Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-02-14 11:06

Valueguard: Nya lägenhetsprisindexrekord i hela landet

För andra månaden på raken har samtliga lägenhetsprisindex i Valueguards kvalitetsjusterade index slagit nya rekord. Som mest steg de procentuellt i Malmö, där priserna ökade med 4.1% på en månad december-januari. Realtidsrapporterande sajten Penates bekräftar rörelsen i januari, men för bostadsrätter ser priserna nu ut att falla i februari.
Kvalitetsjusterade lägenhetsprisindex enligt Valueguard.
Priserna fortsatte alltså att rusa i januari, utan minsta tecken på att försvagas.

Lägenhetspriserna i hela Sverige steg med +2.0%, Stockholm +2.0%, Göteborg +2.4%, Malmö +4.1% och sk mellanstora svenska städer med +1.7%.

Liverapporterande sajten Penates visar mycket riktigt också på en uppgång under januari, även om priserna föll från mitten av december till några dagar in i januari. Detta sammanföll med en antagligen helt normal omsättningsminskning över julen.

Med omsättningens återkomst efter jul- och nyårshelgerna sköt priserna iväg igen.

Vad som är intressant är dock att omsättningen in i februari håller i sig, men än så länge har priserna fallit under februari enligt Penates. Vi tittar här på lägenheter i hela landet.
Penates medelpriser (blått) och medianpriser (rött) för bostadsrätter i hela landet.
Det är fortfarande så att priserna kan anges som stigande i februari, om Valueguard beräknar priserna utifrån ett månadsmedel. Däremot kan det visa sig att priserna är lägre i mars än i januari, om prisrusningen inte återhämtar sig.

Det går alltså inte automatiskt att säga att marknaden rusar vidare, vilket de flesta utifrån dagens statistik från Valueguard kommer hävda. Än så länge ser det ut att vara en årsskifteseffekt och det går inte att säga vare sig bu eller bä om framtida utveckling.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. Riksbank, KI och bl a Magdalena Andersson har väl snart varnat i 2-3 år om att priserna inte får stiga mer. Men.........

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste varna för att priserna inte ska stiga allt för snabbt men man kan nog räkna med 10-20% i prisökning per år i många år framöver. Definitionen på att bubblan har spruckit kommer om några år revideras till att priserna under 1 år gått ner 2-3% (efter 200% uppgång). :)

   Radera
 2. Anekdotiskt så här söder om söder så känns bostadsmarknaden avslagen.

  Inte lika mycket objekt ute som vanligt och även om priserna hålls uppe så är det inga nya prisrekord.

  Bland vänner och bekanta så har intresset för att diskutera bostadspriser stagnerat.

  Ja, nåt har hänt känns det som...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folket kanske bara hämtar andan inför vårrusningen, vad vet jag...

   Samtidigt är det brist på billiga boenden och för dem som får lån så är bostadsrätt/villa ändå billigare än nybyggda hyresrätter, så jag har svårt att se vad som ska stjälpa lasset i närtid.

   Radera
  2. Det är fortfarande upp 30-50% på varje nybyggt objekt man köper och säljer innan inflyttning men ingenting jämfört med för några år sen då det var dubbelt upp på 2 år. :)

   Radera
 3. Antal object I Lomma-kummun är signifikant lägre än förra året.
  Budgivning i storsätt hos alla objekten. Slutpriset avviker kraftigt mot utgångspriset i 5-30% intervallet (häftat).

  SvaraRadera
 4. Kom att tänk på en sak. Finns det någonstans man kan se prisspridningen? Typ per kvm och objekt och läge? Eller får man själv sammanställa sådan statistik?
  Anledningen är att OM (!) en del objekt säljs billigare samtidigt som en del andra objekt säljs dyrare så borde resultatet för det gemensamma fortfarande kunna peka på uppgång än nedgång. Man kanäven formulera frågan som hur pass mycket divergens behövs i marknaden för att se även en partiell nedgång?

  SvaraRadera
 5. Hur sjutton kan priserna stiga i Malmö, de flesta försöker väl komma därifrån ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske svenskarna, men anhöriginvandring mm driver på. Kan även bero på att kommunen är ute och köper objekt.

   Radera
  2. Tror de kriminella gängen försöker göra en Escobar. Köper upp hela staden så att de kan ha 100% kontroll!

   Radera
  3. BRF i Malmö är fortfarande mer inflationssäkert än SEK :)

   Radera
  4. Den siste idioten är ju som bekant inte född!

   Radera
  5. Idioten är den som spar i svensk valuta för värdet på sparandet sätts av Riksbanken medan värdet på din bostad sätts av idioter ;) Fundera på vad som är bäst.

   Radera
 6. Den där kurvan är på väg rakt upp snart. Har den inte flykthastighet blir det en övning i futilitet, ballistisk alltså. Frågan är om man bränner sig på återinträdet eller krossas vid nedslaget...

  SvaraRadera
 7. Priserna i Malmö har ökat med 70% sedan 2012 när Cornucopia kraxade om att lägenhetspriserna skulle ned 70% i Malmö. Men nu kommer nog vargen snart. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske ser en liten dipp men en återgång till 2012 års prisnivå kommer du aldrig att se. Det är som mina kollegor säger. Det bästa priset var igår.

   Radera
 8. Denna prisuppgång beror på att centralbankerna (inklusive Riksbanken) har förstört marknadsekonomin genom att sänka räntorna till minusräntor och trycka ofantliga mängder pengar (tillsammans med bankerna). Och visst kan de trolla fram fler trick ur hatten. Ingen kan förutse vad som kommer att hända. Varför inte minus 500%? Eller helikopterpengar? Allt är möjligt tills vi (folket) vaknar och protesterar mot vansinnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fredde: Jag delar din uppfattning om det förstnämnda. Tror däremot inte folket kommer att protestera. Majoriteten köper gör ju som alla andra gör och tar höga lån och blir glada så länge det går bra för en själv och då vill man att vansinnet fortsätter och sen finns det någon promille som tycker att det är vansinne men vi kommer aldrig kunna att rubba majoriteten. Tyvärr så tror jag att vi kommer få betala för andras knipor om det skiter sig trots att vi själva inte fått ta det av vinstvågen.

   Radera
 9. Barn på kalas med obegränsade mängder godis. Föräldrar som gett upp och inte vågar ta bort sockret. Rädda för att bli impopulära nöjer de sig med att hytta med fingret lite då och då. Blir genast tystade av de sockerstinna barnen.

  SvaraRadera