Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2017-02-14 15:55

Valueguard: Rekordpriser för villor i hela landet

Valueguards kvalitetsjusterade villaprisindex slog rekord i hela Sverige, där priserna steg med 4.0% december-januari. Som mest steg de i de mellanstora svenska städerna där de rusade med 5.7% på en månad.
Valueguards villaprisindex.
Även i detta fall bekräftas rörelsen av realtidsrapporterande Penates, men medelpriser och medianpriser är inte på rekordnivåer. Penates gör dock inte någon kvalitetsjustering och baserar sitt data på Booli, medan Valueguard baserar sig på det mäklarkåren finner lämpligt att rapportera in till Mäklarstatistik.
Villapriser i hela Sverige enligt Penates. Medelpriser i blått, medianpriser i rött.
Enligt Penates fortsätter villapriserna upp i januari, till skillnad mot lägenhetspriserna.

Valueguard rapporterar alltså +4.0% för hela landets villor, +3.0% i Stockholm, +1.4% i Göteborg, +4.6% i Malmö och +5.7% för mellanstora svenska städer.

Man kan tolka detta som att det finns en viss prismättnad i våra storstäder och att allt fler söker sig till billigare orter på pendlingsavstånd, exempelvis Västerås (godtyckligt exempel), varifrån man på en timme är vid centralen i Stockholm.

Även för villor kan man förvänta sig att uppgången i januari var en årsskifteseffekt, av okänd orsak. Till skillnad mot lägenheter ser priserna dock ut att fortsätta stiga även i februari.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. Skuldbubblan växer alltså vidare. Vad gör våra folkvalda på jobbet? Dags att ta bort räntebidraget och höja räntan. Vakna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom är ju folkvalda för att inte ta bort räntebidraget. Majoriteten av den svenska befolkningen är skuldsatt och vill inte se sina boende falla i värden. Det partiet som ens börjar fundera kring det kan glömma regeringsmakt. Höja räntan kan ingen politiker göra. Det är riksbankens jobb och dom fokuserar bara på ett mål (2% inflation).

   Radera
  2. Men - sätter inte regering/riksdag upp inflationsmålet?

   Radera
  3. Vet inte. Dom tillsätter riksbankschef men riksbanken är ju oberoende sägs det. Hur mycket sanning det ligger i det låter jag vara osagt.

   Radera
 2. Varför har det stigit så kraftigt sen 2014?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bostadsbrist!
   Här i Piteå kommun ökade vi med 566 personer mellan åren 2010 och 2015.. självklart att priserna rusar i höjden med en sån expansion.
   Eller kan det bero på Riksbankens minusräntor och ränteavdrag ?

   Radera
 3. Haft siktet inställt på att köpa friliggande villa ett antal år nu, men hinner inte spara ikapp, den här sinnesjuka ökningen som varit de senaste 5 åren.
  5,7 % på en månad, det är vad jag lyckas spara på ett år ungefär, ca 150 k
  :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om konkurrenterna kör maximal hävstång bör ju du också göra det. Officiellt 15% av dessa 150k alltså, eller 17.5k. Går du till SBAB och är snäll kan du rent av få låna till hela ökningen.

   För att "hänga med" ska du alltså snarare ha löneökning på 5.7%, vilket inte är orimligt om du är i karriärsålder (jag försöker ligga på 10% brutto).

   Att upplägget inte är hållbart ändrar ju inte faktum.

   Radera
  2. Spara ett år till och avvakta - när räntan höjs blir marknaden annorlunda!

   Radera
  3. Men räntan kommer inte att höjas. Den kommer snarare att sänkas. Alternativt kommer dom hitta på något annat som gör att det blir billigare att äga ett lån. Man kommer rubba på sjukvård, rättsväsende, nationens säkerhet o.s.v. allt för att det ska finnas pengar till fortsatt kreditexpansion inom bostadsmarknaden.

   Radera
  4. Javisst, tills de inte gör det längre.

   Att konstatera att någon beter sig galet och sedan ändå självsäkert prognostisera det framtida beteendet är... galet.

   Radera
  5. "Experterna" på DI prognostiserar att vi kommer ha lågränteläge till 2025-2030 i alla fall och först då kan det bli tal om helikopterpengar och andra radikala åtgärder som nermontering av fri vård, skola och mycket annat. Man kanske tar bort tandläkarbidraget också och kanske inför ett förbud att vårda sig billigare utomlands. Ska man då sitta och vänta på att köpa sig en bostad så är man ju galen. Är man 30 hinner man ju dö innan reporäntan är över -0,25%.
   Snabbt räknat bör ju bostadspriserna ligga ca. 3 ggr högre i pris 2030 samtidigt som lönerna kanske ökar 1,5 gånger. Det kommer bli dubbelt så dyrt att bo jämfört med idag. Folk kommer behöva ägna första 10 åren av sitt yrkesverksamma liv till att spara nästan allt man tjänar till kontantinsats och sen flytta hemifrån endast med partner eftersom bostadspriserna kommer inte tillåta att man bor själv. Så är det i östeuropeiska länder idag. Inget märkvärdigt att en lön läggs på bostadslånsränta. Sverige är inte på något sätt immunt mot samma utveckling.

   Radera