Cornucopia?

Aktuellt

Regeringen föreslår skatt på hämtkaffe och snabbmat (som pizza) - fem respektive sju kronor

Regeringen föreslår i ett nytt betänkande att man ska införa skatt på engångsförpackningar av dryck och mat, t ex hämtkaffe på mackar och ca...

2017-03-26 12:22

Demografiundersökningen: Vem är bloggläsaren?

Dags att redovisa förra söndagens demografienkät, som besvarades av cirka 2 000 respondenter. Det är små förändringar mot tidigare och läsardemografin är ungefär den samma som den alltid varit. Föga överraskande attraherar inte bloggen några nya målgrupper - vilket hade varit förvånande, då jag skriver samma skit som jag alltid gjort.
Bloggläsarnas kön och åldersfördelning. Likt tidigare 90-95% män och relativt sett högre ålder på de kvinnliga läsarna.
Demografiundersökningen besvarades av cirka 2 000 respondenter, varierande från mellan 1 881 på frågan om ålder och kön och 2 125 som svarade på frågan om sysselsättning. Svaren mellan olika frågor är konsekventa, t ex yrke, utbildning och inkomst, eller ålder och andel barn etc. Svaren är också ungefär samma som tidigare år, vilket gör svaren trovärdiga.

Ska man summera låter det ungefär så här:

92% av bloggens läsare är män. 76% av läsarna är i åldern 30 - 59 år. 74% är tjänstemän, chefer eller egna företagare. 76% har läst på högskola eller universitet. 61% har över 400 000:_ SEK i årslön. 75% har över 100 000:- SEK i sparkapital oräknat bostad. 63% äger sin bostad. 56% har barn och 79% har bil.

Eller mer skönlitterärt - bloggens läsare är högutbildade och högavlönade män mitt i karriären.

Detta är inget nytt, utan dessa undersökningar har konsekvent gett sådana här resultat. Det kan diffa någon procentenhet hit eller dit, men det är nog att betrakta som inom felmarginalen.

Inget överraskande alls, då jag inte ändrat vad jag skriver om och alltså inte attraherar några nya grupper.

Bloggläsarnas sysselsättning.
Likt tidigare är ungefär tre fjärdedelar tjänstemän, chefer eller företagare. 74% för att vara mer exakt. Inga förändringar här.
Bloggläsarnas utbildningsnivå.
Utbildningsnivån är tätt kopplad till sysselsättningen med 76% som läst på högskolan eller universitetet.
Bloggläsarnas årsinkomster.
Föga överraskande följer också lönerna tjänstemannaspåret. 61% har över 400 000:- SEK i årslön (33 333:- SEK per månad). Gissningvis betalar närmare 50% statlig skatt (ca 456 000:- SEK eller mer i årslön, räknat på 38 000:- SEK i månadslön). Detta kan jämföras med en medianlön på drygt 28 000:- SEK. Personer som inte har jobb drar ner medianen för befolkningen i stort ytterligare.

Frågan om kapitalinkomster hade felställda intervall. Jag redovisar enbart sparkapitalet istället, ej medräknat boende, men brutto.
Bloggläsarnas sparkapital (brutto, ej räknat skulder och ej räknat bostaden).
75% har över 100 000:- SEK, där Mediansvenssons sparkapital ligger runt 50 000:- SEK.
Bloggläsarnas boendeform.
63% av läsarna äger sin bostad. Eller iaf minst 63%. Några av de som angett annat boende kan också äga sin bostad, t ex båt eller husbil. Andelen som bor i hyresrätt är hög. Endast ca 24% av svenskarna bor i hyresrätt, medan 48% bor i villa. Slår man ihop villa, radhus och gård så blir siffran dock 41% villaboende för läsarna.  Även bostadsrätt är överrepresenterat med 22% mot Sveriges 15%. Detta kan i sin tur bero på att bloggläsarna just är tjänstemän och sannolikt bor i en stad, ofta Stockholm.

Höga löner kan förstås göra det enklare att få tag i en hyresrätt.
Har bloggläsaren barn?
Förvånansvärt få bloggläsare har barn. Detta kan dock spegla att 52% av läsarna är 39 år eller yngre och att många inte skaffat barn än. Åldersfördelningen på barnen speglar åldern på läsarna.
79% av bloggläsarna har bil.
De allra flesta bloggläsare har bil och äger den själv. Tjänstebil är vanligare är privatleasing.

Vad gäller var ni sitter så behöver ni inte svara på det, utan sådant finns i driftsloggarna.

92% sitter i Sverige. 1% i USA, 1% i Norge, en halv procent i Tyskland, en halv procent i Danmark, en halv procent i Storbritannien, en halv procent i Finland och resten i andra länder.

19% sitter i Stockholms län, 9% i Västra Götalands län, 7% i Skåne län, 2% i Uppsala län. I kontrast bor 22% av svenskarna i Stockholms län, 16% i Västra Götalands län och 13% i Skåne. För Stockholms län kan skillnaden mot 19% till stor del förklaras av 8% som sitter i utlandet.

Tack för att ni tog er tid att svara. Enkäten är naturligtvis till för att mina säljare ska kunna matcha bloggen mot rätt annonsörer och alltså kunna drivas vidare. Är ditt företag intresserad av annonsering kontakta [email protected].Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Jag blev förvånad över att så pass många säger att de inte har någon bil. Givetvis bygger jag det på min personliga icke-representativa omvärld. Men har folk tolkat frågeställningen lite olika?

  Någon kommer fram och frågar mig:
  - Hallå där, är det du som äger den där bilen? - Ja.
  - Har du betalat bilen själv? - Ja.
  - Är du ägare till bilen? - Nej det är min fru.
  - Så har du verkligen betalat den själv? - Nej egentligen inte, bara hälften.

  Två "ja" blev till två "nej" på i princip samma frågor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många läsare bor i storstad. Vitsen med det är att inte behöva äga bil, som jag ser det.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Jag är student och har varken råd eller behov av att ha bil. Studenter och andra unga är nog en av förklaringarna till siffran.

   Radera
 2. jag bor i storstad med tåg , spårvagn och flera busslinjer på gångavstånd. behöver jag bil tar jag taxi eller hyrbil.

  SvaraRadera
 3. Storstad med tåg och spårvagn...hmmm, kan det vara GBG?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pfft, GBG storstad? Pyttsan, detta lär handla om Norrköping.

   Radera
 4. Jag kör bil i Sthlm för att kollektivtrafiken är full av räliga människor samt därför att företaget står för notan. :-)

  SvaraRadera
 5. Full pott på denna. Skaplig Svensson man är här på bloggen! :-)

  SvaraRadera
 6. Hade du inkluderat hudfärg och sexuell läggning så hade du nog sett att vi är Romsons hatobjekt nummer ett...

  SvaraRadera