Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2017-02-25 14:47

Svensk förlossningsvård går som en Volvo 740

Det socialdemokratiskt och miljöpartistiskt styrda Västernorrlands län har lagt ner förlossningskliniken ("BB") i Sollefteå. Den första kvinnan har nu tvingats föda i bilen mitt ute i vintern efter att inte hunnit till kliniken i Örnsköldsvik. I sammanhanget ska vi vara tacksamma över att socialdemokraterna nu lagt ner planerna på storregioner och ännu sämre lokal hänsyn inom vård och kollektivtrafik.
Förlossningsvård är speciellt på många sätt. 

Till skillnad mot andra vårdbehov kan de inte schemaläggas och bokas in på en viss tid.

Till skillnad mot andra vårdbehov kan förlossningar inte heller placeras i en vårdkö.

Det finns inte heller några skalfördelar med att centralisera förlossningsvård. De skalfördelar som finns, t ex att barnmorskor kan övervaka föderskor i olika faser av förlossningen, existerar även om man så bara har kapacitet för 3-4 stycken förlossningar. Att skala upp till en centraliserad förlossningsfabrik blir vare sig billigare eller effektivare.

När det är dags för förlossning så är det. Och när det går fel handlar det om sekunder innan liv går till spillo. Oskyldiga liv, som inte röstat på vare sig det ena eller andra partiet i landstingsvalet. Den här gången gick det tack och lov bra.

Ej heller belastas landstingsbudgeten av det alla alltid skyller på. Landstingen betalar för sjukvård och kollektivtrafik. Och förstås för diverse slöserier med skattepengar, som personalfester etc. 

Men ändå lade man alltså ner förlossningskliniken i Sollefteå, trots att Sveriges ekonomi sägs gå som en Volvo S90 enligt finansminister Magdalena Andersson (s). Fast hennes partikollegor i Västernorrlands län föredrar att förlossningsvården går som en Volvo 740.

Verkligheten är att svensk ekonomi växer, Västernorrlands län växer, men ändå lade socialdemokraterna alltså ner förlossningsvården i Sollefteå. Tänk hur det hade blivit om socialdemokraternas vision om landstinget Norrland genomförts. Då hade det till slut funnits en enda förlossningsklinik norr om Dalälven i tron att centralisering är lönsamt eller ens önskvärd. Det finns ingen anledning att ha större landsting än att man kan stöda ett akutsjukhus per landsting - dessvärre leder större landsting till att det till slut bara finns ett sjukhus även i den större enheten. Västernorrlands län är redan för stort idag och när makten därmed fjärmar sig från medborgarna så går det så här.

Världens högsta skatter...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

31 kommentarer:

 1. Är detta kanske ett tecken på den stundande statskonkursen i Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knappast. Handlar bara om socialdemokratisk inkompetens. Förlossningskliniken följde budget, men landstinget sprutar pengar ur alla kroppsöppningar på andra håll.

   Radera
  2. Ökande skatter (explicit eller implicit spelar ingen roll) samtidigt som samhällsservice försvinner. Tycker ändå det luktar konkurs, även om just detta fallet inte kanske tyder på det.

   Tycker man ser något nytt rofferi-trick från Fru Andersson väldigt frekvent nu, nästan något nytt påfund varje månad?

   Radera
  3. Med tanke på skattetrycket och folkets vilja att betala skatt så är en statskonkurs extremt avlägsen. Däremot är detta bara ett exempel i raden på en välfärdsstat som förmår att leverera allt mindre. Men antar att åtminstone en person per månad avlider pga överbelastningen och platsbristen i vården. T ex orsakas detta av att kommunerna inte har platser att ta emot färdigbehandlade äldre patienter.

   Men visst skatteboskap, fortsätt att lajva ert Stockholmssyndrom "skatterna är höga men vi får ju så mycket för dem för det har jag läst i DN".

   Radera
 2. Så kan det gå när planekonomer får bestämma.

  De som skriker sig hesa över vinster i välfärden bör nu inse att även kommuner har ekonomiska ramar och kostnader att ta hänsyn till när de fsattar beslut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har kommuner med det här att göra? Kommuner sysslar inte med vård.

   Radera
  2. Kommuner sysslar ej med förlossningsvård men med äldreomsorg och har en hel del sjuksköterskor anställda.

   Radera
  3. Kommuner, landsting och kassor sysslar med en massa vräka över kostnaderna mellan varandra.

   Radera
  4. Ni kan vara inne på något här: Vad skulle det kosta för Skellefteå Kommun att öppna egen förlossningsenhet? Hur många anställda läkare/sköterskor skulle behövas för att bemanna dygnet runt, året runt? Säkert ett valvinnande löfte i nästa kommunalval om det kan hållas under 50 öre i skattehöjning. Någon som kan tillräckligt med ekonomi för att räkna på detta?

   Radera
  5. Skellefteå HAR en förlossningsenhet dock finansierad av landstinget.
   Antar att du menar Sollefteå. Det behövs ingen skattehöjning på något 50 öre för att bedriva förlossningsvård i Sollefteå. Längs upp med faxälven finns många små orter, som har bra företagarkultur. De skulle kunna köra förlossningsvård billigt som fan därför att de är van att inte slösa med resurserna. Ett arv från de självverksamma (skogs)bönder som inte sålde ut sina tillgångar för en spottstyver till storbolagen lite längre söderut i dalen. Tyvärr har f*cket haft alldeles för stort inflytande i södra Ådalen, och dit räknar jag Sollefteå stad, Kramfors mm. De har sitt arv i att leva på andras pengar och aldrig någonsin behövt driva något i egen regi med eget ekonomiskt ansvar. Det är bara det att i röda Ådalen är man genetiskt uppfostrad att rösta på sosseriet, för man har gått på vänsterpropagandan att företagare "skor sig".
   Avundsjukan råder och kvar att rösta på är då de inkompetenta.
   Någonstans har man sig själva att skylla då man röstar fram klåpare till makten. Sorry men så är det.
   Lade man ut hela driften av Sollefteå sjukhus till företagare från t.ex. Ramsele skulle pengarna både räcka till och bli över.

   Radera
 3. I många delar av världen så kan man visst schemalägga förlossning, man använder sig av kejsarsnitt helt enkelt och bokar in ett datum oavsett om vattnet gått eller ej.

  I Sverige föredrar vi såklart naturliga förlossningar, men om det fortsätter åt samma håll som det gör nu så kanske det är detta håll vi får gå åt i dessa områden där det är ont om BB'n.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra förslag! Hade vi män fött barn så skulle det dessutom till 100% vara så. Och naturlig förlossning onaturlig.

   Radera
  2. Perfekt! 100% planerade kejsarsnitt så har vi ETT sjukhus i Sthlm som tar emot alla i hela Sverige.

   Radera
 4. God morgon!
  Har en liten anekdot.
  En släkting meddelar att hans hustru nedkom med ett , tydligen, välskapt gossebarn för inte så länge sedan.
  Mitt i natten, men nästan enligt klockan rätt datum.
  Taxi lätt få. Till och med svensk chaufför.
  Inga köer säges ha funnits med väntande mödrar .
  Eget rum. Familjehotell flera rum lediga.
  Ja, jag förvånade mig, givetvis.
  Och, eftersom det ju råkade vara mitt barnbarn gladde jag mig ju även personligen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Stefan & Nanotec.
   Värmer.
   Fast man vet att det statistiskt sett går bra har vi i släkten varit med om att det kan djävlas in i det sista.
   Strypt av navelsträng vid en förlossning.
   Nej, nu är det Portugal sondering som gäller.
   Kul att finansministern ( katakres...) retar sig.
   Fast vår flytt ur Sverige ligger ju 13 & 26 år bak i tiden.

   Radera
 5. Varför skulle det vara skillnad på utvecklingen inom vården och tex. Polisen, i Norrlands inland har befintlig polispatrull tiotals mil att täcka upp, en del av lösningen är att fortsätta lägga ner skolor i otillgängliga trakter och koncentrera dom till tätorter, det kommer garanterat minska problemet när personer i barnafödande ålder lämnar glesbygden.

  SvaraRadera
 6. Självklart är detta ett fullständigt förkastligt beteende från landstingets sida. Man gör inte så här mot medborgare som arbetar som livegna åt staten mer än halva livet. Det är hjärtlöst, oanständigt, dumsnålt.

  MEN, det hjälper inte direkt att stå vrida sina små händer och säga deltagande: "Stackars dig, vilka hemska politiker vi har."

  Svenskar och svenskor måste sluta vara så himla handlingsförlamade. Om jag själv hade bott på samma ställe, varit höggravid och visste att den lokala förlossningen hade lagts ned - då hade jag ju fått se till att göra någonting för lösa situationen, och slippa föda i bilen.

  Man måste lägga upp en plan. Finns det en barnmorska som är villig att komma hem till mig? Eller kan jag se till att befinna mig i närheten av en förlossningsavdelning i det avgörande ögonblicket? Det går visserligen inte att pricka in en födsel exakt, men på ett ungefär. Och man har dessutom rätt att vara ledig i samband med beräknat datum, så det finns goda möjligheter att ta sig någon annanstans. Kan ens mamma hjälpa till? Finns det en släkting, väninna eller bekant som bor bättre till, och som man kan bo hos sista tiden? Gärna person/er/ med egen erfarenhet av förlossningar - det har liksom de flesta kvinnor, så det borde inte vara HELT omöjligt att uppbringa. Eller har man möjlighet att ta sig till en annan stad och hyra in sig i en lägenhet eller på ett hotell? Kan barnafadern kanske ta ut semesterdagar, så att han kan följa med?

  Vad det kokar ned till är att när staten steg för steg bryter sitt kontrakt med medborgarna måste medborgarna bli smartare, mer handlingskraftiga. Man måste själv se till att lösa olika situationer som kan uppstå - klura, planera, samarbeta - och det här kommer garanterat att bli ännu viktigare i framtiden.

  Annars riskerar man i värsta fall att ens avkomma eller man själv faller offer för politikernas idiotiska beslut på en mörk, halkig väg, med en navelsträng runt halsen eller en akut kraftig blödning.

  SvaraRadera
 7. Verklighet till döds...
  Apropå ditt Alias.
  Fast damen lyckades ju.
  Så långt allt gott.
  Att demokratin ( det heter ju så om den dysfunktionella svenska verkligheten ) inte klarar av mycket i dagens samhälle synes ju alltmer tydligt.

  SvaraRadera
 8. Jodå, vi som lever i V:a Götalandsregionen och har någon slags skröplighet i bekantskapskretsen vet detta allt för väl. Jämförelsen med den gamla länsindelningen faller inte precis ut till samtidens fördel vare sig när det gäller sjukvård eller något annat av Storregionens ansvarsområden.

  Jag vet dock inte riktigt hur jämförelsen med Volvo 740 ska tolkas men min gamla 740 gick som en klocka tills den en morgon plötsligt var borta. Min teori är att den rostade bort över natten.

  SvaraRadera
 9. Varför klaga. Låt marknadskrafterna ta över när en helt ny gör-det-själv marknad öppnats. "Sjukhaus" kedjan expanderar kraftigt. Idag extrapris på förlossningstänger. Martin Timell visar hur man enkelt själv tar bort sin blindtarm. "Arge Läkaren" skäller ut familjen som aldrig blir klara med hjärtbytet på gamla farfar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Typiskt att mobba gamle morfar...
   Apropå hjärtbyten.
   Försvinner då på samma gång rentutav en gammal flamma?
   Kommer nog att neka bytet då...

   Radera
 10. Det alla brukar skylla på lär väl visst belasta landstingsbudgeten. Orsaken ifråga lär väl ha minst lika stora, om inte större, vårdbehov än övriga brukare => Ökade kostnader (/försämrad kvalitet), och i princip konstanta intäkter på åtminstone medellång sikt

  SvaraRadera
 11. Jag är uppvuxen i Härnösand, där sjukhuset bit för bit flyttades till Sundsvall under hela 1980- och 1990-talet. Döddstöten och den slutliga avvecklingen kom tydligen 2004 efter att jag flyttat. Det där med besparingar är ett svepskäl. Sossarna i Västernorrland har sedan länge arbetat för att precis allt ska centraliseras till Sundsvall. Det är det enda målet, kosta vad det kosta vill. De flesta "besparande" centraliseringsåtgärder de har tagit sig för de senaste 30 åren har gjort sjukvården dyrare och sämre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför är det så jävla beklämmande att det fortfarande finns så pass många zombies utan egen tankekraft som röstar fram dårarna.

   Radera
 12. Det är till sånt här som det kommunala utjämningssystemet ska användas till, inte att ge pengar till välmående storstadsregioner.

  SvaraRadera
 13. Finns vissa fördelar med att centralisera förlossningsvård skulle jag misstänka. Det är troligen lättare att ha specialiserad vård för när det verkligen går fel på färre ställen. Ingen aning om hur vanligt eller om det behövs men i teorin.
  Men det finns många sjukhus som saknar förlossningsvård även i den glesbygd som ligger ganska nära storstäderna. Som exempel saknar Norrtälje sjukhus detta i en kommun med nästan tre gånger så många innevånare som Sollefteå och ungefär lika långt mellan det sjukhuset och närmaste med BB som mellan Örnsköldsvik och Sollefteå. (samt en betydligt mycket större folkmängd på somrarna då alla stockholmare åker ut för att semestra i roslagen)
  Generellt har vi lagt ner sjukhus överallt och alla sjukhus utom de stora universitetsjukhusen ska nog betraktas som nedläggningshotade.
  Ska vi hårddra det så är det kris i all vård i Sverige idag pga att vi lagt ner sådana enorma mängder sjukhus under 80 och 90 talet. Typexemplet är skrytbygget i solna som minskar mängden vårdplatser samtidigt som det kostar massiva summor pengar vilket troligen leder till nedläggning av andra sjukhus i stockholms läns landsting. Samma kommer troligen ske i andra områden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Specialiserad vård är perfekt för svårt sjuka. Allmänläkare klarar inte de svåraste fallen. Om en omfattande händelse inträffar som tex en flygolycka med säg 20 svårt skadade och 100 som bara brutit lite ben eller blöder mycket så kan ett litet sjukhus nära snabbt sortera och börja behandla de som har möjlighet att överleva tills mer resurser finns på plats och låta de som förefaller klara sig fast de skriker högst en spruta morfin.

   Ibland kan en naturkatastrof skära av vägförbindelse och då kan också lokalt kunnande rädda, lindra och trösta. Sedan har vi möjligheten för anhöriga och vänner att besöka om sjukhuset inte ligger för långt borta. Fast mycket ändras när vi fått självkörande fordon nivå 5. Då kan expertis hjälpa till via kameror och fordonet fortsätta i lämplig fart mot sjukhus. Till dess borde nog inga sjukhus läggas ner i glesbygd.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 14. Socialdemokraterna i Västernorrland ska nu utreda "alternativa driftformer", detta efter att i flera år hårt kämpat för att begränsa privata vinster inom vården. Tack och lov blev inte storregionerna av, så västernorrlännningarna har möjlighet att rösta bort dessa dårar i nästa val.

  http://www.allehanda.se/vasternorrland/solleftea/just-nu-s-foreslar-ny-utredning-oppnar-for-alternativ-drift-av-solleftea-sjukhus-vi-sander-live

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bingo. Under galgen händer det plötsligt. Kommunisttänket får sig en törn.

   Radera