Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2017-02-20 16:24

YouGov: Svensk media är mest vänstervridet i Europa

Enligt en opinionsundersökning genomförd av YouGov är svensk media den mest vänstervridna i Europa. Medias skildring av olika frågor ligger alltså avsevärt till vänster om den allmänna politiska uppfattningen, medan det i Storbritannien är tvärt om. Det är ett grovt underkännande av svensk media, som om det vore objektivt och balanserat skulle uppfattas neutralt av allmänheten.
Medias politiska vinkling
Britternas media är det mest högervridna rapporterar alltså YouGov. Danmark har en ganska optimal neutral balans och rapporterar i stort sett i linje med den allmänna politiska uppfattningen.

Svenskt media är tvärt om extremt vänstervridet. 

Detta är ett massivt underkännande av medias uppdrag om neutralitet och objektivitet.

Det positiva är dock att svenska allmänhetens uppfattning inte reflekteras av media, så man ska inte luras att tro att svensk media skildrar folkets åsikter. Ni kan slappna av - det som skrivs i Aftonbladet skildrar inte allmänhetens verklighetsuppfattning.

Svensk media är alltså rent objektivt (generellt) vänsteraktivistmedia och ägnar sig inte åt neutral rapportering. Annars hade det i opinoinsundersökningen sett ut som för Danmark. Inte heller verkar svenska folket låta sig påverkas av aktivismen, vilket skulle kunna vara fallet i vårt grannland. Kort sagt kämpar vänstern i media förgäves och den svenska allmänheten köper inte deras vinklingar. Sunt förnuft råder alltså, till skillnad mot mediaklimatet.

Lärdomen är att den som skriker högst inte nödvändigtvis har rätt och de vänstervinklingar som presenteras i aktivistmedia som DN, Aftonbladet eller Sveriges Radio har inte stöd i allmänhetens åsikter.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

51 kommentarer:

 1. "Annars hade det i opinoinsundersökningen sett ut som för Danmark. Inte heller verkar svenska folket låta sig påverkas av aktivismen, vilket skulle kunna vara fallet i vårt grannland. Kort sagt kämpar vänstern i media förgäves och den svenska allmänheten köper inte deras vinklingar. Sunt förnuft råder alltså, till skillnad mot mediaklimatet."

  Det finns ju så många möjligheter att man egentligen inte kan dra några slutsatser. Det är ju bara hur media uppfattas i förhållande till befolkningen så att säga, det hela blir relativt.

  Där görs ju t.ex. ingen jämförelse mellan befolkningarna åsikter. Kanske är det så att UK-media har lyckats så väl i sin vänstervridning av folket att folket uppfattar media som högervriden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knappast om man kollar på resultatet i parlamentsvalet

   Radera
  2. Nu ingick ju inte resultatet i parlamentsvalet som underlag här. För övrigt har jag läst att politikernas åsikter inte är alignade med befolkningens åsikter vilket gör att utfallet i parlamentsvalet kanske inte är så tillförlitlig indikator på var folket står på höger-vänster-skalan.

   Det finns för övrigt ett test för att avgöra var man står på skalan. Man skulle då kunnat inkludera detta test i enkäten som deltagarna i undersökningen besvarade - då hade man ju kunnat få någon slags indikation på var folk står och om danskarnas syn på media till viss mån skulle kunna förklaras av att danskarna är mer vänstervridna än svenskar. Notera att ett sånt test kan ge bättre indikation än att ange partisympatier eftersom man då måste försöka utröna var på skalan partiet man sympatiserar med ligger (blir lätt halmgubbe-placering på det) och dessutom lider av antagandet att sympatierna är välgrundade och valda med precision.

   Radera
  3. Resultatet I undersökningen var om media av allmänheten I sagda land uppfattades som för vänster/höger/OK. Valresultatet I senaste valet visar tydligt (Om man kollar på givna roster) att UKIP och de konservativa fick nästan 50%, de liberal 8% så den brittiska befolkningen är knappast vänstervriden. Det verkar dessutom orimligt att en media skulle ha sån makt att de skulle kunna påverka befolkningen att bli mer än vad de själva är. Oavsett åt vilket hall.

   Snarare är speglar UKs resultat att Murdochs media har en ganska stark ställning I UK.

   Radera
 2. Ja och detta är ju ingen nyhet direkt, bara en bekräftelse på något vi vet

  SvaraRadera
 3. Aftonbladets (bland fleras) enträgna kampanj mot Trump är ett bra exempel. Kampanjen har egentligen inget med Trump att göra. Syftet för Vänsterpopulisterna på AB är att underblåsa högerkrafternas (även kallade högerpopulister) eventuella frammarsch genom att utan analys exponera vad sådana "galningar" som Trump medför.

  På tal om Danmark så har motsvarigheten till AB dvs Ekstra Bladet idag rubriken "Trump har jo fuldstændig ret i sin udtalelse om Sverige".

  SvaraRadera
 4. Svenska stollemedia kan i hög grad vara ansvariga för Brexit och Trump. Svensk media är verkligen extremt ideologisk och det skapar självfallet en motreaktion. Men vi trodde förstås inte att den skulle komma i UK och US. Här i Sverige händer ingenting. Våra "liberala" tidningar fortsätter hylla landets mest tokiga och ansvarslösa röster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har svensk media med Brexit- och Trump-effekten att göra?
   Det är ju knappast så att svensk media haft något som helst inflytande i frågan förutom hos de närmast troende svenskarna som skrek ut sin ångest när Brexit och Trump var ett faktum trots att de var utan rösträtt i frågan.

   Radera
  2. Ta Dagens Industri som exempel.
   De har envetet hävdat att Brexit och Trump är helt kass.
   Är även den tidningen vänstervriden och bidrog till en motreaktion?

   Radera
  3. Breitbart, Daily Mail och andra mediasajter har länge skrivit om vad som händer i Sverige. I själva verket sitter en rad svenskar enligt DN med i Breitbarts och alt rights ledning: https://unvis.it/dn.se/nyheter/sverige/svenskarna-med-centrala-roller-i-usas-extremhoger

   Mot den bakgrunden är det inte alls så orimligt att alt right får en hel del av sin näring ur den svenska politiska och journalistiska extremismen.

   Radera
  4. Endast en svensk kan tro att hen påverkade de aktuella valen.

   Radera
  5. Man måste dock ge en eloge till Mitelman och DI.
   Aldrig ger du upp att förklara hur fel Trump är och hur rätt Sverige är.
   Liknar mest ett försök till hjärntvätt av läsekretsen.
   http://www.di.se/nyheter/henrik-mitelman-trump-lar-av-sverige/

   Radera
  6. Jag vet inte hur stark kopplingen mellan Breitbart och Alt Right är. Men Sverige är nog faktiskt något av en "stormakt" när det kommer till "humanitär" extremism. Vi märks! Det är därför Trump nämner Sverige om och om igen. Ja, återigen för någon timme sedan! Det är svensk media han menar skönmålar invandringspolitiken i Sverige. Han tjatar om lilla fjuttiga Sverige. Vilket är fakta, inte svensk hybris.

   Radera
  7. Han refererar till Fox News gällande invandringen och anser att svensk press är fake news.
   Lite lustigt med tanke på Fox News rykte.

   Radera
  8. Tja, Mitelman har väl rätt i att Trump tror han får sanningen från Fox News. Vilket förstås är korkat. Jag skulle alla gånger välja DI framför Fox News. Men jag orkar inte dissekera Mitelmans krönika just nu.

   Radera
  9. Ingen större skillnad på Mitelman, DI, Trump, Fox News, Daily News, Breitbart.
   Enögd propaganda.

   Radera
  10. Stefan

   Vill minnas att Fox News har högre förtroende än CNN bland amerikaner, men vi svenskar vet väl som vanligt bäst?

   Radera
  11. Om man kollar på vilken kanal som är deras favorit så stämmer det, för det är den klara favoriten bland republikanska väljare medans demokraterna är splittrade mellan olika stationer, Samtidigt så är republikanerna de som har lägst förtroende för media.

   https://www.washingtonpost.com/news/the-fix/wp/2015/03/09/fox-news-is-the-most-trusted-national-news-channel-and-its-not-that-close/?utm_term=.f92f2acccd65
   http://www.gallup.com/poll/195542/americans-trust-mass-media-sinks-new-low.aspx

   Radera
  12. gbd

   Jag har ej tillgång till Fox News men skulle bli förvånad om de inte vinklade och hade en agenda. På liknande sätt har CNN också en agenda och ägare att svara inför, men de kanske är något mindre vinklade?

   Problemet med Sverige är att nästan all seriös media, inklusive Public service, är vänstervriden, därför behövs de fler röster/mångfald och GP:s ledarsida är ett lysande undantag. Vinkling (höger eller vänster) i media kan hanteras om det finns en mångfald att välja bland.

   Radera
  13. Missförstå mig rätt, vad jag försökte saga är att för republikaner litar man på Fox News och inget annat medan demokraterna är mer splittrade,CNN är väl ganska neutral, CBS vet jag inte och MSNBC brukar väl klassas som vänster.

   Att SR och SVT antagligen har ett visst vänsterbias är nog inte så kontroversiellt, det kan man märka t.x. på utrikesnyheter där man alltid alltid har et perspektiv på den lilla människan. Det I sig är väl inte fel men när det nästan är omöjligt att få den större bilden så hjälper det inte folk att bilda sig en uppfattning. Det är I just de fallen nästan att de verkar tro att krig är något som män ägnar sig åt som någon sorts Fight Club.

   Dock så vore det bra om innan man drar alltför svepande slutsatser om övriga media utanför public service, att man hade en undersökning innan man uttalar sig. För SR/SVT finns den väl men hur är det I övrigt? (Sen så kan ju det också vara värt att se hur manga man når, alla journalister kanske inte har samma påverkan).

   Slutligen så tycker jag det inte går att jämföra ledarredaktionerna med nyhetsredaktionerna.

   Radera
 5. Jag blir inte förvånad, alla jag känner anser att media är vänstervridna. Jag noterar att svenskarna även tycker att media är vänstervridet när det gäller hälsofrågor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men du läser ju finska medier så det balanseras ju

   Radera
  2. Kan ju faktiskt vara så att finnarna är mera vänstervridna än svenskarna och att media är ungefär i mitten. Tycker själv svenska yle är till vänster men kan inte uttala mig om finskspråkiga media.

   Radera
  3. Undersökningar brukar väl knappast ge det resultatet.

   Radera
  4. Jag läser Svenska Yle och HBL varje dag, någon gång ibland Vasabladet. Jag tycker också att främst Yle har en dragning åt vänster, mycket för att de ofta okritiskt refererar till svensk media.

   Men de skriver positivt och trevligt om sitt försvar, och ibland hittar man intressanta utrikesnyheter som man väljer att inte skriva om i svensk media.

   Dessutom tycker jag att det är intressant att läsa nyheter från Finland, för att jämföra hur nyheterna ser ut i ett land som i stora stycken fungerar bättre än Sverige.

   Radera
  5. "ett land som i stora stycken fungerar bättre än Sverige." såvida du inte är svensktalande ;-)

   Annars kan jag hålla med om mycket

   Radera
 6. "Svenskt media är tvärt om extremt vänstervridet.

  Detta är ett massivt underkännande av medias uppdrag om neutralitet och objektivitet."

  Att media uppfattas som vänstervridet är nog mer korrekt. Att människor tycker/tror en viss sak gör inte det till en sanning.

  Undersökningen har gått ut på att ta reda på folks uppfattning och inte huruvida media faktiskt är vänster/högervridet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din rubrik "YouGov: Svensk media är mest vänstervridet i Europa"
   borde vara "YouGov: Svensk media uppfattas som mest vänstervridet i Europa av sin egen befolkning"

   Radera
  2. Enligt Sverigevännerna består väl all svensk msm av rödvinsdruckna socialister.

   Radera
  3. Men Stefan, det så verkligheten ser ut, detta nedan gäller SVT och vi kan nog enas om att det även då kommer spegla vänstertidningarna DN/Aftonbladet/Expressen

   "Över 50 procent av journalisterna på Sveriges Radio och Sveriges Television sympatiserar med miljöpartiet", konstaterar han i den. Endast 8 procent av SVT:s journalister stöder, enligt samma studie, Moderaterna medan ingen säger att de skulle rösta på KD. Sverige­demokraterna finns inte ens med som parti i bokens sammanfattande tabell.

   http://www.jmg.gu.se/digitalAssets/1374/1374612_svenska-journalister_hela_boken.pdf

   Radera
  4. SR och SVT men vad säger den om DN och aftontidningarna?

   Radera
  5. Daniel H

   Nej, det finns svart på vitt i journalisternas partisympatier varför Sveriges medier är vänstervridna. S + MP + V har 70% av journalistkårens sympatier. SD har 1%.

   http://jmg.gu.se/digitalAssets/1284/1284227_nr38.pdf

   Så det stämmer mycket väl överens med hur folk uppfattar mediernas politiska vridning. Annars kan man slå upp valfritt mainstream-alster och få det bekräftat (GP undantaget).

   Radera
  6. GP är det enda av de mer etablerade media jag läser dagligen, sen finns det som tur är alternativa media som beskriver verkligenheten, dock kan det vara vinklad också såklart, man måste veta att alla har en agenda och ta med det i sina slutsatser.

   Radera
  7. Doktor Syn

   Jag har aldrig hävdat att media inte är vänstervridet. Bara att denna undersökning inte styrker hypotesen att det skulle vara så.

   Människors allmänna uppfattning om sakers tillstånd har inte alltid med verkligheten/sanningen att göra.

   Jag vänder mig dock främst mot bloggarens sätt att inte ens försöka redovisa undersökningen på ett ärligt sätt.

   /Daniel

   Radera
  8. Milda Webben
   "Enligt Sverigevännerna består väl all svensk msm av rödvinsdruckna socialister."
   "Men Stefan, det så verkligheten ser ut"
   Fortsätt diskutera med Doktor Syn så får du dina fördomar bekräftade.

   Radera
 7. Tur att vi har Granskning Sverige.

  SvaraRadera
 8. Här är den kompletta undersökningen:
  https://d25d2506sfb94s.cloudfront.net/cumulus_uploads/document/n2brop7n28/Eurotrack_January_MediaRepresentation_Website.pdf

  SvaraRadera
 9. Intressant i morse på radions P!-morgon. Kristian Kristensson Professor i journalistik intervjuas om Thrump, Fox News och hur synen på Sverige är. Man talar om offentlig diskussion. Om att man diskuterar frågorna det gäller hela tiden. Att man diskuterade det här och nu i morgonens program.
  Problemet är ju att det är bara ena sidans inställning som får diskuteras och den som professorns åsikt är. att det inte finns några problem. Det vore väl på¨sin plats att samtidigt ha en person med motsatt inställning och det ska bli någon nyans på samtalet. Något som professorn och programledaren inte verkar förstå?

  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/853482?programid=1650

  1h,43,30min in

  SvaraRadera
  Svar
  1. En professor har ingen inställning utan den besitter kunskap/fakta

   Radera
  2. En professor har ingen inställning utan den besitter kunskap/fakta

   Radera
 10. Kan det inte vara som så att svensk media väljer att presentera alternativa fakta i kontrast till vad andra länders media förmedlar? Vi svenskar vet ju bäst, har de renaste samvetena och står moraliskt högt över de pragmatiker som bor i övriga länder. Det är viktigare att tillsätta en statlig utredning för att kunna analysera och sätta ett namn på problemet än att lösa det.

  SvaraRadera
 11. Har man undersökt hur bibliotekarier har sina sympatier?
  Oviktigt?
  Kolla vad som skrivs om Ekerö och Botkyrka biblioteke .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ytterligare ett av otaliga exempel på hur de som inte tycker att det är "rätt" åsikter skall få bli hörda eller släppas fram.

   https://www.gp.se/ledare/teodorescu-censur-h%C3%B6r-inte-hemma-p%C3%A5-biblioteken-1.4165434

   Radera
 12. Jojo, det var ju inte särskilt överraskande. En samhällsfarlig klick som knuffar landet an den Abgrund... Polen verkar å andra sidan ha lärt sig hantera vänstermedia.

  SvaraRadera
 13. Men OM det var en ansenlig majoritet, som hade motsatt åsikt mot PK-media, så skulle de väl inte köpa/läsa Aftonbladet, DN mm, och då skulle dessa inte existera. Därför tror jag att en stor majoritet fortfarande är vänster-indoktrinerade och ej i stånd att befria sig från lögnen. SD har bara ca 20% stöd - medan det borde vara säg 80%! Ganska dystert.

  SvaraRadera
 14. Att ett par ledarsidor har en någorlunda nykter syn hjälper föga när resten av innehållet i tidningarna är vänstervridna snyft- och propagandaartiklar. Se bara på SvD.

  SvaraRadera
 15. Mesta av median är högerägd/styrd:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_svenska_tidningar_ordnade_efter_ideologi

  SvaraRadera
 16. Läser man sedan igenom undersökningen på yougov så är det ju tydligt att man frågar folk om deras uppfattning om media, det är alltså vad folk tycker och är inte en sakligt hanterat och säger inget om faktisk bias. Vem äger mesta av median i Sverige t.ex, jo det gör borgerligheten. Sedan så är det en annan sak vem som har mest inflytande men i Sverige så äger höger de flesta tidningar.

  Hur det här en skrevs och lades upp på nätet är ett mysterium.

  SvaraRadera
 17. Svenska politiker och journalister har fått mig att vilja ha inbördeskrig i det här landet.

  SvaraRadera
 18. Det är en mätning av hur folk uppfattar media. Det är inte en objektiv analys av mediernas innehåll (vilket vore oerhört komplicerat). Vad man har mätt är alltså hur spridd uppfattningen "media är vänster/höger-vriden" är i respektive land.
  Det betyder inte att Yougovs undersökning är oseriös eller ointressant. Men din tolkning av den är det.

  SvaraRadera