Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-02-15 12:19

Riksbanken höjer inte räntan - väntar sig fallande KPI-inflation

Riksbanken lät idag räntan ligga oförändrad. Samtidigt förväntar man sig att KPI-inflationen ska falla tillbaka igen under 2017, då prognosen ligger på 1.6% i medel mot decembers ökning på 1.7%, men man verkar inte ha gett upp tankarna på räntesänkningar.
Aktuell killgissning (baserat på "historiska prognosfel") från Riksbanken. Källa: PDF

Riksbankens nya prognos för reporäntans medel under 2017 är nu -0.5%, dvs att den i medel ligger som nu. I sin detaljerade prognos sätter man dock -0.54% för andra kvartalet, ner från -0.53% och att den ska ligga på -0.53 första kvartalet 2018. Första kvartalet 2019 är den sedan -0.02% och första kvartalet 2020 uppe på +0.49%.

Detta är förstås deras egna killgissade sk räntebanor med konfidensintervall baserade på sina tidigare usla gissningar av sitt eget beteende, eller sk "historiska prognosfel" som man själva så fint kallar det hela.

KPI-inflationen ska tydligen falla tillbaka och i medel landa på 1.6% för 2017, mot aktuell takt från december på 1.7%. Riksbanken ser alltså att SCB ska lyckas manipulera KPI så att Riksbanken kan fortsätta blåsa upp bostadsbubblan.

Nu bör dock KPI-inflationen gå ner i januari pga starkare svensk krona, men tydligen ska detta bestå.

Sedan kör man som vanligt med dubbla budskap. Man talar om "Sveriges konjunktur allt starkare", men anger att BNP-tillväxt för 2017 ska ner till 2.5% mot killgissningen 3.4% för 2016 och sedan faller vidare till 2.2% år 2018 och 2.1% år 2019. Lägre tillväxt kallas alltså allt starkare.

Beskedet till Sveriges skuldsatta bostadsspekulanter är alltså - fortsätt köp till allt högre priser. Vi höjer inte räntan förrän tidigast 2018.

Synd bara att Riksbanken aldrig kunnat förutse ens sitt eget beteende...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

89 kommentarer:

 1. Intressant att de skruvat ner vad de själva kallar för "normalränta" (gäller alltså reporäntan)

  Innan: 3,50 – 4,50 procent
  Nu: 2,50 – 4,00 procent

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kvalificerat dravel.
   Helt omöjligt att 2.5-4 kan vara normalt med dagens penningpolitik.

   Radera
 2. Minus 0.5 är det nya svarta.
  Ärligt talat vad gör de på arbetet?
  Blir mer och mer övertygad om att en algoritm är att föredra a la dagens aktiehandel även i Riksbankens fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får den algoritmen ha olika justerbara värden för politiker. Det är fördelen med nuvarande konstruktion när man röstar om vad man ska tycka. (fördelen för politiker alltså)

   Radera
 3. Vad glad jag blir att Sverige går så bra! Alla bostadsägare blir rikare för varje dag och vi har aldig haft det bättre. Njuuuut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mer av samma.
   Mer till de som har.
   Mindre till de som inte har.

   Radera
  2. Så är det. Alla i Sverige har mer än en bonde i Botswana så det kommer aldrig bli rättvist. Så njut !

   Radera
  3. Så hur gör man alla som bor fattigare och vilken fattigdomsnivå anses optimalt? Högre ränta, mindre investeringar, lägre skatteinkomster osv

   Radera
  4. +100 Stefan!

   Radera
  5. Njuuuut!

   Hoppas bara du inte åker utomlands, köper bil eller något annat som tillverkas utomlands. Kronan skulle kunn vara 20-30% starkare med annan räntepolitik.

   Det finns inga fria luncher. Frågan är bara hur betalningen ska ske och om vi ska få en bostadskrach på köpet.

   Radera
 4. Cornu: Om 20 år kommer du fortfarande skriva artiklar om att snart höjer dom räntan till över 0% och du kommer TYVÄRR nog fortfarande att ha fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hoppas jag. Om jag skriver om det om 20 år så innebär det att jag fortfarande har läsare då.

   Radera
  2. Om 20 år hoppas jag ha gått över till i huvudsak mormor-skämt.

   Radera
 5. Märkligt att man inte tar chansen att ge en signal om det uppskruvade läget dvs gör en höjning om än modest. Ekonomi handlar mycket om beteende och en markering skulle kunna göra att svensken lugnar ner sig lite vad gäller sin egen belåningsgrad med förhoppningen att vi själva med vårt eget beteende kan åstadkomma en mjukare landning.
  Att priset på pengar, under så lång tid, ligger nära noll skapar tyvärr ett "normaliserande"-tänk dvs många tror att detta är ett normaltillstånd och därmed kan vi konsumera och investera därefter.
  I grunden tror jag inte så mycket händer på räntefronten innan man börjar se att det rör sig i Europa och hur centralbanken i unionen agerar.
  Nästa lågkonjunktur kan komma att bli en riktig rysare. Räntevapnet borta till stor del vilket innebär att den som kan trycka mest pengar kommer vinna. Kan ju iof bli intressant - vad följer på det ? Historiskt sett har det inneburit hyperinflation och det klart, har man då en business som kan betjäna lånen innan inflationen tar fart kan man bli riktig vinnare om man är skuldsatt - inflationen suddar ut skulderna. Känns lite mundus inversus just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klok tanke! Bara för att visa färdriktningen om vad som komma skall...

   Radera
  2. Vad är det som komma skall?
   KRASCHEN?!?!?!

   Radera
  3. Rymdhärskaren Kratok så klart.

   Radera
  4. När var ränte-läget "normaliserat"? -5 %,-1 %,0 %, 5 %, 12 %, 22 %, 500 %

   Ekonomi är ett mycket komplext sammanhang och försöker man styra på en parameter så har man bara tur om det råkar stämma över en kort tid.

   Det är som att med förbundna ögon försöka landa ett flygplan utan autopilot och endast använda spolknappen på toaletten för att styra planet.

   Det är alltså åtgärdspaket som krävs. Riksbankens ränta är en illusion skapad av politiker för att slippa få verkliga krav på sig.

   Radera
 6. Är du medveten om att din bild liknar ett lakterande bröst, Lars?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Det är inte min bild, utan Riksbankens.

   2. Jag är inte småbarnsförälder, så mina associationer är inte som dina.

   Radera
  2. Var drar du gränsen för småbarn?

   Radera
  3. Trodde du avsåg bild av bloggaren själv...
   Du menade nog "den illustration du använde dig av till inlägget"
   Det är genom mina dylika små hjälpsamheter man får vänner...

   Radera
  4. Personligen tycker jag mig kunna draga en gräns vid åldern 5/6 år.
   Efter det är de nästan vuxna...

   Radera
  5. Är det därför du propagerar för att man ska gifta sig med dem?

   Radera
  6. Inte alla!
   När de nått 18 års ålder
   Tyvärr inte med alla.
   Några riktlinjer...

   Radera
  7. Eller Herakles besök hos Hera, för dig som uppenbarligen har huvet uppe I stjärnorna

   Radera
  8. Som dibarn?
   Blev ju rejält stark efter det.
   Eller menar du 50 på en natt?
   Personligen tycker jag att lagom är bäst...
   Huvudet i stjärnorna+
   Vintergatan, ja
   Heras mjölk.
   Du ser vad 5 årig folkskola ger för bildning.

   Radera
 7. Drar inte nån mer än mig paraleller till 70 talet då vi också hade deflationstendenser. Vi vet ju hur det slutade med Paul Volkoers 20% ränta. Riksbanken räknade med en fortsatt löneinflation där lönen fortsätter öka snabbare än produktiviteten.

  SvaraRadera
 8. Vad jag har förstått så verkar inte ECB sugna på att höja. Har någon koll på när FED lämnar nästa besked och hur många höjningar i år marknaden har prisat in?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 15 mars har jag för mig med det borde ett snabbt googlande kunna bekräfta.

   Radera
  2. Romerska mördardagen1
   Et tu Brute...

   Radera
  3. RB kommer tillåta att diffa upp till 5% mot ECB och FED hur löjligt det än låter. För några år sedan lät det ju osannolikt med negativ styrränta också. Om 1 år kanske dom som inte har bostadslån får betala sparränta och dom som har bostadslån får betalt för det samtidigt som banken inte kommer bevilja lån p.g.a. prisnivån vilket kommer innebära att samtliga arbetstagare utan bostadslån kommer jobba för att kunna betala andra medborgares bostadslån och det kommer också ses som normalt om några år. Då kommer folk flytta utomlands och göra några hundår för att kunna komma tillbaka till Sverige och belåna sig och på så sätt också få tillhöra skaran som tjänar pengar på att äga bolån.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 9. Räntan evigt låg och normalräntan nerdragen...

  Nu börjar till och med jag grubbla på om det inte är dags att belåna aktieportföljen. Då borde kraschen vara nära?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aktier och bostäder lever 2 helt skilda liv. Börsen kan dippa -30% samtidigt som bostadsmarknaden går +40%. :)

   Radera
  2. Har aldrig hänt Toni och kommer aldrig att hända.

   Radera
  3. Lovar du det, Stefan? #Profet

   Radera
  4. Lovar och lovar.
   Finns dock absolut ingenting som tyder på det.

   Radera
  5. Jag tror inte på att det finns någon logik i ekonomi. Det har jag alltid trott förr men denna gången är det "different". Bostadspriserna kommer inte under en närmaste 1000 års period falla i pris.

   Radera
  6. Finns en jävla massa logik i ekonomi.
   En av dessa logiska saker är att bostäder och aktier går upp på sikt pga inflation. Så har det varit och kommer sannolikt att vara.

   Radera
  7. Så om bostadspriserna ökar 50% så är det p.g.a inflationen trots att räntan stått still?

   Radera
  8. Min arbetsgivare gick dock bara med på 1,5% och passade samtidigt på att påpeka att i andra länder så råder det pay-freeze

   Radera
  9. Ja.
   Någonstans måste pengarna ta vägen.

   Radera
  10. Sjunkande räntor kombinerat med sjunkande inflation har trissat upp bostads- och obligationspriser. Både inflation och räntor verkar dock ha bottnat i juli förra året. Detta håller vända (ganska fort).

   Radera
  11. Finns ingen anledning att stirra sig blind på KPI.
   Inflationen är mycket mer än så. Tex tillgångspriser för bostäder och aktier.
   Sen när det väl vänder kommer KPI att stiga samtidigt som bostäder/aktier går sämre. Dock summa summarum kommer inflationen att bestå på totalen.

   Radera
  12. Det kanske inte vänder? ;)

   Radera
  13. Och vänder det inte fortsätter fastigheter och bostäder sidledes eller upp eller iaf något så när likartad utveckling mellan de två.
   Att det kan komma att skilja 70%-enheter som du var inne på är osannolikt.

   Radera
  14. Osannolikt är ju inte = omöjligt

   Radera
  15. Du får ju tjata bäst du vill om det där Toni men bostäder ingår i aktieindex så din 70%-enhetersdiff är bara en fantasi.

   Radera
  16. Precis som din teori om att det jag säger inte kan vara rätt också är just en teori :) Det är det som är det fantastiska med prognoser och logik. Det existerar inte. Du kommer förmodligen aldrig att se en sättning på bostadspriserna under din livstid. Det tror majoriteten av den svenska befolkningen.

   Radera
  17. Nu tar vi det lugnt och lägger undan rökat.
   Det kommer sättningar, därmed basta.

   Radera
  18. Jag vill gärna tänka att du har rätt men samtidigt kan man inte leva ett liv med begränsningar p.g.a. att man går och väntar på rätt tillfälle. Livet försvinner ju. Tänk om jag bor kvar i min 60 tals hyresrätt om 30 år och får 20% i pension medan alla som köpte jättedyra bostadsrätter nu kan sälja dom och kan gå i pension och leva lyx.

   Radera
  19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  20. Om 30 år är definitivt bostäder dyrare än idag.
   Högre hyror, högre insats.

   Radera
  21. Ja men idag kanske man lägger 20-30% på boende och i framtiden kanske det blir 100% vilket gör att man måste bo sambo eller fler vilket resulterar i att du även kan få en pensionsförsäkring att köpa idag när det är så pass billigt.

   Radera
 10. Jag börjar känna stor stress över min/vår situation på bostadsmarknaden. Vi började kika i Göteborg 2014 men kalla fötter då det närmast rådde hysterisk stämning inför amorteringkravet. I samma veva fick vi också tag i en hyresrätt som motsvarar våra önskemål samt till en hyra som motsvarar räntekostnad och hyra för en bostadsrätt med liknande egenskaper. Behovet är därmed uppfyllt men rädslan att denna euforiska stegring på bostadsmarknaden i förlängningen skall omöjliggöra framtida möjligheter gör att jag starkt funderar på att ge mig in vilket då blir i mer spekulativt syfte. Har tidigare känt tveksamhet då lån 5/6 gånger bruttoinkomsten till en betydande del finns kvar under oöverskådlig tid och därmed riskerar att exponeras mot räntor på en betydligt högre nivå. Även spekulationerna gälland skuldkvotstak och ränteavdrag ger näring till osäkerheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Andreas: Samma här. Vi har missat tåget tyvärr. Det är bara att gilla läget. Går du in på marknaden tar du väldigt höga risker. Kraschar det och du har pengar så får du betala för eventuella kreditförluster som bankerna realiserar och har du inga pengar sparade så får du betala i form av högre moms och skatt på allt i kombination med nermonterad välfärd.

   Radera
  2. Andreas: När det gäller lägenheter, vad är egentligen egenvärdet i att köpa om nu [ränta + avgift + underhåll] är mycket större än [hyra]? Varför rädslan av att "missa tåget"? Varför inte fortsätta hyra?

   Om [ränta + avgift + underhåll] är lika stort som motsvarande [hyra] så kan man köpa om man känner för det och tänker stanna kvar utan att behöva tänka nåt mer på det, men om det tex kostar 50% mer att köpa jmf med att hyra så ser jag inte riktigt poängen.

   Radera
  3. Det är ju de facto även en risk att hyra.
   Eller tror någon att hyrorna kommer att gå ner?
   Mer sannolikt är att hyrorna i Sthlm/Gbg kommer att marknadsanpassas med kraftiga hyreshöjningar som följd.

   Radera
  4. Ett exempel på hur jag menar... (bortse från amortering och räntehöjningar)

   Bostadsrätt, 3 rum, Lund

   Denna bostadsrätt kostar 4350 + [ränta] + [underhåll] per månad (ink bredband).

   Motsvarande hyresrätt kostar ungefär 6600 per månad (ink bredband).

   Ränta 1,5% -> BR kostar 4350 + 1750 + [underhåll] = 6100 per månad.
   Underhåll? Vi kan vara generösa och säga att 500 spänn per månad räcker.

   Voila! HR och BR ekvivalenta, köp om du är sugen, hyr om du kan.

   Om däremot priset vore det dubbla -> ränta på 3500 -> då finns det ingen riktigt rationell anledning att köpa. Även om hyran och avgiften stiger, och även om avgiften endast stiger långsamt, så känns det inte som en rimlig kalkyl.

   Och som sagt, ovan är exklusive amorteringar och ränteförändringar...

   Radera
  5. Stefan: Ja, om bruksvärdesmodellen krossas så kommer såklart hyrorna att stiga mot sin mer korrekta nivå.

   Än så länge ser jag inga sådana tecken dock. Gör du?

   Min hyresvärd höjer 0,7% i år och 0,8% nästa. Vi får väl se om de plötsligt får mandat att höja 5%. För att det ska ske krävs något extra -- till exempel kraftiga räntehöjningar. Någon ändring av bruksvärdesmodellen är knappast i sikte tyvärr.

   Radera
  6. Joakim: Tids nog kommer dom tillåta marknadshyror vilket kommer innebära att vi betalar och dom utan jobb får bidrag d.v.s. vi betalar även deras hyror ;)

   Radera
  7. Så är redan fallet i vissa förorter.
   Där hålls hyrorna uppe av bostadsbidragen.

   Radera
  8. Så du menar att man får en motsvarande hyresrätt i Lund får 6600 sek?
   Onekligen billigt.

   Radera
  9. Detta var det närmaste jag hittade i prisväg i Lund.
   https://bostadsportal.se/annons/hyresbostad/1990552/2-rums-lagenhet-i-lund
   Högre hyra 7255 exklusive bredband, mindre yta 53 kvm, dessutom ett rum mindre. Läget klart sämre än brf-en.

   Radera
  10. Ja, jag sitter på en nästan exakt motsvarande lägenhet (byggd samma år) som kostar 6 247 kronor per månad (plus bredband á 338 kr), vilket är anledningen till att jag drar upp en bostad av den storleken som exempel. Det är intressant att se att BR och HR kostar nästan på kronan lika mycket.

   Jag håller med om att det är väldigt billigt.

   Radera
  11. ... i det här fallet har jag några kvadrat extra och bor i en hörnlägenhet högst upp dessutom. BR är på bottenplan.

   Nåja, det är rätt bra jämvikt mellan HR/BR i Lund känns det som prismässigt för objekt av samma typ.

   Det jag undrar, till Andreas: Hur ser motsvarande beräkningar ut i Göteborg där du tittar?

   Radera
  12. http://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-3rum-kvillebacken-goteborgs-kommun-fargfabriksgatan-8-10867576

   Upp +21% i budgivningen på 2 timmar :)

   Radera
  13. Att det blir marknadshyror är lika sannolikt som att ränteavdragen tas bort i sin helhet.

   Radera
  14. Alltså på hela hyresbeståndet då såklart

   Radera
  15. Är själv en sådan som missade tåget för 7 år sedan och redan då var jag orolig för en sättning. Min och fruns ekonomi är väldigt bra så även vid en "krasch" skulle det inte gå någon nöd men man vill aldrig göra en "dålig" affär. Hade jag köpt för 7 år sedan så hade en dipp på bostadspriserna idag förmodligen stannat innan det nått prisnivån för 7 år sedan. Frågan just nu är om detsamma gäller om jag köper nu. Kommer prisern skena i 7 år till?

   Radera
  16. Denna räntenivå kanske består i 20-30 år till ihop med att lönerna stiger 1-2% per år. Skena gör dom nog inte på centrala objekt. Däremot byggs det nya områden längre och längre ut från stan och man ska nog haka på 1-3 sådana projekt vid första etappen dom bygger och sälja innan inflytt. Efter 2-3 sådana affärer kan du köpa dig en bostad där du vill bo med 70% kontantinsats och sedan behöver du inte bry dig om marknaden. Det är lättare att förlora pengar som du fått gratis.

   Radera
 11. Vad säger Trump och hans "Big fat ugly bubble, remember where you heard it first" ?

  SvaraRadera
 12. Dom ekonomiska Kickarna från räntesänkningarna håller på att klinga av och nu återstår bara att invagga Sveriges högbelånade hushåll att det inte finns något att oroa sig för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Valutainterventioner är nästa steg så än är det inte slut :)

   Radera
  2. Hej

   Landet påminner mig allt mera om en jonglör.
   Duktig har han blivit genom tiden, allt fler bollar i luften...och så kommer en till, och sedan tappas alla på en gång.

   Tyvärr så sitter jag i tältet och är åskådare...men jag tror jag har sett nog.

   Radera
  3. En släkting till GIII ( hans morbror, faktiskt ) skall om Sverige ha sagt ( på ditt språk)
   Sverige är ett land som ständigt arbetar på sin undergång.
   Och som alltid misslyckas därmed.
   Jag hoppas ju att Fredrik den store, ty det var han , har rätt även i dagsläget...

   Radera
 13. Jag känner också hopplöshet inför situationen stötvis. Dock ser jag det som vansinne att köpa ngt idag (bor i hyresrätt centralt i Gbg). Nyproduktionen ligger i värsta fall 3-4ggr produktionskostnad (nej SCB:s siffror stämmer inte) sedan har väl iofs markpriset stigit men det är ju ett mer fiktivt värde som lätt kan gå mot 0 i göteborg, det finns gott om mark även centralt. Fast lite rädd för hyperinflation är man ju....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du inga sparpengar i SEK och bor i hyresrätt så har du inget att vara rädd för. Exponera dig mot EUR/USD så slipper du betala för kalaset om det skulle ske en hyperinflation.

   Radera
 14. http://www.di.se/nyheter/da-nar-borantan-fem-procent/

  Finns det nån som prenumenerar och kan läsa "EXPERTERNAS" prognos? 5% boränta haha...Vilket jävla skämt. Låter ju som om "EXPERTERNA" är anställda av någon storbank som tycker att för många har rörligt och billigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan svänga fort. Sommaren 2005 hade Handelsbanken en 3-månaders boränta på 2.5% men hösten 2008 hade den stigit till över 6%.

   Men vi har hamnat i en negativ spiral, lägre räntor gör att folk lånar mer till bostäder som de sen måste amortera och betala ränta på vilket minskar deras konsumtionskraft, vilket Riksbanken feltolkar som deflation, vilket får den att sänka räntan ytterligare (även om penningmängden har ökat genom de ökade lånen). Detta vansinne kan nog fortsätta ett tag till.

   Radera
 15. Många gnäller på riksbanken för usla prognoser etc. men man bör komma ihåg att det ör centralbankers jobb att vara notoriskt optimistiska. Titta bara på "igekotten" som Cornu skrivit om tidigare. Vad de (centralbankirerna) säger, vad de gör och vad de egentligen tror, behöver inte vara samma sak. Är inte samma sak. Centralbankernas jobb är att få fårskocken att tro att den rosiga bild de presenterar, är framtiden, inte att säga vad de själva tror är framtiden. Citat Richard Werner: "...cental banks work differently from what they would like us believe as to how they work".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Notoriskt optimistiska?
   Jag tycker mest de ser risker i allt.

   Radera
  2. Har du sett "igelkotten"...? Vad trodde de, och hur blev det? Lär de sig av sina "prognos-misstag"? Det är inga misstag... De tror en sak men säger något annat. Deras jobb är att maximera kreditgivningen (="sysselsättningen") och samtidigt bibehålla prisstabilitet och finansiell stabilitet.

   http://cornucopia.cornubot.se/2016/07/riksbankens-nya-igelkott.html

   Radera
  3. Sanningen är nog snarare den att de inte har en aning.

   Radera
 16. "Räntevapnet" kan se Ingves med en bazooka riktad åt fel håll framför mig :)

  SvaraRadera