Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2017-02-07 11:18

Vitryssland mobiliserar - mot öst och Ryssland

Vitryssland har börjat göra beredskapskontroller av sin mobiliseringsförmåga och har utan förvarning mobiliserat åtminstone tretusen värnpliktiga reservister. Utmärkande är att dessa sedan har skickats österut för att utföra fältarbete i riktning österut och mot Ryssland.

Petri Mäkelä skriver på Medium:
"This time the heavy mechanized forces deployed east from the capital Minsk. Troops began building field fortifications and defensive positions facing Russia along the Minsk — Moscow highway. This is the first time in decades that Belorussian troops have turned their tanks against Russia. As the exercise progressed it was confirmed that over 3000 reservists were called in. These were mostly older officers and NCOs. This could indicate that Belarus is currently preparing for a full scale mobilization."
Vitryssland anses normalt ingå i Rysslands anfallsplaner mot EU och Baltikum, där landet ska användas för uppladdning inför ett angrepp västerut. Vitrysk trupp förväntas också delta i någon form, sannolikt defensivt. Landets försvar har därför varit helt riktat västerut, men nu har man alltså börjat genomföra åtgärder för att försvara sig mot Ryssland. Här på bloggen väcktes redan i december spekulationen att Vitryssland är nästa mål för diktaturen i Kreml, som sitter fast i sin egen retorik att man måste återupprätta forna gränser.

Till saken hör att diktaturen i Vitryssland allt mer vänder sig västerut sedan Rysslands invasion av Ukraina, vilket gav facit på hur mycket rysk "vänskap" är värd i Kremls ögon. Senast släppte Vitryssland visumkravet för 80 länder, vilket gjorde att Ryssland nu har stängt den tidigare öppna gränsen mellan länderna.

Man tvångsinkallar nu också outbildade reservister genom att dyka upp på arbetsplatser och helt enkelt föra bort dem.

Mäkelä spekulerar i tre olika scenarion. Dels ett tvärt brott i relationerna mellan Minsk och Kreml, vilket sannolikt inkluderar ett avbrytandte av den massiva ryska militärövningen som är planerad senare i år och ska skicka in över 4 000 järnvägsvagnar med personal och utrustning till landet. Mäkelä skriver att om Minsk vänder sig till EU istället för Moskva, så kan det leda till en rysk invasion, om än osannolikt.

Dels menar Mäkelä att det kan handla om inrikespolitik och försökt från Lukasjenko att få till ett bättre förhandlingsläge med Kreml.

Slutligen kan allt vara vilseledning (maskirovka) och ett led i att faktiskt dolt mobilisera hela Vitrysslands försvarsmakt för att delta i ett ryskt fullskaligt angrepp mot Baltikum eller söderut mot Kiev, något de där 4 000 järnvägsvagnarna med trupp och utrustning från Ryssland kan vara användbart till.

Oavsett är utvecklingen absolut nödvändig att bevaka.

Relaterat så finns uppgifter bekräftade från flera håll att Ryssland dragit in möjligheten för tillfälliga förenklade 72-timmars visum till den ryska exklaven i Königsberg. Ryssland vill ha full koll på vilka som kommer in i exklaven just nu. Man kan bara spekulera kring anledningen.

Film från statliga vitryska TV:n. Artikel på engelska här. Och ja, det är Ryssland man är oroliga över. Den av Lukasjenko-diktaturen styrda  statliga televisionen skriver följande:
"“Russia is 15 times the size of Belarus, and it is behaving inappropriately. It is scaring the entire world. Putin is the main warmonger. One should be ready for whatever comes,” says Ales Stankevich, a representative of the Belarusian Association of Officers."
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

32 kommentarer:

 1. Kallas det inte Belarus nu för att markera självständigheten från Ryssland?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Belarus betyder Vitryssland. Svårt det där. Jag pendlar. Ska vi kalla Ryssland för Rossija också? Finland för Soumi (iofs är även svenska officiellt språk i Finland). Storbritannien för United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland?

   Radera
  2. Eller som google som kallade Ryssland för Mordor då det översattes från Ukraina. :-)

   Radera
  3. Yes, dålig stämning i Syrien.

   Radera
  4. Eller Fååklandsöarna som svenska journaloger envisades med att kalla Falklandsöarna när det kriget var aktuellt.

   Radera
  5. Grekland bör kallas för Hellas
   Tyskland för Dåjtsjland (Obs svensk stavning)

   Radera
  6. Rus betyder inte Ryssland. Du tänker på det gamla ryska (språket) namnet Belorossija som ju motsvarar vårt Vitryssland. Men man använder inte det namnet längre så vi borde också byta vad vi kallar landet. Namnet Vitryssland är en gammal översättning.

   Ska vi inte kalla det Belarus borde vi hitta på kanske Vitrys, eller Vitrus? Jag tycker dock Belarus är bättre än det.

   Men Finland kan ju få heta det, och Ryska federationen kan vi kalla Ryssland, och vi ska definitivt låta bli att kalla Storbritannien för Förenade kungariket.

   Radera
  7. Måste och måste, om det inte är en radikal förändring så kan man väl fortsätta att kalla det vitryssland.

   Radera
  8. Vem sade måste? Vad man väljer har delvis ett signalvärde. Ungefär som att vägra säga chokladboll.

   Radera
  9. Ingår artikeln, skriven av sannfinländaren, i ett inledande skede, med en efterföljande upptrappning och statskupp, i en propagandakrigsplan av Natos Spy-upp?

   I svenska språket är det mindre bra att ha nationer, vars namn slutar på s. Dessa namn passar inte så bra i det svenska böjningsmönstret. Därför är Vitryssland bättre än Belarus. Belarus låter djävligt dåligt på svenska! Belarusien är då klart bättre anpassad för svenskan än Belarus.

   Vidare, vad ska en vitryss och en vitryska kallas? Belaruss och belaruska?

   Och vilket språk pratar man, belarusiska eller…?

   Vitryssland fungerar i svenskan, varför då ändra till Belarus.

   Om inte chokladboll faller vederbörande på läppen, använd det neutrala Gambiaboll!

   Radera
  10. Belarus är också namnet på en traktor tillverkad i ....
   Vitryssland / Belarus
   Bela eller beo betyder just vit på flera slaviska språk.
   Bela-Rus - Vit Ryssland, Beo-grad - vita staden / borgen

   Ursus är en traktor tillverkad i Polen
   Urs / Ursus betyder björn på flera slaviska språk

   Zetor är en traktor tillverkad i Brno (Brünn) Tjeckien Namnet betyder ingenting utan kommer från "Zet", dvs bokstaven Z vilken kommer ifrån Zbrojovka vilket betyder "vapenfabrik" och traktOR "ZetOR"

   Radera
 2. Såå, NATO har fått med Vitryssland på tåget nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, handlar snarare om avancerad lindans från Luka. Han är nog mest intresserad av att hålla sig och sin familj vid makten.

   Radera
  2. Bättre med ett säkert skott från makten än ett säkert nackskott mot makten.

   Radera
 3. Det var en annan bra artikel om samma ämne här: https://warisboring.com/belarus-prepares-for-hybrid-war-as-europes-last-dictator-knocks-russia-86384fd2a468#.2dkc5zyhd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dock så tror jag att det sista alternativet, förberedelse för en attack verkar orimligt, den vityska arméen har väl knappast rustats upp I stil med den Ryska?

   Radera
  2. Förresten, alltgår ej bara bra I Syrien för Ryssland heller: https://warisboring.com/iran-and-russia-are-apparently-fighting-each-other-in-syria-6f9d79b911da#.8g894sbok

   Radera
  3. Vitryska förband skulle nog främst användas defensivt eller för att hålla tagen terräng. Man har bättre luftvärn än Sverige...

   Radera
  4. Iofs, uppmarcshområde, för det skulle ju inte kräva trup I utlandet, men jag tror fråmst en fråga omatt manga ledare I utlandet antagligen kan acceptera vasallstatus men ej fullständig annektering.

   Radera
 4. Hoppas bara att Sverige kan utveckla en lite snabbare process för att möta ev upptrappning i närområdet. Att vänta på att Försvarsberedningen 2017-2019 i maj 2019 skall lämna ett underlag för försvarsbeslutet 2020 känns inte direkt snabbfotat. Blir intressant att i maj 2019 läsa om nutida och ev. framtida händelser i Vitryssland och Ukraina tagits i beaktande av Försvarsberedningen 2017-2019.

  http://www.regeringen.se/regeringens-politik/forsvarsberedningen/

  SvaraRadera
 5. Vår beredskap är god - det finns gott om storya ishockeyarenor att inhysa vitryska flyktingar i. Kör man sedan OS-matchen mellan Sverige-Vitryssland från 2002 på jumbotronen non-stop så känner de sig varmt mottagna!

  SvaraRadera
 6. Det är värt att ta sig en titt på https://www.youtube.com/watch?v=7ulj3tKS0zQ eller https://www.youtube.com/watch?v=YY9GoPyIegg (NATOs youtubesidor med filmer om bl.a. truppförflyttningar i Östeuropa.)

  SvaraRadera
 7. Meanwhile så vintermaskerar vitryssarna sina fordon med tidningspapper.

  Bra att de iaf vågar markera. När kommer Sverige ha en övning på Gotland (eller i Baltikum) med 3000-5000 soldater?

  Känns som om det kan vara hög tid för den svenska armén att testa försvarsförmågan om tom Rysslands allierade är oroliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ominte annat så kan det ju visa på det penibla I att samarbeta med Ryssland när ej ens dess allierade känner sig osäkra för angrepp från RF.

   Radera
  2. I höst, googla lite på Aurora så ser du, största övningen sen 90-talet :-)

   Radera
  3. @H Hawke, 19'000 man?! (Varav som det verkar 16'000 från Sverige och ca 12'000 från stående förband)

   Otroligt glädjande. Enligt FMs siffror så kommer det således omfatta minst 80% av alla soldater vilket är en rejäl mobilisering. Extra glädjande då det visar att den angivna numerären speglar verklig förmåga.

   Radera
 8. Tror på maskirovka. En alibimobilisering som sedan mynnar ut i "we had no choice". Övergång till koktrupp för de ryska styrkorna.

  SvaraRadera
 9. Kan den ryska krigsövningen i Vitryssland vara en maskerad för att förbereda invasion av Ukraina?

  SvaraRadera
 10. Kan vara att Vitryssland känner till Rysslands anfallsplaner mot väst och inser att Vitryssland blir de som blir bombade när 1:a stridsvagnsarmeén befinner sig i Vitryssland anfallandes mot Polen? Större chans då att se till att ryssarna inte får tillgång till Vitryskt territorium eller annars bli måltavla för kärnvapen.

  SvaraRadera
 11. Var har alla kremlofiler tagit vägen? Artikeln är ju taggad med "Ryssland".

  SvaraRadera
 12. Tsar Vladimir I ....

  https://www.youtube.com/watch?v=GTY-9rHKQLs

  SvaraRadera