Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2017-02-23 14:13

Ryssland lägger medvetet Zapad 17 samtidigt som Aurora

Den tidigt anmälda svenska försvarsövningen Aurora går av stapeln vecka 37 i september. Ryssland har nu valt att medvetet lägga sin västra storövning Zapad 17 samtidigt som Aurora, vilket kommer göra det trång på, över och under Östersjöns yta. Återstår att se om Norra flottan är tillbakadragen vid det laget eller om den fortfarande förstärker de ryska marina stridskrafterna i vårt närområde tills dess.
Övningen Aurora är den största försvarsövningen i Sverige sedan 1993, även utan deltagandet av våra militärt allierade i EU, samt NATO-länder som USA och Norge. Som sådan är den stor nog att behöva anmälas enligt Wiendokumentet. Datum och omfattning har alltså varit offentligt känt sedan tidigare.

Ryssland har dock inte tidigare offentliggjort datum för sin övning Zapad 17 (Väst 17), men nu gjort det. Man väljer då, fullt medvetet, att hålla sin övning samtidigt som den svenska övningen.

Det kommer alltså bli trång på, över och under Östersjöns yta, då Aurora bland annat kommer tilldra sig på Gotland, men även andra delar av landet, som t ex mottagande av våra allierades förstärkningar i Västsverige.

Även om risken för incidenter alltså är stor, men också att svenska vapensystem kan behöva tonas ner för att inte utsättas för maximal inhämtning från rysk sida, som faktisk smygförmåga hos Visby-klassen eller ubåtar, elektronisk krigföring mm, så får man trösta sig med att under andra halvan av september kommer det åtiminstone inte utbryta krig Sverige-Ryssland, eftersom större delen av det svenska försvaret är mobiliserat och det dessutom finns EU- och NATO-snubbeltråd på plats i Sverige. Fast veckan innan är en annan sak, när man ändå har stridskrafterna på plats inför "övningen"...

Men förläggandet av Zapad 17 samtidigt som Aurora är ett medvetet drag från rysk sida. Större delen av Norra flottans ytstridsfartyg är i Östersjön i slutet av juli, officiellt för en parad. Återstår att se om de dragits tillbaka tills Zapad 17 eller om man övar både Östersjöflottan och Norra flottan samtidigt. För man ska vara medveten om att om Ryssland väljer att starta en konflikt någonstans, så kommer det ske kraftsamlingar och inte enbart normalt lokalt eller regionalt stationerade förband kommer användas. I Ukraina har Kreml som exempel satt in förband från östra Ryska Federationen, dvs asiater från Vladivostok. På samma sätt kommer ett ryskt anfall mot fler grannländer, inklusive eskalerat krig mot Ukraina, att innefatta förband från hela Ryssland.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. Ryssen kommer knappast ha norra flottan instängd i Östersjön ifall de vill börja kriga. Alldeles för lätt att täppa till sundet och sen kan flottan inte lösa sin uppgift som är Atlanten och är dessutom ett lätt mål om den försöker manövrera på Östersjön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skojar du? Flottan ligger väl jättebra i östersjön? Flytande luftvärn mot baltiska flygplan som de kan lägga vart de vill. Varför ska du ut och härja i Atlanten? Det är ju ukraina/vitryssland som står på tur.

   Radera
  2. Det handlar snarare om att det blir svårt att få in fartyg i Östersjön om det skulle hetta till. De vet de och därför måste det ske under fredstid.

   Radera
  3. Vad ska ryska flottan göra i Atlanten? bli sänkt av US Navy?

   Radera
 2. Om det är viktigt för Sverige att öva utan att Ryssland övar samtidigt kan man väl flytta övningen några veckor. Inte mycket till försvarledning om man inte skulle klara att ändra tiden några veckor, eller?

  SvaraRadera
 3. Det är ju veckan EFTER Aurora som är intressant, då flertalet tar ut sina övningsdygn..

  SvaraRadera
 4. De kanske vill öva skarpt.

  SvaraRadera
 5. Bra att försvaret övar igen, ännu bättre att andra länderrs förband är på o-plats. Jag gick i befattning på Nordanvind 1993, skulle betala pengar för att få vara med i Aurora -17.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Söker du till hemvärnet nu borde du hinna in innan det är dags, lite beroende på säk prövning osv.

   Radera
 6. https://mobile.twitter.com/20committee/status/828606282349309952

  Intressant..

  SvaraRadera
 7. Nu gäller det att se upp. Nu när det kommer bli trång på Östersjön. Hoppas jag inte drabbas.

  SvaraRadera
 8. Hur är det, ingår bara förband från västra militärdistriktet I Zapad 17, eller tillförs förband från andra distrikt också?

  SvaraRadera
 9. År någon förvånad? Varje land har väl rätt att öva sina styrkor. Om Ryssland hade kommit in med sin anmälan för sent så kunde jag förstå en viss affektion, men..Detta är en natoövning där Sverige deltar och inte såsom glidningen att det är en svensk övning som Ryssland nu vänder sig emot. Om inte Sverige går till attack mot Ryssland så torde kriget vara fjärran.

  SvaraRadera
  Svar
  1. aurora är inte en natoövning utan en svensk övning med deltagande av USA och EU länder. Det är det svenska försvarets vapengrenar inklusive hemvärnet som ska samövas och som grädde på moset kommer styrkor från olika EU länder samt USA delta. Allt kommer ledas av Sveriges högsta försvarsledning.

   Radera
 10. Det börjar då vi kan hella hem de nosar redan i gevle

  SvaraRadera
 11. Det brakar los do vi kan hellsa hem de nosar redan i gevle

  SvaraRadera