Aktuellt

Vad är det första du kommer göra när pesten är över och alla restriktioner och rekommendationer är borta?

En dag kommer Wuhan-pesten vara officiellt över och inte längre vara en pandemi. Restriktioner kommer vara lyfta, olika stöd försvunna och r...

2017-03-24 11:55

C vill göra som S+MP+V och samarbeta med SD om budgeten

Centerpartiets Annie Lööf vill nu samarbeta med Sverigedemokraterna, för att likt S+MP+V gjorde 2013 bryta ut enskilda punkter ur budgeten och fälla dessa. Vilket förstås får SD:s tidigare samarbetspartners att gå i taket. Endast socialisterna ska samarbeta med SD, tydligen.
Full fart och engagemang hos våra skatteavlönade ledamöter i riksdagen. Läsarfoto.
Centerpartiet vill alltså bryta ut skattehöjningarna ur budgeten och rösta ner dessa. Förfarandet kan bara genomföras i samarbete med Sverigedemokraterna, och är helt etablerat hur det går till.

Metoden genomfördes av S+MP+V tillsammans med SD 2013, när man stoppade möjligheten att hyra ut bostadsrätter utan tillstånd från bostadsrättsföreningarna, samt sköt upp det sista jobbskatteavdraget. Det hela gick enbart att genomföra tack vare att man från socialisternas sida samarbetade med Sverigedemokraterna.

Men nu när Centerpartiet alltså vill göra det samma går socialisterna i taket. För att inte tala om att Annie Lööf (c) tidigare sagt att man inte ska samarbeta med SD.

Hela havet stormar alltså. Att socialisterna i regeringen och vänsterpartiet går i taket handlar förstås om ett försök att skuldbelägga Centerpartiet, men minnet hos socialister är liksom hos guldfiskar väldigt kort. Den som sig in i leken ger, får leken tåla. Speciellt när man själva började.

41 kommentarer:

 1. Det höga tonläget visar att socialisterna är oroade. Det är bra! Möjligt utfall på sikt kan bli en bred konsensuspolitik, där S släpper V och MP och samarbetar med alliansen istället. Hellre det än dagens politik.

  SvaraRadera
 2. Avdelningen "det är okej när VI gör det".
  Hur ska de ha det? Annie Lööf ville ju upplösa Alliansen om M skulle prata med SD. Nu vill hon själv ha hjälp av SD? Jävla lekstuga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror allt är öppet.

   Under en längre tid har opinionen stabiliserat sig såhär: 40% socialister, 40% borgare, 20% sverigedemokrater.

   Det är ganska sannolikt att varken socialisterna eller borgarna får egen majoritet nästa val.

   Att tex en 41%-borgar-övervikt jämfört med 39%-socialist-undervikt skulle släppas helt fri kan uteslutas.

   Alltså kvarstår bara gammal klassisk kohandel mellan blockgränserna. Det här är en första attack som förhoppningsvis slutar med att socialdemokraterna bryter sig loss från beroendet från kommunisterna och vattenmelonerna.

   Radera
  2. +1
   S + mp + v är nog inget lyckligt äktenskap

   Radera
  3. Många verkar glömma att Alliansen regerade 2010-2014 i minoritet utan att regeringen fälldes eller hade några större problem med att få igenom budget. Med tanke på att de borgerliga partierna nu även har en mer restriktiv invandringspolitik än MP+V så kan jag inte se att SD skulle stödja vänsterblocket.

   Kort sagt, Alliansen kan ta makten när de vill, men de har mentala blockeringar. De är rädda för för ett hypotetiskt kaos, även fast de själva inte skulle vara ansvariga för det.

   Löfven sa innan valet att han var duktig på att få till uppgörelser. Man måste nog ge honom credit för det, trots allt. Han har totalt kollrat bort allianspartierna

   Radera
 3. Hela havet stormar. En bra sammanfattning.
  Alla börjar väl smått förstå att man inte kan ignorera SD. Att dom bara blir större vartefter de övriga partierna sitter i sandlådan. T o m Annie Löf börjar inse det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dilemmat är ju att de som inte röstar på SD faktiskt starkt ogillar partiet. Vi ser tydligt på (m) vad som händer när man öppnar för samarbete.

   Det finns nån gammal undersökning som visar på vilka partier som ogillas mest, och då vinner SD stort.

   Radera
  2. Enligt Westerholm tappar M pga att de inte har vare sig trovärdighet eller politik efter Reinfelts härjningar. 10% nästa.

   Radera
  3. Om det är öppnandet för samarbete M/SD som är orsaken till M:s tapp är väl inte helt lätt att veta. Att vela fram och tillbaka och AKB som partiledare räcker säkert långt. SD är ju faktiskt näst största parti. Då kan man ju inte helt ignorera dem. Det kommer att straffa sig och det vi ser.

   Radera
  4. Rimligt att flera faktorer samverkar.

   Det kanske är dags att lägga ner hink & spade, samarbetsöppningar varar inte för evigt. Ett brett samarbete S+M (tex) är ju bara intressant så länge de bägge har väljare kvar. Ett identitetspolitiskt S och ett M utan tydlig politik kanske bara når 30-35% tilsammans i valet, så är den möjligheten till stark koalition borta.

   Radera
  5. @6-10

   Så är det förstås först ska moderaterna samarbeta med SD och tappar till 15%. Om sedan M och S bestämmer sig för gemensam sak vad är sannolikheten för att M får tillbaka några väljare de tappat pga SD nu när de istället väljer S och hur många ytterligare väljare skrämmer det iväg?

   Säg att M efter en sådan manöver trots allt får 15%. Vad får då S som nu ska samarbeta med mammon själv i form av M. Tappar de kanske 5-10% av sina väljare till V, MP poch Fi då? Då har vi ett S på 20ish % och ett M på 15, dvs 35% tillsammans och återigen får man söka hoppande majoriteter precis som läget är idag.

   Men det är så det blir när man ständigt demoniserar sina motståndare och då syftar jag inte endast på samtliga partiers demonisering av SD utan även av S demonisering av M som den store satan och övriga liknande manövrar.

   Radera
  6. Många röstar på SD för att man ogillar invandringspolitiken- om man då som AKB går ut med att man vill samarbeta med SD i alla frågor UTOM invandringspolitiken, så lyckas hon knappast få f.d moderater m. fl att återvända till M. Men de kvarvarande moderater som starkt ogillar SD flyr däremot till C.

   AKB borde givetvis sagt att SD har vissa poänger om invandringspolitiken och påpekat deras brister i integrationspolitiken och visat att M:s invandringspolitik är bäst samt att man är villig att samarbeta med de som delar deras uppfattning om en restriktiv flyktingpolitik och god integrationspolitik (om man nu vill det??).

   M har nu lyckats tappa bollen inom så gott som alla viktiga politiska områden tex. när det gäller ekonomi (jobbskatteavdrag, förmögenhetsskatt, fastighetsskatt redan fixade), försvar, invandring, skola, pension, rättssamhälle etc.

   Radera
  7. Q-hunden

   Kan du nämna några exempel på framgångsrik integrationspolitik senaste 20-30 åren? RUT är det enda jag kan komma på, resten är varmluft ur politikernas munnar.

   Grundproblemet är att det inte finns någon efterfrågan på lågproduktiv arbetskraft i dagens Sverige, oavsett om du är född i Kabul eller Kalmar, och därför är det fler arbetslösa som är födda utomlands än i Sverige.

   Radera
  8. @Somebody
   Glöm inte Assistansbolagen, en framgångssaga.
   Eller "starta eget" bidragsdrivna företag som bara anställer de som staten betalar lönen åt, förutsatt att de anställda betalar en del av lönen till den som anställde dem, win-win.

   Radera
  9. somebody,
   Nej jag har inte sett någon framgångsrik integrationspolitik, men politiker ska ju ha visioner och emellanåt så hävdar M att man har en plan för bättre integration via främst arbete (tex RUT som du själv nämner). Och jag tycker att det du skriver är klockrent angående grundproblemet.
   Om jag vore AKB och skulle vilja locka tillbaka väljare så skulle jag försöka med ett välkryddat fläskben bestående av att stå upp för restriktiv flyktingpolitik och vackra visioner om att integrera de som kommit med humana förtecken- nu tycker jag att hon tappat bollen helt och fått ännu fler förbannade på hennes utspel och politik.

   Radera
 4. Åsiktskorridoren kommer att jaga dem tills de ändrar sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var inte alltför optimistiska, ljuset i tunneln är sannolikt ett tåg..

   Radera
 5. Hade det inte varit så mycket som stod på spel hade detta varit så jävla kul att beskåda, cirkus svensk politik med alla dessa clowner som beter sig som jag vet inte vad. Det finns massor att skratta åt dessa individer.

  Antar vi får de politiker vi förtjänar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är inte kul när den ena galningen efter den andra avlöser varandra om att styra landet. Vi har nog inte varit särskilt snälla om det nu är ett mått på den saken.

   Radera
 6. Varför kom inte C på att man kunde göra såhär för 3 år sedan? Då hade vi sluppit en mandatperiod av höjda skatter och islamist-skandaler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med Centerns invandringspolitik finns det både grogrund för fler islamist skandaler och åtföljande skattehöjningar.

   Radera
  2. C vill undvika en jobbig valrörelse där väljarna undrar varför man ska rösta på en "opposition" som inte vill rösta bort regeringen trots att den kan. C ville som bekant inte ha en gemensam alliansbudget och man röstade inte heller på M:s budget.

   Radera
  3. Är detta ett självmål från centerns sida? Lööv kunde varit tyst men nu öppnade hon Pandoras ask istället: Ska hon samarbeta med SD genom att fälla delar av budgeten eller fälla budgeten med hjälp av SD. Detta leder eventuellt till nyval- är det vad hon vill?

   Radera
  4. Det var väl detta som M ville? M var trötta på att hålla C och L om ryggen, och M valde att tala klartext kring samtal med SD. Väljarna strömmade från M till C, men till sist måste även de och C välja mellan SD eller S. Man kan inte ställa sig utanför om inte vill be ett renodlat plakatparti.

   Radera
  5. Jo, precis. Men det känns inte som att C (och L) hade tänkt på detta fullt ut. Dessutom får man ett intryck av att alliansen inte har något vidare samarbete mellan partierna och framförallt mellan partiledarna.

   Radera
  6. Alliansen är i sitt sämsta läge sedan den bildades. Som du skrev tidigare så är nog fd M-väljare som gått till SD måttligt intresserade av att rösta på en Allians där C växer och kommer få allt större inflytande över mig-politiken. M:s kursändring i denna viktiga fråga upplevs av många som nyckfull och populistisk.

   M/Fredde begick tre gigantiska misstag: 1) Att inte lyssna på Billström, 2) Överenskommelsen med MP i mig-frågan, 3) DÖ. Sedan schabblade M bort försvarsfrågan, brott&straff, etc. Kom ihåg att terrorresor till IS var tillåtna när Alliansen satt vid makten.

   Nu börjar knapptryckarkollektivet bli lite nervösa över en väntande arbetslöshet i sep 2018 men det är som dags nu att börja anpassa politiken till folkopinionen istället för medieopinionen.

   Radera
  7. Kan bara instämma, tänker på Alice Bah´s klavertramp angående terrorresor- enda anledningen till att inte hon blivit utkastad måste vara att alliansen gjorde ett ännu sämre jobb. Några dagar innan hon framträdde i Agenda så fastslogs i EU-domstolen att det var ok att dra tillbaka medborgarskap och kasta ut dessa terrorister från landet (storbritanien). Detta borde vara ett bra alternativ till att försöka återanpassa våldtäktsmän/mördare/terrorister till vårt samhälle via samtal och bidrag.
   https://www.theguardian.com/uk-news/2017/mar/09/terror-suspects-british-citizenship-european-ruling

   Radera
 7. Hwj

  Finna bara ett ord för svensk (och antagligen för all annan politik i "resten" av världen och ordet heter: genomruttet!

  Kan bara hoppas att när något är "genomruttet" så kan en ny grönsak få näring och spira ur myllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Trötter

   Jag hoppas mera på en nyttig grönsak i stället för o-gräs.

   Radera
  2. "swede" heter visst kålrot på engelska.
   Var det den du menade?
   8€/knippe nu för vita sparrisen.
   Vi avvaktat ett par veckor - tyvärr...

   Radera
  3. Hej Skepparn

   Visst, den där kålroten har gjort sin karriär tom till landet i west.
   Hoppas bara att man inte tar kål på denna rot...
   risken finns och är tilltagande.
   Tyvärr.

   Stävja sjön är mottot för stunden, dagen, månaden, år.
   Eller decennier?

   Hoppas att vi inte får soppa torsk, maskinen håller och befälhavaren inte tappa nerverna.

   Välkommen ombord?!

   Radera
 8. Dags för media att korsförhöra Annie Lööf om Centerns omsvängningen och deras ambitioner att öppna upp för SD, först sviker Batra och nu Lööf, vem ska nu media ha längst fram vid brasan i stugvärmen, möjligen kan Miljöpartiet göra en återkomst som favoritparti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. MP har en framtid som radikalt islamistparti.

   Radera
  2. Islamistparti?
   En given mediafavorit då.

   Radera
 9. Cornu, kan du inte skriva en artikel om hur du tror Sverige kommer ändras då SD vinner stort 2018? Det verkar som att folk inte lärt sig av historien, trots att den bara är några månader bort...

  Sätter en hundring på att Putte kommer med några fina stöttande ord (och rubler) till Jimmy lagomt till valet. Lite extra upplopp i nån förort kanske till och med går att få till? Men frågan är om detta ens behövs?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte mycket som kommer att förändras om SD skulle få 22-24% i valet 2018.

   M och S för ju redan den migrationspolitik som SD har drivit sedan barnsben och SD lär inte hamna i någon regering 2018.

   Börjar M och S att samarbeta så kommer dock SD framstå som det enda oppositionspartiet med ytterligare garanterad tillväxt fram till 2022, ev behjälpta av en kraftig lågkonjunktur.

   Radera
  2. Hej Somebody

   M och S och invandringspolitik...driver? de deras idéer eller fiskar de bara röster?

   Ger det bar sken av det?

   Ser ut som att det enda oppositionspartiet är SD...men hur det skulle se ut om det blir regeringspartiet är en annan 5:a.

   Vi får väl se nästa år hur svenska folket vill utstaka sin framtid, en framtid som redan är egentligen historia...
   Att vrida klockan tillbaka?
   Då stannar klockan för man vrida en klocka bara framåt i tiden!

   Sverige så som dina föräldrar har upplevt det är ett minne blott...tyvärr så är det ett faktum att även så som jag har upplevt Sverige när jag kom hit för trettio är sedan är ett minne blott.

   Landet här stöpts om i grunden, eller håller blir.

   Fan vad ond det gör, att bli omstöpt, särskild med tanke att jag inte vill bli det.

   Jag är inte svensk från början, supit in tyskan med modersmjölken, men assimilerat är jag alla gånger.

   Och det gör mig ond i själen att se hur "mitt" land av för mig oförståelig anledning fördärvas radikalt.

   Jag har som utlänning privilegiet att kunna fråga: är ni inte riktigt klocka?

   Tyvärr så kan jag inte säga: Är "vi" inte riktigt klocka...något som jag så gärna skulle vilja kunna...men se, det går inte som "utlandsfödd".

   Så enkelt är det...och så svårt.

   Manfred

   med Sverige i hjärtat!

   Radera
 10. Apropå väljarflykt, nu går FI ut med krav på fri invandring, skrota försvaret och höjda bidrag finansierat genom höjda skatter.
  Hur många av MP och C:s ideologiska väljare får de tror ni? Räcker det till 4%?

  SvaraRadera
 11. Svensk demokrati blir bara mer och mer av en dålig fars.
  Hur kommer det sig att det är till synes omöjligt att STOPPA invandringen. Vad vill svenska folket? Har svenska folket någonsin velat ha den stora invandringen. Svar nej enligt mer eller mindre alla SOM undersökningar osv som utförs.

  Men lik förbannat ska vi svenska folket påtvingas massinvandring, saker som decemberöverenskommelsen, Annie Lööf med Ayn Rand extremism, osv osv.
  Det är uppenbart NÅGOT rejält fel i vår demokratiska process.
  Regering med S+ M skulle ju bara bli ännu ett steg åt totalt fel håll, VEM FAN röstar på både höger och vänster på en och samma gång?????

  SvaraRadera