Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2017-03-29 10:01

Byt lösenord eller aktivera tvåstegsinloggning på iCloud

Hackers hävdar att de har fått tillgång till inloggningsuppgifter för 250 - 750 miljoner sk iCloud-konton hos Apple. Om inte Apple betalar en summa "pengar" (Bitcoin) avser utpressarna att blåsa rent hundratals miljoner iPrylar. Rekommendationen är att byta sitt lösenord till iCloud eller aktivera tvåstegsinlogging+säkra enheter.
Apple hävdar att man inte alls har förlorat några lösenord och att utpressningen från hackarna inte är att ta på allvar. Man har naturligtvis inte någon möjlighet att säga något annat, speciellt inte om man avser att betala.

Eventuellt handlar det om att hackarna avser att använda lösenord läckta från andra intrång, där e-postadresserna används för inloggning i Apples molntjänst iCloud. Det drabbar i så fall bara de som använder samma lösenord på flera tjänster. Utpressarna har dock gett ZDNet exempel på inloggningsuppgifter, som ZDNet bekräftat med användarna. Av 54 läckta lösenord lyckades man få kontakt med 10 användare, som samtliga bekräftade att det var deras iCloud-lösenord

Tre av dem hävdade dessutom att deras lösenord var unika för iCloud. I så fall är intrånget genuint.

iCloud kan användas för att utföra diverse fjärrkontroll av Apples iPrylar. Man kan t ex låsa stulna mobiler och surfplattor, tömma dem på innehåll mm. Hotet är att göra just detta - göra hundratals miljoner iPrylar oanvändbara. 

Därtill har man tillgång till användarnas backuper, bilder och eventuellt även filer lagrade i molnet.

Byt ditt lösenord till iCloud, alternativt aktivera tvåstegslösen och säkra enheter. Därmed går det inte att logga in på ditt konto utan att du bekräftar via en SMS-skickad kod eller kod skickad till någon av dina säkra enheter.


Oavsett är det bra att av och till byta sina lösenord. Hackarna säger sig vilja slå till den 7:e april, då bluffen kommer synas alternativt att det kommer bli mycket dålig stämning för miljontals ovetande Applekunder.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

43 kommentarer:

 1. OT : Cornu, har du märkt av minskade reklamintäkter från google? Annonsörerna verkar lämna google av någon anledning.

  SvaraRadera
 2. Som man bäddar får man ligga.
  Windows och i-Prylar är i princip samma skit.
  Vill man ha trubbel väljer man deras produkter toppat med en religiös övertygelse om ett "bra val".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helsåld på Office 365. Det löser många trubbel jag haft tidigare.

   Radera
  2. Klart du haft trubbel med Microsofts produkter ;)

   Radera
  3. Det är stor skillnad i hur firmorna drivs. Jag säger detta med respekt för båda, och som aktieägare i båda. Båda har sina styrkor och svagheter, men det faktum att Microsoft aktivt skapar interna motsättningar mellan olika avdelningar, och praktiken gör så att de ligger i krig eller åtminstone tävlar med varandra, gör att sådant här skit händer: http://www.theverge.com/2017/3/17/14956540/microsoft-windows-10-ads-taskbar-file-explorer

   Radera
  4. Det finns ju absolut ingen som helst anledning för random datoranvändare att köra Windows eller Mac.
   Allt bygger på en tro om systemens överlägsenhet att man bara "måste" ha endera av deras OS. Att sälja in det tänket på marknaden har Microsoft och Apple varit grymma på.

   Radera
  5. Det handlar inte om överlägsenhet. När det ena operativsystemet börjar sätta in reklam i min arbetsmiljö så diskvalificerar de sig själva. Det är på samma nivå som att de skulle känna sig berättigade att komma hem och häfta fast reklamblad på väggarna i mitt kontor.

   Radera
  6. Men det finns ju värre saker med Windows om du nu använder det i din arbetsmiljö.
   Helt plötsligt kan datorn få för sig att uppdatera OS och då är det bara att lyda. DET är sjukt irriterande.

   Radera
  7. Det jag menade med överlägsenhet är att både Microsoft och Apple lyckats sälja in det tänket till kunderna.
   Att köra Linux finns ju inte ens i fantasin hos de flesta pga hjärntvätten från Microsoft/Apple som bevisligen fungerar.

   Radera
  8. Uppdateringarna är symptomatiskt på samma attityd som föranleder reklamen: de ser det som SIN dator, inte DIN dator. Apple är, både historiskt och idag, betydligt bättre på att ge användaren illusionen om att de äger datorn än Microsoft. Linux är så klart ännu bättre på det iom öppen källkod.

   Jag kör alla tre på olika maskiner hemma. Det är inte bara hjärntvätt, de har olika grader av tillgänglighet, och är starka på lite olika områden.

   Radera
  9. "Det är inte bara hjärntvätt, de har olika grader av tillgänglighet, och är starka på lite olika områden." +1

   Radera
 3. Min rekommendation: Ha över huvud taget inga filer som är det minsta känsliga i något moln hos någon tredjepartsleverantör...

  SvaraRadera
 4. OT: Dax visar vägen och euro-rekylen ser ut att tappa fart. DAX 12.802 nästa(prisobjektiv)? Då är chansen stor att även OMX30 når ATH före större rekyl.

  Dollar-chart visar läget f.n.

  https://invst.ly/3kedb  SvaraRadera
  Svar
  1. Skrev fel där. OMX30 lär inte nå ATH(+8,5%) om DAX når sitt PO kring 12.800.

   Radera
 5. Har någon här på bloggen erfarenhet av Ransom-ware?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv skulle jag bara masslagra typ musik på moln-servrar.

   Radera
  2. Kolla på Black Mirror säsong 3 avsnitt 3 på något av dina Netflixab så får du se någon som drabbas av ransom-ware :)
   Men så kör han Windows och då är det lätt hänt.

   Radera
  3. Har ej Netflix :). Däremot har jag fullt upp med egna intrångs-problem :). Och så länge det är staten som gör intrång hos en och man inte har något att dölja så kan man närma sig problemet i lugn och ro.

   Radera
  4. Massvis med erfarenhet. Det som gäller är helt enkelt att ha en bra och fräsch backup. Har man inte det så är det bara att betala och hoppas...

   Radera
  5. Men herregud, "Massvis med erfarenhet"
   Varför kör du/ni öht Windows?

   Radera
  6. Daniel
   Inser nu att du jobbar som Windows-tekniker.

   Radera
  7. Daniel: Ransom-kryptering alltså. Hur gick det?

   Radera
  8. Numera börjar väl även Linux och bli allmängods för hackarna. Ivf hos statsterroristerna FRA m.fl :)

   Radera
  9. Går ju inte att jämföra Windows med Linux ur säkerhetsaspekt.
   Visst Windows är bra om du vet EXAKT vad du gör.
   Problemet är att 99.9% av användarna inte har kunskap om Windows, därmed blir det problem.

   Radera
  10. Jovisst ser hotbilden fortfarande annorlunda ut. Varför gå över ån efter vatten!

   Radera
  11. Radiolab har ett avsnitt om ransomware. Lätt värt en lyssning. http://www.radiolab.org/story/darkode/

   Radera
  12. Mr Robot är ju en annan lysande serie som innehåller lite ransomware om man nu går igång på det.

   Radera
  13. Ja, tänk den som ändå fick ägna sin arbetstid åt ett vettigt OS...

   Radera
 6. Rykten för flera år sedan om inbyggda bakdörrar hos t.ex Intel ser ut att besannas nu iom Wikileaks senaste avslöjanden. T.ex att att det räcker med att ha sin dator ansluten till vägguttaget för att åtkomst ska vara möjlig.

  Vem vill leva i en sådan värld? Alla " " som säger att de inte har något att dölja antagligen. Bryr sig några? Eller är det viktigare att bostadspriser och aktiekurser fortsätter upp? Och hur reagerar våra folkvalda? Gäsp......

  SvaraRadera
  Svar
  1. På tal om Intel.
   Har du sett hur AMD har dragit sista året? 412% upp!

   Radera
  2. Det viktigaste är inte bostadspriser, aktiekurser, säkerhet för folk.
   Det viktigaste är FB, Insta, Twitter, Snap. Överskuggar allt.

   Radera
  3. NSA/CIA stödköper som kompensation till ledningen :)
   Allvarligt talat vet jag bara att AMD fått storstryk mot Intel under många år. AMD är lite långsammare och behöver lite mer kapacitet(kärnor) för att hänga med. Därför billigare men har ju högre mtrl-kostnader vilket slår både på marginal och volym. Har AMD ny teknik på G?

   Radera
  4. Ja. AMD har ryckt upp sig vilket återspeglar sig i kursen.
   Historiskt har dock deras produkter varit tämligen värdelösa kontra Intel.

   Radera
  5. Kanske handlar det då om "sedvanlig" jakt på eftersläntrare under slutfasen av en börscykel? Skitaktier brukar ju stiga när allt annat är för dyrt.

   Radera
  6. AMd har lanserat en ny generation processorerna där kärnorna är fullskaliga likt Intels. Tidigare har AMDs lösning delat vissa resurser mellan kärnorna som gett sämre prestanda. Man är nu ikapp Intel och har också en annan prissättning.

   Radera
  7. Ok, det innebär allt annat lika att man hoppas på en rejäl volymökning genom fortsatt priskonkurrens. Faller testerna väl ut(som kursökningen indikerar) så återstår det att se vad datortillverkarna gör.....i en stagnerande marknad.

   Radera
  8. Mycket trovärdigt att man kan bryta sig in genom vägguttaget. Till och med Trump blev ju avlyssnad av brödrosten, eller om det var mikrovågsugnen.

   Radera
  9. Tekniskt skulle det vara möjligt. Diskret inbyggt Powerline modem i nätagget kopplat till moderkortet som nätverksenhet. Kräver dock att avlyssnaren befinner sig i närheten men kanske fungerar i vissa fall.

   Radera
  10. a) Intel´s chips(v Pro) klarar idag att hårdvarumässigt underhållas över nätet(fjärrunderhåll).
   b) varje nytt (3´e parts)program du installerar i din dator fr.o.m Win8 registreras hos MS som i sin tur......Det går inte att stänga av deras info-inhämtning och försöker du skapar MS nya vägar in ända tills ditt system bryter ihop. Alla som skriker om gårdagens DDR.....
   c) Moderkortet har funktion som bibehåller tillräckligt med ström för att ansluta till elnätet samt ladda info utan startsekvens. När har inte routers och modem samma förutsättningar? Annars utnyttjar man radiovågor istället för internet. Dags att skaffa störningsutrustning :)
   d) allt på nätet är redan registrerat
   e) hur långt bort är den verklighet då myndigheterna kan läsa av dina tankar efter att du tagit på dig den "nya VR-utrustningen" som kopplats till din dator.
   etc etc

   https://www.nytimes.com/2014/01/15/us/nsa-effort-pries-open-computers-not-connected-to-internet.html?_r=2

   Radera
  11. Historiskt har AMD varit bättre än Intel 1999-2006 och under övriga år under 90-talet och 00-talet varit mest prisvärt. Minns inte hur Cyrix och VIA stod sig under början av 90-talet, men de gick bort sig därefter i alla fall.

   Intel är stora för att de låser ute och mutar bort konkurrensen. Men det börjar se ut som att den feta kattfan får vad den förtjänar. De har heller inget på ARM-marknaden trots att de under en lång period gav bort sina chip till plattformsbyggare. Det ska bli mycket intressant att se hur det utvecklar sig. Hoppas de kraschar och brinner.

   Radera
 7. OT

  Nu är den äntligen officiell. Putins cover på Creep.
  https://www.youtube.com/watch?v=2O_FClwUpQo

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Då har väl hackarna redan kopierat Trumps konto, måste vara värt en del i pengar men de får väl CIA efter sig å andra sidan.

  SvaraRadera