Cornucopia?

Aktuellt

Facebook Luleå - 100 MSEK i bidrag plus 160 MSEK i stöd om året - gav 44 jobb

Facebooks etablering i Luleå fick över 100 miljoner kronor i investeringsstöd av alliansregeringen. Samtidigt slipper man också betala energ...

2017-02-13 10:55

Underliga kontouppgifter från SBAB

SBAB har gjort en enkätundersökning som landar i att mer än hälften av svenskarna har över 100 000 på kontosaldon. Detta stämmer hyfsat med tidigare siffror för totalt sparande där medianen snarare legat på 75 000 kronor för tre år sedan men det inkluderade allt sparkapital exklusive pensionen. Min slutsats är att enkätsvaren tolkat frågan fel.
Svenskarnas sparkapital på konton enligt SBAB/TNS Sifo.
SBAB anger helt korrekt att svenskarnas kontosaldon hos bankerna är 1 600 000 000 000:- SEK, eller 160 000:- per person. Detta är siffror från SCB och är den totala summan av hushållens inlåning till bankerna.

Men när man frågar gruppen 20 - 80 år landar man i fördelningen enligt grafen ovan (PDF).
"Vi frågade därför 1 037 personer mellan 20 och 80 år om hur mycket de har insatt på sina konton. Svaren bekräftar misstanken om att fördelningen är skev. Den genomsnittliga personen (medianen) hamnar i nedersta delen av intervallet 100 000 – 200 000 kr i kontosaldo. Om vi däremot skulle försöka räkna ett genomsnitt per person (medelvärde) så skulle det landa över 400 000 kronor för denna urvalsgrupp. Det antyder att en liten del som har stora besparingar höjer upp genomsnittet rätt rejält."
Med tanke på att jag 2013 utifrån Timbros enkätundersökning fick fram ett totalt sparkapital på median 75 000:- SEK och detta var även siffror som Länsförsäkringar kom fram till på egen hand.

Siffran 100 000 per person i median är inte orimlig om det gällde totalt sparkapital.

Och fondkonton, investeringssparkonton etc råkar vara andra konton. Min slutsats är att SBAB medvetet eller omedvetet blandar äpplen och päron och istället redovisar normala privatpersoners totala sparkapital inklusive fondkonton och investeringssparkonton och inte saldon på bankkonton.

Ett annat problem är att 13% har svarat vet ej.

Jag vet att jag skulle svarat summan av bankkonton, investeringssparkonton, fondkonton etc om jag fick frågan om "sparkonton, lönekonton och andra konton".

Men vad har du själv på faktiska bankkonton respektive samtliga konton? Intervallen är samma som för SBAB och TNS Sifos undersökning, men utan möjlighet att svara vet ej.

Tillägg: Enkäterna blev fel då ett alternativ missades. Se nytt inlägg för korrekta enkäter.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

40 kommentarer:

 1. 25000 - 50000 saknas som svarsalternativ.

  SvaraRadera
 2. "1 037 personer mellan 20 och 80 år "
  Beror vad man vill få ut av frågan.
  Om man t.ex. skulle dela upp 20-30 år, 30-40 år, osv så skulle nog nog fördelningen se annorlunda ut.
  Sedan har man bara med dom som har bankkonto, skulle hela populationen ink. Rosengård vara med så blir det ytterligare en dimension.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jupp då skulle man se att förmögenheten mestadels är koncentrerad till de som är 70+. Även relativt många födda på 50 talet, därefter tunnas det ut betydligt.

   Radera
 3. Luddigt minst sagt från SBAB.
  Vad räknas exempelvis som bankkonton? ISK? KF?
  Listan kan göras lång och utfallet blir därmed omöjligt att bedöma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tyvärr blir man inte klokare av SBABs siffror.

   För privatpersoner finns det flera olika dimensioner som ju är intressanta att undersöka var för sig vad gäller finansiella tillgångar:

   A: Tillgångar i någorlunda likvida medel, kontosparande (lönekonto + sparkonto + fasträntekonto)
   B: Tillgångar som är börsnoterade och snabbt realiserbara (aktier, fonder, optioner, terminer, och övriga börshandlade instrument på tex aktiedepå, ISK eller KF)
   C: Tillgångar som är låsta och fonderade i pensionssystemet (PPM, tjänstepension för de flesta avtal, IPS)
   D: Tillgångar i pensionssystemet som är låsta och som bara består av löften (inkomstpension, vissa tjänstepensioner)

   Problemet är att SBABs undersökning kan tolkas antingen som A, A+B eller A+B+C vilket gör den ganska värdelös. Det vi vet är totalsiffrorna och så kan vi gissa fördelningen lite grand.

   Radera
 4. MEN TILLGODOHAVANDEN PÅ BANKKONTON ÄR INGA RIKTIGA PENGAR!!! tROR NI DOM HAR GULD I VALVEN??? vA VA? bANKMAFFIAN OCH SOROS KONSPIRERAR OCH SKAPAR PENGAR UR TOMMA LUFTEN!!!!11111

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men jag får så ont I ryggen av pengarna I madrassen. Dessutom, fattar du hur mycket pengar jag förlorade förra gången de byte pengar.

   Radera
  2. Du glömde bra skrivit!

   Radera
  3. Ben du har väl pengarna hemma under madrassen förstås, men det borde vara lite knöligt när du sätter på våra mammor.

   Radera
  4. @Ben Dover
   Tror du liksom Cornu på sagan att bankernas kundkonton innehåller kronor? (han skriver det ju bokstavligt i artikeln) Sov sött och dröm vidare i sällskap med Cornu i så fall.

   Radera
  5. parasitstopp
   Nu ska jag köpa några fler MTG och några öl för pengar som egentligen inte finns.
   Visst är det konstigt att inte hela systemet bara havererar iom att allt bara är fake?

   Radera
  6. Så du tror liksom Ben Dover och Cornu på sagan att ditt konto innehåller kronor? Ja, då är du väl lika korkad som de är.

   Radera
  7. Helt blåsta är vi!
   Dock inte lika korkad som du och din foliehatt.

   Radera
  8. Ja, vi är alla lurade! Jag tänkte själv halvera min buffert på sparkontot och köpa nåt kul. Vilken överraskning jag kommer att få när jag inte kan byta pengarna mot andra ägodelar!

   Radera
  9. Det är du som har drömmössan på dig liksom Ben Dover och Cornu. T.o.om Bank of England medger att ett kundkonto hor en bank inte kan innehålla valuta, dvs kronor i Sveriges fall. Så du sätter foliehatt på Bank of England när du skriver i sömnen att kundkonton innehåller kronor. Det är en ickefråga vad ett kundkonto kan innehålla.

   Radera
  10. Ja jag bara glider runt, låter börsen arbeta medan jag köper öl.
   I princip behöver man ingen kunskap alls för detta utan det är bara bra att vara lite blåst.

   Radera
  11. Gillar du inte MTG?
   Upp 31.6% på årsbasis exklusive utdelning och 6.6% i år och en danskjävel som vd. Behöver jag ens skriva mer?

   Radera
  12. Ditt kundkonto kan bara innehålla bankens skuld på kronor till dig, och japp du kan använda bankernas skulder (IOU:s) som betalmedel för att köpa aktier. Bankernas pyramidspelen pumpar upp de övriga pyramdispelen - börsen, "bostadsmarknaden" etc och (liksom Cornu och säkerligen Ben Dover) kan parasitera vidare på den verkliga ekonomin.

   Men man måste vara riktigt jävla dum i huvudet om man, såsom du, Cornu och Ben inbillar sig att kundkontot innehåller kronor.

   Radera
  13. Har max några hundra på bankkontot vilket känns trygg nu efter din sakliga genomgång!

   Radera
  14. Men du tror fortfarande att du har kronor på kontot. Jo, korkad är du

   Radera
  15. Det förklarar varför jag oftast får ut euro när jag väl tar ut pengar från en ATM. Kronorna är helt enkelt slut och fake! Tack för infon parasitstopp!!

   Radera
  16. Stefan Östergren får dagens uthållighetspris, redan! :D

   Radera
  17. Nja, var lite osäker på vad du menade. Företaget MTG? Eller Medister-Trippelbrie-Gurk-macka?

   Radera
  18. Jo, bankerna kan betala sina skulder till dig genom att du går till bankomaten och får kronor i handen. Ditt konto är mao bara en notering på hur många kronor banken är skyldig dig. Kontot kan i sig aldrig innehålla kronor (vilket Ben Dover och Cornu fortfarande tror - bra att du vaknat - om du nu har det).

   Frågan är varför ni är så korkade som tror att kontona innehåller kronor? Jag menar - det är foliehatt med en dumstrut på att tro på den sagan.Herr Muffins blir ju en till fåne med dumstrut.

   Radera
  19. Tack, en strut är inte illa!

   Radera
  20. BRA SKRIVIT½ ENLIGT SÄKRA KÄLLOR KAN MAN ENBART KÖPA S K "FULÖL" FÖR FEJKPENGAR. jAG VET ATT JAG HAR PARASITSTOPP MED MIG I DET HÄR.

   Radera
  21. Hahaha nice tråde Ben 😃. Visst är det kul med nyfrälsta libertarianer 😃.

   Radera
 5. Jag har lite drygt 100.000:- fördelat på ett par sparkonton.

  SvaraRadera
 6. Ska man ta det mot skulder Lars?

  SvaraRadera
 7. Problemet är att många här säkert har tagit billiga lån på fastigheter för att sedan investera till högre avkastning. När de nu gått ur börsen något kan där finnas en hel del pengar men samtidigt en stor del lån.

  Du har inte skrivit att man ska räkna bort skulderna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömde skriva NU KOMMER KRASCHEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Radera
  2. Kanske kan vara så att när det är svårt att få avkastning från ex korträntefonder och med ökad risk. Man låter pengarna stå på ett vanligt bankkonto i stället. De pengar man inte vill ha på börsen?

   Radera
 8. Ähh bara det står 100000 kvalar man väl in hos SBAB,om det är skuld spelar kanske mindre roll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Debet och kredit är för krångligt för SBAB så de slår ihop summan och redovisar den i enkäten.

   Radera
 9. Mitt tips skulle vara att SBAB söker information som gäller rena cashkonton dvs varifrån du kan ta pengar för att klara av något oförutsett. Tror inte att de räknar med mer långsiktigt sparande såsom fonder eller annat.
  Håller dock med om att frågan är oklart ställd och därmed får man ett resultat som blir otolkbart naturligtvis. Det är ju inte första gången man ser det i olika undersökningar i Sverige. I detta fallet var det en bank, men media generellt är väldigt bristfälliga när det gäller kunskap runt statistik - gäller såväl frågeformulering som slutsatser. Alla som ens är i närheten av den här typen av frågor skulle ha minst 10p deskriptiv statistik i bagaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är pantbreven som är cash i deras värld?

   Radera
 10. Är det bara jag som försöker driva på Sveriges ekonomi?
  vet inte var gränsen går men är hyffsat säker på att jag är höginkomsttagare.
  Saldot på kontot just nu är 20k. (=tomt)
  Dock köpte jag en ny bil juni-16 för 390K kontant (nä ingen Porsche)
  självklart ville frugan ha en ny bil nu så jag hämtade hem en åt henne också för 440k i januari-17, även denna kontant och inte heller det en Porsche.
  stor del av pengarna till fruns bil fanns kvar även efter att jag köpt min så jag har inte sparat ihop 440 på 6 månader om någon får för sig att räkna.
  Korkad som jag/vi är bor vi dock bara i hyresrätt.
  Jag har även en dyr fetisch på klockor som jag köper lite då och då.

  annars är jag helt övertygad om att jag kan dö precis när fan som helst och ser ingen anledning till att stapla allt på kontot.
  Jag skulle dock behöva köpa (låna ett hus av banken)så att frun blir nöjd då det är det ända hon tjatar om men jag har väntat ett antal år på den kommande kraschen så det verkar aldrig bli av. någon som har en vild gissning om när den kan tänkas komma så jag kan meddela frun?
  nä nu gott folk, stimulera ekonomin!! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Breguet Chrono Tourbillon Platina 1 05442 i Italien.
   Nej, kollade på nätet.
   Både Nappe och Michel Ney skall ha haft det märket.
   Blir nog en Volvo CX 60 nya i stället.
   Fattiglapp, jag.

   Radera