Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2017-03-08 09:53

Credit Suisse: Dags att ta negativa positioner mot börsen

Credit Suisse har gått ut till sina private banking-kunder och sagt att det är dags att hedga börsen och ta positioner som går plus vid börsnedgång. Institutionella investerare överger börsen, medan allmänheten är inne och köper. På några månaders sikt räknar man med nedgång.
Månadschart S&P-500. Uppgången har hållit på länge nu.
Credit Suisse rådgivare Robert Parker sade enligt CNBC bland annat:
"We are seeing quite an interesting trend over the last two weeks, and this trend is particularly the case in the American equity market, which is that retail investors are continuing to put money into equities, institutional investors are pulling money out of equities."
Retail investors är alltså hushållen om någon har svårt med engelskan.

Rekommenderade hedgetillgångar enligt Credit Suisse är japanska yen eller guld. Man kan också köpa VIX-index, dvs det amerikanska panikindexet.

Att ta positioner för börsnedgång ligger i linje med var vi befinner oss enligt konjunkturcykelmodellen. Credit Suisse anser dock att på 2 - 3 års sikt så är saker positivt igen, så vi pratar om en ganska kort lågkonjunktur. Konjunkturcykelmodellen förutsätter dock bara att man tar likvida positioner, och inte att man hedgar.

Detta handlar alltså om de amerikanska börserna, men Stockholmsbörsen följer i princip alltid efter husse och med så många exportföretag, så är svenska börsen knappast isolerad från den internationella utvecklingen. KPI-inflationen är på väg upp och med det räntorna. Speciellt räntekänsliga papper bör man nog undvika, och det inkluderar de så hyllade högutdelarna - högre räntor kommer kräva högre procentuella utdelningar, vilket löses genom lägre kurser.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. Inte alls känslan jag har.
  Är ju löjligt stabilt för tillfället.
  I princip hela världen trendar upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha. Fortsätt analysera dina linjer du...

   Radera
  2. Sorry.
   Det är inte så jag jobbar.

   Radera
  3. demoman

   Hur var det nu med Deutsche Bank och dina anklagelser om att jag trollade? Ditt haha påminner mest om Nelson i Simpsons. Helt grundlöst.

   Radera
  4. DB plockade i veckan in 8 miljarder euro... samtidigt säljer man av verksamheter och hyvlar personal. Inte konstigt att DB klassas som världens systemkritiska bank.

   Radera
  5. Det var redan intecknat flera gånger om.

   Radera
  6. Det liknar lite det som skedde 1942 och 1982.

   Radera
  7. Vad är det du syftar på som hände dessa år?

   Radera
  8. Början för långa bullmarkets.

   Radera
 2. Man bör också tillägga att någon ETF eller certifikat som följer VIX-index skall man inte sitta med under lång tid efter som de minskar i värde konstant.

  SvaraRadera
 3. Om man endast har några tusen kan man så klart sälja utan problem när börsen objektivt har bevisat att priserna börjar sjunka. För institutioner som har miljarder är det så klart svårare då de behöver oerhört mycket mer likviditet för att komma ut eller i vissa fall inte ens fått gå ut enligt reglementet.

  SvaraRadera