Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2017-02-26 11:17

Socialdemokraterna vill införa "jordskatt" - kommer slå ut svenskt skogsbruk

Socialdemokraterna vill nu införa en sk jordskatt - en fastighetsskatt för skog. Den kommer slå ut svensk skogsnäring och göra svenskt skogsbruk och skogsägande olönsamt i världens redan högst beskattade land. Privat skogsägande kommer betala upp till 100% av sina nettointäkter i den nya skatten. Tillsammans med kilometerskatten, vapendirektivet mot jakten och nu jordskatten kan vi 2018 få se Socialdemokraterna förlora för första gången i något av de sk skogslänen norr om Dalälven ("Norrland").
Socialdemokraterna fortsätter att kämpa för att göra landsbygdens och skogslänens befolkning maximalt förbannade. Först hade vi vapendirektivet, som slår mot jägare och sportskyttar. Därefter kommer kilometerskatten som kommer göra transporter till och från skogslänen avsevärt dyrare och därmed höja priserna på allt i glesbygden. Som bekant kommer kostnaderna betalas till slutkonsument, vanliga hushåll, som inte kan skicka dem vidare. Därtill hotar kilometerskatten den svenska basnäringen skogen, då dess råvaror råkar hittas just en bit bort där det inte heller går någon tunnelbana att ta stockarna i.

Nu sätter man spiken i kistan genom att vilja införa jordskatt. Skogsmark ska beskattas med upp till 100:- SEK per hektar och år. Man skriver i Trygghet i en ny tid - jobb och tillväxt för framtidstro (PDF sidan 389):
"I någon mening tillhör landet och dess areal oss alla och den som ”äger” marken har egentligen bara en förfoganderätt till den. [...] Markavgiften kan vara någonting mellan 1⁄2- 1 öre per m2 och år dvs 50-100 kr/ha. I princip bör den omfatta all skogsmark som allmänheten har tillgång till, vilket är ungefär 27 miljoner hektar, motsvarande 2/3 av landets landareal."
Man ska alltså utöver kostnaderna som allemansrätten innebär nu också betala för att allmänheten har tillgång till skogen. Och det är intressant att man nu alltså bara ska ha förfoganderätt och inte äganderätt till skogen. Kort sagt ska skogen socialiseras.

Problemet är att skog ger oerhört lite avkastning. Schablonmässigt kan man säga 1000:- SEK per hektar och år i södra Sverige och det halva i norra Sverige, dvs 500:- SEK per år. Brutto före skatt. Men det är över en hel cykel på 80-100 år. Periodvis går det 25-30 år utan några som helst intäkter på en hektar. Har man 100 hektar ungskog, där förstagallring sker vid 30 års ålder, så blir det 100*100*30=300 000:- SEK i skatt tills dess.

Dessutom ägs och drivs av individer privatägd skog som enskild firma. Skatten är inte avdragsgill, utan kommer betalas med redan skattade pengar. Av t ex 500:- SEK per år blir 250:- SEK kvar efter skatt och av dessa ska sedan 100:- SEK tas i jordskatt, eller 40% av nettolönen. Detta oaktat kapitalkostnader som belåning eller alternativinkomst för kapitalet.

I vissa fall med skog med en bonitet nedåt 2-3 skbm per år, vilket finns gott om speciellt norröver, så blir intäkten per hektar ännu lägre.

Den där första avverkningen kanske ger ett netto om i bästa fall 50:- SEK per kubikmeter. Ofta lägre än så, kanske 20:- SEK. Med en förstagallring på 100 m3fub per hektar (optimistiskt räknat) får skogsägaren ett netto på 2000:- till 5000:- SEK efter 30 år. Efter skatt är hälften kvar, dvs 1000 - 2500:- SEK. På 30 år har ägaren betalat 3 000:- SEK i jordskatt.

Kort sagt blir beskattningen över 100% och skogen blir alltså helt värdelös. Endast en masochist kommer vilja äga skog och skogspriserna kommer krascha där skogen på sikt inte kan exploateras till bostäder.

Det finns 100 000-tals svenska skogsägare. Med familjer, släkt, vänner och även underleverantörer berörs antagligen en majoritet av svenskarna norr om Dalälven. Når information ut om hur Socialdemokraterna vill göra skogsbruk olönsamt, och därmed också slå ut leverantörerna till basindustrin, så lär det få konsekvenser. Förhoppningsvis redan till val 2018.
Socialdemokraternas väljarstöd riksdagsvalet.

Och när Socialdemokraterna nu fått upp kornet på skogsägarna så kan vi räkna med att nästa steg är jordskatt för åkermark. Världens högst beskattade bönder med världens hårdaste regler och helt utan några konkurrensmässiga fördelar annat än låga räntor att skuldsätta sig med, ska beskattas ännu mer.

Pengarna ska gå till kommunerna, som därmed sägs bli "en mer intresserad partner för lantbruksutveckling i den egna kommunen". Varför då kan man fråga sig? Kommunerna får sina 100:- SEK per hektar oavsett om skogen brukas eller inte och pengarna kommer gå till att bygga rondellkonst eller andra kommunala monument och utgifter.

Införs jordskatten kommer vi åtminstone norröver få se en krasch i skogsmarkspriserna. Här nere i söder kan skogspriserna ändå inte motiveras företagsekonomiskt, så här lär vansinnet fortsätta i jakten på en greater fool att sälja skogen till.

Själv får jag väl bita i det sura äpplet och betala min jordskatt och se det som att jag betalar för att slippa få grannar inom synhåll...

Det är åtminstone öppet mål för oppositionspartierna inför valet 2018 norr om Dalälven. Men med tanke på deras "kompetens" så lär de väl missa bollen helt.

Hur att göra skogsbruk olönsamt ska leda till jobb, tillväxt och framtidstro lämnas som en övning åt socialdemokraterna.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

51 kommentarer:

 1. På vilken sida i PDF:en står detta?

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Det går att hushålla med andras pengar också.

   Radera
 3. Det är alltså Vansbro Arbetarekommun som föreslår detta i en motion, inte "Socialdemokraterna". Hur som helst så liknar det miljöpartiets kongresser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alternative facts is the new orange?

   Radera
  2. Dom outperformar Miljöpartiet med råge emellanåt

   Radera
  3. Spännande att det är en utpräglad glesbygdskommun i en glesbygdsregion som kommer med det här förslaget.

   Radera
 4. Det är intressant hur de får ihop
  "Den tid är förbi då skogen var en del av de samhällen den omgav i och folket hade sin bärgning av skogen och den industri som förädlade den."
  med att några rader längre ner konstatera att 48% av skogsmarken ägs av privatpersoner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara bullshit från början till slut.
   Skogen norr om Dalälven är undervärderad liksom övriga fastigheter.
   Dock är det lite svårt att förstå för folk söder om Dalälven pga syrebrist.

   Radera
 5. Alla ska bidra till det havererade mångkulturexperimentet.. Känns på något vist extra kul att den här skatten drabbar norra Sverige. De röda får känna på konsekvensen av sitt röstsnde. På riktigt.

  SvaraRadera
 6. Det gäller att med ljus och lykta leta efter saker som går att beskatta, allt åt alla politiken måste betalas!

  Jag undrar hur många som vill att vi skall fortsätta vara en humanitär stormakt när de sen i slutänden inser att det måste betala det genom höjda skatter och försämrad välfärd.

  "De sa ju att det skulle vara lönsamt..."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med den korrumperade sosse-politiken kommer inte 100% i skatt att räcka!!!

   Radera
 7. Så blir det när man regerar med stöd av Miljöpartister och kommunister, stadsborna måste smörjas och landsbygden får betala.

  SvaraRadera
 8. Landskatt är väl inte skitdumt, men framförallt bör nog storstadsmark och i synnerhet innerstadsmark beskattas kraftigt. Och så övrig naturresursförbrukning förstås. Någonstans måste pengar tas när allting automatiseras och det inte längre finns så många löneslavar att beskatta. Men saker blir också billiga när allting automatiseras, så det kan nog fixa sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt Kuckeliku. Men just skogen ger tydligen så obetydligt att det verkar dumt att införa där. Vi som äger mer "produktiv" mark/egendom däremot får nog bistå även om det personligen drabbar.

   Skogsskötsel kommer snart att bli mindre primitiv och därmed mer lönsam men skatten där bör (kanske?) mest ligga som moms.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Vad syftar du på med att skogsbruket kommer att bli mindre primitivt?

   Radera
 9. Varför ej återge Sentio för februari?
  Har för mig att sossarna får lägre siffror där.

  Apropå bilden: Nikon D300?
  I så fall behåller jag min kamera...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag garanterar att kvaliteten på bilden ovan inte är representativ för den kvalitet man kan få ur den kameran. Jag har en D300S och det blir lite skarpare än så. (men så hänger det ju på optiken när det gäller systemkameror.)
   https://pbs.twimg.com/media/CqykCbFWIAAstSF.jpg
   Nikon D300S, Nikon 200-500 f/5,6

   Radera
  2. Otympliga, men med stort ha begär.
   Om vi nu lyckas få affären i hamn slår jag nog till.
   Barnbarnen gör ju sitt till att fotointresset ej mattas.
   Tack för uppmuntrande orden !

   Radera
 10. Regeringen säger nej till kilometerskatt kom för 25 minuter sedan. Hon verkar snabb att reagera på dagens inlägg.


  "Regeringen tar avstånd från förslaget om en vägslitageskatt för tunga lastbilar – redan innan det har presenterats. – Bedömningen är att med det förslag som kommer så riskerar svenska åkares konkurrenskraft att försämras, och det är inte acceptabelt, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT."

  Och ändå, anser jag, borde mer tung långväga lastbilstransport föras över till:


  1. fartyg och järnväg för mindre CO2 per tonkm och lägre vägslitage idag subventionerar mindre fordon de tungas vägslitage.

  2. nattetid för mindre trängsel.

  Markskatten kommer knappast gå igenom. Fast helt säker är jag inte så att lägga skog i aktiebolag är kanske en försiktighetsåtgärd.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. F-n!
   Tänkte just kommentera detta.
   Unnar dig förstaplatsen...
   Nog är "regeringen " för förfärliga i sin inkompetens.
   Fårskallar.

   Radera
  2. Grattis till barnbarn. Det är trevligt vet jag av egen erfarenhet. Mitt första berättade de blivande föräldrarna om när jag låg som en grönsak på sjukhus. Kunde sedan tänka mycket på detta.

   Alla regeringar har svårt att fatta helt rätt beslut. Oroar mig mer för Putin och Donald än just de i dagsläget möjliga svenska regeringarna. Tråkigt nog verkar det krävas en svår akut kris för mer radikala beslut i förhandlingar nattetid.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Är det en tävling?

   Radera
  4. Hela dj-a livet, ju!
   Fast man vet ju inte i vad...

   Radera
 11. Miljöpartisten Björn Ferry är en engagerad norrländsk skogsägare, enligt hans egen bok. Hoppas någon visar honom det här blogginlägget.

  SvaraRadera
 12. Det ät väl bara bra att de begår politisk harakiri. Sen kan med fördel sossarnas bästa vän, Annie, få stå och skrika sig hes om detta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skogsbönderna kommer inte att fatta ändå. De får sin information Aftonbladet, propagandaministeriet och ibland från den lokala S-pampen. Norrland förblir ett kommunist/socialistfäste...

   Radera
 13. Så bra! Då får Skogsbönderna betala tillbaka pengarna som de fått i EU-bidrag från skattebetalarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. EU-stöd utgår inte till skogsbruk, utan till jordbruk.

   Radera
  2. Jasså, har inte Skogsstyrelsen betalat ut EU-pengar till skogsbönderna?

   Radera
  3. En killgissning va? http://www.skogsstyrelsen.se/Aga-och-bruka/Skogsbruk/Skogseko/Artikelregister/Skogseko-1-2016/Nya-skogliga-stod-att-soka/

   Radera
  4. Det stämmer att mycket som samhället vill att skogsägare skall göra i form av natur- och kulturvård, odla ädellöv mm. sker inte genom tvång utan genom ersättningar och bidrag där ofta hälften kommer från EU och hälften från svenska staten.

   Radera
  5. Nja, så mycket bidrag till bönderna blir det egentligen inte.
   Stöden är skattepliktiga.

   Gris och kycklinguppfödarna är vinnare tack vare massiva spannmålsstöd men den absolut största vinnaren är konsumenten.

   Radera
 14. Drt berot väl på hur många skogsägare som röstar på s

  SvaraRadera
 15. Som du vet, Lars, så kommer den där motionen aldrig att bli verklighet utan handlar bara vad några vänstersossar drömmer om.

  SvaraRadera
 16. Helt urbota sjukt förslag. Socialismen har många fantasfulla förslag för att försöka komma åt lite extra stålar för att betala för alla de misstag som begåtts de senaste åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller fullständigt med! Vad ska bli nästa steg? Skatt på allt för slitna skosulor?

   Radera
 17. 100 kronor per hektar, fan det blir dyrt för mig.

  SvaraRadera
 18. ... annars är det som vanligt i såna här föreningar alltid kul att se på de naiva önskedrömmar som vaskas fram ute i "arbetarkommunerna".

  Vad sägs om följande uttömmande motion:

  "Bostadsbrist för ungdomar
  Det finns många ungdomar som har svårt att få en bostad.

  Partikongressen föreslås besluta:
  * A29:1 att det byggs tillräckligt med billiga hyreslägenheter så att alla har råd att hyra en lägenhet"

  Rebecca Uvell har på ett utmärkt sätt gått igenom de värsta exemplen, mycket intressant... Det finns många nötter bland ombuden!

  SvaraRadera
 19. Så man är inte ägare till skogen längre enligt sossarna.
  Undra vad banken ska säga om man vill investera och det enda man har är ett osäkert arrendeavtal som säkerhet i stället för en lagfart.

  SvaraRadera
 20. En progressiv politikerskatt med extra hög marginalskatt föreslår jag! Det ska kosta att ingå i landets mäktigaste särintresse.

  Samt faktiskt en tvingande detaljerad lönespecifikation med Alla skatter, dvs detaljerad information om allt som ingår i arbetsgivaravgiften mm. Det kanske får nyadeln i riksdagshuset att fundera några varv till över skatteförtrycket.

  SvaraRadera
 21. Motsvarande på jordbruk hade varit kanon. Pengarna bör användas i jordbrukstöd system.
  Skulle i praktiken vara en skatt på att inte bruka jordbruksmark.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så om man lägger i träda ska man både bli belönad och straffad samtidigt? Känns väldigt socialdemokratiskt på något vis ändå...

   Radera
 22. Dom flesta bor i tätorter så jag föreslår tätortskatten.

  SvaraRadera
 23. Vilken källa använder du till (den schablonmässiga) avkastningen om 500 till 1000 kr/ha (/år)?

  SvaraRadera
 24. Undrar om sossarna egentligen vill vara kvar som regering? Enligt detta förslag, så kommer ju mer än hälften av deras väljare att söka annat parti. Varför inte Sverigedemokraterna, som enligt alla jag känner är det parti i Sverige idag, som fortfarande tillämpar någon form av demokrati!

  SvaraRadera
 25. Läser man motionen står det att motion A131 är skriven av enskilde medlemmen Björn Magnusson och att Vansbro Arbetarekommun antog den som sin egen motion.Det är en av hundratals motioner som varierar från seriösa till helt stolliga vilket avspeglar medlemmarna och är en effekt av demokratin.
  Men motionen kommer varken från regeringen eller partiet Socialdemokraterna. Artikeln är tyvärr exempel på oseriös rubriksättning och ren desinformation när Lars Wilderäng först skriver ”Socialdemokraterna” med hänvisning till partiet samt "nu sätter man spiken i kistan genom att vilja införa jordskatt.” Partiet Socialdemokraterna vill inte alls detta (ännu) och motionen kommer förstås att avslås. Oavsett hur mycket jag kan sympatisera med åsikter på Cornu har jag tyvärr inte längre något förtroende för hur Lars Wilderäng driver sin politik och jag förstår inte hur han kan tro att underminerande av egen ev. trovärdighet skall kunna gynna någon sakfråga.
  Det borde stå överst på Cornu: "OBS! sidan är ett konstnärligt verk - en satir över Sverige byggd på avsiktligt förvrängda eller oavsiktligt vantolkade fakta."

  SvaraRadera
  Svar
  1. I och för sig har du ju rätt.
   Men med tanke på hur speciellt sossar är beskaffade är det ju inte långt bort att det antages...
   signatur: luttrad.

   Radera
 26. Effekten av en jordskatt blir ju att naturskog som men tidigare låtit stå bara för att den är trevlig att plocka bär och svamp i, kommer behöva avverkas för att man inte ska gå back på att äga den. Grattis till miljötalibanerna, jag vet att flera av er springer runt i samma skog och tror ni äger den...

  SvaraRadera