Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2017-02-01 15:39

Vilka börsindex är intressanta?

Så, nytt år och med det kanske vi ska diskutera vilka börsindex som är intressanta att följa, eftersom det ständigt blir en massa gnäll om jag använder Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30. Förutsättningarna är att de finns med historiska data på Yahoo Finance, vilket är därifrån mitt chartprogram automagiskt tankar kursdata.


Det vanligaste klagomålet är att t ex OMXS30 eller för den delen S&P-500 osv inte är total return indices, dvs inte medräknar utdelningar och återinvesteringar av dessa.

Jag använder ProTA 3.24 på Mac för charts och StockXLoader för att ladda in kursdata från Yahoo. Jag har dock inte uppdaterat progamvarorna på evigheter och noterar att ProTA nu verkar kunna ladda in kursdata själv från Yahoo. Aktuell version är tydligen 4.2. Får väl gräva djupt i plånboken och uppgradera kanske? Kostar typ 3000:- SEK (299 USD, nej det är inte 10:- SEK per dollar, orka kolla upp USDSEK just nu) för fyra års licens.

Oavsett så är det alltså de kurser med historiska data man kan hämta från Yahoo Finance som är det jag orkar hantera. Det går att importera manuellt, men ärligt talat kommer jag inte sitta och ladda ner och hantera manuell import bara för att någon blir kränkt av att jag använder OMXS30.

Så styr er navigatör i cyberrymden till Yahoo Finance och leta efter index i sökrutan i mitten höger på förstasidan.

Ska det användas ett total return index för Sverige så måste även alla utländska jämförelseindex jag ska använda också vara total return. Så ni kan inte komma undan med att enbart föreslå ett tillgängligt total return för Sverige. Det behövs för alla nordiska länder, London, Paris, Tyskland, Kanada, USA, Moskvabörsen, Nikkei och för diverse andra asiatiska marknader. Samt förstås branschrelaterade total return.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Verkar som att det är OMXS30 och OMXSPI som gäller från Yahoo?

  SvaraRadera
 2. Kan trist nog vara så att Yahoo inte har alla totalavkastningsindex.

  Man kan börja med att i alla fall använda S&P 500 total return som USA-referens, dvs ^SP500TR.

  Man kan helt klart slå fast att över lite längre sikt är det meningslöst att jämföra sig med ett prisindex. Titta på den här bilden som exempel.

  Eller jämför S&P 500 utan och med utdelningar över valfri period.

  Men den frågan verkar alltså vara utredd, så då är frågan hur du praktiskt kan fixa indexdatat. Det är synd att det inte verkar finnas exakt en bra källa med internationella totalavkastningsindex...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men nu är ju problemet att bloggarjäveln kör Yahoo, så jämförelse med utdelning verkar uteslutet.
   Så det som återstår blir då OMXSPI vs S&P500 som rimligaste alternativen.
   Dow Jones är jag inget fan av.

   Radera
  2. Kom ihåg att jag höll på med både OMXSPI och OMXS30 back in the days och upptäckte att det inte var någon skillnad. Fast om det avsåg indexutvecklingen eller tekniska signaler minns jag inte. Slutade med OMXSPI iaf.

   Radera
  3. Finns några AFGXTR (finns den längre?) eller ngt annat liknande?

   Radera
  4. Hittar inget inklusive utdelning, är väl trög.
   Är väl ok att köra OMXS30 mot DJ.

   Radera
  5. Håller med, hittade en fin excel fil med sammanställning av alla tickers hos Yahoo, men svenska totalavkastningsindex fanns inte.

   Man kan ju såklart använda prisindex för funderingar om kortare perioder, men sträckt över många år så är det inget vidare.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 3. *excelfil

  ...

  AFGX fanns, ^OMXAFGX. Denna innehåller dock inte utdelningar heller utan ser ut precis som OMXSPI.

  SvaraRadera
 4. Spelar ingen som helst roll om du använder OMXS30 med eller utan återinvesterad utdelningar.

  SvaraRadera