker ju numera ut rutinmässigt i förväg - svårt att se hur man skall kunna göra någonting åt det med så många noder att leverera fysiska papper till över hela landet.

  Ämnesspecifika lokala antagningsprov av något slag torde vara framtiden, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Göra dem på surfplatta e dyl?

   Radera
  2. Skicka ut dem digitalt till alla skolor ett par timmar i förväg så de kan skriva ut dem lokalt borde ju vara den smidigaste lösningen.

   Radera
  3. Eller varför inte lösa det genom att låta inledande kurser sålla agnarna från vetet. När jag gick på högskola fanns det vissa som klarade första kursen och vissa som inte klarade den. Det var i princip samma som fanns kvar i slutändan.

   Det förutsätter att dessa kurser är ganska billiga att ge i stor skala.

   Den kan man ju iofs har ett prov som ger en fingervisning åt eleven ifall det är slöseri med dennes tid att gå utbildningen.

   Radera
  4. Att högskoleprovet läckt ut i förväg förekommer väl inte i någon utsträckning, utan det är fusk med telefon etc som förekommit. Däremot brukar nationella proven läcka ut. Det verkar ha hänt senast idag, nyhetsmorgon och tidningar har tagit upp det. Om det inte förändrats drastiskt sedan jag gick i gymnasiet bör fusk på ämnesproven i skolan vara mycket vanligare än på högskoleprovet. Lägg till betygsinflationen som varit på gymnasiebetygen. Det rimligaste vore att gå MER efter högskoleproven och mindre efter de urvattnade fusk-betygen.

   Radera
  5. På ett antal av utbildningar (t.ex. teknisk fysik & teknisk matematik) på Chalmers har platserna för högskoleprovsansökande givit till de som klarar ett egentillverkat test i matematik och fysik. Om jag förstått saken rätt används detta test även som intag på KTH.

   Radera
  6. Av eleverna själva tillverkat eller av skolan?
   Inte helt kristallklart där...

   Radera
 3. Nu tycker jag du är väl binary här Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tragiskt att Lars inte kan acceptera oss som identifierar oss som Apachehelikoptrar :/

   Radera
  2. Förändrar inget i sak. Ni som identifierar er som Apachehelikoptrar är få.

   Radera
  3. "Det ena könet får här runt ca 60% av alla högskoleplatser, dvs ca 50% mer än det andra könets cirka 40%. Det underrepresenterade könet kommer oftare in via högskoleprov, eftersom den svenska skolan inte är utformad för det könets sätt att lära sig och könet har lägre betyg."

   Tll viss del så tycker jag att detta är den springande punkten,och mest focus borde ligga på detta. Om vi ska prata allvar, vilket jag tycker.


   Förövrigt så tycker jag att alla som identifierar sig som apache-helikoptrar, osynliggör oss Cobror. :-)

   Radera
  4. Nu tar det en hel grundskola + gymnasium att ändra på detta, dvs minst 12 år innan det ger effekt. Eller 13 nu när förskoleklass är obligatoriskt. Så länge får man ha ett antal förlorade generationer av ett kön, som missgynnats systematiskt i skolväsendet i decennier.

   Radera
  5. Det behöver nog inte ta 12 år,barn är anpassbara och kan ta igen sånt som tappats. Dessutom tycker jag att försöka kompensera skolans brister med högskoleprovet inte är en rimlig lösning.

   Radera
  6. Barn är anpassningsbara ja... Några som däremot definitivt inte är det är ju lärarna (generellt sett alltså, det finns givetvis undantag). Skulle tro att 12 år är en grym underskattning på hur lång tid det tar att förändra svenska skolan i grunden.

   Radera
  7. Förskoleklass är fortfarande inte obligatorisk.

   Radera
  8. Daniel, stämmer nog, för de första försämringarna av skolan genomfördes under DDR-sverige på 70-talet, men det dröjde tills den generationens lärare var borta innan förfallet tog fart på riktigt.

   Skolreformen i början på 90 var väl spiken i kistan och nu 25 år senare är förfallet fullbordat.

   Radera
  9. Bara jag som känner mig som regalskeppet Vasa?
   Sjönk som en sten på jungfrufärden.
   Kom upp i någorlunda skick efter 4 månader.
   F-n jag är ju faktiskt bättre!

   Radera
  10. @gbd
   Vad är det för fel på mitt gamla skolplan-
   Enstrom...

   Radera
 4. OT : Syrianska armen hävadar att dom skjutit ner en israelisk F-15 och eventuellt skadat en annan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Syrianska armén? Vilka är det?

   Radera
  2. 25:e hemvärnsbataljonen/ Taeliehusbataljon :D


   Radera
 5. Ja, skolans redan gjorda brister kan ju inte bara struntas i. Barnen blir vuxna osv. Vuxenutbildning för de som missat en massa?
  Men skolan behöver väl förvaltas på lite annat sätt.
  Det är sällam det pratas i den offentliga debatten om hur bra eller dålig skolan är på att ta tillvara olika individers och kön förutsättningar. Jag har fått uppfattningen att inom en del akademiska frågor som i förlängningen berör skolan att man kommit längre, men det är inget som direkt syns här iaf.

  SvaraRadera
 6. Någon som förstod poängen med att minska antalet högskoleprovsplatser?
  Bortsett från att det numer fuskas på provet är det väl ett utmärkt sätt att rekrytera nu när betygsinflationen verkar variera mellan skolar. Ett bra genomfört högskoleprovet är en fantastisk rikslikare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl "fel" grupp som lyckas bäst på provet.

   Genom att minska provets betydelse kan man mha betygsinflationen styra vilka grupper som ska komma in på högskolan, även om lärarna där i allt högre utsträckning klagar på att de som kommer in inte har tillräckliga grundkunskaper.

   Radera
  2. @Greenious

   Att de som kommer in inte har tillräckliga grundkunskaper löser man lätt. Man ser helt enkelt till att man fyller första året med kurser som är ganska billiga att hålla och examinera. De som inte har tillräckliga grundkunskaper lär tröttna ganska snabbt när de bara kör på tentorna.

   Problemet är kanske snarare ifall någon med tillräckliga grundkunskaper, någon med förutsättningar, inte kommer in. Detta kan man lösa genom att låta fler gå de inledande kurserna. Ganska snart kommer det ändå tunnas ut i leden.

   Radera
 7. Det simpla svaret är att dom inte kommer göra någonting åt det för det drabbar ju inte det könet som dom representerar.

  SvaraRadera
 8. Det dominerande könet på högre utbildning dominerar också stort inom s.k. tramsutbildningar. En stor del av dem kommer heller aldrig få jobb inom det som de utbildats till. Dessutom kan man ifrågasätta behovet av högskoleutbildning inom vissa yrken, om man nu inte anser att statlig indoktrinering av våra barn är viktigt. Att införa högskoleutbildning, eller förlänga en befintlig, är ju f.ö. en klassisk metod för att höja statusen på ett yrke...

  F.ö. är snitt-IQ mellan könen i stort sett samma. Skillnaden ligger i fördelningen. Kvinnor (som biologiskt kan antas vara viktigare för fortplantningen) har en avsevärt lägre standardavvikelse än män. Dvs en mycket större andel kvinnor än män har snitt-IQ, medans män i mycket större omfattning kan vara både riktigt korkade som genier.

  https://www.psychologytoday.com/blog/the-how-and-why-sex-differences/201101/how-can-there-still-be-sex-difference-even-when-there-is

  SvaraRadera
 9. Nej, i Sverige kan inte pojkar fara illa, de är priviligierade. Det står i Bibeln eller motsvarigt.

  Du har förstås helt rätt och jag förstår den intellektuella smärtan, men lika bra du hejdar dig innan hatet börjar flöda. Ingen vill vara martyr ala Per Ström.

  SvaraRadera
 10. Privatisera utbildningsväsendet och låt universitet och högskolor själva bestämma vilka kriterier de vill använda. Att staten centralt ska bestämma kvoter, eller om 15 eller 33 procent ska antas via högskoleprovet, hör hemma i Sovjetunionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Sverige förbereder för att sovjet (motsvarande) kommer.
   Helt tydligt!

   Radera
 11. Andelen män bör (enligt min åsikt) absolut öka på de kvinnodominerade högskoleutbildningarna, t ex förskollärare, sjuksköterska, lärare, bibliotekarie. Hur många kommer in där med hjälp av höga poäng på högskoleprovet?

  Nu hoppas jag att någon ivrig kommenterare kollar statistiken och kommer med motargument i form av veterinärlinjen, kanske läkare osv. Jag har för trevligt med rödvinet för att orka surfa runt på SCB just nu. :)

  SvaraRadera
 12. Åt helskotta dåligt. Att få fason på killarnas utbildning är ett mycket viktigare problem än (de minimala) löneskillnaderna. För att inte tala om alla andra pseudoproblem.

  SvaraRadera