Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2017-02-07 16:15

Totalförsvaret hotas - tusentals brandmän riskerar sluta

Av Sveriges cirka 15 500 brandmän är majoriteten eller ca 11 500 sk deltidsbrandmän (korrekt: räddningstjänstpersonal i beredskap). Dessa har nu fått ett försämrat anställningsavtal efter att SKL förhandlat med fackförbund som inte organiserar brandmännen. Tusentals deltidsbrandmän riskerar att säga upp sig i en tid när räddningstjänstens funktion för svenskt totalförsvar blir allt viktigare. Det är trots allt i princip det enda vi har kvar av det sk civilförsvaret.
Skälig lön gäller ej brandförsvaret!
Ytmässigt täcks större delen av Sverige in av deltidsräddningstjänst, där bara centralorter eller större orter har fast anställd stående räddningstjänstpersonal ("brandmän"). Deltidsbrandmännen har andra jobb, för beredskap under arbetstid på sin brandstations ort, eller på annan ort om de står i beredskap utanför arbetstid. Inställelsetiden ligger på runt fem minuter, varefter man kan rycka ut för att oftast hantera trafikolyckor, men förstås även bränder, drunkningsolyckor, skogsbränder, översvämningar eller annat som kräver räddningstjänst. 

Man är också den enda kvarvarande operativa delen av det forna civilförsvaret, dvs räddningsförmågan i händelse av dålig stämning.

Enligt Wikipedia finns det 15 500 brandmän i Sverige, varav 11 500 är deltidsbrandmän och 4 000 heltid. 

Deltidsbrandmännen har nu fått ett nytt anställningsavtal, där ersättning för obekväm arbetstid, som kväller, nätter, helger mm uteblir och man inte heller får någon ersättning för att ha bil så man på några minuter kan inställa sig till brandstationen.

Tusentals deltidsbrandmän riskerar nu säga upp sig, och detta kommer inte bara drabba landsbygden. Istället kommer heltidsbrandmännen i centralorterna tvingas rycka ut även till händelser på landet. Bland annat finns det krav på visst antal i en insats för att få utföra rökdykning, och om deltidsbrandkårerna bara tappar enstaka individer kan de alltså förlora möjligheten att gå in i brinnande byggnader för att rädda instängda eller medvetslösa personer.
Sätila deltidsbrandstation, eller mer korrekt deltidsräddningstjänst i beredskap. Eller om man vill, en sk ytterkår. Till utrustningen hör släckbil, ledningsbil, terrängfordon, räddningsbåt, mobila dieseldrivna pumpar till vattendrag mm. Vanligaste insatsen är trafikolyckor, inklusive motorcykelolyckor när vårkänslorna tar över på de ringlande skogsvägarna.
De sk ytterkårerna stärker också upp centralorternas räddningstjänster vid större insatser, så även stadsborna kommer drabbas av försämrad beredskap och räddningstjänst.

Till saken hör att kommunernas part SKL inte var nöjda med förhandlingarna med det organiserande facket Kommunal. Istället bjöd man in facken Vision och BRF till förhandlingarna och fick igenom sina försämringar.

Deltidsbrandmännen har dessutom redan ett annat jobb. Det betyder att den redan magra lönen för att rädda förolyckade människor och egendom ofta är helt utsatt för de svenska marginalskatterna. Så det blir inte många kronor i fickan för att riskera livet för andra dygnet runt.

I en tid av stigande risker för internationell konflikt i vårt närområde, där Sverige garanterat kommer dras in när det smäller, så riskerar en räddningstjänst som redan är hårt pressad att nu få ett nackskott av arbetsgivaren kommunerna. Kommuner som har ansvar för fungerande räddningstjänst, men uppenbarligen bara ser sitt ansvar som en möjlighet att spara pengar. Ungefär som de gör med skolan. Kommunerna spelar fullt medvetet inte bara likt i skolan med våra barns framtid, utan alltså också med människors liv vid olyckor eller bränder.

Ansvaret för räddningstjänsten kanske borde flyttas från kommunerna och överföras till länsstyrelserna, som ändå är de som kommer samordna större räddningsinsatser likt skogsbranden i Värmland, när kommunerna visar sig vara otillräckliga? Samtidigt ska förstås de statliga pengarna till kommunerna reduceras motsvarande.

Länsstyrelserna har faktiskt befogenheter att även ta över ledning av räddningsinsatser, och inte bara den normala samordningen. Räddningsledare har i sin tur befogenheter till tvångsmedel mot befolkningen och egendom om en insats kräver det. Kanske vore det bättre att redan i förväg flytta bort hela räddningsansvaret från kommunerna? Dessvärre är just räddningstjänst något som måste finnas lokalt, helst inom högst tio minuters köravstånd, och som sådant är det synnerligen olämpligt att centralisera ansvaret och planeringen.

Är du deltidsbrandman? Hur ser du på saken? Kommer du säga upp dig, eller som samhällsbärare knyta näven i fickan, sätta pannan i asfalten och köra på trots försämringarna?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

71 kommentarer:

 1. Får väl göra som värnplikten, tvinga dessa vid fängelsestraff att ställa upp.

  I vårt nya Sverige finns det inte plats för folk som inte ställer upp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns mer plats än någonsin för folk som inte ställer upp, sluta larva dig.

   Radera
 2. Tyvärr är det så att gnällkulturen bland offentliganställda hela tiden växer sig allt starkare och dessutom premieras i medierna. Jag föreslår att sjuksköterskor, brandmän, poliser och soldater kniper igen gnällkäften och istället fokuserar fullt ut på att utföra sitt arbete istället för att sitta och skvallra och gnälla och dra ner stämningen på arbetsplatsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där var nog dagens gnälligaste kommentar.
   Grattis till det Gustav i stenhård konkurrens!

   Radera
  2. Ja, passar det inte så lär dom väl bara byta jobb. Hur mycket vissa än kan önska så kan man inte tvinga folk att jobba med sådant de inte vill.

   Radera
  3. Det ligger i linje med driven miljöpartistisk politik. Alla kriser är över. Bort med försvar, vpl, civilförsvar, Mobförråd, polis, brandmän.
   Det finns inte längre några faror. Bara flower power.

   Radera
  4. Är du allvarlig Gustav?

   Radera
  5. Oraklet: Svar Ja. Gnällkulturen inom många offentliga yrken är den enskilt viktigaste orsaken till problemen i dessa verksamheter. Detta gäller i synnerhet bland sjuksköterskor, som inte jobbar hårdare än någon annan yrkesgrupp men ändå ägnar arbetstid och fritid åt att gnälla nonstop om hur jobbigt dom har det.

   Radera
  6. Välkommen att börja jobba som deltidsbrandman Gustav. Eftersom många snart slutar finns det goda möjligheter över hela landet. De kanske sänker antagningskraven för att kunna fylla alla luckor.

   Radera
  7. Woodpecker: Jag undviker helst arbetsplatser där de anställda fokuserar på att gnälla snarare än att utföra sitt arbete.

   Radera
  8. Gustav (eller vad nu ditt riktiga namn är): jag utgår ifrån att du tar hjälpen för given när ditt hus brinner, din familj sitter fast i en bil som har krockat eller när du blir allvarligt sjuk och blir inlagd på sjukhus? "Det kommer bara nån" som gör allt för att du ska överleva, som håller om dina barn som kom undan med nöd och näppe medan du själv medvetslös klipps ut ur bilen.

   Dessa människor offrar otroligt mycket av sitt välbefinnande (stress, hunger, oro, minimal fritid indragna semestrar, m.m.) för att du ska kunna känna så - "det kommer bara nån". Trygghet helt enkelt. Och på ämnet, när då lönen till och med SÄNKS och villkoren FÖRSÄMRAS, då blir man inte så sugen på att fortsätta kämpa, inte ens för dig och din familjs skull.

   "Hoppas" jag får träffa dig nästa gång jag får larm på mitt skift mitt i natten innan jag måste till huvudarbetet, eller när min fru försöker hinna med att ge dig vård samtidigt som hon ensam ger 10 andra patienter deras så självklara vård. Vi skulle sjukt nog ge allt för dig och din familj, utan att gnälla. Men det finns fasiken gränser, och du är nära den.

   Att du inte skäms. Lär dig visa uppskattning för såna som ställer upp för dig utan att du frågar ens.

   Radera
  9. Gustav är bara ett provokativt troll. Ignorera honom. Han är inte värd er uppmärksamhet.

   Till "Unknown" ovan. Du har min största respekt. Tack för att du finns och ställer upp. Önskar dig allt gott.

   Radera
 3. Detta är god kommunal feministisk (löne)politik eftersom de flesta brandMÄN är just män. Sedan tar de besparingarna och lägger dessa på att t.ex anställa någon extra kvinnlig teoretisk genuspedagog som adjungerad kulturrådgivare. Mer pengar till kvinnor. Mindre pengar till män. Därmed uppnås bättre genusbalans i den kommunala årsredovisningen. Det är lag på att man måste jobba i den riktningen tror jag...

  SvaraRadera
 4. Intressant filosofi. Vi tvingar samtliga att stanna kvar på sina arbeten till en halvering av deras nuvarande lön annars skickar vi dem i fängelse. Låter som en blandning av moderaternas arbetsidé, USA:s fängelsebranch och Nordkoreas inställning till alternativ (vad ska vi äta idag, vad sägs om ris. Du måste klippa dig tre gånger i månaden, dessa två frisyrer är de enda alternativ du har)...

  Jo... detta leder troligtvis till en ökad motivation hos våra kära brandmän/kvinnor. Jag vet vi inför detta på poliskåren med!!! Vilken idé stanna på jobbet annars skickar vi er i fängelse, perfekt lösning för ledningen att motivera sina poliser till att förbättra en usel situation. Här har du ett mycket konstruktivt förslag att skicka till polischefen Lars! Utnyttja Sveriges befolknings innovativa idéer och konstruktiva tänkande!

  SvaraRadera
 5. Dom spelar väl cyniskt på att i mindre orter så är arbetstillfällena få och de kan behandla dom hur illa som helst.
  Kan bli dålig stämning när någon sitter fastklämd och ingen rycker ut.

  Det fanns en utredning om en lag "Skyldighet att agera vid farliga situationer eller att bistå nödställda" men den har inte blivit verklighet. Gör det straffbart att vara en fegis och så kan man avskaffa räddningstjänsten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå. Deltidsbrandmän. Det betyder att alla har jobb i princip och är inte beroende av brandmanstjänsten.

   Jag tror inte heller det handlar så mycket om kronor och ören som det handlar om dålig kommunal arbetsgivare.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Ännu ett av alla dess små steg mot en failed state... (S) byggde folkhemmet och nu är (S) i full färd att bygga ett etniskt segregerat fattigsamhälle...

  SvaraRadera
 8. Jobs och nu Rosling
  Båda döda i bukspottskörtel cancer.
  RIP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste en lång artikel om Hans Rosling i en engelskspråkig tidning för någon dag sedan men hann inte läsa färdigt den och nu blev den plötsligt mycket svårare att hitta! Som jag minns det var det en några dagar gammal artikel i New York Times, men där hittar jag den inte nu. Surt.

   Radera
  2. Nature 14/12 2016 var det uppenbarligen:
   http://www.nature.com/news/three-minutes-with-hans-rosling-will-change-your-mind-about-the-world-1.21143

   Radera
  3. Tack för tipset!
   Men: det klassiska problemet: Hur får man tid att sätta sig in i allt intressant?
   Dessutom tyckte Rosling att man löste problem genom att tala med den lokala intelligentian.
   Skulle betyda att Sverige är kört...

   Radera
 9. Jag är deltidsbrandman och har lämnat in min blankett för uppsägning och kommer sluta min anställning den sista april i år. Jag har inte varit deltidsbrandman särskilt länge men kan konstatera att löneutvecklingen har varit obefintlig eller negativ under den tiden jag varit med. Inget löneavtal för 2014 eftersom parterna inte kom överens. 2015 hade vi konflikt som övergick i medling och då fick vi märket i löneökning men miste "full andra timme" vilket för mig blev en lönesänkning på 1400kr. I löneavtalet för 2016 (7 månader) fick vi märket (2,35%). För 2017 (Rib-17) blir det en sänkning av lönen med 8-25% innan vi får märket (som lär ligga runt +2%). Jag som går på ett fyra veckors schema får 49200kr på ett år i beredskapsersättning. För mig är en gräns nådd då man faktiskt får sänkt lön för det man gör, så det är slut med knuten näve i fickan för min del. SKL/Pacta påstår att man har skapat ett nytt modernt avtal som skall underlätta rekrytering. Jag tvivlar. På vår station som är 20 man fördelat på 4 grupper á Styrkeledare + 4 brandmän har vi omsatt 20 personer på 6 år. Det finns ingen kö till jobbet...
  Jag kan tillägga att andra grupper med beredskap/jour har betydligt högre ersättningar, exempelvis fastighetskötare 4800kr/vecka + 100% OB-tillägg (deltidsbrandmän har 50% OB-tillägg nu. 0% från 1 maj i år) + ledig betald dag efter jour/beredskapsveckan (deltidsbrandmän ingen betald ledig dag) samt 1 timmes inställelsetid (brandman 5 minuter).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast på TV sa de att ni räknar fel och att lönen ökar.

   Radera
  2. Nej, lönen ökar inte. Den ändrade avtalsmodellen ger 8-25% mindre. Vi mister bilersättning (-3600kr/år). Vi får ett sämre semesterskadestånd (-1100kr till -9900kr per år). Vi får inget OB-tillägg så vi får lägre ersättning totalt under natt och helg även om timersättningen har höjts. Timersättningen dagtid höjs, men du förlorar din ersättning från huvudarbetsgivaren om du åker på larm och de flesta larm sker inte dagtid under vardagar. SKL/Pacta redovisar en kalkyl på sin hemsida där en brandman har 2 larm dagtid och ett nattetid (när det egentligen är tvärtom) men räknar inte med det uteblivna bilersättningen och försämrade semesterskadeståndet.

   Radera
  3. Nattvandrarsamhället slår till igen.

   Radera
 10. Surprise-Surprise att kommunerna får lite ont om stålar när dom måste betala allt för några hundra tusen extra personer.

  SvaraRadera
 11. Ett brandförsvar i förfall, https://youtu.be/_Zm3NQoJuQw

  SvaraRadera
 12. "Förolyckade människor" behöver knappast räddas, däremot olycksdrabbade.
  MVH /Messerschmitter Flute

  P.S. Detta med deltidsbrandmännen är ännu ett tecken på att vårt överoptimerade samhälle är på väg i helt fel riktning av ännu mer "optimering".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man verkar går förbi optimering till suboptimering.

   Radera
 13. facken Vision och BRF har alltså försämrat för medlemmarna ?
  Varför BRF ?
  Har deltidarna bättre avtal än ordinarie ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Deltidarna har inte bättre avtal än heltidsbrandmännen. Heltidsbrandmännen "får" efter 4,5 timmars arbete återvända till brandstationen för att äta mat och byta kläder. Någon sådan förmån finns inte för deltidarna. Vid större bränder är vi ofta ute 6-10 timmar i sträck. Heltidarna jobbar ett dygn och har sedan kompledigt mm.

   Hela avtalets tillkomst är märklig. Kommunal och Vision (som organiserar 500-700 brandmän) tecknade avtal med SKL/Pacta utan att BRF (som organiserar 7000-8000 brandmän) fick vara med. Det får bara finnas ett avtal enligt svenska modellen. BRF valde att skriva på för att kunna ändra genom lokala avtal. Där är vi idag. Vägen med lokala avtal verkar stängd och därför är deltidsbrandmännen förbannade. Många år med försämrade villkor och sedan lurade av Kommunal...

   Radera
  2. Låter som kommunal vill sätta dit BRF

   Radera
  3. Varför överlåta något så viktigt som sin lön och arbetsförhållanden att bestämmas av några korrupta fackpampar, som i slutändan ändå bara ser till sina egna förmåner? Förhandla själv med arbetsgivaren det funkar utmärkt i andra branscher!

   Radera
  4. Över hela landet försöker man få till lokala avtal. Arbetsgivaren säger dock blankt nej.

   Radera
 14. På SKLs hemsida finns en beskrivning av ersättningarna i nya (RiB 17) avtalet jämfört med det gamla. För mig ser det ut som en liten men tydlig förbättring. Vad har jag missat?

  (OT: Deppar över Rosling.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är naturligtvis en kamp om opinionen så SKL visar ju inte de saker som försvinner. Vi har fått en "bilersättning" om 300kr/månad som försvinner. Du behöver nämligen ha en extra bil i familjen om inte familjen skall sitta i husarrest under beredskapsveckan. Vintertid måste bilen stå med motorvärmare och kupévärmare för att man omedelbart måste kunna åka iväg. När du tvingas ha beredskap den/de veckor du har semester från din huvudarbetsgivare har vi fått ett semesterskadestånd. Detta görs om i en ny form som betyder en förlust på mellan 1100-9900kr per år. OB-tillägget försvinner så ersättningen på OB-tid blir lägre även om timersättningen har höjts. De flesta larm kommer på OB-tid.

   Radera
 15. Angående räddningstjänsten i totalförsvaret så var ju tanken på 90-talet och en bit in på 00-talet att civilpliktsutbildade räddningsmän och flygplatsbrandmän skulle sköta delar av det vid ofred. Troligen kom man dock aldrig så långt att man ens krigsplacerade eller repövade några av dessa. Och vid 26-års ålder ansågs de för gamla och skrevs ut helt ur organisationen. Men de flesta av dom lever nog ändå fortfarande så det är väl bara att sätta en fog-fighter i händerna på dom och hoppas på det bästa..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ge mig en fog fighter! Men jag orkar inte två korgar grovslang särskilt långt längre...

   Radera
  2. Jag hade glömt namnet fog-fighter! Kära gamla minnen väcks till liv när man tänker på brinnande containers med rökgaser som självantänder..

   Radera
  3. http://urbandiner.ca/2010/03/09/beer-review-spinnakers-fog-fighter/

   Radera
  4. Hehe, detta var en ny för mig okänd variant :-)
   Funkar dock bara på en viss typ av bränder..

   Radera
  5. Typ Belgian blond ale.
   Kan kanadensarna bara fula tacklingar?
   Vilken härlig sportnation äro de ej!
   Minns ni den där neutraliserade dopade n-n de hade för ett tag sedan.
   Dock ej på isen...

   Radera
 16. Världens högsta skatter men inget fungerar.
  Sjukvården, skolan, polisen, försvaret och nu ger man sig på brandförsvaret...

  I andra länder med betydligt lägre skatt fungerar ju allt sådant. Vad sysslar våra politiker med? Värmer de upp riksdagen genom att elda med 500-lappar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att "inget" fungerar är nog en smula överdrivet. Vi har suverän vård, har vi inte? Massor av rutiner för att hindra "dödsbakterier" och annat, med mera. Hur många fler överlever cancer nu? Sen finns baksidor, BB i Sollefteå exv, NKS.

   Försvaret är väl på väg upp lite nu, från en bottennotering dock.

   Var gärna mer konkret.

   Nils Nilsson> Vi får alltså välja mellan olika saker? Finns inget win-win? Inga kompromisser? Varifrån känner vi igen argumenten?

   Radera
  2. Behöver du fråga vad de sysslar med? Det enda man hör är ju trams som könsmaktsordning, värdegrund, klimatåtgärder, omfördelning, feminism och annan smörja.

   Klart allt viktigt blir eftersatt.

   Radera
  3. Visst finns det bättre cancermediciner nu men det är inte svensk sjukvårds förtjänst. Faktum är att cancervården håller på kollapsa och man orkar inte med att behandla alla i tid. Lite som polisen som inte orkar utreda mord.

   Då jag har en del familj som jobbar inom vård på olika nivåer så vet jag tyvärr hur illa det är. De bara skakar på huvudet och vill inte prata om det.
   Håll er friska till varje pris säger de.

   Radera
  4. mrlowrisk 2017-02-07 21:24
   GP hade en UO8+13 på 10-miljarder 2017 32+32, alltså 55-miljarder minus nått index går INTE längre till skola vård omsorg . . . . .
   Varför ifrågasätts assistansersättningarna, jo dom ger 5-miljarder sannolikt enbart till Staten om 15% kan dras in
   Kommunerna måste ju på nått vis finansiera Statens övervältning av allehanda Statliga kostnader.
   Vare 70-öre det fattades för kommunerna till 2020 ?

   Radera
  5. @mrlowrisk.
   Tyvärr samma erfarenhet jag. Jobbar med vård-yrke och ser människor som får skamligt dålig vård på alla möjliga håll. Vi har nog fantastisk spetskompetens med hjärna och hjärt kirurgi och fantastiska mediciner. Men att träffa en bra /engagerad läkare är väl lite lotto. Att komma in i systemet och få behövd vård. Efterbehandlingar ex efter stroke. Mängder med folk som hamnar mellan stolarna. Finns inte pengar eller resurser.
   Tycker bara man ska vara medveten om detta när man säger ja till annat.

   Radera
 17. Jag är deltidsbrandman, och bedömer att min syn på situationen är relativt vanlig inom kåren. För det första är det ett extraknäck - hela upplägget bygger på att man har en annan huvudarbetsgivare eller är egen företagare. Med marginalskatten tagen i beaktande blir det inte särskilt mycket extra pengar på kontot i slutet av månaden. Det är alltså inte i första hand för pengarna man är deltidsbrandman. Det betyder dock inte att pengarna saknar betydelse - få hade ställt upp gratis.

  Det som gör att tusentals deltidare nu är missnöjda och kanske till och med överväger att säga upp sig, är nog att det faktiskt blir en försämring. I faktiska kronor är det nog ingen stor skillnad för de flesta, men det skickar onekligen märkliga signaler. Lönen är dålig, och det råder i hela landet en mycket svår rekryteringssituation. Det är svårt att hitta män och kvinnor som vill ställa upp. Kårerna saknar personal, och det betyder att de som är kvar får ta extra jour för att den beredskap som är fastställd i den kommunala räddningsplanen skall kunna upprätthållas. Övertidsersättning för extra jour utöver ordinarie schema? Skulle inte tro det. En hel del av arbetet med att rekrytera läggs dessutom på deltidsbrandmännen, t.ex. att utföra förevisningar och finnas uppställda på lokala event. Att i det här läget försämra anställningsvillkoren framstår i det närmaste som provocerande.

  Jag tror att det delvis är andra tider nu. Precis som inom föreningslivet och idrottsrörelsen är det svårt att engagera ideella krafter. Folk har idag en annan syn på sin fritid. När arbetsdagen är över vill man prioritera sina egana, eller möjligen barnens, intressen. Jag dömer ingen för det, jag känner själv likadant. För mig, och för de flesta av mina kollegor, och för de flesta inom blåljusyrkena, sjukvården och försvaret, så finns det en stor tillfredställelse i att veta att man hjälper andra som har råkat illa ut, och att man utför en mycket viktig och mycket konkret uppgift. Det är detta "kall" som gör det möjligt för den i det här fallet kommunala arbetsgivaren att hålla cirkusen rullande trots dåliga löner. Men det är inte bara ett tillfredställande extraknäck, det är en uppoffring också. Var fjärde vecka måste man hålla sig inom fem minuter från brandstationen. Det omöjliggöra en hel rad aktiviteter (man kan löpträna i en cirkel runt brandstationen, men det är inte kul...). Det man kanske inte tänker på är att det inte bara är sin egen frihet man gör avkall på, utan i princip har hela familjen jour. Man är inte tillgänglig för att skjutsa barn till aktiviteter, och är barnen små kan man inte vara ensam hemma med dem. Men man skall inte klä sig i offerkofta för det, eftersom det är ett val man själv gör. Men jag tror att många kommer att överväga det valet en gång till nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för en bra kommentar!

   Sitter själv i styrelsen för vår BRF och det är mycket svårt att få de boende att engagera sig och min timpenning på mitt arbete är kanske 5-10x högre än för föreningsarbetet. Och för att vara glasklar (för de som medvetet missförstår) så vill jag påpeka att ett fungerande brandförsvar är mycket viktigare än BRFers styrelsearbete, det var bara en parallell till en dyster samhällsutveckling där allt färre "tar sitt ansvar".

   Radera
  2. Att försämra löneavtalet för deltidsbrandmännen är horribelt men för att dra en parrallel så tycker vi ju att det är helt ok att försvaret till hälften sköts av frivilliga soldater för en ersättning om SGI för förlorad arbetsinkomst plus 7000 kr i utbildningspremie om året. Nu är ju förvisso beredskapen för dessa soldater mellan 2-48 timmar.

   Radera
 18. Sedan kanske man får sten kastat mot sig när man är ute på arbete,men det är väl inget nytt eller?
  Det blir lite tråkigt att vara specialist på bilbränder.
  Gamla svenska traditioner likt kvinnoförtryck som "svenskar" alltid haft som tradition,precis som blåsfisken förklarade i New York.

  SvaraRadera
 19. Man tittar på helheten och ser. Polisen går på knäna. Många slutar. Försvarsmakten har svårt att växla upp och att rekrytera. Livsmedelsberedskap som ingen bryr sig om samt nu räddningstjänsten som man skall montera ned genom kuppartad förhandling. Är detta gammal hederlig inkompetens eller är det någon som har en plan som genomförs just nu. Man blir som lite oroad över helhetsbilden.

  SvaraRadera
 20. Du tycker alltså att denna process pressat *ner* lönerna för personal? Det var verkligen en ny infallsvinkel. Vad baserar du det på - att dessa deltidsanställda har så lång krävande utbildning och genetisk talang att de är oersättliga?

  Retoriskt, såklart. Självklart har förhandlingarna pressat *upp* lönerna. Att de just i det här fallet klivit ned från högsta nivån är alltså totalt ointressant för sig självt. Ska det finnas något form av intresse måste det ställas i relation till något - dessa deltidsarbetares elasticitet, exempelvis. Då har vi öppnat för en samhällsekonomisk diskussion. Eller andra yrkesgrupper vars löner också är pressade uppåt med våld - då har vi öppnat för en rättvisediskussion.

  Just nu har vi ingenting.

  SvaraRadera
 21. Utan sammanhang så påminner det lite om den där fenomenalt infantila diskussionen om piloter som strejkade enkom för att de inte fick lika bisarrt verklighetsfrånvarande lönevillkor deras pilot-morfar fick. I det fallet fick en kompis en godispåse och livet blev orättvist, i det här fallet (utan mer kontext) snodde någon en godisbit ur en påse de fått.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, beredskapsersättningen är 24,40kr i timmen. Vill du ersätta det med anställda heltidsbrandmän kostar de ca 160kr/timme och det dubbla på OB-tid + efterföljande kompledighet. Deltidsbrandmän är en kostnadseffektiv lösning för samhället. Om vi skulle vara överbetalda skulle det ju vara kö till jobbet. Vi är inga hamnarbetare med 49500kr i månaden som tycker vi får för lite lön.

   Radera
  2. Deltidsbrandmän är som deltidssoldater - väldigt kostnadseffektiva. Men hela systemet bygger på att de vill göra det och att de kan övertyga sin arbetsgivare - för de kan försvinna med kort varsel från jobbet och vara borta resten av dagen.

   Radera
 22. Finns gott om arbetslösa invandrare och detta kvalar väl in på de s k lätta jobben Löfvén pratar om? Med tanke på alla arbetslösa invandrare så behöver vi inte ens ha brandslangar utan kan organisera kedjor med vattenhinkar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom släcker inte något vet du väl,däremot tänder på.
   Fascinationen av eld sitter djupt.
   Knappast simpelt,vad menar du?
   Alla bränder är inte simpla bilbränder..och nu är dessa knappast simpla längre med hybrider o batterier.
   Skäms!

   Radera
 23. Än finns det väl yrken med OB-tillägg med guldkant? Tänker på läkarna och deras avtal. Varför inte införa samma avtal i hela offentliga sektorn med likvärdiga procentuella tillägg så skulle vi slippa en del märkligheter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommunalanställa är så blåsta av sitt fack och arbetsgivare. För vårdpersonal räknas t.ex. inte sovande jour som arbetstid över huvud taget. Och ersättningen för att ligga och "sova" på jobbet kan vara skrattretande 60-80 kr/timme. Vem ställer upp för de pengarna?

   Radera
  2. Har en del bekanta som är läkare och vi har diskuterat deras avtal en del. Bland annat är de så överbelastade av administration att de aldrig kan gå när deras arbetstid är slut. Administrationen går då in på flex som har ett tak per dag som ofta passeras och övertid beviljas enbart om den är beordrad och har inte all flex plockats ut ett specifikt datum så stryks den och försvinner vilket innebär att de många gånger har jobbat övertid helt gratis. Gällande sovande jour så ligger den på 30 kr/h.

   Radera
  3. Mer sådant!
   Eftersom detta system tycks ge vård av yppersta världsklass varför ändra ett vinnande koncept?

   Gäller detta för specialistläkare även?

   Radera
 24. Eftersom deltidsbrandmännen inte är fackligt anslutna någonstans eller i varje fall väldigt få av dom. Alla har ju ett annat ordinarie jobb och det räcker ju att vara ansluten fackligt därigenom. Då skulle det ju vara smart av Kommunal att erbjuda samtliga deltidsanställda brandmän att ansluta sig i Kommunal för en symbolisk summa vilket innebär att SKL helt enkelt måste förhandla med Kommunal och kan inte själva välja avtalspart! Win win för alla utom möjligen SKL!

  SvaraRadera
 25. Nu är det viktigt att deltidsbrandmännen faktiskt säger upp sig så att det syns konsekvenser av beslutet. Om man bara klagar men fortsätter jobba så tror makterna att de kan skära ännu mera.

  SvaraRadera
 26. En förhandlare borde här kanske tagit upp den färskaste erfarenheten av behovet av extra inkallade brandmän - skogsbranden i västmanland häromåret.
  Visst, man kan i global jämförelse rycka på axlarna åt att sverige inte själva klarade av situationen den gången, då det var glesbefolkat. Men frågan man skall ställa sig då är hur samma myndigheter mm skulle klara motsvarande större scenario i centrala STHLM/Göteborg, säg en stadsdel i brand och risk för gasexplosioner, bilar, större fordon mm.

  SvaraRadera
 27. Det SKL samt kommunal missat, är mängden deltidsbrandmän som knutit händerna i fickan under många år, och istället för att få en förväntad rejäl löneökning (eller åtminstone typ 1-2% som det legat på länge), istället får en lönesänkning...! Till en yrkeskategori som i de flesta fall inte behöver jobbet. Så dumt så klockorna stannar. Tyvärr kommer detta drabba 3:e man, samt som Lars är inne på - civilförsvaret dör sotdöden...

  SvaraRadera
 28. Om det är några strålningsläckor så brukar det meddelas först efter en stund, så vi vet inte ännu. Dock verkar vindriktningen bra för oss i Sverige om så är fallet: https://www.windytv.com/?59.325,18.056,5

  Lite värre för Irländarna. Kan vara bra att hålla koll på Irländsk press om de rapporterar om utslag på mätarna.

  SvaraRadera
 29. Att Centralisera är simplistiskt och vi har inga indikationer på att tidigare centraliseringar gjort olika funktioner bättre.
  Idag har ju dom flesta kommuner en brandstation men inte polisstation.

  Snarare bör man identifiera hur och varför lönerna kan bli för låga i flera offentliga verksamheter. Tittar man utomlands finns ju ofta det motsatta problemet att folk får hög lön för att fisa varmluft på offentliga jobb.

  SvaraRadera