Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2017-02-04 18:29

Sverige klarar sig utan rysk olja - en bild säger mer än tusen ord

Igår etablerade vi att Sverige inte är beroende av rysk olja alls, utan kan stoppa importen från Ryssland helt. Sverige exporterar mer olja och oljeprodukter än vi importerar från Ryssland. Tvärt om är Ryssland beroende av Sverige eftersom det saknas raffinaderier som kan ta emot den dåliga ryska kvaliteten på oljan. Bilden nedan förklarar enkelt varför Sverige klarar sig utan rysk olja.
Svensk oljebalans mätt i miljoner ton oljeekvivalenter år 2014. Sverige klarar sig utan rysk olja, då landet exporterar mer än vi importerar från Ryssland.
Det föreligger desinformation om att Sverige är beroende av rysk olja, och alltså måste vika sig för diktaturen i Kreml, men så är alltså inte fallet.

Sverige exporterar mer olja och oljeprodukter än vad vi importerar från Ryssland. Tvärt om saknas det raffinaderikapacitet för att hantera den dåliga kvaliteten på oljan från Ryssland, så Ryssland är istället beroende av Sverige för delar av sina oljeinkomster. Det är alltså Sverige som kan sätta press på diktaturen i Ryssland och inte tvärt om, även om desinformatörerna säger annat.

Som ni ser i grafen ovan är exporten större än importen från Ryssland. Svårare än så är det inte. Sverige klarar sig utmärkt utan rysk olja.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

50 kommentarer:

 1. Den här serien med inlägg om Karlshamn och svenskt oljeberoende är nog det mest betydelsefulla du skrivit. I bästa fall får det även betydelse för framtiden. Strongt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! Väldigt bra insats Lars att gå till botten med allmänt spridd desinformation, genom t ex att visa på verkligt antal ryska besöksbesök. Samt att du fått medier till att rätta sig. Gärna mer om detta i kommande inlägg och krönikor.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Yes! Förväntar mig nu att vår superfeministbästagängetregim vågar står upp för allas lika värde och all världens feminister och startar en BDSkampanj mot Ryssland! Vi måste gå före, visa vägen och vara ett föredöme har vi ju hört.

  På allvar trodde jag tvärtom, detta är väldigt goda nyheter! Frågar mig igen varför jag inte läst detta i gammalmedia....

  Trevlig helg på dig Lars!

  SvaraRadera
 3. Håller med, i dessa artiklar har du addat rejält med värde (add value), det blir liksom slut på hela diskussionen efter detta om nu msm har rent mjöl i påsen och tar rygg på dig

  SvaraRadera
 4. Men är resten av Europa det? Om Ryssland av någon anledning slutar exportera till Europa, blir det brist då så att vi påverkas av den anledningen?

  SvaraRadera
 5. Varför skulle Ryssland sluta exportera olja? Då slutar de tjäna pengar.

  Om ett år eller så är deras valutareserv slut om det fortsätter med nuvarande oljepris och sanktioner. Det innebär ekonomisk kollaps för Ryssland inom några månader

  Det är därför Ryssland är så agressivt nu, man måste bryta dödläget (ex mes en hel armada av mer eller mindre nyttiga idioter inom EU o i Vita Huset) utan att riskera makten. Även om det innebär att köra ända in i kaklet.

  Ps stänger Ryssland av gaskranen nollas alla konton utomlands och landet är bankrutt. Kort därefter flyger missilerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du några källor som kan ta del av rörande eras sinande valutareserver och dylikt?

   Radera
  2. Slutet såg för något år sedan om man extrapolerade det att inträffa som du säger, men något har hänt. Reserverna, ca $370G sjunker inte så mycket, utan ser ut att vara ganska stabila. Förmodligen är det ryssarna som får betala och Putte skyller på väst.
   https://www.cbr.ru/eng/hd_base/default.aspx?Prtid=mrrf_m

   Radera
  3. Varför skall vi förbjuda import av rysk olja? Vi har två stora (internationellt ägda) raffinaderier som köper och säljer på en internationell marknad där Ryssland är en av de stora leverantörerna av råolja. Varför skall vi med politiska beslut förbjuda den handeln? Fri internationell handel gagnar i längden fred och välstånd för alla!

   Tom Heyman

   Radera
 6. Bara vad jag läser i msm. Sök tex på omni "rysslands ekonomiska kris"

  Om du nu kan acceptera sådana källor utan att börja yla om konspirationer osv. Alla kan ju inte vara CIA implantat.

  Det är min teori ialla fall till varför Ryssland agerar som det göe, ett korrupt och extremt toppstyrt land där ledningen har stora ekonomiska intressen att bevaka. Medelst olika metoder...
  Sedan brukar gubbar som Putin bli npstalgiska på gamla dar, men han är såklart inte ensam vid rodret

  SvaraRadera
 7. Om inte den ryska oljan duger kan man välja annan smörja, sannolikt då Saudiarabiens om piskstraff på torget och en IS inspirerande ideologi tilltalar bilisterna bättre.

  SvaraRadera
 8. Sveriges basindustri har varit framgångsrik tack vare att vi har förädlat våra råvaror och inte bara exporterat nerhuggna träd, järnmalm mm. Att som Ryssland på enklast möjliga sätt tjäna pengar genom att sälja den oförädlade råvaran är bara ett sätt att snabbast möjligt omvandla sina tillgångar till kontanter och tillför inte något mervärde till den egna nationen. Tyvärr verkar allt fler i Sverige tro att vi kan överleva på rut-tjänster, skicka mail till varandra och ha rätt värdegrund.... Hur vi skall betala för allt vi måste importera, drivmedel, mat mm löser sig bara vi hela tiden ökar befolkningen och lånar till allt som vi i ökande takt anser oss behöva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som järnmalmsexporten till Kina då? Sälja billigt och köpa tillbaka dyrt, inte ens ryssarna är så dumma.

   Radera
  2. Sverige exporter under 10% av sin järnmalm till Kina, Europa och Mellanöstern är de stora marknaderna.

   Radera
  3. Svenska exporten av järnmalm till Kina är en bråkdel av vår export av förädlade produkter från metallindustrin. Köpa tillbaka dyrt? Det vi köper tillbaka är inte metall-produkter utan lågprisprodukter (läs skräp) som tillverkas billigt i Kina av underbetalda arbetare. Men visst har du rätt, vi har ett handelsunderskott gentemot Kina, säljer dyra kvalitetsprodukter och importerar mängder med billigt skräp.

   Radera
 9. Om man jämför dagens text med den från igår om samma ämne så finns en stor motsättning dem emellan. I går hette det att "Sverige exporterar mer än hälften av de fossila bränslen vi importerar" och Cornucopias slutsats av detta att "vi för inhemskt bruk klarar oss helt utan rysk olja".
  Om vi exporterar (mer än) hälften av vad vi importerar så blir där ju kvar knappt hälften för egen konsumtion men enligt Cornucopia klarar vi oss alltså utan denna hälft (se min kommentar sist från igår). En sådan slutsats kräver en väldigt bra förklaring.

  Jag tror förklaringen till detta (själv)bedrägeri ligger i dels oredovisade uppgifter om ursprunget till den olja vars oljeprodukter vi exporterar till Ryssland men också att här inte görs någon åtskillnad mellan "olja" och "oljeprodukter". I den stora rutan uppe till höger anges vår export av "oljeprodukter" till Ryssland men inte denna oljas ursprung. De kan alltså komma från olja vi importerat från andra länder än Ryssland. Detta faktum förvränger då statistiken i o m att vår export till Ryssland skenbart framstår som större än den är.

  Dagens förklaring handlar alltså om att jämföra äpplen och apelsiner och dessutom om att bortse från ursprunget till dessa. I ett sådant virrvarr av uppgifter går det nog att visa nästan vad som helst, speciellt sådant som man själv förespråkar men inte kan förklara rationellt.

  SvaraRadera
 10. Sen är det väl också så att enda rationella anledningen till att länder ö h t köper olja är att de faktiskt behöver den om deras samhällen alls ska fungera. Och som väl de flesta här känner till så krymper den del av världens olja som finns tillgänglig på marknaden allt snabbare. Just nu finns runt 40 (av totalt ca 90) miljoner fat per dygn tillgänglig på denna marknad. Sen får vi se vad som händer om några år när peak oil har gjort entré i vår verklighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hallå det skall ju bli förbjudet iom den nya lagen :)

   Radera
 11. Då är väl bara att sluta stödja diktatorn..? Eller är det jämförbart med det svenska stödet till nazisterna under andra världskriget...

  SvaraRadera
 12. 玩儿歌手机票数字

  SvaraRadera
 13. Som jag tolkar fakta så är EU ganska beroende och villigt att göda Putin med oljepengar. Handling visar lite mer än ord... https://www.transportenvironment.org/sites/te/files/publications/2016_07_Study_EU_oil_dependency.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olja är kanska slipprig. Man kan aldrig riktigt veta var den kommer ifrån, annat än att den kommer ifrån marken. Olja från Putins källa är kanske inte så viktigt för EU, det finns andra leverantörer. Värre är det med gasen. Putin fingrar förstrött på gaskranen och drömmer om den fornstora framtiden.

   Radera
  2. För ett par veckor hade min arbetsplats (bränsledepå) besök av en kontrollör ("surveyor") som övervakar oljelasting mellan depåer och tankbåt. Han sa att han många gånger hade varit surveyor på operationer som byter ursprungsland på oljan, genom att en tankbåt går till ett tredje land, pumpar in produkten till tank på land, sen pumpar ombord samma olja på nytt. Men nu med nytt "ursprung".

   Radera
 14. Grafen i detta inlägg är alltför förenklad för att av visa det bloggaren önskar visa. Det går inte att klumpa ihop alla slutprodukter ur ett raffinaderi som "oljeprodukter" och visa att vi endast förbrukar hälften av summan av "oljeprodukterna" och därför inte är beroende av hälften av råoljeimporten.

  Ett fat råolja ger bara en viss fraktion av en viss slutprodukt och använder man hela fraktionen av en av oljeprodukterna är man beroende av all importerad råolja.

  Traditionellt har t ex Västeuropa haft brist på oljeproduktkategorin dieselolja och varit beroende av dieselimport även om varenda producerad droppe diesel använts för inhemsk konsumtion. Följaktligen är Europa (som helhet) beroende varenda fat råolja eftersom man behöver dieselfraktionen men kan exportera övriga fraktioner.

  Nu kanske vi ändå inte är beroende av rysk olja, jag vet inte. Men för att kunna påstå att vi inte är det måste man ner på produktkategorinivå och jämföra. För nej du kan inte substituera IFO380 i din dieselbil och förvänta dig att den ska fortsätta fungera, den behöver diesel.

  SvaraRadera
 15. Varför köper vi inte bara Norsk olja?

  Och varför har vi inte alltid bara gjort det, varför skulle vi någonsin köpa olja från diktaturer halvvägs runt klotet när den finns i vårt grannland.

  Obegripligt.

  Oljepriset är väl typ detsamma?

  Antar att det har med pengar att göra som vanligt, dålig kvalité är billigare, Ryssen säljer den billigare, osv, osv.

  Köp olja av Saudi så köper de vapen från oss?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför att all olja inte är likadan och det inte är så enkelt som "bra" vs "dålig".
   Jag vet inte hur det är nu, men förr var det ideala för svensk förbrukning lika delar norsk, iransk och venezulansk olja.
   Köper man bara från ett ställe är det troligt att man får ett överskott antingen på den ena eller den andra sortens färdiga produkter.

   Radera
  2. Såsom varande världens mest eftersökta råvara, får alla oljeköpare finna sig i att stå i kö och köpa oljan där den finns. Och mycket av den tillgängliga oljan är redan intecknad genom långtidskontrakt, främst genom de som har möjligheter att skriva långtidskontrakt (kostar pengar) och att dessa också inser att oljan på detta lilla klot snabbt sinar, till skillnad från Sveriges sorglösa inställning, som säger att "går det inte köpa olja där, så får vi köpa den någon annanstans".
   Att Ryssland är en diktatur väger lätt jämfört med vårt absoluta behov av olja. Vi bryr oss ju inte om sådana petitesser i andra sammanhang.

   Ryssland är ju också ett av de få länder som har mycket olja, så mycket att det räcker både för egen konsumtion och blir över för export. Detta i bjärt kontrast till USA, världens största konsument av olja, vilken oturligt nog inte finns i USA; det i särklass största orsaken till kommande geopolitiska otrevligheter i vår lilla värld.

   Radera
  3. USA är sedan 2011 nettoexportör

   Radera
  4. Robban må vara begåvningsbegränsad, men USA är en nettoimportör av olja+oljeprodukter. Du har blivit utsatt för desinformation kring oljeprodukter. Sverige är en nettoexportör av oljeprodukter, precis som USA, men vi har noll produktion av olja.

   Radera
  5. Rätta mig om jag har fel, men USA har/hade exportförbud av olja men inte av oljeprodukter (vilket yours truly utnyttjade för några år sedan när USA raffen var mycket lönsamma pga arbitraget att oljeprodukterna kunde säljas till världsmarknadspriser).

   Radera
 16. Bilden förklarar "enkelt" förutom att många av texterna är helt oläsliga. Litet typsnitt + dålig kontrast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fortfarande väldigt svårläst för en 50-plussare med mörkgrå text på mörkröd botten.

   Radera
 17. Det finns ett tankefel i artikeln. Och det är Sverige klarar sig hit och dit. Så är det inte längre.

  Nationalstaten är numera inte mycket mer än en fossil gräns och lite lokala regler som ingår i den större globala enheten världen. I den lilla enheten land finns globala aktörer som kan flytta någon annanstans om det blir besvärligt lokalt. Ägaren av raffinaderiet kan bygga upp det någon annanstans om det kniper. Nationalstaten har att verka i den miljön och anpassa sig efter omvärlden. Gasledningsdebaclet har tydligt visat hur lite nationalstaten har att säga till om.

  Om man vill fördjupa sig i ämnet kan man med fördel studera Trumpadministrationen som inte fattat det, och agerar utifrån en antik vy från 1940-talet. Här kan man notera att det lättfotade Kina planerar att ersätta USA i Asien efter Trumps katastrofala sågning av avtalen. Och Putin intensifierar kriget i Ukraina. Allt bara för att ledaren för världens starkaste militärmakt är efterbliven. Nu sker en ekonomisk maktförskjutning av tsunamikaraktär där USA rikserar att isolerat hamna utanför. Det nya ekonomiska maktcentrat blir i ordning Kina,, Japan, övriga Asien och Europa, med Putin som åskådare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har suttit i två veckor. Den administration du sågar har till stor del inte ens tillträtt.

   Radera
  2. Man kan förstås inte dra helt rätt slutsatser efter bara två veckor. Min utgångspunkt är som du kanske förstår framtiden, den som betyder något. Och för att lysa upp din tillvaro så ser den rätt mörk ut.

   Radera
 18. Å fan! Decimalkomma i stapeldiagrammet! Har den amerikaniserade bloggägaren helt plötsligt blivit slav under svenska språkregler?

  Sverige är sannolikt mer beroende av rysk olja än vad bilden visar och bloggägaren hävdar.

  Det är osannolikt att posten ”Import oljeprodukter 7,77 Mtoe” inte till någon del är baserad på rysk olja. Låt oss anta att 50 % av Import oljeprodukter baseras på rysk olja. Då blir det totala svenska beroendet av rysk olja 8,7724+0,50x7,77=12,66 Mtoe av den totala importen på 27,05 Mtoe.

  Dessutom borde Sverige, med sin gamla stolta kunskapsnationsstatus, hålla fast vid sin förädlingsindustri. En sådan är det på rysk råolja baserade raffinaderiet i Lysekil.

  Det är också en fördel att kunna köpa olja av grannländer, då transportkostnaderna stiger med avståndet till oljeexportören. Därför har Sverige med sitt geografiska läge mellan Nordsjön och Ryssland haft det väl förspänt på oljefronten. När nu oljefälten i Nordsjön sinar och Ryssland fortfarande har oljereserver både kända och presumptiva (som bl.a. undersöks av Exxon), blir vi följaktligen mer beroende av rysk olja för vår oljekonsumtion i framtiden då Sverige har en skenande befolkningsökning.

  Mot bakgrund av ovan anser jag att utsagan ”Sverige klarar sig utan rysk olja” inte är tillräckligt väl underbyggd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Sverige klara sig inte" är i sig en falsk utsaga.

   Radera
  2. @qwerty 00:52
   Du har lyckats med det föga hedervärda konststycket att med några få ord få in ett felcitat, en felstavning samt en kommentar som inte har någon bäring på min kommentar och som i övrigt är ett under av obegriplighet. Är du MSM-journalist?

   Radera
 19. Nån mer än jag som tror på bränsleceller? Japan gör det, Tyskland gör det. Sverige tyst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad ska vi använda för bränsle i bränslecellerna? Du vet väl att vätgas bar är en energibärare och mer än 90% av vätgasen produceras från fossila källor. Vi skulle inte minska vårt beroende av olja om vi använder bränsleceller istället för förbränningsmotorer. Vad vi dock har i Sverige som vi inte behöver importera är el.

   Radera
  2. Vindkraftproducerad vätgas :)

   Radera
  3. Vindkraft producerar inte vätgas utan el. Vill man använda denna el till att producera vätgas för att driva bilar så ska man vara medveten om att det är bra mycket ineffektivare än att använda elen till att ladda batterier till elbilar. Vi måste alltså sätta upp tre gånger fler vindkraftverk än annars.

   Radera
  4. Ja, men gasen har sina fördelar, bl a kan den lagras tätare och längre än elektricitet.

   En annan fördel, som få verkar tänka på, är distributionen. H2 till drift av bilar tillverkas med fördel direkt på stationen. Det behövs i princip inga raffinaderier, depåer, tankbilar osv.

   Generellt så blir nog fossilparentesen bäst ersatt med ett flertal nisch-teknologier.

   Radera
  5. Magnus

   De närmaste åren är det mer ekonomiskt att lagra överskott på vindel i vattenmagasinen i Sverige och Norge och för klimatet som export till kolbrännare.

   Nya ledningar för högspänd likström tar tid men samtidigt blir solel hastigt mer lönsamt än kol i område efter område.

   Elbilarna blir bättre och mer ekonomiskt tilltalande med större serier. Restriktioner mot fossilbilarna i städer ligger nära.

   För mig är det självklart att det kommer fler lönsamma teknologier men just nu ser jag inget svenskt behov av vätgasdrivna bilar.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 20. Var är alla rysstrollen?
  Har de lagt om strategin eller fastnar de i ett nytt skitfilter av något slag?

  För övrigt, riktigt bra grävt om Karlshamn/oljan/ryssarna och DI:s ledarsidor!

  SvaraRadera
 21. Men varför skulle vi låta bli att importera olja från Ryssland? Internationell handel är den bästa garanten för en stabil omvärld.

  Hade Lars och hans likar suttit vid rodret hade vi haft krig för länge sedan.

  Ett förslag i all välmening: Gå och se Dr. Strangelove. Om du redan har sett den, se om den.

  SvaraRadera
 22. Jo, bra inlägg. Det mesta som kommer från Ryssland har dålig kvalitet. Verkar som ingen tar sitt ansvar på allvar. Men, det spelar liten roll att Sverige inte är beroende av Rysk olja och gas när Tyskland och Polen är väldigt beroende av Ryssland. Och när Nordstream 2 är klar så ligger Ukraina pyrt till.

  SvaraRadera