Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2017-03-03 12:50

Är det smart att investera i två fastighetsmarknader?

Detta inlägg är sponsrat av Kameo.

Det finns stora skillnader mellan bostadsmarknaderna i Sverige och Norge enligt Kameo, som erbjuder investerare att till hög ränta finansiera bostadsprojekt i de två grannländerna. Man har just nu ett projekt i Oslo till 9.5% ränta och ett projekt i Göteborg till 7.0% ränta. Samtidigt har nu utvandringsvågen från Sverige till Norge vänt och Sverige ser ut att få nettoinvandring av svenskar från Norge för första gången sedan början av 2000-talet.
Oslo från Holmenkollen.

Som jag skrivit om tidigare är Norges bostadsmarknad i stort sett fungerande, till skillnad mot den svenska.

En avgörande skillnad är att man i Norge äger sin lägenhet, medan svenskarna via bostadsrätter bara äger rätten att bo. Det betyder att norrmännen fritt kan hyra ut sina lägenheter, vilket leder till en fungerande bostadsmarknad med tusentals konkurrerande hyresvärdar istället för enstaka lokala kommunalt ägda oligopol som i Sverige.

Både bostadsmarknaden i Norge och Sverige är dock heta, även om det är billigare med bostäder i Oslo än i Stockholm. Bidragande orsaker är enligt Kameo bostadsbristen, samt skattefördelar med bostadsägande. Snittpriser i Stockholm på ca 94 000:- SEK per m2 är högre än de motsvarande 75 000:- SEK per m2 som gäller i Oslo.

Bostadspriserna stiger just nu snabbare i Norge än i Sverige, vilket förstås leder till att det byggs mer. Här kommer Kameo in och kan finansiera de topplån, som bankerna kräver egen finansiering på, eller för den delen hela projekt via sin crowdfunding.

Svenskar börjar nu flytta tillbaka från Norge rapporterar norska E24, och för första gångens sedan början av 2000-talet flyttar fler svenskar från Norge än till.

Kameo lanserar snart en plattform för både svenska och norska fastighetslån, men man kan alltså redan idag vara med och till en ränta på 9.5% vara med och finansiera norska bostadsprojekt. Det kommer framöver bli betydligt fler projekt att investera och beroende på riskprofil kommer man alltså kunna välja mellan Sverige eller Norge. Föredrar man Sverige finns ett projekt i Göteborg med 7.0% i ränta.

Det finns förstås de sedvanliga riskerna med denna typ av investeringar. Med investeringar i Norge tillkommer valutarisken, men på medellång till lång sikt är NOK och SEK stabila mot varandra, eller det som Kameos Sebastian Harung kallar skandinaviska kronor.

Ni kan läsa mer om en jämförelse mellan den norska och svenska bostadsmarknaden på Kameos blogg.

Detta inlägg är sponsrat av Kameo.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. "Detta inlägg är sponsrat av Kameo."

  SvaraRadera
 2. Fastigheten i GBG redan fulltecknad.
  Var ju givet med tanke på prisbilden i stan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ponzischeme funkar så, ha ett par lockande objekt som alltid är fulltecknade som lockbete, folk lockas att gå in i högrisk. Betala tidigare låntagare med de senaste intäkterna och skumma av lagom mycket på toppen.

   Radera
  2. Syftar du på hur Ponzi fungera eller varför någon väljer en betydligt dyrare finansieringmodell jmf banker?

   Radera
  3. Jag pratar om Kameo.
   Du antyder en hel del om man säger så.

   Radera
  4. Med tanke på att man tecknar låneavtalet med låntagaren och inte med Kameo kan det inte vara ett "ponzi scheme".

   Radera
  5. Bankerna finansierar bara upp till 50-70% av ett projekt. De kräver egen finansiering på resten, vilket ger betydligt högre räntor. Ett alternativ är att skjuta till eget kapital, men även det är belagt med en räntekostnad i form av avkastningskrav. T ex kanske ett företag vill ha 20% i avkastning på eget kapital, och då är det billigare att låna för 9% än att sätta det egna kapitalet på något med dålig avkastning.

   Radera
  6. Om man däremot inte förstår hur fastighetsbranschens finansiering fungerar ska man förstås inte investera där heller.

   Radera
  7. Väl skrivet, Cornu och Stefan. Det är liknande resonemang som kring preferensaktier emitterade av fastighetsbolag, och varför de ger tämligen hög avkastning. Detta är så att säga "småskale-alternativet".

   Radera